Úterý 23. duben 2024 21:11
reklama
FTMO král
reklama
CapXmaster
reklama
Fintokei SwiftTrader
reklama
Fintokei ProTrader

Proč se Fed dal na holubičí cestu?

18.03.2016 09:09  Autor: Saxo Bank  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk
  • Fed zmátl očekávání svým holubičím prohlášením
  • USD se zcela zastavil, kurz USDCAD padá volným pádem
  • Krok FOMC je možná způsoben obavami z Číny

Proč to Fed udělal? Proč Fed ve středu vydal tak šokující holubičí prohlášení a předpovědi a překvapil ty z nás, kdo tak toužebně očekávali trochu víc jestřábí postoj?

To je otázka, která se vnucuje daleko víc, než jakékoli suchopárné rozbory středečního jednoznačně holubičího úderu na všechny trhy. Otázka, která má význam pro současnou ekonomickou a tržní situaci a která je ještě důležitější vzhledem k tomu, co stále ještě samolibý trh vlastně očekával.

Za prvé, nejméně pravděpodobným důvodem je, že centrální banka rozpoznala ve svých rozborech něco důležitého, případně má nějaké podklady, ke kterým investorská veřejnost přístup nemá.

Avšak po katastrofálních pokusech o forward guidance a snaze zpomalit cestu k prvnímu zvýšení sazeb v prosinci by nám všem mělo být jasné, že Fed žádnou křišťálovou kouli nevlastní.

Pojďme se tedy podívat na ty uvěřitelné důvody pro krok Fedu.

Jedním z možných vysvětlení opatrnosti Fedu je jeho neochota nechat se vtáhnout do příliš rychlých reakcí na poslední dávku dat a prudké zlepšení finančních podmínek v obavě, že jeden z těchto faktorů nebo dokonce oba by se mohly opět propadnout a způsobit, že by výbor FOMC ztratil další část důvěry, což po nejistém zahájení nového režimu růstu depozitních sazeb v prosinci a následné reakci na to není žádoucí.

V průzkumech týkajících se klíčových aktivit se projevuje dostatek slabin, aby tato opatrnost měla opodstatnění. Ale může to být také přiznání „pasti kvantitativního uvolňování“ Richarda Kooa, tzn., jakmile začnete s kvantitativním uvolňováním a politikou nulové úrokové sazby, už se z toho v podstatě nedostanete, aniž byste poškodili aktiva a spustili nový pokles.

Druhou možností spojenou s tou první je, že Fed se soustředí na nadcházející listopadové prezidentské volby v USA a obává se ohrožení politické stability (čti: možnosti zvolení Trumpa, což by šlo proti dosavadnímu statusu quo), pokud by do listopadových voleb šel s příliš přísnou monetární politikou. V takovém případě by Fed mohl tato rizika považovat za větší, než rizika způsobená příliš uvolněnou politikou, takže je lepší nyní nedělat nic než riskovat mnoho.

FOMC by toto samozřejmě nikdy neuvedl naplno, dokonce ani v zápisu z jednání, ale Fed musí být Trumpem naprosto vyděšen a zejména vyděšen tím, koho by případný prezident Trump mohl v roce 2018 jmenovat do čela Fedu místo Janet Yellenové.

Dalším možným pohledem na věc je myšlenka, že na únorovém jednání G20 v Šanghaji se za oponou dosáhlo daleko závažnějších politických dohod mezi hlavními mocnostmi, než se z prohlášení pro média zdálo. Toto prohlášení nabádalo státy, aby se nepouštěly do závodů v devalvaci a výsledky posledního jednání Bank of Japan – i proslov guvernéra Kurody o negativních sazbách a zejména Draghiho náznaky, že ECB je na konci své cesty k negativním sazbám – to vše by tento argument mohlo podpořit.

(Na druhou stranu, trh byl od začátku poměrně velmi důrazně proti negativním sazbám?)

A konečně, což je částečně spojeno s výše uvedeným bodem, možná Fed jen změnil názor na globální důsledky svých politických rozhodnutí a nereaguje tak na nic explicitního, co by bylo dohodnuto na schůzce G20. Možná Fed jen opatrněji zvažuje, zda je jeho politika vhodná pro největší rozvíjející se trhy a zejména Čínu (které jsou v posledních letech velmi závislé na dolarové podpoře).

Příliš restriktivní politika, která by vedla ke kolapsu těchto trhů, nese riziko, že se odrazí ve vyhlídkách na růst v USA. Také to samozřejmě znamená, že Fed riskuje, že se věci na domácí půdě poněkud přiostří. Bývalý guvernér Fedu Minneapolis Kocherlakota, významný zastánce holubičího přístupu, nás koneckonců nedávno všechny varoval s tím, že skutečný důvod k obavám o Čínu je ten, že USA a Čína tvoří de facto měnovou unii a že bychom měli být velmi opatrní, abychom tuto měnovou unii mezi dvěma největšími světovými ekonomikami nenarušili.

Jinak řečeno, tento krok Fedu by mohl být hlavně o bilaterálních vztazích USA/Čína a o tom, jak velká krize by nastala, kdyby Fed Čínu zatlačil za hranu a donutil k příliš prudké devalvaci. Tím, že udrží dolar slabý, nechává prostor pro úpravu juanu, která tak může být pomalejší a širší, což všem zúčastněným zajistí větší stabilitu.

Prognózy Fedu i trhu se nyní každopádně sladily a dubnové zvýšení sazeb je nyní nejspíš nereálné a pravděpodobnost červnového zvýšení se dále snížila. Slabost dolaru zřejmě v nejbližším období potrvá, protože jsme ještě stále neuvolnili dlouhé dolarové pozice (s výjimkou USDJPY a AUDUSD, pokud máme věřit pozicím na americkém trhu futures).


Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Proč ropa stoupá?
    Celosvětová spotřeba ropy překonala její těžbu už šesté čtvrtletí po sobě – konče čtvrtým čtvrtletím roku 2021. Podnítila tak neustálé snižování globálních ropných rezerv a výrazný růst cen ropy.
  • Proč rostou ceny potravin?
    Světové zemědělství je závislé na tvrdé manuální práci, vlivech počasí i na rychlosti dodávek a jedná se o nejpostiženější sektory z hlediska lidských zdrojů. Pracovníci scházejí v celém procesu od česačů ovoce přes řidiče a zpracovatele až po kuchaře a obsluhu v občerstveních. Chybějí lidé na sklízení rýže, bourání masa i na rychlý rozvoz agrárních produktů. Lze tak očekávat další zdražování potravin i nedostatek některých druhů zboží.
  • Proč rozhodnutí Fedu škodí americkému dolaru
    Euro a libra šterlinků včera zareagovaly působivým růstem, když tvůrci politiky Federálního rezervního systému prohlásili, že navzdory problematickému snižování inflace na cílovou úroveň 2,0 % zůstanou u svého postoje ke snižování sazeb. Jednomyslně ponechali klíčovou sazbu federálních fondů v pásmu 5,25 až 5,5 %, tedy na nejvyšší úrovni od roku 2001.
  • Proč Řecku žádná devalvace nepomůže
    Řecko se pátým rokem nachází v hluboké recesi, nová dohoda o poskytnutí pomoci z...
  • Proč se americkým akciím daří o tolik více než evropským?
    Jednou za čas dostanu otázku od novinářů nebo rovnou od klientů na téma korelace amerických a evropských akcií. V posl...
  • Proč se Bitcoin vyplatí z dlouhodobého hlediska
    Kryptoinvestor, Jason Deane zveřejnil příspěvek, kde rozebírá dlouhodobý náhled na Bitcoin. Jako první bod uvádí, že Bitcoin si v průběhu času drží hodnotu. A způsob, jakým otestovat, že si ji zachová, je vypočítat roční průměrné hodnoty.
  • Proč se Cardano těší na 17. březen?
    Cardano a jeho základy jsou i nadále velkým lákadlem pro investory a developery, a to navzdory jeho výsledkům v posledních šesti měsících. Nyní, na rozdíl od jiných altcoinů, pád Cardana začal tři měsíce před zbytkem trhu. I přesto investoři doufají, že by mohl brzy skončit.
  • Proč se cena bitcoinu propadla? Jaký je důvod poklesu pod 29 000 dolarů?
    Investoři do kryptoměn se ptají, proč došlo k poslednímu poklesu. Podle analytiků spolu s Bitcoinem uzavřely den v záporném pásmu také americké burzy a za důvod poklesu se považuje včera oznámený zápis z jednání FEDu.
  • Proč se cena Dogecoinu momentálně hýbe nahoru a dolu?
    Dnes v ranních hodinách Dogecoin posílil po zprávě, že Elon Musk, generální ředitel společnosti Tesla získal podíl Twitteru z 9,2 %. Dogecoin se do této zprávy zahrnul jen okrajově, jelikož Musk tuto minci velmi podporuje.
  • Proč se Česku zlepšuje ratingový výhled? Hlavním důvodem není konsolidační balíček, nýbrž to, že stále ve velkém odebírá ruské energie
    Agentura Fitch Ratings v pátek večer zlepšila ratingový výhled České republiky; z „negativního“ na „stabilní“. Rating ponechala na úrovni „AA-“. Chválí Českou národní banku, resp. měnovou politiku Česka za podporu výrazného snížení inflace a rovněž Fialovu vládu za stabilizaci veřejného zadlužení. Ovšem to nejsou fundamentální důvody zlepšení ratingového výhledu, přestože to tak je široce interpretováno.
  • Proč se nákaza koronavirem šíří zrovna z Wu-chanu? Čína má jiné priority než hygienu, lidé si tam nedůvěřují
    Svět opět čelí hrozbě globální pandemie. Zatím si nákaza koronavirem vyžádala sedmnáct obětí, nakažených jsou však možná už tisíce. Šíří se z čínského města Wu-chan, které je technologickým hubem vnitrozemské Číny a sídlem jedné z neprestižnějších tamních technických univerzit. Je to město lidnatější než New York nebo Londýn a od dneška též město v karanténě. A v chaosu a v panice. Zůstává otázkou, zda se šíření nákazy podaří zastavit, či zda přeroste v potenciálně celosvětovou pandemii.
  • Proč se na růst kryptoměny Cardano vyplatí počkat?
    Růst Cardana od jeho spuštění v roce 2015 provází nejistota. Ether (ETH-USD), blockchainový token Etherea, se tehdy v té době obchodoval za méně než 1 dolar za minci a v současné době má jednotkovou hodnotu 3 294 dolarů. ADA, token blockchainu Cardano (ADA-USD), má v současné době hodnotu pouhých 1,15 dolaru za jednotku po všech těch letech.
  • Proč se řešení řeckého problému nedočkáme
    Řecko je otazníkem, který tu s námi bude ještě dlouho a dlouho. I když nyní dojde ke krátkodobé dohodě, budeme muset o...
  • Proč se staly kovy velmi nedostatkovým zbožím?
    Řada problému otřásla trhy s kovy a opět zvýšila strach o křehkost skladovacích a přepravních sítí, které mají v průmyslovém hospodářství důležitou roli. Poslední události ovlivnily spoustu nejprestižnějších světových obchodních domů a odhalily nedostatky nad sklady, které jsou napojené na Londýnskou burzu kovů.
  • Proč se Warren Buffett mýlí, pokud jde o kryptoměny?
    Navzdory tomu, že mnoho lidí na poučení Warrena Buffetta o investování dá, je generální ředitel společnosti Berkshire Hathaway dlouhodobě kritizován krypto komunitou kvůli svému postoji k aktivům, jako je Bitcoin, o kterých prohlásil, že jim chybí vnitřní hodnota a jsou ,,jedem na krysy”.
  • Proč schválení Bitcoin ETF nebude událostí, která bude “prodávat zprávy”? 
    Kryptoměnoví nadšenci netrpělivě očekávají rozhodnutí Komise pro cenné papíry a burzy (SEC) o Bitcoin ETF, což v komunitě vyvolalo vlnu spekulací.
  • Proč si letos tolik připlatíme za rohlík, máslo a další potraviny? Vydejme se na „stopu zdražování“, skončíme u obvyklých podezřelých
    Zemědělce napříč Evropou, i v Česku, teď trápí extrémně vysoké ceny hnojiv. Ty se v důsledku energetické krize zvýšily třeba až na šestinásobek úrovně roku 2020 (viz graf). K výrobě hnojiv je totiž třeba plynu, který v uplynulých měsících v Evropě extrémně zdražil v souvislosti s energetickou krizí.
  • Proč si lidé vlastně dávají dárky, nejen k Vánocům…? Jde o ryzí altruismus, nebo sledují vlastní zájem a není to náhodou v rozporu s tím, co pohání jednotlivé ekonomiky?
    Zdá se to být poněkud paradox. Motorem jakékoli tržní ekonomiky je to, že lidé v jejím rámci – v rámci trhu – sledují svůj vlastní zájem. Myslí na sebe a svůj užitek. Na svůj zisk. Pokud však nebudou poskytovat užitek ostatním, zisku nedosáhnou. Ti ostatní si svůj užitek kupují za peníze a ty tvoří zisk. Zákazníkův „užitek“ v podobě housky, která zažene hlad, představuje pekařův zisk. To ale ještě není ten paradox. Tím ovšem je to, že každoroční vrcholnou sezónu jakékoli západní tržní ekonomiky představují Vánoce.
  • Proč Tesla zanevírá na bitcoiny? Ráda by čerpala dotace z programu podpory obnovitelným zdrojům, který Bidenova administrativa právě rozšiřuje
    Automobilka Tesla se přihlásila do mnohamiliardového dotačního programu podpory obnovitelných zdrojů, uvádějí zdroje agentury Reuters. Administrativa prezidenta Joea Bidena jej totiž nyní hodlá rozšířit nejvýraznějším způsobem od jeho vzniku za vlády administrativy prezidenta George Bushe mladšího. Mohla by tak do něj zahrnout právě i Teslu a další výrobce elektromobilů.
  • Proč trhy svírá zvýšená riziková averze?
    Nálada na finančních trzích není v posledních seancích zrovna přívětivá. Evropské akcie dnes klesají už čtvrtou seanci...
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Purple Ebook: Svíčkové a cenové formace