Čtvrtek 28. březen 2024 09:09
reklama
Dukascopy new
reklama
Fintokei SwiftTrader
reklama
CapXmaster srovnani
reklama
InstaForex Ebook

Dovozní ceny i ceny průmyslových výrobců dále klesly

17.03.2016 08:41  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Kurz koruny vůči euru včera během dne oslabil o haléř, když z otvíracích hodnot kolem 27,035 CZK/EUR vystoupal na hodnotu 27,045. Včera byly oznámeny údaje o primárních cenových okruzích. Ceny průmyslových výrobců totiž v únoru poklesly o 0,6 % m/m, když konsenzus trhu očekával pouze -0,3 % m/m. Meziroční vývoj také nepříjemně překvapil, když dále prohloubil svou negativní dynamiku na -4 %. Inflační tlaky se v české ekonomice neobjeví ani ze zahraničí, když dovozní ceny v lednu dále poklesly o -4,2 %. Na druhou stranu pod cenovým tlakem jsou i exportéři, kterým se exportní ceny v lednu snížily o 5,1 % y/y.

Obě ostatní regionální měny včera prodělaly volatilnější den. Maďarský forint včera ztratil 0,1 %, přestože se během dne obchodoval pevnější o 0,4 % na úrovni pod 310 HUF/EUR. Na druhou stranu polský zlotý uzavřel na ranních hodnotách. V průběhu dne se ovšem obchodoval slabší o 0,5 %. V Polsku včera byly zveřejněny údaje o trhu práce, které potvrdily očekávání trhu. Průměrná mzda v únoru vzrostla o 3,9 % y/y a zaměstnanost přidala 2,5 % y/y. Za očekáváním ovšem zaostaly jádrové ceny, které v únoru poklesly o 0,1 % y/y, kdy trh čekal +0,1 %.

Polský zlotý dnes dostane impulsy v podobě zveřejněných makroekonomických dat o průmyslovém výstupu, stavební produkci, průmyslových cenách a také i maloobchodních tržbách. K tomu všemu bude zveřejněn i zápis z posledního měnově politického jednání polské centrální banky. Makroekonomický kalendář v Česku i Maďarsku je dnes prázdný.

Česká výnosová křivka se včera v rozporu s poklesem svého eurového protějšku zvýšila asi o půl bodu po celé své délce.

DAVID KOCOUREK
Economist
Investment Banking
Komerční banka, a. s.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Dôvera malých podnikateľov v USA je na dvojročných minimách
    Časy, kedy z USA chodili samé dobré správy, sú už niekoľko mesiacov minulosťou. Trh práce sa drží, a spolu s ním aj sp...
  • Dôvera v americkú ekonomiku je už len krôčik od desaťročných maxím
    Minulý týždeň boli zverejnené posledné významné indikátory dôvery, ktoré už zachytávajú vývoj po amerických voľbách, a tak prišiel čas bilancovať. Vytvoril som kompozitný index dôvery v americkú ekonomiku vychádzajúci z deviatich popredných indexov sentimentu. Jedná sa o celonárodné ISM indexy podnikovej dôvery vo výrobe a službách, regionálne indexy výrobnej dôvery (Chicago, Philadelphia, New York), index dôvery medzi malými podnikateľmi, indexy spotrebiteľskej dôvery (Conference Board, University of Michigan) a index staviteľov domov. Vzhľadom na to, že rôzne indexy používajú rôzne škály som ich historický vývoj meral na základe násobku smerodajnej odchýlky od priemeru.
  • Dôvera v americkú ekonomiku po voľbách prudko rastie. Kvôli očakávaniu nižších daní
    Pred chvíľou bol zverejnený novembrový index dôvery v sektore služieb pre americkú ekonomiku, ktorý vyskočil z úrovne 54,8b. na trinásťmesačné maximum 57,2b. (čakal sa len mierny rast na 55,3b.). Zoznam indikátorov dôvery subjektov súkromnej sféry pre november je tak skompletizovaný. A keďže značná časť respondentov odpovedala po prezidentských voľbách, tak nám to poskytuje pohľad na to, že ako americká súkromná sféra vníma očakávané Trumpove politiky.
  • Dôvera v ekonomiku eurozóny zažíva boom, rast EURUSD zastavila rezistencia 1,20
    Dnes prekvapili indexy dôvery podnikateľov v európsku ekonomiku. Indexy dôvery vo výrobe aj v službách pre Francúzsko, Nemecko a aj celú eurozónu boli výrazne lepšie než sa čakalo. Nižšie je screen z dnešného kalendára, v ktorom sa to zelená.
  • Dôvera v schopnosť FEDu zvyšovať sadzby klesá. A s ňou aj dolár.
    Aktuálna negatívna nálada na trhoch sa prejavuje aj na výnosoch z amerických dlhopisov. Pri desaťročných splatnostiach klesli výnosy za posledných šesť obchodných dní z viac ako 3,2% pod 3,1%, na najnižšiu úroveň od začiatku októbra.
  • Dôvera v US sektore služieb je už nižšia ako pred voľbami. Ceny však pozitívne prekvapili
    Dnešný index dôvery v americkom sektore služieb silno sklamal. Klesol z úrovne 57,4b. na 53,9b., čakal sa pritom len jemný pokles na 56,9b. to predstavuje najnižšiu úroveň za posledných 10 mesiacov. Je to ďalší náznak zhoršovania sa mäkkých ukazovateľov z USA (t.j. dotazníkových prieskumov medzi výrobcami, spotrebiteľmi?). Náš index odchýlky mäkkých ukazovateľov od dlhodobého priemeru, ktorý po zvolení Trumpa prudko poskočil, klesol na najnižšiu úroveň v tomto roku a jeho extrémna prirážka k tvrdým dátam z ekonomiky (priemyselná výroba, maloobchodné tržby?) sa znížila na najnižšiu úroveň od zvolenie Trumpa. Stále je však vysoká.
  • Dôvody pre silný EURUSD pominuli
    Senát aj Snemovňa reprezentantov schválili svoje verzie nižších daní, už ich je len potrebné zosúladiť. Obavy panovali predovšetkým ohľadom schopnosti republikánov pretlačiť nižšie dane cez Senát, v ktorom majú len tesnú väčšinu. Pravdepodobnosť, že do konca bude reforma schválená, je podľa predikčného portálu PredicIt aktuálne okolo 70%, pričom značná časť z tých zvyšných 30% nie je o skepse, že by reforma neprešla, ale len o tom, že sa nestihne do konca roka.
  • Dôvody zníženia ratingu Portugalska
    Agentúra Moodys v noci znížila rating Portugalska na A3 z ...
  • Dovolená v USA je pro Čechy o 17 % dražší než před pandemií
    Průměrná cena dovolené v USA bude letos o 8 procent nižší než loni. Pro ty, kteří tam plánují dovolenou je to jen malá útěcha, protože ceny jsou stále téměř o 17 procent vyšší než před pandemií. Rodina, která před deseti lety utratila za cestu do USA 50 tisíc korun, by dnes musela vynaložit více než 70 tisíc, aby si cestu zopakovala.
  • Dovoz jaderného materiálu z Ruska do EU je letos opět vyšší než v roce 2021
    Dovoz jaderného materiálu a souvisejících služeb z Ruska do Evropské unie je letos opět vyšší ve srovnání s rokem 2021, tedy proti období před začátkem ruské invaze na Ukrajinu. S odkazem na Zásobovací agenturu Euratomu (ESA), tedy Evropského společenství pro atomovou energii, to dnes uvedla agentura Reuters. Unie dováží jaderné palivo pro jaderné reaktory navržené v Rusku.
  • Dovoz plynu „z ruského směru“ do Česka byl včera nejvyšší od roku 2019. Úřady veřejnosti dluží jasnou odpověď, jaký objem ruského plynu tedy Česko dováží, mohou to být až stovky milionů kubíků
    Průtok plynu předávací stanicí Lanžhot, tedy ze Slovenska do Česka, dosáhl včera hodnoty 176,2 milionu kilowatthodin, vyplývá z dat společnost NET4GAS (viz tabulka níže a také graf Bloombergu pod ní). Jedná se o nejvyšší denní průtok touto hraniční stanicí od 29. prosince 2019. Jde tak samozřejmě i o nejvyšší průtok od loňského září, kdy několik explozí na plynovodech Nord Stream 1 a Nord Stream 2 definitivně znemožnilo přepravu plynu z Ruska přes Německo nakonec až také právě do Česka. Tento ruský plyn ovšem neproudil do Česka přes Lanžhot, nýbrž přes Krušné hory.
  • Dovoz ruského plynu do Česka prudce stoupl, říká UniCredit Bank. Z „ruského směru“ do Česka míří nejvíce plynu za čtyři roky, může ale aspoň zčásti jít o dovoz ne-ruského plynu ze zásobníků na Ukrajině
    Podíl ruského plynu na importu do České republiky v poslední době prudce vzrostl; letos v lednu činil asi 62 procent, uvádí UniCredit Bank na základě dat Českého statistického úřadu. V listopadu 2023 to podle téže banky bylo 26 procent, v prosinci pak 2023 pak 58 procent.
  • Dovozy nafukuje dovoz drahých komodit
    Bilance zahraničního obchodu tentokráte trhy v podstatě nepřekvapila, vykázaný květnový schodek ve výši 23,3 mld. Kč byl v souladu s tržním očekáváním. Oproti loňskému květnu je výsledek horší o 26,4 mld. Kč.
  • Dovozy ruské nafty do Evropy v červenci vzrostly
    Jak se dnes a denně přesvědčujeme, zbavit se závislosti na ruských komoditách není úkol z nejsnadnějších a rozhodně pak nelze podobnou změnu realizovat během pár měsíců. V případě zemního plynu je to - vzhledem k tomu, že se jedná právě o plyn - obzvlášť těžké. Ani v případě komodit, které se v čase a prostoru přesouvají o poznání snadněji, to není lehké.
  • Dovoz zlata do Číny klesl
    Čínská lidová banka kontroluje množství zlata vstupujícího do země prostřednictvím kvót stanovených pro komerční banky v zemi. Pokračující ekonomická nestabilita pravděpodobně zabrání spotřebitelům ve značném (diskrečním) utrácení, což může potenciálně tlumit poptávku po zlatě.
  • Dow Jones a S&P 500 po Powellově komentáři obrátily do plusu
    Indexy Dow Jones a S&P 500 vymazaly ztráty z počátku seance a nyní se obchodují v zisku. Důvodem obratu trendu je ujištění guvernéra Fedu Powella, že Fed bude nadále podporovat ekonomiku. Nákupy dluhopisů budou pokračovat stejným tempem, dokud data neukážou udržitelný růst inflace a trh práce na cestě k plné zaměstnanosti. Powell řekl, že trh práce musí překonat spoustu překážek, než se na cestu k plné zaměstnanosti dostane.
  • Dow Jones a S&P 500 vrátili se na úrovni 16000 a 1800.
    Minulý pátek, hlavní indexy akciového trhu znovu ukázali mírný růst a vyrostli v ceně. Většina z nich reagovala na zveřejněné makroekonomické statistické údaje o průmyslových datech v USA a spotřebitelských cenách v Evropě. Průmyslová výroba v zemích v říjnu se snížila o 0,1%, v té době, když se očekával nárůst v 0,2%. Určité zlepšení bylo prokázáno pouze v segmentu zpracovatelského průmyslu, jehož objem produkce v říjnu vzrostl o 0,3%, místo předpovídaných 0,2%.
  • Dow Jones atakuje historické maximá
    Spotový index Dow Jones Industrial Average nedávno dosiahol historické maximum. V minulosti boli tieto úrovne zaznamenané už dvakrát. Úroveň 30 000 bodov však nebola prelomená ani raz. Bude to tak aj teraz? Táto úroveň sa zhruba zhoduje s 138,2% Fibo úrovňou.
  • Dow Jones index – 5 zajímavostí k nejznámějšímu indexu světa
    Dow Jones Industrial Average index (DJIA) známý jako Dow Jonesův index je nejčastěji zmiňovaným akciovým indexem na světě. Pokud...
  • Dow Jones index – 8 zajímavostí k nejznámějšímu indexu světa
    Dow Jones Industrial Average index (DJIA) známý jako Dow Jones index je nejčastěji zmiňovaným akciovým indexem na světě. Pokud sledujete světové burzy, je téměř nemožné se s ním pravidelně nesetkávat ve finančních médiích jako je Bloomberg, CNBC atd.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Fintokei ProTrader