Čtvrtek 28. březen 2024 11:29
reklama
Swissquote Bank
reklama
Dukascopy new
reklama
Fintokei ProTrader
reklama
Dukascopy new

Na trhy se vrací nervozita, DAX pod pondělním close a na důležitém supportu. Kanadský dolar čeká na verdikt centrální banky

20.01.2016 15:19  Autor: X-Trade Brokers  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Středeční seance zatím potvrzuje, že jakékoli zklidnění situace na trhu je potřeba brát především s velkým nadhledem. Po včerejším růstu indexů v Evropě se dnes tamní indexy propadají pod pondělní close a vrací se do sestupného trendu, který zahájily začátkem roku. Německý DAX dnes ztrácí necelá tři procenta a blíží se ke hranici důležitého supportu v okolí 9 400 euro. Technicky se tak začínáme dostávat k úrovním, na kterých by se mohli znovu probudit býci, i když další pád německého indexu rozhodně vylučovat nelze, jelikož jsme stále přibližně uprostřed pásma, ve kterém se DAX držel téměř celý rok 2014.

Untitled

Z nových zpráv nás dnes zaujalo následující:

  • Saudská Arábie omezuje obchodování s forwardy na domácí měnu. Země tak strká hlavu do písku před problémy, do kterých ji dostaly nízké ceny ropy a peg na americký dolar. Doufá přitom, že zákaz některých forwardových operací povede k omezení spekulativního tlaku na oslabení ryálu a zabrání pokračujícímu odlivu kapitálu, který vede k výraznému pádu saúdskoarabských FX rezerv,
  • Británie zveřejnila výsledky z pracovního trhu. Počty žadatelů o podporu klesly o 4,3 tis. osob, zatímco trh počítal s růstem o 4,1 tis. Lepší čísla ale částečně zastínily výsledky tempa růstu mezd, které se meziročně zvyšovaly pouze o 2 % proti konsenzu 2,1 %. Míra nezaměstnanosti v zemi klesla z 5,2 % na 5,1 %,
  • Americká inflace klesla meziměsíčně o 0,1 %, zatímco jádrová inflace rostla o 0,1 %. V obou případech byl výsledek desetinu pod většinovým konsenzem. Meziroční jádrová inflace zůstává v USA nadále na 2,1 %, což je v souladu s cílem americké centrální banky,
  • Počty nově zahájených staveb v USA dosahovaly v prosinci 1,15 mil. (kons.: 1,19 mil.), zatímco počty nově udělených stavebních povolenek dosahovaly 1,23 mil. (kons.: 1,20 mil.).

Reakce na zveřejněná data byla vlažná a s většinou finančních aktiv i dnes hýbe spíše celkově negativní sentiment, který na finančních rzích převládá s menšími přestávkami od začátku letošního roku. Negativní momentum se přitom podařilo opět zažehnout obchodníkům v Asii, kde se indexy bez jasného fundamentu začaly ráno výrazně propadat, když jen japonský Nikkei225 zakončil středeční seanci pádem o 3,7 %.

Růst averze k riziku se samozřejmě nepromítá pouze do akciového trhu. Na FX si díky němu vede velmi dobře japonský měn, jakožto tradiční carry měna, která z pádu akciových trhů profituje nejvíce.

Untitled1

Pod tlakem zůstávají naopak komoditní měny. Zatímco kanadský dolar tlačí ke ztrátám levná ropa, na AUD a NZD dál doléhá především situace v Asii, přičemž NZD se musel vypořádat i s překvapivě slabými výsledky novozélandské inflace, které byly zveřejněny včera ve večerních hodinách.

Untitled2

To nejzajímavější nás možná ale stále ještě čeká. Kanadská měna má totiž před sebou velmi zajímavý fundament, když bude v 16 hod o sazbách a dalším vývoji měnové politiky rozhodovat kanadská centrální banka. Přestože většinový konsenzus počítá s ponecháním sazeb beze změny na 0,5 %, existuje podle nás nezanedbatelná šance, že by dnes BoC mohla snížit úrokové sazby, což by CAD dostalo pod ještě silnější prodejní tlak. V každém případě by ale měla být dnešní seance pro CAD volatilní, a to nejen v samotný čas zveřejnění rozhodnutí BoC, ale i v průběhu tiskové konference šéfa centrální banky, která následuje v 17:15.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Na trhu niečo smrdí
    Zatiaľ čo sledujeme neuveriteľný intradenn&yacu...
  • Na trhu práce k ochlazení zatím nedochází
    Podíl nezaměstnaných osob poklesl v květnu z dubnových 3,3 % na 3,2 %. Klesal počet uchazečů o zaměstnání, ale i volných pracovních míst. Úřad práce tak eviduje nejméně uchazečů od roku 2020, zároveň ale i nejméně otevřených pozic za poslední rok. Výrazněji se v datech zatím neprojevila zhoršující se situace v průmyslu, kdy některé ukazatele varovaly před opatrnějším přístupem v nabírání nových pracovních sil.
  • Na trhu převládají obavy
    Index S&P 500 skončil včerejší obchodní den pouze necelých 20 bodů od svého letošní minima z června. Technologický Nasdaq včera přidával již dokonce více než procento, ovšem velmi brzy pozitivní nálada vyprchala a první den posledního zářijového týdne zakončil s 0,6% ztrátou. Výrazně se propadly utility (-2,4 %), eneregetika (-2,5 %) a finance (-1,7 %). Pozitivní zpráva přišla pouze pro provozovatele kasin. Macau plánuje otevřít pro čínské turistické skupiny po téměř třech letech. Wynn Resorts na konto přidala 12 %, Las Vegas Sands 11,8 % a Melco Resorts & Entertainment dokonce 25,5 %.
  • Na trhu se objevily zvěsti, že Fed dnes možná zvýší sazby
    Globální trhy zakončily minulý týden nejsilnějším jednorázovým poklesem akciových indexů, především ve Spojených státech, které se již propadly uprostřed dříve prezentovaných údajů o inflaci a stáhly trhy dolů.
  • Na trhu s meďou vypadlo 8% globálnej produkcie. Keď sa obnoví, tak by mala prísť korekcia
    Na medi sa deje zaujímavá vec. Jej cena sa v tomto týždni vyšplhala na najvyššiu úroveň od júna 2015. Nahor ju poslala minulý piatok správa, že najväčšia baňa na svete v čilskej Escondide, nie je po štrajku schopná dodávať meť svojim odberateľom. Štrajk v tejto bani, ktorá je zodpovedná za 5% svetovej produkcie, ešte stále trvá.
  • Na trhu s povinným ručením vládl v červnu klid. Hodnota POVIndexu poskočila jen o necelých 40 korun
    Současné ceny povinného ručení se v porovnání s loňským rokem drží nadále poměrně nízko. Jak ukázaly výsledky červnového POVIndexu, jeho hodnota oproti květnu poskočila o 39 korun na 6 431 korun. V porovnání s průměrnou hodnotou POVIndexu je to o bezmála 400 korun méně, oproti stejnému období loňského roku je pak letošní červnová částka nižší o 149 korun.
  • Na trhu START se bude obchodvat denně
    Burza se rozhodla na základě poptávky od investorů zvýšit frekvenci obchodování na trhu START z původně měsíční frekvence na denní. Od 12. 3. 2020 bude nově probíhat obchodování každý všední den v rámci pravidelných dopoledních aukcí. Úprava frekvence obchodování však není jedinou změnou, kterou trh START přináší.
  • Na trhu USD/JPY, dolar tlačí cenu směrem dolů
    USD/JPY se snaží zaznamenat směnu směru, protože se obchoduje pod silnou oblastí podpory. Býkům se podařilo zareagovat na výraznou korekci z maxima z listopadu 2023 na úrovni 151,90 tím, že ubránili 200denní jednoduchý klouzavý průměr (SMA) a poté předvedli malou rally směrem k vzhůru.
  • Na trhu vládne nervozita.
    Vývoj světových akciových trhů nebyl příliš konzistentní. Klíčové akciové indexy v USA vykázaly multi-dimenzionální dy...
  • Na trhy prichádza nový Covid variant ❗
    Rizikové aktíva dnes klesajú, keďže investori sa obávajú nového variantu koronavírusu v Južnej Afrike. Nový variant je údajne prenosnejší a odolnejší voči protilátkam.
  • Na trhy se vrací nervozita z protekcionistických opatření USA
    Americké akcie včera pokračovaly v růstu. Index S&P 500 si včera polepšil o čtvrt procenta. Kromě utilit a farmaceutických titulů se dařilo všem sektorům. Nejúspěšnějším byli těžaři a zpracovatelé komodit, kteří si přišli na více jak jednoprocentní zisky.
  • Na trhy se vrací pozitivní sentiment, pomohl telefonát mezi americkými a čínskými představiteli
    Rizikový sentiment se na trzích v posledních hodinách výrazně zlepšil v reakci na zprávy o telefonátu mezi americkými a čínskými představiteli, během kterého se dohodli na společné schůzce ve Washingtonu, která by se měla uskutečnit v nejbližších týdnech (možná začátkem října). Informace byla potvrzena americkým ministerstvem financí, i když se zatím stále čeká na sdělení přesného termínu, kdy má schůzka proběhnout. Čínští představitelé pak dodali, že jednání na nižší úrovni začnou probíhat už tento měsíc. Přestože tyto zprávy zatím nezaručují, že dohoda bude dosažena, trh je vnímá pozitivně, vzhledem k tomu, že se po sérii vzájemných cel začíná konečně alespoň znovu vyjednávat. Stále přitom existuje šance, že i když dohoda nebude připravena, mohou obě strany dosáhnout alespoň toho, aby nebyla zaváděna další cla, která ze strany USA mají vstoupit v platnost v polovině prosince. Celkově tak dnes na trzích pozorujeme opět příliv kapitálu do rizikových aktiv a odliv kapitálu z bezpečných přístavů. Netřeba ale asi připomínat, že podobné vlny optimismu jsme v minulosti viděli již několikrát, aby pak byly zcela zapomenuty po pár tweetech amerického prezidenta.
  • Na trzích díky novým clům roste averze k riziku
    Americký prezident se včera večer rozhodl zasáhnout Čínu novou vlnou celních opatření na zbylý bezcelní dovoz zboží v objemu 300 mld. dolarů. Malá (jak zmínil ve Tweetu) cla budou dosahovat 10 % a vstoupí v platnost už začátkem příštího měsíce. Důvodem k uvalení cel jsou pomalá jednání s Čínou a skutečnost, že Čína není schopna dodržet údajný slib, podle kterého se zavázala, že navýší objemy dovozu zemědělských produktů (hlavně sójových bobů) ze Spojených států. Jak Trump dále uvedl, "před třemi měsíci jsme si mysleli, že máme s Čínou dohodu. Ta se ale bohužel rozhodla ji krátce před podpisem začít měnit". Co se Trumpa týká, dočkali jsme se dnes ráno informací, podle kterých by měl dnes promluvit na téma obchodních vztahů s Evropskou unií. Projev by se měl ale týkat dohody o obchodu s hovězím masem, kterou obě strany nedávno uzavřely. I tak se ale může Trump rozmluvit více i o Číně a trhy by si na něj proto měly dát i dnes velký pozor.
  • Na trzích nadále dominuje covid-19. Vrací se optimismus, ale na jak dlouho? Přehled vývoje USD, CAD a JPY
    Téma covid-19, i když neovládá trhy, má nadále významný vliv na kotace. Akciové indexy obnovily svůj růst, jakmile se ve zprávách objevila informace, že počet denních případů v Jihoafrické republice klesl na dvoutýdenní minimum. Ve Velké Británii je počet nových nakažených vysoký, Johnson však vyloučil přísná restriktivní opatření, což rovněž přidalo na pozitivitě. Americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) navíc hodlá tento týden schválit tabletky společností Pfizer a Merck pro léčbu koronaviru, které by měly řešit hrozbu závažných onemocnění.
  • Na trzích převažují pesimistický nálady.
    Ve čtvrtek, klíčový indexy Evropy ukázali zápornou dynamiku kvůli prohlášení Mario Draghi. Kromě toho, investoři byly ...
  • Na trzích roste volatilita
    Akcie v zámoří včera vymazaly páteční hlubší pokles a vydaly se opět vzhůru. Trh zatím vyhodnocuje páteční propady jako nákupní příležitost a tak silně rostou především tituly sensitivní na restrikce v cestování. I když technologický sektor ihned po otevření ztrácel, tak se relativně záhy připojil k dobré náladě. Wall Street závěr: Dow Jones +1,9 %; S&P +1,2 %; Nasdaq +0,9 %.
  • Na trzích se v závěru bouřlivého týdne šíří optimismus
    Na trzích s akciemi se v závěru bouřlivého týdne šíří úleva a Wall Street umazává ztráty, které od pondělí nabrala. Širší index S&P 500 redukuje týdenní pokles na -1,8 %, i tak to pro něj ale zřejmě bude třetí ztrátový týden za sebou. Rostou také evropské akcie, jakkoli začátek ranního obchodování v Londýně zpozdila technická závada.
  • Na trzích se začala projevovat nervozita, koruna ale větším ztrátám dnes unikla
    Pro korunu je úvod týdne relativně klidný. Během dne tu sice byly tendence k oslabování, nakonec s...
  • Na trzích sílí optimismus. Potěšily výsledky bank, brexit není strašákem
    Ráno nastolený pozitivní vývoj pokračuje dál a akcie v Evropě i Americe navyšují denní zisky. Daří se zejména bankám na obou stranách Atlantiku, k čemuž přispěly dnešní dobré výsledky Bank of America a Goldman Sachs. Investoři se naproti tomu začali více zbavovat amerických či německých dluhopisů. Třeba italským dluhopisům se ale při současné pozitivní náladě daří.
  • Na trzích vidíme konsolidaci či korekci zisků. Aktivitu tlumí svátek v USA
    Americké trhy dnes neotevřou, přičemž tamní akcie si volný den užijí na nových historických maximech. V Evropě se obchoduje, a to smíšeně. Hlavní akciové indexy vykazují drobné změny oběma směry, dluhopisy také zůstávají víceméně v klidu. Výjimkou jsou italské papíry, které korigují poslední výrazné cenové zisky. Korekci růstu pak sledujeme také na zlatě nebo ropě. Eurodolar klesl lehce pod 1,1300, ale velké výkyvy nepředvádí. Relativní klid potom panuje také na dalších hlavních měnových párech.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
CapXmaster