Pátek 29. březen 2024 07:15
reklama
InstaForex Autochartist
reklama
Dukascopy new
reklama
Fintokei ProTrader
reklama
CapXmaster srovnani

Krugmanovi mimozemšťania prileteli do Európy – sú nimi imigranti

13.01.2016 15:57  Autor: X-Trade Brokers  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

V roku 2011 v rozhovore pre CNN povedal americký držiteľ Nobelovej ceny za ekonómiu Paul Krugman, že podchladenú ekonomiku vytiahne z problémov masívna expanzívna politika vlády a centrálnej banky. Vzhľadom na to, že práve expanzívne politiky vlád a centrálnych bánk boli označované za jednu z top príčin finančnej a dlhovej krízy, tak sa k takýmto opatreniam predovšetkým vlády v západných krajinách nemali (centrálne banky sú plus/mínus nezávislé).

A tak špekuloval Krugman o externom šoku, na ktorý by vlády museli reagovať expanzívne – mohol by ním byť napríklad fiktívny útok mimozemšťanov. Krugman ide dokonca tak ďaleko, že tvrdí, že je úplne bezpredmetné, akú produktivitu majú zvýšené vládné výdavky – hlavné že sú. Nižšie je video z tohto rozhovoru:

A takýto externý šok, na ktorý sú nútené vlády reagovať expanzívne, sa objavil v uplynulom roku v Európe a zrejme v nej ešte nejaký rôčik pobudne. Je ním migračná kríza. Nemecký inštitút IFO odhadol náklady Nemecka na migračnú krízu v roku 2015 na 21,1 mld. eur (sú tam zahrnuté náklady na ubytovanie, jedlo, zdravotnú starostlivosť, vzdelanie, rekvalifikáciu a administratívu). Keď to porovnáme k HDP, predstavuje to cca 0,7 %. Podľa mňa ani toto nie je definitívne číslo, určite nejaké prostriedky išli aj na bezpečnostné zložky (minimálne na hraničné kontroly), či transfery do pohraničných krajín.

A budúci rok budú náklady zrejme ešte vyššie, pokojne môžu presiahnuť 1 % nemeckého HDP. V ostatných krajinách EÚ budú tieto náklady nižšie (možnože výnimkou bude Švédsko, kde je migrantov na hlavu porovnateľné množstvo, keď nie viac, ako v Nemecku). Samozrejme nie je to ten mega-stimul, ktorý si Krugman predstavoval, každopádne to predstavuje aspoň čiastočné naplnenie mokrého sna väčšiny fanklubu Lorda Keynesa.

O tom, že to bude mať minimálne z krátkodobého hľadiska pozitívny dopad na HDP, nie je pochýb. A vytvorí to aj nové pracovné miesta (napríklad len na Slovensku 2500 policajtov). Podobné efekty však malo aj nedávne postavenie mega sochy Maa Ce-tunga v Číne. Čo sa týka dlhodobejších dopadov, tak bude záležať na tom, či sa tieto výdavky ukážu byť produktívne, alebo nie. S Krugmanovou tézou, že je jedno, či sú verejné výdavky produktívne, alebo nie, sa nestotožňujem. A zrejme sa s ňou už nestotožňujú ani v Grécku.

Z dlhodobého hľadiska sa výdavky na migračnú krízu môžu za určitých okolností ukázať ako produktívne. Pokiaľ by sa totiž imigrantov podarilo preškoliť a integrovať, aby zmiernili negatívny demografický vývoj, tak by to dokonca mohla byť aj produktívna investícia, ktorá v dlhodobom horizonte dokonca vylepší fiškálnu pozíciu EÚ/eurozóny. Keď sa to nepodarí, tak to bude presne naopak. Či je to reálne, povedať neviem, na to sú to sociológovia. Píšem len o možných scenároch.

Ale jedno povedať viem, pokiaľ by aj prevážil pozitívny aspekt, tak sa dostaví až o niekoľko rokov. Preto mi z toho vychádza, že minimálne v roku 2016 dlh k HDP bude dlh k HDP v EÚ vyšší ako sa prognózovalo. Znova.

P.S.: Tento post nie je o migračnej kríze. Na túto tému je odborníkov plný internet, nebudem sa im miešať do remesla. Je o externom šoku pre ekonomiku, na ktorý musia vlády reagovať navýšením výdavkov.

Klíčová slova: Politika | Banky | EUR | HDP | Video | EU | HDP v EU | Paul Krugman | CNN | Institut Ifo | Švédsko | Krize |
Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Krizový fond EU a zdánlivá pomoc
    Země Evropské unie potvrdily 2 návrhy na pomoc členským státům kvůli dopadu koronavirové krize. Od středy lze začít čerpat z nového fondu 37 miliard eur, v přepočtu 1 bilion korun z politiky soudržnosti zejména do zdravotnictví a zasažených odvětví.
  • Krok JPMorgan může přitáhnout další peníze a přibrzdit ČNB
    Přeřazení České republiky v rámci indexů JPMorgan je důležitou zprávou pro české dluhopisy. Banka odhaduje, že se tím zvýší poptávka po českých papírech až o 4 miliardy eur. Ke změnám má dojít v průběhu následujících tří měsíců. To znamená, že celý proces připadá na citlivé období před či dokonce při ukončení intervenčního režimu České národní banky na koruně vůči euru.
  • Kroky Bank of England odrážejí nejistotu brexitu i globálních trhů
    Bank of England (BoE) na svém příštím „klíčovém“ zasedání v lednu 2020 s velkou pravděpodobností sníží IR o 25 bodů. Tato prognóza nezávisí na výsledku voleb, ačkoli v případě, že volební výsledky neumožní parlamentu decizivní rozhodování, bylo by snížení pravděpodobnější. Trh oceňuje šanci na snížení v lednu na 33 procent.
  • Kroky RBA/BoJ se ukazují být pouze dočasnou překážkou v pádu dolaru
    USD sklouzl v indexu na nová minima od letošního ledna, když včera oznámená opatření Bank of J...
  • Kroky Saxo Bank v souvislosti s případem okolo švýcarského franku byly v souladu s právem, potvrdil dánský finanční regulátor FSA
    Dánský Úřad pro finanční dohled FSA přezkoumal chování Saxo Bank A/S v souvislosti s případem okolo švýcarského franku a nenalezl žádný důvod ke kritice banky s výjimkou dvou konkrétních záležitostí. Dánský FSA došel k závěru, že postup, který Saxo Bank zvolila, respektoval pravidla rovného zacházení s klienty v souladu s interními procesy a předpisy na ochranu investorů. Zmínil pouze dvě menší výtky, které Saxo Bank bere plně na vědomí.
  • Kromě zlata roste i Palladium. Po propadu chytilo druhý dech
    Palladium překonalo po 16 letech cenu zlata – a to ještě na konci roku 2018. Prvenství mezi drahými kovy si drží nadále i poté, co v březnu jeho hodnota výrazně klesla. Vzdát se postu lídra mezi drahými kovy samozřejmě nechce ani během růstové „rally“, kterou vede v posledních týdnech se svým zlatým protivníkem.
  • Kronika Steena Jakobsena: Sociální napětí – ví se o něm, ale ignoruje se
    Steen Jakobsen, hlavní ekonom Saxo Bank. Byli jsme překvapeni, jak malý dopad na politiky měly pouliční ne...
  • Krugman: Deprese kvůli euru a deprese kvůli Excelu
    Kdy všichni uznají, že euro je chyba? Odpověď samozřejmě zní, že nikdy. V této měně se odráží příliš mnoho historie, ...
  • Krugman: Německý recept bez mimozemšťanů nefunkční, USA hůř než Japonsko
    Vývoj nezaměstnanosti v USA vypadá momentálně lépe než dřív. Pokud ale poslední ...
  • Krugman o sadomonetaristech v USA a skutečném morálním hazardu v Evropě
    V současné době můžeme pozorovat džihád proti nízkým sazbám. Vedou ho sadomonetaristé, kteří požadují růst...
  • Krugman o zneužívání eurokrize a evropských zemích třetího světa
    Není to tak dávno, co vedení eurozóny tvrdilo, že Řecko by mělo a je schopno udr...
  • Krugman: Věnujme se skutečným hrozbám a ne těm podřadným
    Není to tak dlouho, co byla všude kolem slyšet hysterická varování před fiskálními deficity. Byli jsme dokonce blízko tomu, aby americká vláda na jejich základě implementovala některé skutečně špatné kroky, jako například krátkodobé fiskální utahování. V tuto chvíli už šiřitelé těchto varování nemají ani zdaleka takový vliv jako dříve. I tak ale škodí, protože stále odvádějí pozornost od důležitějších témat.
  • Kruh sa uzatvoril
    Máme za sebou pravdepodobne najočakávanejšiu udalosť v decembri na trhu. Predposledné zasadnutie Fedu pod vedením Bernankeho...
  • K růstu kovů a propadu akcií vedlo několik událostí
    Podle nejnovějších údajů poskytnutých vládou vyvolává obavy především současná míra inflace v USA, která činí 7 %. Naposledy byly inflační tlaky takto vysoké v roce 1982, tedy před 40 lety. Kromě toho se účastníci trhu soustředí na obavy z inflace v souvislosti s budoucími kroky Fedu na nadcházejícím zasedání FOMC, které se uskuteční příští týden.
  • K růstu o 1,5 procenta burze pomohly hlavně finanční tituly
    Pražská burza zahájila týden růstem. Index PX dnes posílil o 1,48 procenta na 862,37 bodu. Vzhůru mu pomohly především finanční tituly či operátor O2. Naopak v červených číslech zakončily dnešní seanci cenné papíry společnosti ČEZ. Vyplývá to z výsledků obchodování na webu burzy.
  • Krvavé slzy finančných trhov
    Akciový výpredajAmerické akciové tit...
  • Krvavé úterý na Wall Street
    Úterní obchodování v USA ne neslo od samého začátku na velmi negativní vlně, kdy vlastně celý den hlavní akciové indexy ztrácely, aby uzavřely takřka na denních minimech. Se zvýšenou volatilitou byl tentokrát spojen i vyšší zobchodovaný objem, než bylo běžné v minulých dnech. A jaké byly hlavní příčiny úterního výrazného propadu? Jedním z důvodů byl výraznější růst výnosů na amerických státních dluhopisech - to je v poslední době hodně sledovaný ukazatel i v souvislosti s akciemi. Nejslabším článkem dne byly včera jednoznačně technologie (Apple -2,4 %, Alphabet -3,7 %, Microsoft -3,6 %, AMD -6,1 %, Facebook -3,7 %, Nvidia -4,4 %).
  • Krvavý měsíc: Záchranný plán Terra LUNA prosazoval průmysl 
    Necelý týden po zhroucení stablecoinu TerraUSD (UST) vázaného na americký dolar zveřejnil spoluzakladatel projektu plán, který, jak doufá, udělá čáru za mnohamiliardovým krachem tokenu a jeho rodné měny LUNA. Společnost Kwon Do-hyung – známější pod jménem Do Kwon – uvedla, že záchranný plán, který bude mít podobu hard fork, by mohl vdechnout ekosystému nový život a kompenzovat ty, kteří utrpěli uprostřed jeho téměř úplného kolapsu. „Fork“ však byla z Kwonova posledního oživovacího návrhu odstraněna poté, co komunita Terra tuto myšlenku v drtivém předběžném hlasování odmítla.
  • Krvavý pátek na Wall Street
    Páteční obchodní seance ve Spojených státech se nejprve nesla v pozitivním duchu. Zlom nastal 18:30 SEČ, kdy vyšla zpráva k plynovodu Nord Stream, který zůstane i nadále zavřený, a to díky technickým potížím. Nasdaq Composite se z denních maxim propadl o více jak 300 b. a seanci uzavřel s téměř 1,5procentní ztrátou, což jen podtrhlo mizerný týden, ve kterém technologický index ztratil více než 4 %. Nejméně vydařenou seanci zaevidoval komunikační sektor (META US -3,05 %, GOOGL US -1,72 %), na opačném pólu byl ten energetický, který přidal 1,8 %. Jednotlivé indexy uzavřely následovně: Index Dow Jones Industrial Average oslabil o 1,1 % (31.318 b.), S&P 500 o 1,1 % (3.924 b.) a technologický Nasdaq Composite o 1,3 % (11.630 b.).
  • Krvavý týden na akciových trzích je konečně u konce
    Americké akciové trhy poslední seanci tohoto týdne otevřely růstem. Index S&P 500 si na úvod obchodování připisuje zhruba čtvrtinu procenta, když nejlépe odstartovaly akcie utilit, které rostou o 1,4 %. Přes jedno procento přidávají ještě realitní developeři nebo maloobchodní řetězce. Od začátku týdne ale index ztrácí více jak 4,5 %. Důvodem výprodejů bylo zasedání americké centrální banky a hrozba zastavení přísunu finančních prostředků do americké administrativy. Dnes zveřejněné makroekonomické statistiky již na obchodování dopad prakticky neměly. Totožné faktory stály i za neúspěchem evropského akciového trhu. Stoxx 600 v celém týdnu ztratil necelých 3,5 %.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Fintokei SwiftTrader