Čtvrtek 28. březen 2024 16:35
reklama
Purple trading AI
reklama
Purple MT4 platforma nova
reklama
Swissquote Bank
reklama
Fintokei SwiftTrader

Uťahovanie FEDu spôsobuje problémy na trhu so špekulatívnymi dlhopismi

15.12.2015 17:06  Autor: X-Trade Brokers  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Po emerging markets má kombinácia očakávaného zvyšovania sadzieb a kolapsu cien komodít ďalšiu obeť – špekulatívne dlhopisy (t.j. dlhopisy s ratingom mimo investičného pásma). Tie sa stali v posledných rokoch mimoriadne populárne, keďže konvenčné dlhopisy prinášali pri takmer nulových úrokových sadzbách minimálny výnos. Naproti tomu sa špekulatívnym dlhopisom darilo solídne – investori nielenže dostávali vysoké úroky, ale silný dopyt tlačil nahor ich ceny, čo znamenalo ešte väčší zisky v prípade predaja pred splatnosťou.

Vývoj amerického trhu so špekulatívnymi dlhopismi:

2015-12-15_HY 2

To všetko však bude zrejme minulosťou. Ako som naznačil vyššie, tak hlavné príčiny sú dve. Po prvé sú to vyššie sadzby FEDu uškodia špekulatívnym dlhopisom troma spôsobmi: a) vyššia bezriziková sadzba, ku ktorej sa pripočítava riziková prirážka; b) vyššie úročenie pre bonitnejšie dlhopisy presmeruje časť investorov späť do dlhopisov v investičnom pásme; c) uťahovanie môže spomaliť ekonomický rast, na čo sú menej etablované firmy, ktoré tieto dlhopisy vydávajú, viac citlivé. Body a, b teda zvýšia náklady na refinancovanie dlhu a bod c má potenciál znížiť zisky. Po druhé je to kolaps cien komodít. Časť z týchto špekulatívnych dlhopisov vydávali ťažobné spoločnosti. Hovorí sa predovšetkým o spoločnostiach činných v oblasti vyhľadávania a ťažby bridlicovej ropy, ktoré sú pri súčasných nízkych cenách v problémoch. Nízke ceny komodít teda ešte viac zvýšili problémy v sektore špekulatívnych dlhopisov. V posledných mesiacoch sa teda výkonnosť týchto fondov zhoršila:

Vývoj Bloomberg High Yield Corporate Index:

2015-12-15_BUHY

Situáciu komplikuje fakt, že určitá časť týchto dlhopisov je v držbe fondov, ktoré investujú do špekulatívnych dlhopisov (zvyšok vlastnia dôchodkové fondy, poisťovne, či rôzne hedžové fondy, ktoré ich plánujú držať do splatnosti). Jedná sa o zhruba 400 mld. USD. A časť z týchto fondov je otvorená, t.j. investori si môžu vytiahnuť peniaze pred splatnosťou týchto dlhopisov. A to sa aj deje, znepokojení investori vytiahli v druhom decembrovom týždni z týchto fondov takmer 3,5 mld. USD:

2015-12-15_HY flows

Pri akciách, bonitných dlhopisoch či komoditách by sa tu príbeh skončil. Je však potrebné si uvedomiť, že likvidita na týchto dlhopisoch nie je ktovieaká. A to už len preto, že veľkí hráči ako banky a poisťovne ich z regulatórnych príčin môžu nakupovať len v obmedzenom množstve. To znamená, že keď sa snažíte predať špekulatívne dlhopisy pod cenu, tak nie je žiadna garancia, že ho od vás niekto kúpi. A to znamená, že otvorené fondy majú problém vyplácať väčšie množstvo výberov. V podstate ich možnosť vyplácať výbery je obmedzené do objemu dlhopisov, ktoré sú schopné predať. A tento objem nemusí byť veľký (záleží, čo daný fond drží). A aj to stálo za minulotýždňovým zrušením možnosti výberu peňazí pre investorov z Third Avenue Fund, ktorý v tom čase spravoval dlhopisy v objeme takmer 800 mil. USD (v júli to však ešte bolo 2,1 mld.). Táto udalosť vyvolala v sektore ešte väčšie napätie a v prípade pokračovania runu je reálne, že nárast výberov prinúti k obdobným krokom aj ďalšie otvorené fondy. Bude to katastrofa? Vyzerá to že nie. To, že otvorené fondy zrušia možnosť výberu, neznamená, že investori prídu o peniaze, uvidia ich však až po splatnosti dlhopisov alebo keď sa ich podarí fondom predať. Je možné počítať aj s tým, že niektoré spoločnosti nebudú schopné vyplácať svoje dlhopisy v plnej výške, a to nielen energetické spoločnosti, ale aj tie, ktoré budú mať pri vyšších úrokoch problém s refinancovaním dlhu. Teda niektorí investori prídu o časť peňazí. Nemalo by sa však jednať o čiastky, ktoré by mali americkú ekonomiku vykoľajiť. Navyše banky ich z regulatórnych dôvodov držia minimum, čiže problém v bankovom sektore, ktorý sa následne znásobuje v reálnej ekonomike, očakávať nemožno. Katastrofa to síce nebude, pre americkú ekonomiku to však môže byť problém. A čím viac problémov, tým väčšie je riziko citeľnejšieho spomalenia ekonomiky. Uvidíme, že či ešte zvyšovanie sadzieb FEDu prinesie aj ďalšie problémy (resp. koľko ich prinesie). Tento konkrétny problém na trhu so špekulatívnymi dlhopismi bol paradoxne vyvolaný predošlou politikou FEDu, bez ktorej by tento trh určite nedorástol do svojich súčasných rozmerov.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • 📈 US500 vyletěl poprvé nad úroveň 3,400 bodů 🚀
    Globální akciové trhy začaly týden na vyšších úrovních díky pozitivnímu vývoji ohledně vývoje koronavirových vakcín a léčby. Index US500 poprvé v historii vyskočil nad úroveň 3400 bodů a obchoduje se v zisku 5,5 % od začátku roku. Trh s americkými prašivými dluhopisy (junk) se už nepohybuje v závěsu za akciovými trhy, kde se držel naprostou většinu času během koronavirové korekce.
  • ⬆️US500 v zóně ATH
    US500 dnes bojuje o nejvyšší zavírací hodnotu v historii. Dne 14. března kontrakt otevřel výše než současná cena, ale to bylo způsobeno rolloverem. Zisky futures na index jsou motivovány růstem ocenění technologických společností. Zajímavé je, že US500 zpočátku ztrácel v očekávání zítřejšího zasedání Fedu a velké nejistoty ohledně tónu zítřejší události. Na druhou stranu absence velké negativní reakce trhu na zvýšení sazeb BoJ znamená, že Fed zítra nemusí být příliš jestřábí.
  • US500 za dostal na historicky najvyššie úrovne aj napriek slabým dátam
    Dnešné kľúčové makroekonomické dáta z USA jednoznačne nesplnili očakávania, keďže ADP ukázali ďalší mierny nárast zamestnanosti, pričom ISM zaznamenalo najslabší rast v nevýrobnom sektore od augusta 2017 a objednávky výrobných podnikov zaznamenali za posledné 4 mesiace tretí pokles. To však nezastavilo nárast US500, ktorý rastie už tretí deň v rade a po prvýkrát v histórií prekročil úroveň 2990 bodov.
  • 🔼 US500 získává po rozhodnutí Fedu
    Fed podle očekávání zvýšil sazbu o 25 základních bodů. Prohlášení nepřineslo žádné zásadní změny - americká centrální banka bude nadále sledovat a vyhodnocovat příchozí informace při budoucím rozhodování a bude vyhodnocovat dopad zpřísnění na inflaci. Kvantitativní zpřísňování bude pokračovat dříve oznámeným tempem. Neexistovaly žádné náznaky, že by se cyklus zvyšování sazeb blížil ke konci, ani žádný náznak nedávného poklesu inflace. Dnešní rozhodnutí bylo jednomyslné.
  • US500 získává před zveřejněním zápisu FOMC
    Minuty FOMC naplánované na dnešek (20:00) jsou jednou z klíčových zpráv na trhu tento týden, přičemž čtvrteční údaje CPI jsou druhou nejdůležitější americkou zprávou tohoto týdne. Vyšší než očekávaná hodnota PPI dnes vytváří riziko, že CPI v září také zrychlila. Pokud jde o zápisy FOMC, je třeba poznamenat, že se budou týkat zářijového zasedání, a proto nebudou odrážet silná data zveřejněná za poslední 2 týdny. Co můžeme od dnešního vydání očekávat?
  • 🔼 US500 zisky před vydáním NFP
    Zpráva NFP za říjen je klíčovou zprávou dne! Zpráva bude zveřejněna dnes ve 12:30 a očekává se, že bude vykazovat slabší růst pracovních míst než v září. Data za září byla velmi silná a i když jsou očekávání za říjen nižší, stále ukazují na slušný růst americké zaměstnanosti. Některé znepokojivé signály však lze zaznamenat v jiných zprávách o trhu práce v USA.
  • 📈US500 znovu testuje úroveň 4000 bodů❗
    Hlavní indexy z Wall Street zahájily dnešní seanci smíšeně, nicméně nálada se později během seance zlepšila částečně díky holubičím komentářům FED Brainard. Místopředseda Fedu se domnívá, že „brzy“ bude vhodné přejít na pomalejší tempo růstu, zejména proto, že nejnovější CPI naznačuje, že jádro PCE by také mohlo vykazovat snížení, zatímco mzdové řady začaly klesat, ale bude to chvíli trvat. Tím, že se bude Fed pohybovat uváženějším tempem, může vyhodnotit více údajů a lépe upravit trajektorii sazeb tak, aby inflaci snížila. Otázku maximálního kurzu napoví tok dat, i pro prosincové zasedání budou informace přicházet. Přestože tato prohlášení neobsahují nic převratného, trhy reagovaly pozitivně - akciové indexy rostly a dolar oslaboval.
  • ⏬US500 ztrácí kvůli nepokojům na Tchaj-wanu
    Index S&P 500 (US500) kompletně smazal zisky a propadl se poblíž včerejší zavírací ceně. S&P 500 je nyní poblíž 4 000 bodů a pod průměrem z posledních 100 relací. S&P 500 se začal propadat v posledních minutách po zveřejnění zpráv o vyslání varovných výstřelů na čínský dron, který se nacházel v tchaj-wanském vzdušeném prostoru. Taková situace samozřejmě nemusí nic znamenat, ale zároveň nepovede ke zlepšení situace na východě.
  • 📉US500 ztrácí počáteční zisky⬇
    Hlavní indexy na Wall Street zahájily čtvrteční seanci růstem, později se však optimistický sentiment vytratil a akcie pokračovaly v nedávné korekci směrem dolů, zatímco dolarový index posílil na úroveň 104,7 a pohyboval se poblíž nejsilnějších hodnot za posledních sedm týdnů.
  • Uťahovanie bilancie Fedu sa zdá byť vzdialenejšie
    Šéf FEDu – Powell dementoval akékoľvek zmeny týkajúce sa súčasného tempa nákupov aktív. Zdá sa, že Powellov názor je blízky Evansovi, ktorý poukazuje na to, že Fed musí dosiahnuť svoje ciele čo najskôr a že predčasné zužovanie by mohlo proces oddialiť. Evans navyše vidí možné zvýšenie úrokových sadzieb v roku 2024. Je potrebné pripomenúť, že stredná hodnota očakávaní poukazuje na 2 zvýšenia sadzieb v roku 2023. To naznačuje, že Powell nemusí byť medzi „bodkami“, ktoré naznačujú rýchlejšie kroky týkajúce sa zmeny politiky.
  • Uťahovanie opaskov nie je bezbolestné ani pokojné
    Neistota stále trváSummit EU vyvoláva na trhu stále ...
  • Utahování měnových podmínek pokračuje
    Jak jsme my i trh předpokládali, rozhodla bankovní rada České národní banky na dnešním měnověpolitickém zasedání o dalším zvýšení dvoutýdenní repo sazby o 25 bazických bodů na 0,75 %. ČNB tak navázala na své červnové rozhodnutí a zpřísnila politiku podruhé za sebou. Lombardní sazba byla zvýšena o 50 bazických bodů na 1,75 %, diskontní sazba pak změny nedoznala a zůstává na úrovni 0,05 %.
  • Utahování není jen o Fedu. Včerejší záblesk optimismu na trzích vyhasl
    Včerejší zprávy dokázaly investory pozitivně naladit. ECB sice nebyla moc konkrétní, ale aspoň ujistila, že chce bránit turbulencím na dluhopisovém trhu. Fed zvedl sazby více, než dlouho říkal, ale trh se na to mezitím připravil. Zároveň se tržní hráči nechali znovu uchlácholit výhledem, který počítá s měkkým přistáním i přes přísnější měnovou politiku. A pozitivně mohl zapůsobit i náznak, že už příští zvýšení sazeb může být menší.
  • Utahuje ECB svou měnovou politiku až příliš?
    V posledních dvanácti měsících zvýšila ECB své úrokové sazby celkově o 425 bazických bodů. Po osmi letech záporných úrokových sazeb se tak v relativně krátkém čase dostaly sazby na nejvyšší úroveň v historii eurozóny. Na stole přitom zůstává ještě jedno čtvrt procentní zvýšení sazeb na zářijovém zasedání, kterým může ECB zakončit svůj nejagresivnější cyklus utahování měnové politiky.
  • Utečte z „bezpečných“ přístavů a vsaďte na akcie, radí hlavní ekonom italské UniCredit
    „Měli byste prodat americké, britské i německé dluhopisy, švýcarský frank, japonský jen, zlato i vše ostatní, o čem jste si mysleli, že je to...
  • Útek do bezpečia
    Trh si zrazu uvedomil, že na prudký ... (správa pre profesionálov)...
  • Úterní analýza EUR/USD
    EUR/USD v novém týdnu na chvíli zastavilo své pokusy o další posílení. Trh se momentálně pere s rezistencí 1,1238, která pokud nebude...
  • Úterní analýza EUR/USD
    Na EUR/USD vyšla včerejší analýza na výbornou. Trh využil podpory na hodnotě 1,080 a začal se posouvat blíže k horní hraně konsolidačního...
  • Úterní data z Číny ukážou, zda jsou novoroční výprodeje na místě, tedy pokud jim uvěříme
    Dosavadní letošní vývoj na finančních trzích se řadí mezi nejhorší v historii. Některé akciové indexy přišly během prv...
  • Úterní obchodování forexu na asijských trzích se zklidnilo
    Po bouřlivém pondělí, kdy trhy forexu reagovaly především na zprávy z Německa, se forex na asijských trzích během úter...
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Dukascopy new