Čtvrtek 28. březen 2024 23:30
reklama
Dukascopy new
reklama
Fintokei ProTrader
reklama
Fintokei ProTrader
reklama
Fintokei ProTrader

Německo: ZEW, USA: CPI, Index Fedu New Yorku

15.12.2015 10:16  Autor: HighSky Brokers  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

11.00 SEČ – Německo: Index ZEW sentimentu ek. očekávání (12 2015)
Očekávání
: 15,0
Předchozí
:  10,4

Trh čeká posílení indexu možná díky dalšímu poklesu ceny ropy a potvrzení ukončení série sedmi měsíčních poklesu z listopadu, stále však pod svým dlouhodobým průměrem 24,8. Čeká se tedy jen malé zlepšení v budoucnu.

Institut ZEW k listopadovým datům uvedl: “Výhled pro německou ekonomiku se ke konci roku znovu zlepšuje. Zdá se, že ekonomický pesimismus po teroristických útocích v Paříži nevzrostl. Současně vysoká úroveň spotřeby v Německu, oslabení eura a pokračující ekonomické oživení USA pravděpodobně podpoří robustní vývoj německého hospodářství.?

Další ukazatele zprávy nevykázaly v listopadu významnější změny. Index ZEW sentimentu ek. očekávání eurozóny přes drobné oslabení vykazuje stále optimismus pro příští rok. Hodnocení současné ekonomické situace Německa resp. eurozóny přes mírný vzestup, resp. pokles zůstávají solidní, resp. slabé.

Oslabení indexů ZEW sentimentu ekonomických očekávání Německa bylo vedeno hlavně psychologií kvůli letním signálům oslabení růstu čínské a světové ekonomiky, jiné předstihové indikátory faktické ekonomické aktivity větší oslabení nevykazují. Dlouhodobě pak klima zhoršují a trvalejší slabost růstu HDP eurozóny vedle strukturálních těžkostí dlouhodobě sytí mimo jiné taky deflační hrozba eurozóny (spojená s redukcí ziskových marží a neschopností ECB stabilizovat velmi slabou inflaci což znamená logicky její pošramocený kredit), řecká a ukrajinská krize a s tím spojená depreciace rublu a nebezpečí spirály obchodních sankcí mezi Západem a Ruskem. To vše udržuje mlhu nejistoty ekonomických výhledů pro tento rok, která redukuje ekonomickou aktivitu firem a domácností. Výhled slabosti dynamiky růstu HDP trvá i pro rok 2016, byť příznivé efekty (zlevněná ropa, euro, monetární expanze ECB) rizika budou vyvažovat.

Informace předstihových dat ek. aktivity jsou v posledních měsících sice stále dobré pro akcie a euro, nepříznivé pro dluhopisy, ovšem slabost Indexu ZEW sentimentu ek. očekávání znamená pro trhy opačný dopad.

14.30 SEČ - USA: CPI (11 2015, m/m,%)   14.30 SEČ - USA: CPI bez  cen potravin a energií (11 2015, m/m,%)
Očekávání
: 0,0                                                 Očekávání:  0,2
Předchozí:  0,2                                                 Předchozí:  0,2

14.30 SEČ - USA: CPI (11 2015, y/y,%)      14.30 SEČ - USA: CPI bez  cen potravin a energií (11 2015, y/y,%)

Očekávání: 0,2                                                 Očekávání:  2,0
Předchozí:  0,2                                                 Předchozí:  1,9

Produkční i spotřebitelská inflace v posledních kvartálech slábly, značně se totiž projevuje propad volatilních cen ropy a energií, respektive benzínu (na které má centrální banka minimální vliv) a taky silný dolar. Produkční ceny klesají a spotřebitelské ceny stagnují dokonce i meziročně, relevantnější meziroční jádrová inflace (růst cen bez cen potravin a energií) je na produkční úrovni mírně nad nulou, na spotřebitelské úrovni je taky pod cílem centrální banky 2,0%, ale jen mírně. Fed navíc dosud sníženou inflaci zatím považuje za neznámou a je pro něj zdroj nejistoty nežli jednoznačně nepříznivý jev. Taky předpokládá návrat inflace k 2,0 %. Momentální slabost inflace tak v rozhodování monetární politiky v současnosti nemá největší váhu. Na druhou stranu nízká inflace oslabuje dlouhodobou strategii centrální banky zvyšovat úrokové sazby. Taky proto zvyšování může být pomalejší a menší.

14.30 SEČ - USA: Index současných obecných ekonomických podmínek zpracovatelského průmyslu zprávy Empire State Fedu New Yorku (12 2015)
Očekávání
: -5,0
Předchozí
:  -10,7

Trh čeká určité zlepšení  indexu a tím i, z pohledu průmyslových firem regionu, alespoň zmírnění silnějšího poklesu ek. aktivity z listopadu na menší úroveň. Dle nich prakticky celý rok 2015 celková ek. aktivita víceméně stagnovala, od srpna se ale silně potopila nejvíc od světové finanční krize, přesněji od dubna 2009 a klesala čtyři měsíce v řadě. Podobně největší pokles za poslední roky registrují po létě průmyslové firmy regionu i v případě nových objednávek. Zaměstnanosti průmyslu regionu od září po dvou letech přestala růst, naopak začalo převažovat menší propouštění.
čekávání ekonomického vývoje pro příští rok průmyslových firem regionu předpokládají solidní růst celkové ekonomické aktivity, nových zakázek a zaměstnanosti průmyslu regionu, i když optimismus v podobě očekávání  posílení růstu ek. aktivity a nových zakázek opět měziměsíčně klesl (v případě zaměstnanosti vzrostl) a je též citelně nižší než loni. V rámci odvětví regionu, výhled růstu zaměstnanosti a investičních a technologických výdajů vykazuje očekávání jen neduživého růstu, loni se čekal silný růst indikátorů. Regionální data ekonomické aktivity konzistentně, ve druhém pololetí ještě více než dříve potvrzují přenos tlaku slábnoucí světové ekonomiky a silného dolaru na export a průmysl a tím i na celkovou ekonomickou aktivitu.

Dopad na trhy: Trvalejší slabost inflace je dobrou zprávou pro dluhopisy a zlato, nepříznivou pro dolar a akcie. Slabost regionálních dat ekonomické aktivity je dobrá pro dluhopisy a zlato, nepříznivé pro dolar a akcie.

Josef Kvarda
Analytik HighSky Brokers, a.s.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Německo ustupuje, souhlasí s celounijním stropem na plyn. Podle průmyslníků i potravinářů je nejvyšší čas
    Itálie, Španělsko a Polsko, klíčoví stoupenci zastropování cen plynu v EU, triumfují. Nakonec totiž „přetlačily“ klíčového odpůrce takého řešení, tedy Německo. Na bruselském jednání lídrů EU v noci na dnešek totiž nakonec došlo k shodě na dočasném řešení spočívajícím ve stanovení dynamického cenového pásma. To má zabraňovat největším cenovým výstřelkům v burzovní ceně plynu a de facto tak představuje strop. Kromě stropu by měl růst cen plynu omezit také další krok, na němž se lídři v Bruselu usnesli. Je jím společné, celounijní nakupování plynu.
  • Nemecko už nie je bezpečné
    Možno trocha pritvrdé tvrdenie, no za posledných 24 hodín s...
  • Nemecko už nie je bezpečné
    Možno trocha pritvrdé tvrdenie, no za posledných 24 hodín s...
  • Německo v recesi
    Německo se stále více posouvá do recese. Index podnikatelské nálady neustále klesá. Nyní je nejníže za sedm let. Se značnými potížemi se daří jen automobilovému průmyslu.
  • Nemecko vs. Portugalsko
    Portugalsko má výrazné zásoby zlata v svojich rezervách a práve opozičný líder nemeckej strany FDP Schaeffer vyzýva Portugalsko aby odpredalo svoje zlaté rezervy a využilo tak zdroje na svoju záchranu... Európu tak zachvacuje euroskepticizmus a politické strany sa snažia využiť túto vlnu vo svoj prospech... na druhej strane načo požičiavať dlžníkovy, ktorý má pod "matracom" zlaté tehličky...
  • Německo vydá první „zelený dluhopis“ v druhé půlce roku 2020
    Německo uvede svůj první zelený dluhopis s emisí v milionech eur v druhé půlce budoucího roku, aby využilo prosperující trh s udržitelnými financemi.
  • Německo vydražilo první zabavené bitcoiny, utržilo více, než je kurz
    Německá justice dnes vydražila první bitcoiny, které zabavila v rámci vyšetřování kriminálních aktivit. V dražbě přitom získala více, než kolik by utržila při obchodování na internetu, uvedla agentura DPA. Bitcoiny a další virtuální měny rády využívají zločinecké organizace pro své aktivity.
  • Nemecko zastavilo schválenie Nord Stream 2
    Nemecko podniklo kroky na zastavenie procesu certifikácie plynovodu Nord Stream 2 z Ruska, oznámil dnes kancelár Olaf Scholz po tom, čo Kremeľ formálne uznal dva odštiepenecké regióny na východe Ukrajiny. Scholz povedal, že Nemecko nebude akceptovať uznanie separatistických regiónov v regióne Donbas a že nemeckí politici musia prehodnotiť situáciu „najmä pokiaľ ide o Nord Stream 2“, napísala agentúra Reuters. V utorok v rozhovore s novinármi v Berlíne Scholz povedal, že požiadal ministerstvo hospodárstva, aby „stiahlo správu o bezpečnosti dodávok s našou federálnou sieťovou agentúrou“, pričom to označil za „prvý krok k tomu, aby sa zabezpečilo, že plynovod nemôže byť v tomto bode certifikovaný“.
  • Německo: ZEW (červen), zahájení, USA: povolení staveb domů (květen)
    11.00 SEČ – Německo: Index ZEW sentimentu ek. očekávání (06 2015) Očekávání:  37,1 Předchozí:  41,9 Červnový in...
  • Německo: ZEW, USA: CPI
    11.00 SEČ – Německo: Index ZEW sentimentu ek. očekávání (11 2015) Očekávání: 5,5 Předchozí:  1,9 Trh čeká korek...
  • Německo: ZEW, USA: Index Fedu NY
    Trh čeká silné oslabení indexu zřejmě kvůli vzestupu obav z vývoje čínské a světové ekonomiky a poklesu cen akcií. Index je stále pod svým dlouhodobým...
  • Německo: ZEW, USA: Maloobchodní tržby, Index průmyslu Fedu NY
    Index v srpnu sice klesl těsně nad svůj dlouhodobý průměr 24,9. Institut ZEW k datům uvedl, že “?vzhledem k současným geopolitickým...
  • Německo, ZEW: Ustává slábnutí?
    Trhy čekají mírné posílení indexu, které by znamenalo první známky stabilizace slábnutí tohoto roku. Ekonomický sentiment Německa/eurozóny...
  • Německo získává Uniper. Akcie padají o 30 % 📉
    Ještě v červenci Německo uzákonilo rekordní finanční záchranu Uniperu uprostřed rostoucích cen plynu a elektřiny. Červencová dohoda činila 14,95 miliardy EUR.
  • Německo zpomalilo, výhled je nicméně stále pozitivní
    Tempo růstu německého HDP mezikvartálně výrazně zpomalilo z 0,6 % v posledním čtvrtletí loňského roku na 0,3 % a jedná se tak o nejslabší růst od třetího čtvrtletí 2016. V meziročním srovnání přitom růst činil 2,3 %. Klíčovým faktorem slabšího růstu byl první pokles vládních výdajů od druhého čtvrtletí 2013 o 0,5 % mezikvartálně a první pokles exportu od třetího čtvrtletí 2016 o 1,0 % mezikvartálně. Zejména pokles exportu by mohl být prvním signálem, že si výrazné posílení eura v loňském roce začíná vybírat svou daň.
  • Německo zrušilo státní podporu nákupu elektrických aut, kvůli úsporám
    V Německu počínaje dneškem skončila státní podpora na nákup elektrických vozů. Takzvaný ekologický bonus, se kterým se původně počítalo ještě po celý nadcházející rok, se vláda rozhodla zrušit kvůli úsporám pod tlakem rozpočtové krize. Jeho zrušení ale bylo náhlé, ministerstvo hospodářství to s konkrétními termíny oznámilo teprve o uplynulém víkendu, což vyvolalo kritiku. Od roku 2016, kdy s bonusem Německo začalo, vyplatilo na dotacích asi deset miliard eur (245 miliard Kč).
  • Německo žádá Kanadu, aby Rusku vrátila turbínu do Nord Streamu 1. Kanada by však musela obejít protiruské sankce, bez toho však hrozí propad i české ekonomice
    Německý ministr hospodářství Robert Habeck žádá kanadskou vládu, aby vrátila Rusku turbínu do plynovodu Nord Stream 1. Kanada ji zadržuje v souladu se sankcemi. Pokud by ji Rusku vydala, sankce poruší. Berlín ji k tomu přesto vyzývá, protože se obává propadu své ekonomiky v důsledku nedostatku ruského plynu, jenž hrozí nastat kvůli právě chybějící turbíně.
  • Německu i Česku hrozí deindustrializace. S vládou kancléře Scholze není spokojeno 80 procent Němců, na výraz „energetická přeměna“ jsou alergičtí
    O Německu se už opět, po letech, hovoří jako o „nemocném muži Evropy“. V ekonomických problémech je ale celý starý kontinent. Bezprostředně jej ničí zejména důsledky války na Ukrajině, včetně energetické drahoty, které výrazně snižují globální konkurenceschopnost nejen německých firem a podniků. Má to zásadní dopad už i na náladu Němců. Hned 79 procent z nich není s vládou kancléře Scholze spokojeno, vyplývá z aktuálního průzkumu ARD. Už jsou alergičtí na výraz „energetická přeměna“ a Scholzovi spolustraníci kancléři doporučují se jeho užití na veřejnost zcela vystříhat.
  • Německu pomáhají do plusu průmyslové tituly a automobilky, Praze ČEZ
    Evropské trhy dnes dopoledne obchodují převážně v plusových hodnotách, Index DAX roste o +0,3 % a po včerejších výprodejích mu nahoru pomáhají průmyslové tituly a automobilky (BASF +1,5%; Volkswagen 1,75%; Thyssen Krupp +3,7%). Daří se rovněž evropským bankám (Unicredit +2,2%; SocGen +1,2%; Credit Suisse +2,7%; ING +1,7%), základním materiálům (Glencore, BHP +1,%), nebo ropným společnostem (Shell +1,6%; Total +1,4%). Indexy nákupních manažerů v eurozóně však dopadly lehce za odhady a evropské trhy tak postrádají impulz k dalšímu růstu.
  • Nemecku prestáva ísť karta
    Nedávno sme písali o tom, že Nemecko vytvorením eurozóny získalo ten najlepší zo všetkých možných svetov. Nemeckým firmám sa otvorili ľahko dostupné trhy s minimálnym rizikom. Nemeckému kapitálu (bankám) sa otvoril priestor pre financovanie dopytu po nemeckých statkoch.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Dukascopy new