Úterý 19. březen 2024 11:30
reklama
Purple pivot points
reklama
Swissquote Bank
reklama
Purple MT4 platforma nova
reklama
Dukascopy new

Vysoká volatilita + nízká likvidita = nervozita z Fedu

15.09.2015 11:55  Autor: BOSSA  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Hlavní americké akciové indexy ukončily pondělní seanci poklesem o 0,34 až 0,41 procenta, když se investoři vyvarovali velkých obchodů před nadcházejícím zasedáním americké centrální banky (Fed), která bude ve středu a ve čtvrtek rozhodovat o amerických úrokových sazbách. Investoři včera rovněž vstřebávali slabá čínská makrodata. Průmyslová výroba v Číně rostla méně, než se čekalo, na což reagovala i cena mědi, která včera ztrácela 1,3 procenta. Následně oslabily i ceny ostatních průmyslových kovů.

Fed oznámí rozhodnutí o úrokových sazbách po dvoudenním měnovém zasedání ve čtvrtek a podle signálů z ekonomiky zatím není zcela jasné, zda zvýší poprvé od roku 2006 úrokové sazby. Nervozitu před zasedáním americké centrální banky potvrzuje i vyšší volatilita finančních aktiv při velmi nízké likviditě. Například v pondělí dosahovaly zobchodované objemy na indexu FTSE 300 zhruba poloviny 90denního průměru.

O tom, že trh zatím nemá zcela jasno, zdali Fed ve čtvrtek oznámí zvýšení základní úrokové sazby, prvně po 7 letech od finanční krize, ukazují i odlišné výsledky průzkumu mezi ekonomy a analytiky a vývoj cen finančních derivátů. Páteční průzkum agentury Reuters ukázal, že mírná většina ekonomů stále očekává, že Fed zvedne sazby na měnovém zasedání tento týden. Na trhu založené modely však ukazují, že utažení měnové politiky ve Spojených státech bude ještě odloženo vzhledem k obavám z volatility na globálních trzích a zpomalování růstu světové ekonomiky.

Ze samotné rétoriky americké centrální banky se rovněž velmi těžko čte. Fed říká, že zvýší úrokové sazby, až uvidí udržitelné ekonomické oživení, a zvláštní důraz přitom klade na trh práce a inflaci. Data ze Spojených států minulý týden vykreslila smíšený obrázek, který příliš nenapověděl, jak centrální banka tento týden rozhodne.

V Japonsku centrální banka (BoJ) uvedla, že zpomalení poptávky na rozvíjejících se trzích dále zatěžuje tamní ekonomiku, ale nepřišla s dalšími podpůrnými opatřeními a schovala si své měnové nástroje pro případ, že očekávané zvýšení amerických sazeb spustí globální volatilitu. Nicméně trhy neopouštějí úvahu, že banka by mohla na konci letošního roku nebo v úvodu toho příštího zvýšit monetární stimuly, což by bylo dalším negativním signálem pro japonský jen (JPY), a naopak podpůrným efektem pro tamní akciový index Nikkei 225.

Evropské burzy si dnes nedokázaly udržet ranní zisky a na oběd otočily směr. Index FTSE 300 se obchoduje o 0,5 procenta níž na téměř dvoutýdenním minimu 1387,23 bodu. Britský burzovní index FTSE 100 klesá o 1,0 procenta, německý index DAX na oběd ztrácí 0,4 procenta a francouzský CAC 40 oslabuje o 0,3 procenta.

Australský dolar v noci posílil proti americkému dolaru (AUD/USD) na 2týdenní maxima (0,7166) ignorujíc horší data z průmyslové výroby Číny a pokles cen komodit poté, co se vládnoucí strana zbavila nepopulárního premiéra Tonyho Abbotta, jehož by měl nahradit Malcolm Turnbull. Od něho se očekávají nové ekonomické reformy, které by měly povzbudit ekonomickou náladu u protinožců.

Britská libra dnes posílila proti americkému dolaru (GBP/USD), když data inflace (index CPI) naplnila očekávání a potvrdila stagnaci cenové hladiny v srpnu na nule. Ulevilo se hlavně těm, kteří se báli deflace.

Poté, co se EUR/USD v úvodu září propadl zpátky pod 200denní průměr a postupně i pod jednotlivé klíčové hodnoty supportů (1,1200; 1,1145;), mnozí čekali na pokles. Nicméně EUR/USD vytvářelo stále vyšší dno, což je jedním ze znaků rostoucího trendu. Ten musíme respektovat, dokud se EUR/USD nepodaří vytvořit nižší dno, než to předchozí.

USD/CAD  pomalu postupuje v rostoucím kanálu. Stojí před silnou rezistencí 1,3400. Nižší vrcholy na oscilátoru MACD naznačují, že mu docházejí síly k růstu. Signál na prodej lze hledat v prolomení a opuštění rostoucího kanálu.

USD/JPY opustil rostoucí (modrý) kanál, který na konci srpna opět otestoval. Nicméně nepodařilo se mu do něj vrátit, ani dostát se nad hodnotu rezistence 122,00. Ve čtvrtek a pátek vytvořil svíčkové formace s delšími horními knoty, které naznačují možnost poklesu, stejně jako nižší vrchol a návrat pod hodnotu 120,50. Nicméně podobně jako EUR/USD je ideální spekulovat na pokles až v případě vytvoření nižšího dna.

    Sdílení článku: 
       

    Čtěte více

    • Vysoká inflace ožebračuje Čechy
      „Inflace se již delší dobu drží výrazně nad svým cílem, což způsobilo reálný pokles průměrné mzdy. To by v kombinaci s podzimním růstem nezaměstnanosti mohl být tragický koktejl pro českou ekonomiku,“ varuje hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.
    • Vysoká inflace poslala akcie do červeného
      Zámořské indexy včera otevřely v záporu poté, co report o inflaci ukázal nejvyšší číslo za posledních 40 let. Hlavní indexy v průběhu dne prohlubovaly ztráty. Nejhůře dopadl už téměř klasicky technologický Nasdaq se ztrátou 2,1 %. Některé společnosti se ale propadům vyhnuly. Disney měl našlápnuto k zisku převyšujícímu 5 %, kvůli negativní náladě ale nárůst dosáhl „pouze“ 3,4 %.
    • Vysoká inflace přináší nové typy podvodů: falešné investice ohrožují úspory důchodců i podnikatelů
      Na českém trhu se v posledním měsíci začal objevovat nový typ finančních podvodů. Fiktivní firma s odkazem na vysokou inflaci a související znehodnocení úspor přesvědčí typicky důchodce či podnikatele, aby investovali do kryptoměn. Poškozeným vytvoří falešný investiční účet a dostane z něj tak všechny úspory. Vyplývá to z poznatků české společnosti Analytics Data Factory, která se zaměřuje na fraud management, tedy prevenci vzniku podvodů v reálném čase.
    • Vysoká inflace staví tureckou centrální banku před dilema
      Příslib pozitivních reálných sazeb je téměř rok jedním z pilířů turecké měnové politiky. Srpnová data o inflaci tento příslib vystaví testu. Celková inflace vzrostla na 19,25 %, tj. je mírně nad 19% základní sazbou centrální banky.
    • Vysoká inflace. Trhy jsou připraveny, ale QT zůstává hrozbou. Akcie drží směr vzhůru
      Včerejší komentáře z Fedu ujistily, že se chystá normalizace politiky a že zřejmě bude poměrně rychlá. Je to v duchu tržního vývoje ze začátku roku, který poznamenal právě posun očekávání o měnové politice. Odhady pro sazby se už dostaly na trajektorii nakreslenou v prosinci centrálními bankéři a nemají už příliš prostoru stoupat tak, aby trhy dostaly pod tlak.
    • Vysoká inflace v USA by neměla bránit korekci
      Nejzajímavější události tohoto týdne začínají ve středu. V úterý zveřejní Velká Británie zprávy o nezaměstnanosti a mzdách, které jsou také důležité, ale důležitější je zpráva o inflaci v USA, protože na měnovém trhu se hodně odvíjí od dolaru. Ve světě je dolaru spousta a tato měna je pro mnoho centrálních bank po celém světě rezervní měnou číslo jedna, takže hodně závisí na krocích Fedu a kroky Fedu závisí na americké inflaci. Index spotřebitelských cen lze proto považovat za ještě důležitější než zasedání Evropské centrální banky.
    • Vysoká inflace v USA. Jak je na tom dolar?
      Díky páteční zprávě o výdajích na osobní spotřebu (PCE) za březen, kterou zveřejnil Bureau of Economic Analysis (BEA), obdržel Federální rezervní systém jasná data, která naznačují, že inflace zatím zůstává vysoká, ale její růst se zpomaluje jak v měsíčním, tak i v ročním vyjádření.
    • Vysoká inflace v USA vyvolala oživení akciových trhů
      Americké akcie ve středu zvýšily své zisky poté, co zprávy ukázaly, že inflace v USA dosáhla nejvyšší úrovně za čtyři desetiletí. Bylo to zhruba v souladu s očekáváním trhu a obchodníci v březnu sázeli na zvýšení sazeb.
    • Vysoká očekávání maloobchodního prodeje z USA - otestuje USDJPY úroveň 108.00?
      V roce 2014 se hodnota USDJPY zvýšila o 13,7%, v roce 2015 se zvýšila o 0,5%, v roce 2016 klesla o 2,8%, v roce 2017 klesla o 3,6%, v roce 2018 klesla o 2,7%, což znamená, že po pěti letech se celková hodnota USDJPY zvýšila o 4,1%.
    • Vysoká účasť, výnosy prudko stúpajú
      Viac ako 100 miliónov Američanov sa rozhodlo voliť už pred dnešnými voľbami - poštou. V roku 2016 bolo celkovo odovzdaných približne 137,5 milióna hlasov, z toho 47 miliónov bolo odovzdaných pred oficiálnymi voľbami. Napriek tomu sa teraz dá očakávať, že veľká časť hlasov už bola odovzdaná kvôli pandémii. Bidenov volebný tím vykazuje silné výsledky vo Wisconsine, Michigane, Severnej Karolíne, Gruzínsku, Pensylvánii, Arizone a Nebraske-2. Florida je na druhej strane veľmi neistá. Samozrejme, tieto informácie treba brať s rezervou. Volebné miestnosti sa zatvárajú v Indiane a Kentucky. Medzitým ...
    • Vysoká výrobní aktivita v ČR slábne jen pomalu
      Index nákupních manažerů v srpnu mírně klesl na hodnotu 61,0 bodů z předchozích 62,0 bodů. To je stále velmi vysoko nad padesátibodovou hranicí, která odděluje expanzi sektoru od kontrakce. S ohledem na snižující se PMI indexy v dalších evropských zemích jsme počítali s prakticky totožným snížením na 60,8 bodů a ani průměrné očekávání trhu na 60,5 b. nebylo daleko.
    • Vysoká zadluženost ovlivní akciové trhy i vývoj v Číně
      Kvantitativní uvolňování bylo celých deset let jediným možným východiskem, jak řešit ekonomickou situaci, ale nyní se situace mění. Romain Boscher, globální ředitel investic Fidelity International, predikuje: „Za současných podmínek očekáváme, že růst výnosů amerických společností bude v roce 2019 chabý, ale zůstane kladný. Zhruba na 8 až 9 %.“ Vysoká zadluženost a soustavný růst úrokových sazeb jsou nyní těmi největšími riziky akciových trhů, zejména v Itálii a Číně.
    • Vysoké sazby pouštějí investicím žilou. Někde to bylo potřeba jako sůl
      Rok 2022 se do investičních dějin zapíše jako rok vysoké inflace a také výrazného zvyšování úrokových sazeb. Centrální banky šláply razantně na brzdu, aby inflaci zkrotily. A odezva investičních aktiv napříč trhy byla bouřlivá. Propady jsme pozorovali od konzervativních státních dluhopisů, přes akcie, až po krypto svět, který se otřásá v základech. Investiční trhy kvůli zvyšování sazeb sice krvácí, ale po horečce z předchozích let trochu vychladnout potřebovaly.
    • Vysoké spotové ceny ropy a inflace jsou výzvou pro náladu na trhu
      Vysoké spotové ceny ropy a inflace nadále zhoršují náladu na trhu, zatímco obchodníci a investoři vstupují do posledního měsíce druhého čtvrtletí.
    • Vysoké výnosy - pouhý návrat do minulosti?
      Vicky Price z FTI Consulting tvrdí, že po vytvoření eura měly trhy riziko všech ...
    • „Vysokorychlostní podzim“ a možný pád USA z „fiskálního útesu“ – kalendář událostí, které bude radno sledovat
      Po dovolenkové sezóně, kterou si více, či méně užili i politici na obou stranách...
    • Vysoký odliv peněz z Číny, medvědí očekávání Morgan Stanley 📉HK.cash ztrácí 0,5
      Podle zdrojů agentury Reuters plánují čínské úřady snížit daň z obchodování s akciemi až o 50 %, což by podpořilo místní trh a zájem o strádající akciový trh. Rozhodnutí by mohlo padnout každým dnem; ministerstvo financí vedené Státní radou předložilo návrh kabinetu na začátku srpna. Analytici však pochybují, zda to indexům skutečně pomůže. Společnost Morgan Stanley snížila v červnu 2024 očekávání pro index MSCI China o 14 % s odkazem na příliš vysoké ocenění společností v souvislosti s nižšími očekáváními zisků v letošním roce, nejistotou na trhu nemovitostí a ukončenou podporou ekonomiky ze strany PBoC.
    • Vysoký přebytek díky nízkému dovozu
      Podle předběžných údajů skončila v červnu bilance zahraničního obchodu se zbožím v běžných cenách přebytkem 34,1 mld. Kč. To je o 17,6 mld. Kč více v porovnání s minulým rokem. Výsledek předčil tržní očekávání, která počítala v červnu s podstatně nižším číslem, konkrétně 7,5 mld. Kč. Tahounem pozitivního salda zahraničního obchodu byl růst přebytku bilance motorových vozidel o 9,0 mld. Kč. Za tím stál pokles dovozu o 9,6 mld. Kč. K tomu se snížil deficit bilance s ropou a zemním plynem o 8,2 mld. Kč. To bylo zapříčiněno jak poklesem dovezeného množství, tak i trvajícími nízkými cenami ropy (v meziročním srovnání) na světových trzích. Avšak meziměsíčně cena ropy roste, a tak se pozitivní efekt na obchodní bilanci bude v příštích měsících vytrácet. Zlepšila se i bilance strojů a zařízení o 2,3 mld. Kč a ve stejné výši i bilance základních kovů. Zhoršení bilance o 7,5 mld. Kč zaznamenal obchod s počítači a elektronickými přístroji.
    • Vysoký růst zásob plynu limituje zvyšování jeho ceny
      Zásoby plynu v USA vzrostly o 61 bcf; Očekávalo se 58 bcf, zatímco předchozí údaj byl 60 bcf. Nárůst je mírně nad 5letým průměrem, proto byl zaznamenán pokles ceny. Nicméně k propadu pod 9 dolarů je ještě docela daleko. V tomto okamžiku byla polovina dnešního odrazu snížena.
    • Vysoký růst zásob ropy v USA srazil ropu na dvouměsíční minima
      Cena ropy pokračuje v poklesu. Severomořský Brent i texaská ropa WTI se dostaly na dvouměsíční minima po zveřejnění zá...
    Forex - doporučené články:

    Co je FOREX?
    Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
    Forex pro začátečníky
    Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
    1. část - Co to vlastně forex je?
    FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
    VIP zóna - Forex Asistent
    Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
    Forex brokeři - jak správně vybrat
    V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
    Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
    Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
    Forex volatilita
    Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
    Forex zůstává největším trhem na světě
    V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

    Nejnovější články:


    Naposledy čtené:

    reklama
    XTB trading konference 2024