Čtvrtek 28. březen 2024 16:38
reklama
CapXmaster srovnani
reklama
CapXmaster
reklama
Fintokei ProTrader
reklama
CapXmaster srovnani

Speciální report: Druhotné efekty intervencí ČNB - propad basis swapů

14.09.2015 15:54  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk
  • Intervence České národní banky, které reagovaly na nedávné posílení koruny k hranici 27 CZK/EUR, vedly k nedostatku eur na českém trhu. To se promítlo v propadu basis swapů a následně i ve výrazném pohybu forwardových bodů.
  • Tlak na kurzový závazek centrální banky by měl díky dobrým fundamentům i spekulacím pokračovat. Určitý obrat může nastat na konci roku, kdy se uzavírají spekulativní pozice.

Kurz koruny vůči euru se zhruba od poloviny července nachází těsně nad hranicí kurzového závazku, kde dalšímu posilování zabraňuje svými intervencemi Česká národní banka. Během července skoupila centrální banka na trhu přes 1 mld. EUR za nově vytvořenou korunovou likviditu. Srpnové intervence byly pravděpodobně ještě výraznější, když se kurz prakticky nepohnul od úrovně 27 CZK/EUR. Stejná situace panovala i v první polovině září.


Důvodem pro posílení koruny je jednak velmi dobrá výkonnost domácí ekonomiky (růst přes 4 % y/y, utahování na trhu práce, přebytek obchodní bilance i běžného účtu), tak spekulace především zahraničních investorů, že by ČNB mohla svůj kurzový závazek opustit. Mnozí investoři mohou sázet i jen na pohyby těsně nad úrovní 27,00 CZK/EUR, kam korunu výkonnost reálné ekonomiky tlačí, a kde teoreticky vždy najdou protistranu v podobě ČNB.

Devizové intervence mají dva základní následky:

(1) Nárůst korunové likvidity, který (za jinak stejných okolností) vytváří tlak na pokles českých výnosů, primárně u vládních dluhopisů. České banky, které (spolu s bankami zahraničními) mohou být protistranou ČNB při intervencích, totiž novou likviditu ukládají buď u centrální banky nebo kupují dluhopisy, primárně ty české vládní (případně provádí úrokové swapy). Vyšší poptávka po dluhopisech má za následek pokles výnosů i u ostatních aktiv. Ta tak pro domácí investory ztrácejí na atraktivitě.

(2) Skupování miliard EUR centrální bankou vytváří na českém trhu nedostatek společné evropské měny. To je problém jak pro investory hledající alternativní aktiva místo těch méně atraktivních českých (kvůli trendům popsaným v prvním bodu), tak pro exportéry požadující měnové zajištění přes forwardy.

Důsledkem je v posledních týdnech výrazný propad EUR-CZK basis swapů především na krátkém konci křivky. Cross currency basis swapy (XCCY BS) jsou instrumentem, který se využívá pro financování v jiné měně, než jakou má investor k dispozici, případně k zajištění dlouhodobějšího měnového rizika. Zatímco v horizontu měsíců se na trhu využívá FX swap, pro splatnosti kontraktu v délce od jednoho roku se na mezibankovním trhu kotuje právě XCCY BS.

EUR-CZK XCCY BS je z technického pohledu dočasná výměna sumy EUR (nominálu obchodu) za ekvivalentní sumu CZK mezi oběma stranami obchodu. Obě strany zároveň platí příslušnou sazbu peněžního trhu (v čase se měnící). Česká strana obchodu, která získává eura, platí zahraničnímu investorovi (nebo komukoliv, kdo poskytuje eura) 3M EURIBOR. Naopak strana poskytující eura (většinou zahraniční subjekt nebo domácí investor, který získal v zahraničí financování v eurech) platí české straně za její koruny 3M PRIBOR. K této platbě (3M PRIBOR) se však ještě přičítá spread, který je právě kotován jako EUR-CZK XCCY BS.


Tento spread odráží především nabídku a poptávku po korunách a eurech, očekávání ohledně budoucích úrokových sazeb v obou měnových oblastech a charakteristiky jednotlivých trhů (např. relativně vyšší PRIBOR oproti EURIBORu). Jednoletý EUR-CZK XCCY BS se v posledních dvou letech pohyboval kolem -40 bb především kvůli rozdílné úrovni sazeb peněžního trhu v eurozóně a v České republice (PRIBOR oproti EURIBORU setrvává na poměrně vysokých úrovních). Velký výkyv v basis swapech nastal v listopadu 2013 při spuštění intervenčního režimu, kdy skupování EUR centrální bankou vyústilo v jejich nedostatek. A podobné situaci, jen extrémnější, čelí trh nyní. 1Y basis swap se během začátku září roztáhl až k -160 bodům. Poté tento svůj pohyb sice korigoval, ale i tak se pohybuje hluboko v záporu (kolem -100 bb).


Zahraniční investoři tak mohou poskytnout svá eura v ročním horizontu za prémii cca 70 bb, na začátku září činila dokonce 130 bb. To vysvětluje velkou poptávku po českých dluhopisech v poslední aukci, kdy stát prodal dluhové papíry dokonce se záporným výnosem. Po započtení basis swapu totiž zahraničním investorům nakonec v EUR přináší velmi slušný výnos.

Stinnou stránkou je nedostatek eur pro exportéry a jejich případný hedging přes dlouhodobější EUR/CZK forwardy, které propad basis swapů odrážejí. Domácí exportér, který poptává měnové zajištění v ročním či dvouletém horizontu (ale i v delším), musí za eura získaná na mezibankovním trhu zaplatit prémii ekvivalentní EUR-CZK XCCY BS. To vysvětluje nedávný propad forwardových bodů, kdy EUR/CZK hedging byl k dispozici poměrně hluboko pod úrovní 27 CZK/EUR.

Jaký vývoj můžeme očekávat v příštích měsících?

Náš výhled předpokládá pokračující růst české ekonomiky. Inflace by se zároveň měla na podzim odrazit ode dna a na konci roku dosáhnout 1 %. Z fundamentálního pohledu by tak tlak na kurzový závazek měl pokračovat. Záležet však také bude na velikosti spekulativních pozic vůči ČNB a jejich případném uzavírání. Léto ukázalo, že centrální banka svůj závazek dodržuje. Přímé intervence na trhu doprovodily i komentáře členů bankovní rady, že dokonce nelze vyloučit nutnost prodloužení kurzového závazku až do roku 2017. ČNB zároveň zdůrazňuje, že poskytuje exportérům beznákladový hedging na spotovém trhu díky kurzovému závazku.

Náš výhled předpokládá, že se koruna bude držet poblíž úrovně 27 CZK/EUR až do Q3 16, kdy podle nás bankovní rada ČNB v pozměněném složení kurzový závazek opustí.  Silné údaje z české ekonomiky by mohly nadále povzbuzovat trh ve spekulacích proti ČNB (ve směru posilování koruny), na což bude muset centrální banka reagovat dalšími nákupy eur. Očekávané oživení inflace v posledních měsících roku může dokonce vyústit v nové spekulace ohledně dřívějšího opuštění intervenčního režimu a v zesílení spekulativního přílivu eur. Tlak na EUR-CZK XCCY BS a forwardové body by tak měl na trzích setrvat. Výjimkou by mohl být samotný závěr roku. Investoři budou muset uzavřít velkou část spekulativních pozic, což by mohlo jak oslabit korunu, tak částečně normalizovat basis swapy i forwardové body. S novým rokem je ale pravděpodobný opětovný nástup spekulantů a nutnost intervencí ČNB.

MAREK DŘÍMAL
Economist
Economic & Strategy Research
Investment Banking
Komerční banka, a. s.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • S oživením americké ekonomiky pokračuje také růst akcií
    Americký akciový trh ve středu zaznamenal zisky, protože nejnovější ekonomické údaje naznačily silné oživení v zemi. Obchodníci také hodnotili vývoj ohledně koronavirové varianty omikron.
  • S oživením ekonomiky zrychlil i růst průměrné mzdy
    Průměrná měsíční mzda v České republice vzrostla podle dnes zveřejněných dat ČSÚ ve třetím čtvrtletí meziročně o 5,1 % a dosahovala výše 35 402 Kč. Po zohlednění aktuálně zhruba tříprocentní inflace mzdy v reálném vyjádření vzrostly v průměru o 1,7 %, po předchozím poklesu o 2,4 %. Trh počítal s horším výsledkem, když očekával zhruba meziroční stagnaci reálných mezd. Lépe si mzdy vedly také ve srovnání s naší prognózou, která očekávala jejich pokles v reálném vyjádření o 1,2 %.
  • SPAC mánie zachvátila svět investování! Co je SPAC a jak funguje?
    Popularita SPAC (Special Purpose Acquisition Company) poslední dobou extrémně roste. Tento fenomén již existuje poměrně dlouho, ale do širokého povědomí investorů se dostává zejména během posledních několika let. Přibližně polovina IPO za rok 2020 proběhla prostřednictvím SPAC. V roce 2021 se navíc očekává, že tento trend by měl pokračovat.
  • Spajuc (šéf európskej časti dlhopisového obchodníka PIMCO)
    "aktuálne sledujeme náznaky, ktoré smeruj&...
  • Spasí americká spotrebiteľská dôvera akcie?
    Pred chvíľou bol v USA zverejnený Conference Board index spotrebiteľskej dôvery. Ten ostáva aj naďalej na extrémne vysokých úrovniach, nad 120b. (100b. = úroveň z roku 1985). Naposledy bol tento index takto vysoko začiatkom tisícročia.
  • Spätné odkupy akcií by mali po daňovej reforme rásť, čo bude znamenať vyššie ceny akcií
    Nová Americká daňová reforma, ktorá by mala byť už čoskoro schválená v Kongrese by mohla už čoskoro vstúpiť do platnosti. Znamenalo by to výrazné zníženie korporátnej dane na 20% z aktuálnych 35%. Reforma by navyše umožnila priniesť zahraničný kapitál naspäť do USA a ten by bol zdanený iba sadzbou 12%. Tento proces je známy ako repatriácia. Predpokladá sa, že americké firmy držia v zahraničí až 2.6 bilióna USD. Ak by firmy začali postupne sťahovať tento kapitál naspäť do Ameriky, uvoľnili by sa nové peniaze na nové investície, ale aj na spätný odkup akcií.
  • Spätný odkup poháňa cenu akcií Mercedes-Benz
    Akcie nemeckého automobilového gigantu Mercedes-Benz (MBG.DE) sú v súčasnosti na čele ziskov medzi spoločnosťami kótovanými na nemeckej burze. Dôvodom takmer 2,5-percentného nárastu je oznámenie o ochote spoločnosti odkúpiť vlastné akcie v celkovej výške takmer 4 miliardy eur. Samotný program sa začne v marci 2023 a potrvá dva roky.
  • ⏬SPA35 po volbách ztrácí 1,5 %
    V nedělních předčasných parlamentních volbách ve Španělsku zvítězila středopravicová Lidová strana (PP), která získala 136 křesel v 350členném parlamentu. Předseda PP Alberto Nunez Feijoo oznámil, že je připraven sestavit novou vládu, a vyzval ostatní strany, aby mu v této misi pomohly. Na druhou stranu mu průzkumy z doby před několika týdny přisuzovaly rozhodně vyšší počet křesel, což lze považovat za mírné zklamání pro stranu PP, které se sestavení nové vlády předpovídalo.
  • SPA35 v březnu roste 📈
    Index IBEX 35 (SPA35) je v březnu největším ziskem mezi hlavními srovnávacími indexy západoevropských akciových trhů, když překonal italský FTSE MIB (ITA40).
  • Specialista na hypotéky vám vždy poradí a pomůže
    Je i pro vás jednou z těch věcí, které chcete a potřebujete to, dohodnout se s někým, kdo je jedničkou ve svém oboru? ...
  • Speciální report: Jak těžce zasáhne koronavirus světovou ekonomiku a finanční trhy?
    Šíření koronaviru je hlavním tématem dění na finančních trzích v posledních seancích. Přestože dosud zasáhl hlavně Čínu, tak jeho důsledky jsou citelné po celém světě. Zatím je velmi těžké odhadovat celkové škody, které virus napáchá. V této analýze se budeme snažit zmapovat situaci a podíváme se také na to, na jaké trhy by se měli obchodníci zaměřit.
  • Speciální Report: Opravdu má Tesla hodnotu 100 miliard dolarů?
    Ve světě biliónových valuací na Wall Street by "pouhých" 100 mld. dolarů nemuselo nikoho omráčit. Nicméně pokud tato částka stačí na druhou nejlépe ohodnocenou světovou automobilku, která produkuje 25 krát méně automobilů než další výrobce automobilů v pořadí, tak by to leckoho mohlo překvapit. Pokud navíc vezmeme v úvahu raketový růst akcií z posledních týdnů, tak i zkušení obchodníci připouštějí, že se nejedná o standardní tržní situaci. Kvartální finanční report, který bude zveřejněn v tomto týdnu, více napoví, zda současné ohodnocení automobilky odpovídá realitě.
  • Speciální report: Zlato roste díky napětí na Středním východě
    Cena zlata se postupně zvyšuje už několik posledních let. V minulém roce zlato výrazně posílilo i přes dobrou náladu na finančních trzích. Obchodníci jsou si vědomi, že centrální banky se na trzích angažují stále více a snaží se diverzifikovat portfolio nákupem drahých kovů. Stimulace ekonomiky má své limity a bezpečné přístavy v portfoliu snižují riziko. Napětí na Blízkém a Středním východě je dalším faktorem, který hraje ve prospěch žlutého kovu.
  • Speciální vánoční nabídka od UWC
    United World Capital ("UWC") vám hrdě oznamuje spuštění tří nových vánočních bonusových programů. Počínaje 3. p...
  • SPECIÁLNÍ ZPRÁVA: KYPR ZAPOČAL VYJEDNÁVÁNÍ O BAILOUTU
    Michailis Sarris, nově zvolený Ministr financí ve vládě prezidenta Nikose Anastasiedese se včera setkal v Bruselu se s...
  • SPECIÁLNÍ ZPRÁVA O KYPRU: PODMÍNKY BAILOUTU ZŮSTAVAJÍ NEJASNÉ
    Na svém nočním pondělním jednání, se evropští ministři financí domluvili na bailoutu pro Kypr, avšak podmínky zůstavaj...
  • SPECIÁLNÍ ZPRÁVA O KYPRU: Troika na Kypru pokračuje v kritických vyjednáváních
    SPECIÁLNÍ ZPRÁVA O KYPRU: Trojka na Kypru pokračuje v kritických vyjednáváních Kypr bude tento týden pokračovat...
  • Special Report: Kde hledat na trhu příležitosti?
    Propad trhů zastihl spoustu investorů nepřipravených. Mnoho z nich čekalo na lepší vstupní ceny, nicméně propad byl velmi rychlý a také prudký. Aktuální valuace mohou být vnímány jako příležitost ke vstupu do obchodu na cenách, které nebyly v některých případech dosažitelné v posledních několika letech. V této analýze se podíváme na to, jak se medvědi podepsali na ohodnocení akciových indexů a jaké příležitosti nabízejí.
  • Spekulace na mírný Fed přinesly další akciovou rally
    Americké akciové trhy si i druhý den v tomto týdnu připsaly velice solidní zisky. Technologicky laděný index Nasdaq 100 zaznamenal dokonce již šestý růst během posledních sedmi dní. Hlavním tahounem růstu se staly spekulace, že Fed svým dnešním rozhodnutím o dalším nastavení měnové politiky přinese uklidnění pro rozbouřený bankovní sektor. Index bank KBW Bank Index posílil o 5 % při nejvyšším růstu za poslední čtyři měsíce.
  • Spekulace na snížení sazeb ECB rostou
    Kurz EUR/USD se během včerejší seance posunul k hranici 1,30 EUR/USD. Tento pohyb byl ovlivněn především...
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Dukascopy new