Úterý 19. březen 2024 05:08
reklama
Purple trading AI
reklama
Fintokei ProTrader
reklama
XTB trading konference 2024
reklama
Fintokei SwiftTrader

Revoluce v obchodování na kapitálových trzích: Proč čekat?

19.08.2015 17:02  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Uber, Airbnb a Spotify. Ti všichni změnili způsob, jakým jejich odvětví fungují a donutili staré hráče z trhu odejít nebo se zlepšit. Dějiny jsou psány vítězi, a když se vody po revoluci uklidní, málo komu se stýská po starých pořádcích. Kdo může s upřímně říci, že dává přednost používání starých disket místo flashdisků, lodí místo letecké přepravy? A komu bude chybět placení za obchodování na kapitálových trzích, když si uvědomí, že jsou obětí zbytečně vysokých poplatků? Nikomu. Takže když online investoři řeknou „dost“ a požadují revoluci a obchodovat zadarmo, jak se zpětně budeme dívat na dnešní trh online investování? Nejspíše ho budeme považovat za drahý, nedostupný a zastaralý.

V současné době individuální investoři platí za právo online přístupu na trhy a nevyznají se ve změti nepřehledných poplatků. Některé jsou ospravedlnitelné, jiné nikoliv. Pravdou je, že online obchodování na kapitálových trzích a investování je možné zlevnit a udělat spravedlivějším. Stačí jednoduchá změna: odstranit poplatky a provize a za obchodování zpřístupnit zadarmo.

Není to nemožné. V roce 1994 se objevily první online cestovní kanceláře. Ve stejném roce začaly fungovat první online investiční a obchodní platformy. V roce 1996 již stránky Booking.com transformovaly trh se zájezdy tím, že poskytovaly informace o zájezdech zadarmo. Na trhu online investování na podobné záměry pořád čekáme, nicméně změna je už nevyhnutelná.

Jak na to? Finanční trhy nejsou charita a ti, kteří na nich zpřístupňují obchod, si zaslouží šanci mít vydělat peníze úplně stejně jako investoři. Odpověď ale existuje a je nasnadě – vidíme ji každý den, když jdeme po ulici, surfujeme na internetu nebo se díváme na televizi: reklamy.

Jen si představte, jak to udělalo Spotify, které přeměnilo hudební průmysl, když dalo spotřebitelům možnost platit svojí pozorností místo penězi. Lidé si nyní mohou vybrat mezi dvěma modely, aby mohli poslouchat hudbu – buď zadarmo s reklamami, nebo jako placenou službu bez reklam (s dalšími výhodami). Proč tato strategie nemůže fungovat v online investování?

Vždyť přeci online tradeři a investoři jsou vyhledávanou cílovou skupinou. Obecně mají disponibilní příjmy a pravděpodobně jsou také zdatní v nových technologiích a mají vyšší vzdělání. Představují tedy cílovou skupinu pro high-endové, luxusní obchodní značky.

Firmy, které poskytují finanční služby, mohou také těžit z informací o chování této demografické skupiny za obrazovkou. Představte si, jak výrazně lépe mohou emitenti podílových fondů, ETF i dalších finančních produktů nakládat s prostředky na reklamu, když budou moci cílovat reklamu podle přístupu k riziku, minulého chování a investičních návyků přímo na obchodní platformě nebo investičním portálu. Firmy budou moci zastihnout ty správné lidi ve správný čas s produkty, které budou na míru individuálním investičním strategiím – místo aby záviseli na nepředvídatelných a drahých reklamách v televizi a tisku.

Tato revoluce ale není Velkým Bratrem. Pokud má uspět, musí být soukromí a ochrana osobních dat na prvním místě. Cílování v agregované úrovni znamená, že individuální data zůstanou v bezpečí. Je to win-win situace: instituce mají větší výnosnost z výdajů na marketing, jelikož své produkty nabízí přímo té nejlepší zákaznické skupině. A investoři mají přístup na kapitálové trhy zadarmo.

Samozřejmě, nižší ceny jsou často asociovány s nižší kvalitou. Každý zná svůj místní tisk, který je sice zadarmo, ale se spoustou reklam a kde je málo zpráv. Ale přechod na model s reklamami nemění způsob, jakým jsou kapitálové trhy zpřístupňovány. Stane se jen to, co společnosti jako Booking.com udělali agentům cestovních kanceláří; stejná služba bude zadarmo, prostě protože už není žádný důvod, aby nebyla.

Toto je budoucnost. A není to jen dobré pro investory: je to ve skutečnosti dobré i pro brokery. Lepší, levnější služba může přitáhnout nové online investory, což znamená více businessu pro všechny.

Jistě, někteří brokeři už udělali mnoho pro to, aby obchodování a investování na kapitálových trzích bylo pro jejich klienty levnější. Ale bylo by dobré, kdyby se do této revoluce zapojili všichni, aby tak vznikl tlak na lepší obchodní podmínky pro brokery i jejich klienty.

A co více, ti, kteří nejsou součástí těchto transformačních procesů, na tom také nemusí ztratit. Tlak na pokles poplatků za poskytování služeb může být kompenzován tím, že výdaje na marketing budou účinnější.

Model obchodování na kapitálových trzích zadarmo tedy prospívá všem. Investorům poskytuje přístup na trhy, zadavatelům reklamy poskytuje možnost marketingu zaměřeného na žádoucí cílovou skupinu. A brokeři se mohou těšit na více klientů a nižší poplatky. A kdo na celé věci ztratí? Staří brokeři, kteří se nepřizpůsobí.

Revoluce přichází. Obchodování na kapitálových trzích bude bezplatné. A to bude jen začátek. Takže, jak se budeme zpětně dívat na investování online, až přijde? To ukáže až čas, ale pravděpodobně skrz prsty.

Gijs Nagel, zakladatel a ředitel DEGIRO

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Reuters: Těžba OPEC v listopadu pátý měsíc za sebou vzrostla
    Těžba ropy v rámci Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) se v listopadu meziměsíčně zvýšila o 750.000 na 25,31 milionu barelů denně, zejména kvůli obnovování produkce v Libyi. Nárůst tak zaznamenala už pátý měsíc za sebou. Vyplývá to z dnešní zprávy agentury Reuters, která vychází z údajů o přepravě ropy od zdrojů z odvětví.
  • Reuters: Turecko v květnu zvýšilo nákupy ruské ropy na sedmiměsíční maximum
    Turecko v květnu zvýšilo nákupy ruské ropy Urals na sedmiměsíční maximum, turecké rafinerie zvýšenými nákupy reagují na nízké ceny této ropy. Vyplývá to z údajů společnosti Refinitiv Eikon a z informací od obchodníků, na které se odvolává agentura Reuters. Turecko je teď jediným velkým dovozcem ropy Urals po moři v Evropě, většina ostatních evropských zemí se kvůli ruské vojenské invazi na Ukrajinu dohodla na embargu na tuto ropu.
  • Reuters: United Airlines oznámí objednávku 60 Airbusů a 50 Boeingů
    Americké aerolinky United Airlines dnes oznámí objednávku 60 úzkotrupých letadel Airbus A321 a 50 strojů 787 Dreamliner od amerického výrobce Boeing. Napsala to s odvoláním na informované zdroje agentura Reuters. Zúčastněné strany věc zatím nekomentovaly. Hodnotu objednávky zdroje neuvedly.
  • Reverse na trhu?
    Tak dlouho jsme na to čekali, až to konečně přišlo? Na trzích (americk...
  • Reverzní signály u bitcoinu 31. ledna 2023
    Bitcoin se obchoduje kolem úrovně 23 064 dolarů, předtím vytvořil maximum na úrovni 23 950 dolarů. Ve včerejší analýze jsme bitcoinové býky varovali, že cena je náchylná na pullback pod 20 000 dolarů. Nedávný vývoj ceny ukazuje, že bychom mohli být na začátku takového pullbacku. Bitcoin se vymanil ze vzoru klínu. Cena prorazila pod spodní hranici a vyslala nový signál slabosti. V kombinaci s medvědí divergencí RSI v grafu 4H se dá říct, že šance na pullback vzrostly. Cena dnes vytvořila minimum přibližně na úrovni 22 520 dolarů. Náš předpoklad medvědího trendu bude potvrzen průrazem nedávného minima. Bitcoin je náchylný na další pokles.
  • Revidované prognózy vyšších sazeb ECB posilují euro
    Pár EUR/USD v uplynulém týdnu klesal, protože v důsledku sílících očekávání, že ECB bude držet úrokové sazby na vysokých úrovních po mnohem delší dobu, klesala chuť riskovat. Nedávný průzkum ukázal, že hráči na trhu očekávají snížení sazeb až ve druhém čtvrtletí roku 2024, tedy mnohem později, než udávala předchozí prognóza. To znamená, že úrokové sazby zůstanou na úrovni 3,75 % nejméně po dobu devíti měsíců.
  • Revize PMI nepodpořily EURUSD
    Dnešní dopolední evropské seanci v ekonomickém kalendáři dominovalo zveřejnění lednových indexů PMI ve zpracovatelském průmyslu. Většinou se však jednalo o revize bleskových údajů zveřejněných 24. ledna 2024, a proto se neočekávalo, že by vykázaly větší odchylky od předběžných hodnot nebo vyvolaly větší pohyby na trhu.
  • Revize PMI vykreslují smíšený obraz evropského průmyslu
    Dnes ráno byla zveřejněna řada výrobních PMI za srpen z evropských zemí. Většinou se jednalo o revize flash dat zveřejněných koncem srpna, takže jim investoři nevěnovali tolik pozornosti. Došlo však k několika významným revizím, což je poněkud neobvyklé.
  • Revízia britského HDP vrhá viac svetla na vývoj ekonomiky po referende: Investície prekvapivo rástli
    Dnes bola zverejnená prvá revízia britského HDP za tretí kvartál. Headline síce nijako neprekvapil a potvrdil medzikvartálny rast ekonomiky na úrovni 0,5%, táto revízia je však veľmi zaujímavá, keďže na rozdiel od prvého odhadu HDP prináša aj detailnejšie štatistiky, ktoré vrhajú viac svetla do toho, že čo sa dialo s britskou ekonomikou po úspešnom referende o vystúpení z EÚ. To sa konalo tesne pred začiatkom tretieho kvartálu.
  • Revoluce v dodavatelských řetězcích globálního finančnictví
    Katastrofické zemětřesení, tsunami a jaderná pohroma, jež v březnu 2011 postihly Japonsko, z...
  • Revoluční novinka v obchodování s Bitcoinem pochází z ČR
    Unikátní a zároveň geniálně jednoduchý princip nákupu a prodeje Bitcoinu po celé České republice nemá, minimálně v Evropě, obdoby.
  • Revoluční změny v akciovém indexu S&P 500
    Začátek října přináší největší změny indexu S&P 500 od roku 1999. Vzniknou a zaniknou sektory a odvětví, dojde ke změně jejich vah v indexu a některé akcie se přesunou do jiných sektorů. Změny se nejvíce dotknou sektorů informačních technologií, telekomunikací a zbytného spotřebního zboží. Změny se týkají mimo jiné většiny velmi známých FAANG titulů Alphabet (Google), Facebook a Netflix, které budou nyní patřit pod nově vznikající sektor komunikačních služeb.
  • Revolut otevírá možnost nákupu kryptoměn přímo do peněženek MetaMask s Revolut Ramp
    Revolut, globální superaplikace s více než 40 miliony zákazníků po celém světě, představuje svůj nejnovější produkt ze světa kryptoměn ve Spojeném království a EHP, Revolut Ramp, ve spolupráci s přední světovou peněženkou MetaMask, čímž rozšiřuje svou nabídku pro všechny fanoušky kryptoměn.
  • Revolut používá AI k ochraně zákazníků před podvody s kartami
    Revolut, globální finanční superaplikace s více než 40 miliony zákazníků po celém světě, dnes oznámila spuštění pokročilé funkce detekce podvodů, která pomáhá chránit zákazníky před podvody s kartami. Zákazníci Revolutu mohou už nyní pocítit přidanou vrstvu bezpečnostní ochrany, nad rámec již zavedené technologie pro odhalování podvodů APP (autorizované platby push, ke kterým dochází, když zločinci oklamou zákazníka, aby ho přiměli převést peníze na jiný účet), která využívá sofistikované funkce založené na umělé inteligenci, která je schopna identifikovat rizikové transakce, přechytračit zločince a chránit finance zákazníka.
  • Revolut přidává evropské kótované akcie do své obchodní platformy v České republice
    Revolut, finanční superaplikace s více než 35 miliony zákazníků po celém světě, přidala do své investiční nabídky v České republice akcie více než 70 evropských společností kótovaných na burze. Investiční služby v EHP poskytuje Revolut Securities Europe UAB (Revolut).
  • Revolut spouští v České republice Robo poradce k automatizaci investování
    Revolut, globální finanční superaplikace s více než 35 miliony zákazníků po celém světě, spustila v České republice vlastní službu Robo poradce. Nová služba umožňuje zákazníkům ušetřit čas a automatizovat investice přizpůsobené jejich potřebám.
  • Revolut zdvojnásobil své marketingové investice v České republice a spouští svou dosud největší reklamní kampaň
    Revolut v rámci mise vybudovat první skutečně globální banku oznamuje investice ve výši více než 11 miliard Kč do strategických marketingových a prodejních aktivit, které se letos rozvinou v Evropě, s ambicí oslovit do konce roku 2024 celosvětově 50 milionů zákazníků, což by představovalo meziroční nárůst o 40 %. Není to tak dávno, co Revolut dosáhl milníku 40 milionů zákazníků po celém světě.
  • Rezervace TUI na zimní sezónu se blíží úrovním před pandemií
    Jak uvádí agentura Reuters, TUI Group (TUI.DE) zaznamenává první známky návratu k ziskovosti. To vše je způsobeno silnou poptávkou po zájezdech na dovolenou, která je v zimním období téměř ze 78 % v souladu s úrovněmi zaznamenanými před pandemií Covid-19. Společnost dnes oznámila, že zachovává své roční prognózy.
  • Rezignovala Česká národní banka na boj s inflací? Odborný pohled je složitější, vždyť například její současná měnová politika Česko dlouhodobě spíše přiblíží euru než samo další zvedání úrokových sazeb
    Rezignovala Česká národní banka na boj s inflací, jak v týdnu zaznělo v rámci prezidentské kampaně? Laikovi se to zdát může, odborný pohled je složitější. Vždyť jen za posledních šest měsíců vydala na boj s inflací ze svých devizových rezerv v přepočtu více než 700 miliard korun. To se tedy rozhodně nejeví jako rezignace.
  • Rezistencia na USDCAD znova odolala, otvára sa priestor pre pokles
    Rezistencia na USDCAD v pásme 1,315-1,325 naďalej drží. Posledný atak na toto pásmo ukončil včerajší FED, po ktorom si býci na americkom dolári vybrali prestávku. USDCAD sa nachádza v rastúcej trojuholníkovej formácii, čiže zospodu je ohraničená rastovou trendovou čiarou. Tá zaúradovala už štyrikrát a určuje aj priestor, kde by sa súčasná korekcia mohla zastaviť. Pri pohľade na graf je to niekde v pásme 1,285-1,29:
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
XTB trading konference 2024