Pátek 29. březen 2024 06:23
reklama
Purple MT4 platforma nova
reklama
Dukascopy new
reklama
Dukascopy new
reklama
Fintokei SwiftTrader

Dennis Lockhart je pro zvýšení úrokových sazeb v USA v září, evropská PMI pozitivně překvapila, NZD opět zklamal; analýza GBP/USD, USD/JPY, EUR/CHF

05.08.2015 12:20  Autor: BOSSA  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Americké ministerstvo obchodu včera uvedlo, že nové objednávky zboží ze zpracovatelského průmyslu v červnu stouply o 1,8 procenta, v souladu s odhady analytiků, po nepatrně revidovaném poklesu o 1,1 procent za květen. Vzrostla poptávka hlavně po dopravním vybavení a včerejší čísla jsou nadějným znamením pro zpracovatelský sektor sužovaný silným dolarem a levnou ropou. Aktivitu amerických továren v posledních měsících brzdí silný dolar a výdajové škrty v energetickém sektoru po loňském propadu cen ropy. Zpracovatelský sektor, který představuje zhruba 12 procent výkonu ekonomiky Spojených států, tíží také vlažná globální poptávka.

Objednávky dopravních prostředků v červnu vyskočily o 9,3 procenta díky silné poptávce po letadlech. Objednávky investičních statků po vyloučení sektoru obrany a letadel - považované za ukazatel důvěry a výdajových plánů podniků - se v červnu zvýšily o 0,7 procenta. Dodávky těchto takzvaných jádrových investičních statků, ukazatel používaný pro výpočet výdajů firem do vybavení v datech o hrubém domácím produktu - pak v červnu stouply o 0,3 procenta.

Americký dolar včera dosáhl 3 a půl měsíčního maxima vůči koši měn, když hlasující prezident atlantské pobočky Fedu Dennis Lockhart vyslovil podporu zářijovému utažení měnové politiky. Pro Wall Street Journal řekl, že nezvýšení úrokových sazeb v září by podle něj vážně poškodilo americkou ekonomiku. EUR/USD se následně propadl na 2týdenní minima 1,0847. Na Lockhartova slova reagovaly pozitivně i výnosy z amerických státních dluhopisů, které posílily, což je dalším podpůrným faktorem pro růst amerického dolaru. Silný dolar a povzbudivá slova Lockharta směrem k utažení měnové politiky oslabila cenu zlata, jež se včera propadla na 5 a půl letá minima. Nyní se čeká na americká data z trhu práce. Dnes bude zveřejněn počet vytvořených nových pracovních míst v soukromém sektoru v měsíci červenec (ADP) a v pátek mimo zemědělský sektor (NFP).

Australský dolar (AUD) v noci prokázal svoji odolnost vůči posilujícímu americkému dolaru, což se však nepodařilo novozélandskému dolaru (NZD). Novozélandský dolar byl pod prodejním tlakem kvůli špatným výsledkům aukce mléka a neuspokojivým číslům z trhu práce. Míra nezaměstnanosti v druhém čtvrtletí vzrostla z 5,8 na 5,9 procent a počet zaměstnaných lidí se ve druhém čtvrtletí mezikvartálně zvýšil jenom o 0,3 procenta. Trh počítal s půl procentním růstem. Směrem dolů byla revidována i čísla zaměstnanosti za první čtvrtletí. Cena mléka ve včerejší aukci klesla o 9,3 procenta. Společnost Fronterra zvažuje v pátek snížit výhled pro výkupní cenu sušeného mléka z 5,25 NZD na 4,00 NZD za kilo.

Po dohodě Řecka s mezinárodními věřiteli zhruba v polovině měsíce se složený index nákupních manažerů (PMI) podle konečných údajů společnosti Markit zlepšil na 53,9 bodu z předběžně uváděných 53,7 bodu. Ukazatel, jenž měří výkon několika tisíc podniků v sektorech průmyslu i služeb eurozóny a je považován za spolehlivý barometr růstu, tak zůstal na dosah čtyřletého maxima 54,2 bodu, jež si zapsal v červnu. Ekonomika eurozóny ukázala odolnost vůči řecké krizi. Nad hranicí 50 bodů, která odděluje růst od poklesu v odvětví, se drží již od poloviny roku 2013.

Data ukazují na růst hrubého domácího produktu eurozóny ve třetím kvartále o 0,4 procenta, stejným tempem jako v předchozích třech měsících. Analytici v průzkumu Reuters před dvěma týdny podle mediánu odhadů však předpověděli růst o 0,5 procenta.

Samotný sektor služeb, dominantní odvětví ekonomiky eurozóny, si také vedl lépe, než se původně myslelo. Index PMI ve službách v červenci vyšel na 54,0 bodu proti předběžně uváděným 53,8 bodu. V červnu dosáhl více než čtyřletého maxima 54,4 bodu.

Naopak sektor služeb ve Velké Británii zklamal. Index PMI ve službách v červenci klesl na 57,4 z červnových 58,5 bodu. Služby jsou klíčovou složkou ostrovní ekonomiky.

Britská libra se vůči americkému dolaru (GBP/USD) pohybuje na hodinovém grafu v klesajícím kanálu, který by ji mohl dovést až k předchozím hodnotám supportů vyznačených červeně a růžově. Nicméně zítřejšek je pro britskou libru klíčový. Čeká ji zasedání centrální banky, která ihned po něm zveřejní, kolik členů hlasovalo za zvýšení úrokové sazby a zveřejní inflační zprávu, což by mohlo rozhodit aktuální pozvolný pokles GBP/USD.

USD/JPY konsoliduje v obdélníkové formaci a hlavně svádí boj se silnou hodnou rezistence 124,375. V případě proražení směrem nahoru lze očekávat růst k předchozím maximům z letošního června. Naopak, když měnový pár potřetí odmítne rezistenci, podle všeho klesne k hodnotě podpory 123,53 případně až k 123,10. Dnes bude USD/JPY v režii ADP a PMI ISM ze amerického sektoru služeb.

EUR/CHF opustil trojúhelníkovou konsolidující formaci. Stabilně se drží nad hodnotou 1,05820, která byla předtím silnou rezistencí. Když překoná předchozí maxima (1,0620), pak lze čekat testování hodnoty 1,0800.

    Sdílení článku: 
       

    Čtěte více

    • Denní shrnutí: Wall Street se vzpamatovává z počátečního poklesu, USD roste
      Indexy na Wall Street zahájily dnešní obchodování poklesem, ale později se dokázaly z poklesů vzpamatovat. S&P 500 se obchoduje o 0,5 % výše, Nasdaq získává 0,4 % a Dow Jones přidává 0,3 %.
    • Denní shrnutí: Wall Street se zotavuje z počátečních poklesů, záhadný propad USDJPY
      Indexy na Wall Street zahájily dnešní obchodování poklesem v reakci na snížení výhledu úvěrové spolehlivosti USA agenturou Moody's.
    • Denní shrnutí: Wall Street snižuje počáteční zisky, výprodej EURUSD
      Indexy v Číně včera zaznamenaly pokles, s poměrně slabou asijskou seancí v Japonsku a Koreji. Maloobchodní tržby v Hongkongu dosáhly 16,5 % oproti prognóze 18 % a dříve 19,6 %;
    • Denní shrnutí: Zápis FOMC bez většího dopadu na trhy, první snížení pravděpodobně v polovině roku 2024
      Podle zápisu z jednání FOMC zveřejněného ve 20:00 byli bankéři jednomyslní v rozhodnutí zachovat úroveň úrokových sazeb.
    • Denní shrnutí: zlato blízko 2000 USD, prudký pokles EURUSD
      Americké indexy měly smíšený průběh. V úvodu hotovostní seance došlo po prodlouženém víkendu k poklesu, po kterém následovalo mírné oživení. Po mírně jestřábím komentáři bankéře FEDu Wallera se na trh vrátil prodejní tlak.
    • Denní shrnutí: zlato se blíží rekordním hodnotám 📌
      Indexy na Wall Street se dnes obchodují výše. Nasdaq vzrostl o 0,2 %, S&P 500 přidal přes 0,13 % a benchmark Russell 2000 si připsal přes 0,58 %.
    • Denní shrnutí: Zlato testuje 2 000 USD, USD pokračuje v poklesu
      Hlavní americké indexy zakončily dnešní zkrácenou povánoční seanci smíšeně - S&P 500 uzavřel o 0,06 % výše, Dow Jones posílil o 0,33 %, zatímco Nasdaq klesl o 0,11 %. Index Russell 2000 s malou kapitalizací se obchodoval o více než 0,5 % výše.
    • Denní shrnutí: Zlato testuje 2 150 USD, NYCB se propadá o 40 %
      Indexy na Wall Street se dnes obchodují na vyšší úrovni, čímž částečně smazaly včerejší výprodej. S&P 500 si připisuje 0,5 %, Dow Jones se obchoduje o 0,2 % výše, Nasdaq poskočil o 0,6 % a Russell 2000 s malou kapitalizací přidává 0,4 %.
    • Denní shrnutí: Zpráva o indexu spotřebitelských cen v USA podpořila rally na Wall Street
      Indexy na Wall Street zahájily dnešní obchodování růstem a během hotovostní seance dále posilovaly poté, co mírnější než očekávaný údaj o indexu spotřebitelských cen v USA za říjen posílil naděje, že Fed skončil se zvyšováním sazeb.
    • Denní shrnutí: 10leté výnosy na 15letých maximech!
      Pondělní seance na evropských trzích přinesla výrazné výprodeje hlavních akciových indexů. Německý DAX klesl o 0,91 %, britský FTSE 100 ztratil 1,28 % a polský WIG20 během dne klesl o více než 2,21 %.
    • Denní souhrn toho nejdůležitější z trhů; analýza EUR/USD
      Britská ekonomika se dnes dočkala poslední revize svého HDP za druhý kvartál. Podle očekávání rostla ostrovní eko...
    • Denní technická analýza EUR/USD
      Obchodování na denním grafu měnového páru EUR/USD pokračuje v blízkosti horní linie symetrického trojúhelníku. Trh ...
    • Denní technická analýza PrimStock 15.11.16 - NÁKUP SÓJA.
      Nákup červenec 17 sója. Graf, data zdroj: Teletrader, GainCapital Group: vývoj průměrné historické sezónnosti červencového futures na sóju (CBOT) v 5, 15 a 30 letech. Graf červencového futures na sóju znázorňuje dlouhodobou korelaci sezónních pohybů cen. Na grafu je vidět, že v pětileté (červená), patnáctileté (černá) a třicetileté historii (fialová) docházelo v průběhu roku u červencového futures na sóju od první poloviny listopadu k sezónnímu růstu ceny.
    • Denní technická analýza - prodej australský dolar
      Očekávání růstu sazeb v USA upevňující pozici amerického dolaru s polečně s dlouhodobou sezónností hovoří pro oslabení australského dolaru.
    • Denní technická analýza trochu jinak - sezónní SPREAD nákup AUD/prodej CHF
      Spread nákup AUD prodej CHF. Graf zdroj: Teletrader, GainCapital Group: vývoj průměrné historické sezónnosti spreadu: nákup prosincového futures na AUD a prodej prosincového futures na CHF (CME) v 5, 15 a 30 letech. Graf spreadu na nákup prosincového futures na AUD a prodej prosincového futures na CHF znázorňuje dlouhodobou korelaci sezónních pohybů cen. Na grafu je vidět, že v patnáctileté historii (černá), pětileté historii (červená) a třicetileté historii (fialová) docházelo v průběhu roku u spreadu: nákup prosinec AUD/prodej prosinec CHF v období od října do listopadu k sezónnímu pohybu cen - rozšiřování spreadu.
    • Denní technická analýza zlata
      Obchodování pokračuje do strany pod horní linii růstového kanálu. Tato korekce se drží v těsné blízkosti 61.8% Fibonacciho retracementu...
    • Denní technická analýza 20.1.17 Bavlna long
      Bavlna nákup. Graf zdroj: Teletrader, GainCapital Group: vývoj průměrné historické sezónnosti květnového futures na bavlnu (ICE) v 5, 15 a 30 letech. Graf květnového futures na bavlnu znázorňuje dlouhodobou korelaci sezónních pohybů cen. Z grafu je vidět, že v patnáctileté historii (černá), pětileté historii (červená) a třicetileté historii (fialová) provázel v průběhu roku futures na bavlnu od ledna do února sezónní nárůst ceny.
    • Denní technická analýza 20.12.16 - nákup platina
      Nákup duben 17 platina. Graf, data zdroj: Teletrader, GainCapital Group: vývoj průměrné historické sezónnosti dubnového futures na platinu (NYM) v 5, 15 a 30 letech. Graf dubnového futures na platinu znázorňuje dlouhodobou korelaci sezónních pohybů cen. Na grafu je vidět, že v pětileté (červená), patnáctileté (černá) a třicetileté historii (fialová) docházelo v průběhu roku u dubnového futures na platinu od druhé poloviny prosince k sezónnímu nárůstu ceny.
    • Denní technická analýza 21.2.17 - nákup CAD
      Kanadský dolar nákup. Graf zdroj: Teletrader, GainCapital Group: vývoj průměrné historické sezónnosti červnového futures na kanadský dolar v 5, 15 a 30 letech. Graf kanadského dolaru znázorňuje dlouhodobou korelaci sezónních pohybů cen. Z grafu je vidět, že v patnáctileté historii (černá čára), pětileté historii (červená čára) a třicetileté historii (fialová) provázel v průběhu roku futures na kanadský dolar od února do dubna sezónní růst ceny.
    • DENNÍ TECHNICKÁ ANALÝZA 22.3.17 - PŠENICE PRODEJ
      Pšenice prodej. Graf zdroj: Teletrader, GainCapital Group: vývoj průměrné historické sezónnosti červencového futures na pšenici v 5, 15 a 30 letech. Graf pšenice znázorňuje dlouhodobou korelaci sezónních pohybů cen. Z grafu je vidět, že v patnáctileté historii (černá čára), pětileté historii (červená čára) a třicetileté historii (fialová) provázel v průběhu roku futures na pšenici od března a často až do května obvykle sezónní pokles ceny.
    Forex - doporučené články:

    Co je FOREX?
    Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
    Forex pro začátečníky
    Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
    1. část - Co to vlastně forex je?
    FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
    VIP zóna - Forex Asistent
    Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
    Forex brokeři - jak správně vybrat
    V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
    Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
    Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
    Forex volatilita
    Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
    Forex zůstává největším trhem na světě
    V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

    Nejnovější články:


    Naposledy čtené:

    reklama
    Dukascopy new