Čtvrtek 28. březen 2024 18:56
reklama
Swissquote Bank
reklama
Fintokei SwiftTrader
reklama
InstaForex Autochartist
reklama
CapXmaster srovnani

Kam až môžu porásť úrokové sadzby? Príliš vysoko to nebude

22.06.2015 15:08  Autor: X-Trade Brokers  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Centrálne banky sa nechali počuť, že keď sa medzera v ekonomickej aktivite zatvorí (USA a Británia sú už k tomu celkom blízko), tak začnú zvyšovať úrokové sadzby na normálne úrovne. Otázkou je, kde sú „normálne“ úrovne. FED podľa posledného zasadnutia počíta pre USA s dlhodobou úrovňou úrokových sadzieb niekde okolo 3,5 % až 3,75 %:

2015-06-22_FED

Podľa mňa to môže byť pokojne nižšie číslo. A to kvôli celkovej výške dlhu ekonomických subjektov mimo finančného sektora – domácností, firiem a verejnej správy (finančný sektor až taký dôležitý nie je, lebo na jeho úrokové spready výška sadzieb zásadným spôsobom nedolieha). A ten, ako som písal nedávno v poste Väčšie riziko problémom pre svetovú ekonomiku dnes hrozí skôr z Emerging Markets ako zo Západu v západných krajinách od krízy narástol. Predovšetkým kvôli rastu verejného dlhu v dôsledku fiškálnych stimulov ako reakcie na recesiu. Vyšší dlh totiž prináša vyššie náklady na refinancovanie dlhu. A výška nákladov na refinancovanie dlhu závisí práve od výšky úrokových sadzieb. V deväťdesiatych rokoch, kedy bol súčet dlhu týchto troch ekonomických sektorov naposledy stabilný, okolo úrovne 180 % HDP boli priemerné úrokové sadzby tesne nad 5 %. Keď opomenieme prirážky k sadzbám, tak sa ročné náklady na refinancovanie dlhu pohybovali okolo úrovne 9 % HDP. Keď tento pomyslený ukazovateľ dostal nad 10 %, tak väčšinou nasledovala recesia.

2015-06-22_rates_v_debt

V posledných rokoch sa dlh domácností, firiem a štátu k HDP opäť zastabilizoval a pohybuje okolo úrovne 245 % HDP. Pokiaľ by sme dnes chceli dostať priemerné ročné náklady na refinancovanie dlhu z 90. rokov, tak sa dostaneme k sadzbám niekde na úrovni 3,6 %. To sú zhruba úrovne, ktoré FED v súčasnosti predpokladá. Čiže FED môže mať plus/mínus pravdu za takých okolností, že sa celkový dlh v ekonomike nezačne zvyšovať. Pokiaľ sa ale začne zvyšovať, tak sa priestore pre zvyšovanie úrokových sadzieb zúži a sadzby na úrovni 3,5 % by poslali náklady na obsluhu dlhu na také úrovne, ktorá by zatlačila nadol spotrebu a investície a mohla by krajinu poslať do recesie. Napríklad v Japonsku je celkové zadlženie na úrovni 415 % HDP a aby boli náklady nad obsluhu okolo 9 % HDP, tak by mohli byť sadzby maximálne tesne nad úrovňou 2 %. Ani na to si ale Japonci netrúfnu a sadzby radšej držia blízko pri nule. Summa sumarum, sadzby na úrovni z pred krízy čakať nemožno. A to z dôvodu vyššieho celkového dlhu v ekonomike, ktorý je potrebné refinancovať. Pokiaľ začne dlh k HDP klesať, tak sa priestor pre rast úročenia zvýši, pokiaľ bude rásť, tak sa naopak zníži. Rád by som bol optimista, ale z dlhodobého hľadiska má celkový dlh v ekonomike HDP tendenciu rásť (ako ukazuje graf vyššie), a práve preto považujem skôr zúženie priestoru pre rast sadzieb za pravdepodobnejší scenár.

Klíčová slova: Banky | Spready | Emerging markets | HDP | USA | Riziko | Fed | Recesia | Markets | Graf |
Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Kalifornský guvernér podepisuje výkonný příkaz pro krypto, blockchain a Web3
    Gavin Newsom, guvernér Kalifornie podepsal exekutivní příkaz o krypto a blockchainu s cílem vytvořit komplexní a harmonizovaný rámec pro prosperitu technologie Web3.
  • Kalifornský zákonodárce předkládá návrh zákona, aby státní úřady přijaly Bitcoin 
    Kalifornie se minulý týden stala posledním státem současného legislativního cyklu, který zvážil možnost obyvatel platit za vládní služby ve formě kryptografie.
  • Kalkulačka povinného ručení 2018: garance nejnižší ceny (+dárek)
    Neplaťte velké částky za povinné ručení na své auto a získejte toto pojištění výrazně levněji už nyní. Spočtěte si na kalkulačce okamžité srovnání nejvýhodnějších nabídek povinného ručení 2018. V případě, kdy způsobíte někomu nehodu či škodu vaším autem, se nemusíte obávat, že ji budete hradit ze svého. Podívejte se, kde zaplatíte nesrovnatelně méně a zároveň můžete získat ještě širší ochranu.
  • Kalkulačka povinného ručení 2019 (úspora až 70 %)
    Neplaťte velké částky za povinné ručení na své auto či motorku a získejte toto pojištění výrazně levněji už nyní. Spočtěte si na kalkulačce okamžité srovnání nejvýhodnějších nabídek povinného ručení 2019. V případě, kdy způsobíte někomu nehodu či škodu vaším autem, se nemusíte obávat, že ji budete hradit ze svého. Podívejte se, kde zaplatíte nesrovnatelně méně a zároveň můžete získat ještě širší ochranu.
  • Kalkulačky na řízení rizika v platformě MT4 od Admiral Markets
    Pokud chcete být dlouhodobě ziskoví, musíte umět řídit riziko a pracovat s ním. Jednoduše se to říká, ale hůře dodržuje. Proto jsme v Admiral Markets...
  • Kalousek: ČR finanční krize nehrozí, DPH se může změnit z kvartálu na kvartál
    Nynější dluhová situace v Evropě se může překlopit v hospodářskou krizi, která by měla dopad i na českou ekonomiku. Toto riziko existuje, není malé a mělo by rozpočtové a sociální důsledky, řekl dnes na Žofínském fóru ministr financí Miroslav Kalousek. Dodal nicméně, že České republice finanční krize nehrozí. Centrum nákazy je podle něj v eurozóně. V následné debatě s novináři ve své vizi možných změn DPH směrem k jednotné sazbě Kalousek naznačil, že by po první změně v lednu 2012 mohla ta další přijít teoreticky již v dubnu.
  • Kalousek: Vláda navrhuje vyrovnání s církvemi formou státních dluhopisů
    „Česká vláda nabízí zástupcům církví v rámci vyrovnání restitučních nároků emise státních dluhopisů,“ uvedl to dnes po...
  • Kam až kleslo ocenenie akcií v porovnaní so ziskami? S&P 500 je najlacnejší za dva roky
    Riešiť cenu akcií bez porovnania so ziskami nemá zmysel. Aktuálny výplach poslal hlavné indexy nadol oproti predošlým maximám o zhruba 10 percent. S&P 500 je zhruba na dvojmesačných minimách a DAX na štvormesačných. Avšak medzičasom sa menili aj zisky, resp. ich vyhliadky. V USA zrýchlil medziročný rast ziskov vo štvrtom kvartáli na dvojciferné úrovne a rok 2018 bude ešte lepší, keďže nižšie korporátne dane zvýšia zisky. To isté platí aj o akciových indexoch mimo USA, kde zrýchľovanie rastu ekonomiky tlačí nahor aj zisky.
  • Kam až mohou letos vystoupat americké výnosy? Desetileté bondy na 3 % nejsou nereálné
    Pokud jde o rok 2018, bude pro mě osobně asi nejzajímavějším tématem to, jak výrazně se propíše růst úrokových sazeb do ocenění dluhopisů a jak se postupné narovnávání výnosové křivky projeví na kondici globální ekonomiky. Minulý rok byl na amerických dluhopisech s delší splatností docela klidný a například výnosy desetiletých dluhopisů oscilovaly v pásmu od 2 % do 2,6 %. Konec minulého a začátek tohoto roku však přinesl jejich nárůst a vzhledem k výhledu pro další růstu úrokových sazeb určitě dává smysl očekávat, že by růst mohl ještě nějakou dobu pokračovat. Jak vysoko bychom se ale mohli dostat?
  • Kam až môže FED dvihnúť sadzby?
    FED v minulom týždni po roku zvýšil cieľové pásmo pre jednodňové úrokové sadzby o štvrť percentuálneho bodu na 0,5-0,75%. V ďalších dvoch rokoch počíta s ich zvýšením k úrovni 2%. Zrejme to bude v konečnom dôsledku menej, keďže americká centrálna banka má tendenciu byť pri svojom budúcom výhľade optimistická a pri prvom náznaku problémov doma alebo vo svete začne byť opatrná. Navyše, inflácia ktorá vytvára prirodzený tlak na rast úrokových sadzieb, ostáva nízka.
  • Kam až môžu vyrásť výnosy z amerických dlhopisov?
    Od svojich miním začiatkom mesiaca vzrástli výnosy z desaťročných amerických dlhopisov o zhruba 30 bázických bodov. Nálada na dlhopisových trhoch sa po jastrabom výsledku zasadnutia FEDu ešte viac zmenila smerom k shortom. Ukazuje to napríklad zmena pozícií špekulantov. To znamená, že rastový trend sa ešte nemusel skončiť.
  • Kam až môžu vzrásť výnosy z amerických dlhopisov?
    Výnosy z desaťročných amerických dlhopisov v posledných dňoch atakovali májové dlhodobé maximá na úrovni 3,1%. Keďže je úročenie jednou z kľúčových veličín pre ďalší vývoj amerického dolára, tak sa pozrime na to, kam by sa mohlo vybrať. Keďže z fundamentálneho hľadiska pravidelne píšem o tom, že majú podstatne viac priestoru pre rast ako pre pokles, tak sa na to tentokrát pozrieme z hľadiska dlhodobých korelácií.
  • Kam až stoupne inflace? Akcie dopoledne lehce v plusu
    Včerejší aukce amerických dluhopisů nedopadly špatně, převis poptávky byl 2,3-2,4x. Taková poptávka však v rámci letoška patří k podprůměrným, takže efekt na výnosy byl dohromady malý. Dnes se navíc výnosy v USA vydávají nahoru, na 10Y o 2 bazické body.
  • Kam bude směřovat zlato?
    Rok 2022 byl pro zlato býčí. Finanční krize na mnoha vyspělých trzích měla splaskávající účinek. Inflace v USA a Evropě dosáhla vysokých hodnot, nekončící konflikt Ukrajiny s Ruskem a nutnost intervencí centrálních bank připravily půdu pro to, aby se zlato znovu objevilo jako bezpečné aktivum proti rostoucí inflaci a nejistotě na trhu. Technický pohled na zlato je býčí, pokud se v roce 2023 udrží nad úrovní 1500 USD.
  • Kam dál po snížení sazeb ECB? – Makrodata na týden 8.-12.9
    Snížení sazeb ECB v minulém týdnu překvapilo investory a EURUSD se usadil pod psychologickou úrovní 1,30. Ani slabší n...
  • Kam Fed dostane zlato – na 1 600 USD, nebo na 2 000 USD?
    Trh se zlatem čeká na rozhodnutí amerického Fedu o úrokových sazbách. Krátkodobé i dlouhodobé vyhlídky zlatých cihel momentálně závisí na plánech regulátora.
  • Kam Fed nasměruje dluhopisy? Trhy jsou dopoledne opatrné
    Dnešní den bude ve znamení vyčkávání na výsledek zasedání Fedu. Americká centrální banka ho zveřejní v 19 hodin a následovat bude tisková konference. Téměř určitě se zvedne prognóza růstu HDP, a to pro letošek podstatným způsobem. Spolu s tím by měli bankéři čekat i rychlejší vzestup inflace, zde však zůstává otázkou, jak moc. Co se týče nějaké měnověpolitické akce, Fed podle nás zůstane pasivní a pouze bude zdůrazňovat, že má jak zasáhnout v případě potřeby. Podle nás je Fed vývojem tlačen do vyčkávací pozice a bude dál sázet na to, že se inflační očekávání usadí. Více jsme se tématu věnovali už v našem Týdenním výhledu.
  • Kam investovat – uranové akcie pro rok 2018
    Uran je materiál používaný především v jaderných elektrárnách pro generování energie. Od problémů jaderného reaktoru Fukushima je tento sektor poměrně hojně kritizován, své místo si nicméně stále drží.
  • Kam kráčíš, koruno?
    Na konci září trhy s napětím očekávaly, jak bankovní rada ČNB na svém pravidelném zasedání rozhodne o nastavení úrokových sazeb na další období. Výsledek hlasování byl tentokrát poměrně nejistý, protože před zasedáním existovaly silné argumenty jak pro zvýšení sazeb, tak pro jejich ponechání beze změny. Jaké vidíme my?
  • Kam míří index S&P 500 na konci roku 2023? Proč by měl přesáhnout svou současnou hodnotu a proč naopak ne?
    Předpovídání budoucí výkonnosti indexu S&P 500 je samozřejmě ze své podstaty nejisté a existuje mnoho faktorů, které mohou ovlivnit jeho vývoj.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Fintokei SwiftTrader