Úterý 19. březen 2024 08:04
reklama
Fintokei ProTrader
reklama
Purple trading AI
reklama
Swissquote Bank
reklama
Instaforex krypto ebook

OPEC ponechal kvóty, ropa zamířila dolů (nesměle)

05.06.2015 17:26  Autor: X-Trade Brokers  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Kampaň za zničení amerických těžařů pokračuje. Takto by se daly stručně shrnout výsledky pátečního zasedání organizace OPEC, které se shodla na zachování současných kvót těžby na úrovni 30 mil. barelů ropy denně. Reakce trhu nebyla úplně jednoznačná, ale několik hodin po zveřejnění závěrů se ropa přikláněla k nižším hodnotám. Ponechání kvót na stávajících úrovních bylo v souladu s tržním očekáváním. V posledních dnech se však vyrojily také spekulace, že by OPEC mohl sazby zvýšit, aby zasadil ránu těžařům s vyššími náklady - tedy hlavně v USA a Kanadě. Navíc do další schůzky (které se konají jednou za půl roku) by se mohl po případném zrušení embarga vrátit naplno Írán a na trhu by rázem mohlo přibýt až 1 mil. barelů ropy. Zásadní bude v tomto ohledu konec června, kdy je termín pro konečnou dohodu o íránském jaderném programu. Otázkou je, zda jsou kvóty stále pro světový trh s ropou v praxi důležité. Dle odhadů těží organizace nad rámec kvót 1 - 2 mil. barelů ropy denně. A kvóty přesáhla v každém z posledních 12 měsíců. Reálná těžba je bezesporu pro trh důležitější, ovšem psychologický efekt zvýšení sazeb by mohl na ceně ropy zanechat výrazné škody. Současné kvóty jsou v platnosti už 3 roky, a to je vůbec nejdéle v 55 leté historii organizace.

cruop

Irácký ministr na úvod pátečního zasedání řekl, že očekává růst cen ropy na 75 dolarů do konce roku. Z Íránu zazněly hlasy, že úroveň 75 dolarů považují za akceptovatelnou většina států OPEC. Ropní ministři si dnes notovali i v jiných oblastech a neopakovala se tak zjitřená nálada z listopadového zasedání, kdy některé země důrazně požadovaly snížení kvót. Do organizace se po 7 letech vrací Indonésie, která v roce 2008 vypadla kvůli čistým importům ropy do země. Tržní reakce Reakce na trhu s ropou odpovídala důležitosti zasedání i výsledku v souhladu s odhady. Na ropě přišla vysoká volatilita, která ovšem postrádala jednoznačný směr. Na severomořském Brentu i texaské WTI se ceny v několika hodinách po zveřejnění pohnuly až o 1,8 dolaru. Po 16. hodině ztrácely aktuální kontrakty Brentu i WTI shodně 1,2 %. Brent se obchodoval na ceně 61,30 USD/bbl. a WTI na 57,30 USD/bbl. Určitý negativní vliv však měla také posílení amerického dolaru po zveřejnění statistik z amerického trhu práce. Dopad na trh s ropou Zasedání OPEC nepřineslo žádné zásadní informace, které by trh poslaly jedním či druhým směrem. Stále se tak nachází v situaci, kdy největší světoví hráči těží poblíž dlouholetých či historických maxim (Saúdská Arábie, Rusko, USA) a zároveň se čeká na vzestup poptávky po ropě v druhém pololetí. Například Saudská Arábie operuje s nejnižší volnou kapacitou za poslední 3 roky. Jak však ukázal včerejší výhled OECD, žádná akcelerace globálního růstu se nechystá a je otázkou, kolik trpělivosti budou mít velcí obchodníci, kteří na počátku jara houfně vstupovali do long pozic na ropě a dle dat CFTC tyto pozice stále drží. Dnes jsou ještě na programu statistiky počtu ropných vrtů v USA, které by poprvé od prosince mohly ukázat růst. Pokud by se tak stalo, mohl by zapracovat efekt změny dlouhodobého trendu a reakce na ropě by mohla být vyšší, než by odpovídala zveřejněným výsledkům.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • OPEC + môže pristúpiť k navýšeniu produkcie ropy
    Členovia OPEC + dnes diskutujú o úrovni ťažby ropy v budúcom mesiaci. Pripomeňme, že v apríli Saudská Arábia rozšírila dobrovoľné znižovanie produkcie na 1 milión barelov denne. Teraz je trh zvedavý, či Saudská Arábia urobí rovnaký krok v máji. Dôležitejšie však je, že kartel údajne uvažuje o náraste produkcie. Podľa posledných správ OPEC + berie do úvahy postupný nárast produkcie v máji o 350 tis. Bpd, v júni o 350 tis. Bpd a v júli o 400 tis. Bpd. Takýto systém sa mal uplatniť v prvom štvrťroku tohto roka, ale kvôli slabému dopytu v predchádzajúcich mesiacoch sa produkcia zvýšila minimálne, hlavne zo strany krajín, ktoré nie sú členmi OPEC.
  • OPEC+ musí naplánovat „exit“ strategii
    Saudská Arábie a její spojenci v rozšířené skupině zemí vyvažujících ropu OPEC+ začaly sotva implementovat snižování produkce, takže se může zdát předčasné začít mluvit o potřebě strategie ukončení.
  • OPEC nedodržiava znížené kvóty produkcie, cena ropy padá naspať pod 50 USD
    Ropa v piatok pokračovala v piatkovom výpredaji a Americká ľahká ropa WTI bola v strate cca 1% počas Americkej seansy, pričom cena ropy prepadla pod 49 USD za barel.
  • OPEC nesnížil objem těžby, rubl na historických minimech, data inflace eurozóny, švýcarské referendum; analýza STŘÍBRA A EUR/USD
    Sdružení zemí OPEC včera na svém zasedání ve Vídni zachovalo denní objem těžby ropy na nezměněné úrovni, tedy 30 ...
  • 🛢 OPEC + nezmení politiku - ropa rastie🔼
    JMMC, technická komisia pôsobiaca v OPEC +, odporúča zachovať súčasnú politiku zvýšenia produkcie o 400 000 bpd každý mesiac. Predtým sa špekulovalo, že v dôsledku súčasnej energetickej krízy by mohlo dôjsť k väčšiemu zvýšeniu výroby. Nič také sa však nestalo. O 15:00 hod. začalo kľúčové stretnutie ministrov, ale po reakcii trhu sa zdá, že je všetko vyriešené. OPEC + mal naznačiť, že v roku 2022 sa očakáva prebytok, čo povedie k stabilizácii cien.
  • OPEC omezí produkci po zbytek roku
    O prodloužení platnosti dohody o omezení produkce ropy i na druhé pololetí tohoto roku rozhodla Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC). Loňskou dohodou bylo od ledna cíleně snížit v prvním pololetí těžbu o 1,8 milionu barelů denně.
  • OPEC omezí produkci ropy
    Americké akciové trhy vstoupily do posledního obchodního dne tohoto týdne různorodě. Dow Jones ztrácí 0,1 %, S&P 500 roste o 0,3 % a technologický Nasdaq odepisuje 0,5 % ze své hodnoty. V rámci širšího indexu S&P 500 se daří hlavně energetickým společnostem (+2,3 %), což je ovlivněno dnešním uzavřením dohody zemí OPEC o omezení produkce ropy o 1,2 milionu barelů ropy denně počínaje lednem 2019. Samotné ceny ropy Brent na to reagují růstem o 3 USD za barel (+5 %). Protipólem energetickým společnostem jsou technologické firmy, které ztrácejí jedno procento.
  • OPEC opět snižuje prognózu poptávky po ropě pro tento rok
    OPEC letos ve středu snížil svou prognózu globální poptávky po ropě a jeho zástupci uvedli, že toto čtvrtletí bude mít "nejstrmější" pokles. Organizace zemí vyvážejících ropu v současnosti očekává, že v roce 2020 se světová poptávka sníží o 9,07 milionu barelů denně (bpd), což představuje pokles o 9,1 %, v roce 2020. Minulý měsíc OPEC očekával pokles o 6,85 milionů barelů denně.
  • OPEC ovládá svět ropy
    Saúdský ministr energetiky princ Abdulaziz bin Salmán začátkem tohoto týdne uvedl, že trh s ropou se stále více vzdaluje od svých fundamentálních faktorů a na vině je vysoká volatilita a extrémně nízká likvidita. Poznamenal také, že v současné situaci může OPEC + využívat všechny výsady, které má k regulaci trhu. Aliance může například kdykoli oznámit snížení výroby, tím spíše, že toto opatření již využila v nedávné minulosti – v krizových letech 2020 a 2021.
  • OPEC oznámil překvapivé snížení těžby
    Severomořská ropa Brent dnes otevírá obchodování ziskem 8 % a nad 85 USD/barel. Státy kartelu OPEC se totiž v neděli rozhodly překvapivě omezit produkci ropy o 1,1 mil. barelů denně s platností od května až do konce tohoto roku. Vše se odehrává pod taktovkou Saúdské Arábie, která sníží těžbu o 500 tis. barelů denně (5 % její celkové těžby). K omezení produkce se navíc připojí i Rusko s dodatečnými 500 tis. barelů denně.
  • OPEC+ predĺžil dohodu o znížení produkcie ropy o 9 mesiacov
    Cena ropy OIL. WTI sa odrazila od úrovne 60 USD/bbl smerom nadol kvôli slabším dátam z Číny, Európy a USA, členovia OPEC očakávajú pokles dopytu po rope začiatkom roka 2020.
  • OPEC pri nízkych cenách ropy nefunguje
    Po Jirkovej analýze k piatkovému zasadnutiu OPECu, ešte pridám môj komentár k (ne)fungovaniu tejto organizácie: Pia...
  • OPEC před jednáním ve Vídni balancuje nad propastí
    Autor: Ole Hansen, hlavní komoditní stratég Saxo Bank Ropa díky snížení těžby, geopolitickým rizikům a porušenému rop...
  • OPEC+ před začátkem klidného týdne drží produkci ropy na stejné úrovni
    Minulý týden touto dobou jsme psali o rozhodujícím období pro ceny ropy. Tento týden možná začneme tušit, jaký vliv bu...
  • OPEC překonal rozpory a oznámil snížení produkce
    OPEC se po osmi letech dohodl na koordinovaném omezení těžby ropy. Cílem ministrů bylo potvrdit dohodu z Alžíru, což se podařilo a znamená to snížení produkce o 1,2 miliónu barelů denně (mb/d) oproti říjnu. Nová kvóta OPECu by tedy měla vstoupit v platnost v lednu a činí zhruba 32,5 mb/d.
  • OPEC reviduje své měsíční zvýšení produkce
    OPEC stále očekává, že světový trh s ropou bude letos v přebytku. Provedl však úpravy svého měsíčního zvýšení produkce a revidoval ji na 1,3 mil. barelů denně.
  • OPEC sa dohodol na nových kvótach, rope sa otvára cesta nahor
    Ostro sledované zasadnutie OPECu sa skončilo. Kartel sa napokon dohodol na znížení ťažby o zhruba 1,2 mil. barelov denne na 32,5 mil. Pridajú sa aj niektoré krajiny mimo OPECu, ktoré by mali prispieť ďalšími 600 tis. barelmi denne (Z toho polovica by podľa neoficiálnych správ mala pripadnúť na Rusko). Celkovo by sa teda globálna produkcia mala znížiť o 1,8 mil. barelov denne, čo predstavuje takmer dve percentá globálnej produkcie.
  • OPEC sa zameriava na veľmi dlhodobú spoluprácu
    OPEC sa usiluje o „veľmi dlhodobú“ dohodu o spoluprácu s ostatnými vývozcami ropy, uviedol vo štvrtok generálny tajomník organizácie Mohammed Barkindo, reagujúci na správy, že Saudská Arábia a Rusko plánuje spoluprácu na 10 až 20 rokov čo sa týka dohľadu nad produkciou. „Hľadáme veľmi dlhodobú spoluprácu medzi OPEC a producentskými krajinami mimo OPEC,“ povedal na konferencii o energiách v Bagdade.
  • OPEC se kvůli ropě sejde s americkými těžaři
    Představitelé Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) se v pondělí sejdou se zástupci amerických firem, které těží ropu z břidlic. Jednat by měli o nadměrné nabídce ropy na trhu a o možnostech, jak situaci řešit. Jednání o těžbě ropy z břidlic se mezi americkými těžaři suroviny a zástupci OPEC konalo i loni. V zájmu zvýšení cen ropy na světovém trhu OPEC omezuje těžbu ropy už od ledna loňského roku. Díky tomu se ceny ropy letos poprvé od roku 2014 vyšplhaly nad 70 dolarů za barel. Těžba se přitom dál zvyšuje.
  • OPEC+ se nedohodl, kvóty se ruší, ropa prochází masivním výprodejem
    Mimořádné zasedání organizace OPEC a Ruska nedopadlo pro býky dobře. Skupina se nedokázala dohodnout na dodatečných škrtech kvůli neochotě Ruska snížit svoji produkci. Cena ropa padala v bezprostřední reakci až o více než 9 % pod úroveň 45,40 dolarů za barel, kde se naposledy nacházela v polovině roku 2017. Ropa WTI propadla pod 42 dolarů za barel. Oficiální začátek pátečního jednání musel být o několik hodin odložen kvůli bilaterálnímu jednání mezi Ruskem a Saúdskou Arábií.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
CapXmaster