Čtvrtek 28. březen 2024 18:24
reklama
CapXmaster
reklama
InstaForex Ebook
reklama
Purple MT4 platforma nova
reklama
CapXmaster srovnani

Komentář Kena Vekslera - 22.07

22.07.2010 12:58  Autor: Saxo Bank  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk
Dobr ý den,
Včera měl Ben Bernanke přesvědčit celý svět.... Jakpak že se hájil? Zjednodušeně tak, že ekonomické prostředí v USA je ,,neobvykle nejisté"... Podle mého názoru tomu máme rozumět tak, že ani samotný Bernanke s jistotou neví, co bude. Co však definitivně víme, je to, že sazby zůstanou nízko ještě velmi dlouho a že úrokový diferenciál/hra s výnosy ještě získá na důležitosti - už jsme byli svědky toho, jak na tom vydělal JPY a následně i USDJPY, ale o tom později.
Jinak na trhu s akciemi se toho odehrává málo - pohybujeme se v relativně jasně vymezeném pásmu. U indexu S&P je horní hranicí 1085/90 a přechodná podpora je na hladině 1055/45. Výsledky ohlášené po uzavření trhu žádné opravdové nadšení nevyvolaly a kromě určitých slovních intervencí v Japonsku se nic zajímavého nedělo.
Dnešní den je celý ve znamení makrodat. Začínáme u indexu PMI v eurozóně, následují maloobchodní tržby ve Velké Británii a odpoledne přicházejí údaje o prodeji domů a týdenní data o počtu pracovních míst v USA. Samozřejmě zde bude v souvislosti se zveřejněním těchto údajů jako obvykle pranice o to, zda na trhu převáží chuť či nechuť k riziku, ale já osobně strkám hlavu do písku a snažím se zachovat celkově objektivní makroekonomický pohled na tento trh.
Když jsem se takto rozhodl a vzhledem k tomu, že mám od zítřka až do 4. srpna dovolenou, raději vám nabídnu svůj výhled na cca 10 dnů dopředu, co se týče hlavních párů a trendů.
Zítra přijde ta velká událost, kterou trhy údajně netrpělivě očekávaly, a totiž oznámení výsledků zátěžových testů bank v eurozóně, které budou zveřejněny v 16:00 GMT. Nechci se nikoho dotknout ani v Bruselu ani v ECB, ale zcela upřímně mě tyto výsledky nezajímají a podle mého názoru by neměly zajímat ani vás. Malování narůžovo a fiktivní účetnictví jsou určeny pro politiky a ne pro realisty, jako jsem já nebo vy. Stačí se podívat na samotné zátěžové parametry a je jasné, že se jedná o paralelní svět. Drsná realita je taková, že velká většina těchto bank nepřežije, budou-li úvěrové trhy pokračovat stejným směrem, kterým se ubíraly doposud. Na těchto trzích chybí likvidita a mnoha bankám stejně tak chybí kapitálové rezervy, které by jim mohly pomoci přežít systémové tlaky, které budou v nejbližším budoucnu přetrvávat.
Ale abych neodbíhal od tématu... hlavní měnové páry.
Trendem letošního léta je, jak jsem to zdůrazňoval asi před měsícem, být dlouhý v JPY, a to jak proti americkému dolaru, tak proti ostatním měnám, a doposud se tato strategie ukazuje jako docela zisková a z velké míry ani ne příliš náchylná k volatilitě. Jak bylo uvedeno výše, jen se podívejte na spready u výnosů 10letých dluhopisů v USA a Japonsku a podle nich si, přátelé, uděláte jasnou představu o tom, proč zaznamenáváme takové pohyby. Se zřetelem k tomu je tedy hladina 85,80 pro USDJPY kriticky důležitá a i přes všechna prohlášení japonských představitelů poukazující na zjevnou sílu JPY bychom se měli dočkat testování a se vší pravděpodobností prolomení této úrovně, což spustí lavinu stop příkazů, které se údajně nacházejí v celém pásmu až k 84,00. Pokud máte v USDJPY otevřené krátké pozice, tak to tak nechte, a pokud ještě ne, vyhlížejte úrovně 87,50 a 88,30 jako příležitosti k prodeji.
Pokud jde o komodity a tím pádem o AUDUSD a USDCAD, jsem opozičník a celému tomu humbuku nevěřím. Co tím myslím? Prostě to, že je to bublina, která obzvláště na řídkém letním trhu bude pravděpodobně spíše zklamáním než příjemným překvapením. S ohledem na AUDUSD to znamená, že i nadále zaujímám medvědí postoj a budu prodávat na úrovni 0,8850/70 a stop-lossy umístím nad hladinu 0,8935/50 v očekávání pohybu zpět k 0,8670 a 0,8530. Potvrzení tohoto předpokladu nacházím v podobě včerejšího prolomení a trvalého setrvání pod 0,8780, až na malý výpad dnes ráno, který umožnil vstup do čerstvých strategických krátkých pozic. V případě USDCAD se to promítá do nudného, ale přesto úspěšného obchodování v ohraničeném pásmu, na kterém, jak jsem již dříve několikrát poznamenal, pokud funguje, není třeba nicměnit. Odkazuji samozřejmě na úroveň 1,0630 na horní straně s možným rozšířením až k 1,0700, zatímco spodní strana je ohraničena hladinou 1,0350 a hlouběji pásmem 1,0280/50, pokud budete mít příležitost. Pod posledně zmiňovanou úrovní 1,0250 bude tento pár již značně přeprodaný a příležitost k jeho nákupu tudíž přesvědčivější.
Určitě vás všechny zajímá, kam příště zamíří EURUSD... Odpovím vám tak, že se bude obchodovat v nově vymezeném pásmu s hranicemi 1,2550 a 1,3150/3200. Noční pohyb pro mě není překvapením a neměl by být ani pro vás. Jedná se prostě o konsolidaci nedávného pohybu a průlomu výše a určitá korekce se dala očekávat. V nadcházejícím přibližně týdnu budu převážně nakupovat při poklesech k výše uvedeným úrovním a budu obchodovat čistě v rámci tohoto pásma. Jakmile výsledková sezóna skončí, můžeme přehodnotit, zda se toto pásmo udrží i nadále, nebo počkáme do 16. srpna, kdy bude zveřejněna druhá série výsledků zátěžových testů. V tomto případě by stál za zvážení nakoupit strangle pomocí opcí kolem úrovní 1,2550/2600 a 1,3200 se splatností od 2 do 4 týdnů.
GBPUSD se bude pravděpodobně pohybovat v tandemu s EUR a musí respektovat úrovně 1,5130 a 1,5300, jejichž prolomení by znamenalo hlubší pohyby a rizikem je podle mého názoru potenciál k poklesu až k 1,4750 (ačkoli k tomu pravděpodobně nedojde za mé nepřítomnosti). V uplynulých dnech se vývoj tohoto páru odvíjel od EURGBP, která se chystá testovat a se vší pravděpodobností zase odrazit od hranice 0,8330 (přičemž 0,8380 je první skutečnou překážkou). Ve směru vzhůru však upřednostňuji další testování hladiny 0,8530 s reální šancí na její prolomení...
Zkrátka a dobře setrvejte v dlouhých pozicích v JPY a nevšímejte si žádných řečí z úst Japonců, a co je ze všeho nejdůležitější, buďte tam opatrní.
Dnes večer odjíždím na dovolenou a zpátky budu 4. srpna, takže vám do té doby přeji hodně štěstí a bezpečné nošení helmy.
S pozdravem,
Ken Veksler.
Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Komentář Kena Vekslera - 17.05
    Dobré ráno,týden nám začal poměrně turbulentně. Noční obchodování v Asii vedlo k dalšímu pouštění žilou nap...
  • Komentář Kena Vekslera - 18.05
    Dobré ráno,turbulence na asijských trzích pokračovaly celou noc, i když v poněkud mírnějším rozsahu n...
  • Komentář Kena Vekslera - 19.04
    Dobré ráno,vítejte do nového dne a do zbrusu nového týdne!Bylo zajímavé sledovat, jak minulý týden v pátek...
  • Komentář Kena Vekslera - 19.05
    Dobré ráno,z Německa přišla včera večer na konci evropské seance, když už většina obchodníků (včetně mě) o...
  • Komentář Kena Vekslera - 19.07
    Dobrý den,Co nového přes víkend... Jednání mezi MMF a Maďarskem jasně zkrachovala... To vede k obro...
  • Komentář Kena Vekslera - 20.04
    Dobré ráno,včera večer se australská centrální banka (RBA) chovala velmi jestřábím způsobem, zatímco Číňané ...
  • Komentář Kena Vekslera - 21.04
    Přestože mě to neskutečně frustruje, zdá se, že celý model ochoty či neochoty riskovat funguje sp...
  • Komentář Kena Vekslera - 21.05
    Dobrý den,Začněme těmi potížemi, které mi způsobují hlavně pohyby ze včerejší noci... Ještě dlouho se bude ...
  • Komentář Kena Vekslera - 22.03
    Dobré ráno,včera v noci se odehrála poklidná asijská seance a akciové trhy po včerejším zveřejňování poz...
  • Komentář Kena Vekslera - 22.06
    Dobré ráno,Dá si někdo fish and chips po sečuánsku?Takové je prozatím téma týdne, a poté, co jsem se něko...
  • Komentář Kena Vekslera - 23.06
    Dobré ráno,přes noc se toho kromě vystoupení různých představitelů moc nedělo a pro tuto chvíli se zdá, že čínsk...
  • Komentář Kena Vekslera - 24.06
    Austrálie má na postu ministerského předsedy novou tvář - Julii Gillardovou, na základě lidového hlasování, dalo by se říct, ve skutečnosti je to standardní postup, a ministr financí Wayne Swan se stal novým vicepremiérem poté, co Kevin Rudd odstoupil po vnitrostranickém hlasování, které musel jednoznačně prohrát. Spor ohledně těžařské superdaně a jeho neschopnost prosadit plán obchodování s emisními povolenkami byly jedněmi z nezdarů, které vedly k pádu nejkratší dobu sloužícího australského premiéra v historii. Gillardová se při svém uvedení do funkce zavázala k tomu, že zahájí nová jednání o těžařské dani a znovu oživí plán na obchodování s emisními povolenkami. Navíc přislíbila, že ve velmi krátké době (během několika měsíců) vyhlásí volby. Nejzazším termínem by měl být 16. duben 2011. Podle průzkumů veřejného mínění je tato změna ve vedení vnímána jako pozitivní krok, jelikož Gillardová je považována za přístupnějšího a umírněnějšího lídra...
  • Komentář Kena Vekslera - 24.5.2010
    Dobré ráno,omlouvám se za zpoždění, ale sedím tu v kanceláři ve sváteční pondělí, které tu v Evropě máme...
  • Komentář Kena Vekslera - 25.05
    Dobré ráno,Problémy přetrvávají a zdá se, že situace bude ještě horší...Klidně si říkejte, že jsem pesimista...
  • Komentář Kena Vekslera - 25.06
    Dobré ráno,akciové indexy přes noc během obchodování na asijských trzích klesaly, a následovaly tak příklad...
  • Komentář Kena Vekslera - 26.04
    Dobré ráno,pátek nás opět nezklamal a zcela v duchu trendu, který zažíváme v posledních měsících, došlo...
  • Komentář Kena Vekslera - 26.05
    Dobré ráno,,Squeeze' u akcií i EURUSD, který nastal včera v noci, měl málo opravdových důvodů. Ale ať už t...
  • Komentář Kena Vekslera - 27.04
    Dobré ráno,Asijská noční seance byla zase klidná, jedinou výjimkou byl pokles indexu Shanghai o...
  • Komentář Kena Vekslera - 27.05
    Dobrý den,uplynulá noc, to byly jen komentáře, komentáře a další komentáře...K možná nejzajímavějšímu poh...
  • Komentář Kena Vekslera - 28.04
    Dobré ráno,Neuvěřitelný den, neuvěřitelná noc!Bayern Mnichov se probojoval do finále Ligy mistrů!!!!!...
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Purple trading AI