Čtvrtek 28. březen 2024 18:45
reklama
Fintokei ProTrader
reklama
Fintokei SwiftTrader
reklama
CapXmaster
reklama
Fintokei ProTrader

Důvěra v ekonomiku vzrostla, koruna posílila

26.05.2015 08:33  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Úvod týdne byl v regionu ve znamení vyšší volatility, protože na většině hlavních trhů se kvůli svátku neobchodovalo (to se ve střední Evropě týkalo i Maďarska). Výraznější pohyb na trzích tak mohly způsobit obyčejné klientské objednávky; kalendář ekonomických událostí byl navíc s výjimkou českého konjunkturálního průzkumu, který mohl domácí měnu podpořit, prakticky prázdný. Česká koruna si ve výsledku proti euru polepšila o tři desetiny procenta, když se odpoledne její kurz ustálil na úrovni 27,33 CZK/EUR. Zlotý proti společné evropské měně prudce oslabil během pondělního asijského obchodování, ale během dne tyto ztráty umazal, když uzavřel na 4,10 PLN/EUR. Forint si při mizivé likviditě připsal mírné ztráty.

Celková důvěra v českou ekonomiku se v květnu letos poprvé zvýšila. Vzrostla totiž z dubnových 10 bodů na 10,4 bodu díky zvýšení důvěry mezi podnikateli, a to v odvětví průmyslu, obchodu a především služeb. Naopak nálada mezi spotřebiteli pokračovala v poklesu. Oproti dubnu se snížila o 0,7 bodu na 1,3 bodu, nejmenší hodnotu od loňského listopadu. Pokles spotřebitelské důvěry je poměrně překvapivý, protože se děje navzdory prudkému růstu ekonomiky, poklesu nezaměstnanosti, nižším cenám ropy (alespoň meziročně) a pohonných hmot a expanzivní fiskální politice vlády. Tyto faktory by mohly vývoj důvěry spotřebitelů v následujících měsících zvrátit. Celková nálada v ekonomice je ale v souladu s pokračujícím ekonomickým oživením.

Dnes bude hlavní událostí v regionu CEE zasedání maďarské centrální banky (MNB). Konsenzus trhu předpokládá další snížení základní měnověpolitické sazby o 15 bb na 1,65 % v souladu s obnovenou snahou MNB popohnat inflaci a podpořit ekonomiku. V České republice bude kalendář prázdný, a proto neočekáváme výraznější pohyby na trhu koruny s eurem.

Česká swapová výnosová křivka se včera nezměnila.

MAREK DŘÍMAL
Economist
Economic & Strategy Research
Investment Banking
Komerční banka, a. s.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Důvěra v ekonomiku pod dlouhodobým průměrem
    Indikátor důvěry v českou ekonomiku, který sestavuje Český statistický úřad, se v listopadu sice meziměsíčně neparně zvýšil o 0,3 bodu na hodnotu 93,1, nicméně dlouhodobě zůstává na nízké úrovni. Index důvěry podnikatelů v české hospodářství rostl o 0,7 bodu na hodnotu 93,5, ale i v jeho případě platí, že důvěra podnikatelů v ekonomiku se drží od začátku letošního roku pod dlouhodobým průměrem. Není to nijak překvapivé, český průmysl trápí upadající domácí i zahraniční poptávka a pokles objemu nových objednávek. Stále častěji se začínají objevovat negativní zprávy i z automobilového průmyslu, ať již jde o odložený projekt gigafactory, anebo o ohlášené propouštění v Hyundai,“ komentuje partner poradenské skupiny Moore Czech Republic Petr Kymlička.
  • Důvěra v ekonomiku roste
    Březnový konjunkturální průzkum ukázal, že důvěra v českou ekonomiku stoupá. Zlepšil se především sentiment mezi podnikateli, kde důvěra dosáhla nejlepší úrovně od srpna loňského roku. Indikátor stoupl o 2,7 bodu a dosáhl 95,2 bodu. Nálada stoupla především podnikatelům v průmyslu, a to díky výrazně vyšší očekáváné výrobní činnosti v následujících třech měsících. Obavy ohledně dalšího vývoje poptávky však optimismus stále brzdí. Výrazněji se důvěra zlepšila také v oblasti obchodu, kde vystoupala na nejvyšší hodnotu od května loňského roku. V ostatních kategoriích se nicméně mírně zhoršila.
  • Důvěra v ekonomiku roste
    „Nálada v české ekonomice se začíná zlepšovat. Vyplývá to alespoň z březnového Indikátoru důvěry v českou ekonomiku, který sestavuje Český statistický úřad. Meziměsíčně se zvýšil o 3,6 bodu na hodnotu 94,2, přičemž rostla důvěra jak podnikatelů, tak i spotřebitelů. Indikátor důvěry podnikatelů vzrostl celkově na hodnotu 93, ovšem na rozdíl od února se v březnu důvěra v ekonomiku zvýšila i v průmyslu, a to na hodnotu 88,9.
  • Důvěra v ekonomiku roste, ale s řadou otazníků
    „Důvěra v českou ekonomiku již dva měsíce v řadě roste – v srpnu se indikátor důvěry, sestavovaný Českým statistickým úřadem, meziměsíčně zvýšil o 2 body na hodnotu 93,4. Bylo to však díky růstu optimismu mezi firmami – indikátor důvěry podnikatelů totiž vzrostl o 2,8 bodu na hodnotu 93,9. Naopak domácnosti tak optimistické nejsou a indikátor důvěry spotřebitelů se snížil o 1,7 bodu na hodnotu 91,0. Růst důvěry u firem má patrně kořeny v růstu průmyslové produkce, která meziročně vzrostla v červnu o 0,9 % a v květnu o 1,4 %.
  • Důvěra v ekonomiku rychle roste
    Dubnový konjunkturální průzkum ukázal, že důvěra v českou ekonomiku rychle stoupá. Indikátor důvěry mezi podnikateli vzrostl o 3,2 bodu na 10,1 bodu a vrátil se tak na svůj dlouhodobý průměr. Důvěra se zvýšila ve všech odvětvích, přičemž nejvíce rostla v oblasti průmyslu. I tak ale potíže podnikatelů zcela nevymizely. Stále je dle průzkumu limituje nedostatečná poptávka, některé chybějící komponenty, místy pak i nedostatek kvalifikovaných zaměstnanců.
  • Důvěra v ekonomiku se nadále snižuje
    Kurz koruny včera v odpoledních hodinách mírně posílil a pohybuje se na hladině 27,03 CZK/EUR, tedy jeden haléř nad úrovní, kterou přímými intervencemi brání ČNB
  • Důvěra v ekonomiku se opět zhoršila
    I v průběhu října pokračovalo zhoršování důvěry českých podnikatelů i spotřebitelů. U spotřebitelů indikátor již po třetí v řadě překonal svou historicky nejnižší úroveň. Respondenti se stále výrazně obávají zhoršení celkové ekonomické i finanční situace. Počet dotázaných, kteří se obávají dalšího růstu cen se sice snížil, naproti tomu ale vzrostly obavy z růstu nezaměstnanosti.
  • Důvěra v ekonomiku se v březnu zlepšila
    Nálada spotřebitelů i podnikatelů se v březnu poměrně výrazně zlepšila. U spotřebitelů stoupla o téměř šest bodů na 99,9 bodu, což byla nejvyšší hodnota od října 2021. Zároveň se přiblížila svému dlouhodobému průměru. Výrazně se zvýšil počet respondentů, kteří očekávají, že v příštích dvanácti měsících dojde ke zlepšení jejich finanční situace. Zde se pozitivně odráží obnovený růst reálných mezd společně s návratem inflace ke dvouprocentnímu cíli na začátku letošního roku, s čímž souvisí i klesající obavy spotřebitelů ohledně růstu cen.
  • Důvěra v ekonomiku se v dubnu výrazně snížila jak v ČR, tak i v Německu
    Dubnové indikátory ekonomického sentimentu z dílny ČSÚ dnes ukázaly na výrazný propad spotřebitelské a podnikatelské důvěry v ČR v důsledku koronavirové pandemie. Souhrnný indikátor důvěry poklesl meziměsíčně o 20 %, když se ve stejném rozsahu snížila důvěra spotřebitelů i podnikatelů. Důvěra v ekonomiku je aktuálně nižší než v době finanční krize. Naplno se tak projevil vliv preventivních opatření zabraňujících šíření onemocnění covid-19, jež vedly k paralýze velké časti české ekonomiky.
  • Důvěra v ekonomiku v červnu dále poklesla
    Celková důvěra v domácí ekonomiku v červnu poklesla z květnových 1,4 bodu na -2,6 bodu. Na této úrovni se nacházela naposledy v listopadu loňského roku. K nejvýraznějšímu zhoršení došlo v průmyslu, kde se indikátor dostal na nejnižší úroveň od covidového období v polovině roku 2020. Průmyslníky nejvíce trápí relativně nízká poptávka, což se pak odráží i v poklesu očekávaného tempa růstu výrobní činnosti v nadcházejících dvanácti měsících. Společně s vývojem indexů PMI doma i v zahraničí tak dnes zveřejněná data prohloubila obavy z dalšího vývoje průmyslu. Slabší byla i důvěra ve službách a obchodě. Jediným segmentem, kde stoupla, bylo stavebnictví. Zde se ale stále jedná o velmi nízké úrovně.
  • Důvěra v ekonomiku zůstává i přes nepatrné zlepšení nízká
    Souhrnný indikátor důvěry v českou ekonomiku zaznamenal v listopadu nepatrné zlepšení, když vzrostl z říjnových 89,8 b. na 90,1 b. Zatímco důvěra spotřebitelů byla meziměsíčně vyšší, nálada podnikatelů se dále zhoršovala.
  • Důvěra veřejnosti v českou korunu v posledním roce stoupla, přes 10 % lidí zvažuje investici do kryptoměn
    Téměř třicet procent české populace považuje korunu za nejdůvěryhodnější měnu jako uchovatele hodnoty na období příštích 5 let. Druhou nejdůvěryhodnější měnou je pro Čechy švýcarský frank (26 %) a třetí skončilo euro (19 %). Naopak, minimálně veřejnost důvěřuje kryptoměnám jako uchovateli hodnoty - nejdůvěryhodnější jsou jen pro necelá 3 % populace. Vyplývá to z průzkumu Reputace měn 2018, který uskutečnila společnost Ipsos pro brokera a obchodníka s měnami společnost TopForex.
  • Důvěra ve výrobním sektoru podle dubnových PMI výrazně poklesla, a to nejen v ČR
    Dnešek byl především ve znamení dalšího kola zveřejnění dubnových indexů nákupních manažerů (PMI), a to včetně toho českého. Nálada v českém zpracovatelském průmyslu se výrazně snížila, když PMI poklesl z březnových 41,3 b. na 35,1 b. v dubnu. Jedná se tak o nejhorší výsledek od března 2009. V době finanční krize byla nálada ve výrobním sektoru jen mírně pesimističtější. Dnes zveřejněná dubnová hodnota se nacházela velmi blízko našeho odhadu, avšak nad očekáváním trhu, který počítal s ještě větším propadem PMI na 30 b. S tím jak dochází k postupnému rozvolňování vládních opatření v ČR a také v zahraničí, lze předpokládat, že index nákupních manažerů dosáhl svého dna a v květnu již pravděpodobně dojde k mírnému zlepšení. I tak však zcela jistě zůstaneme pod hranicí 50 b. Z ostatních zemí PMI výrazně poklesl také v Polsku, Itálii a Španělsku a ve všech třech případech dosáhl zhruba 30 b. Výjimkou tak dnes bylo pouze Maďarsko, kde došlo k mírnému nárůstu důvěry ve výrobním sektoru a jen nepatrně se tak korigoval její výrazný pokles v březnu.
  • Důvěra ve zpracovatelském průmyslu vzrostla, nadále však převládá pesimismus
    Dnes zveřejněný index nákupních manažerů (PMI) za červen vzrostl na 44,9 b. z květnových 39,6 b. To bylo mírně pod naší prognózou, avšak v souladu s očekáváním trhu. Důvěra ve zpracovatelském průmyslu se tak zvýšila, a to především v důsledku uvolnění restriktivních vládních opatření. Většina průmyslových podniků již sice obnovila produkci, řada z nich však stále využívá jen část své výrobní kapacity. Někteří producenti tak začali propouštět. To jsou však prozatím spíše výjimečné případy, když míra nezaměstnanosti podle MPSV i v červnu zůstala pod 3,7 %. Vyšší míre propouštění nyní pravděpodobně brání vládní opatření v rámci programu Antivirus, který spočívá v proplacení části mezd zaměstnanců, v případě prokazatelného poklesu poptávky po produktech zaměstnavatele. Tento program však koncem srpna skončí a zatím nejsou dostupné informace o jeho možném prodloužení. Míra nezaměstnanosti může tudíž v druhé půli letošního roku skokově vzrůst.
  • Důvěra v maďarskou ekonomiku na osmiměsíčním minimu
    Kurz koruny vůči euru zahájil zkrácený pracovní týden v poklidném módu. Koruna krátce zamířila k hladině 27,06 CZK/EUR, v odpoledních hodinách se však vrátila zpět ke 27,07 CZK/EUR, kde včerejší seanci zahajovala.
  • Důvěra v oživení a dobrá data pomáhá trhům dál nahoru
    Pokračující očkování, důvěra v další peníze z rozpočtu i sázky na dobrá makrodata jsou závěrem týdne zdrojem nových zisků na akciových trzích. V případě italského (+1,3 pct) či francouzského (+0,9 pct) trhu jde o zisky slušné, v Německu (+0,15 pct) je to slabší. Pražská burza s růstem o 0,8 pct patří k těm úspěšnějším. Výnosy dluhopisů na hlavních trzích zůstávají v klidu, eurodolar se aspoň zvedá z lokálního minima na 1,1980 a libra proti dolaru posiluje už nad 1,3700.
  • Důvěra v průmysl eurozóny padla na šestileté minimum, ČNB zhorší Česku prognózu
    Důvěra v průmysl zemí eurozóny se v září propadla na nejnižší úroveň za posledních šest let. Níže byla naposledy v červenci 2013. Propad nálady v průmyslu stahuje dolů celkový ekonomický sentiment ohledně ekonomiky eurozóny. Ten se v září ocitl nejníže za celé období od února 2015.
  • Důvěra v tuzemské ekonomice klesá napříč všemi sektory
    Dopady přetrvávající války na Ukrajině, zejména vysoké ceny nejenom energetických komodit se podepisují na náladě tuzemských firem i domácností. Podle červnového konjunkturálního průzkumu klesla důvěra v českou ekonomiku jako celek pod dlouhodobý průměr. I když zhoršení zaznamenal sentiment podnikatelů i domácností, je zřejmý výrazně negativní vývoj především u spotřebitelské důvěry.
  • Důvěryhodnost Fedu je ohrožena. Poptávka po zlatě roste
    Ekonomové očekávali další pokles spotřebitelských cen, ale americké ministerstvo práce uvedlo, že index v květnu meziročně vzrostl o 8,6 % a dostal se téměř až k novému 40letému maximu. Tyto údaje přiměly investory porozhlédnout se po bezpečných aktivech, což vyvolalo poměrně působivý pohyb zlata.
  • Důvěřovat nerovná se utrácet
    Průzkumy důvěry amerických spotřebitelů v posledních měsících ukazují na krátkodobé zhoršování po delším období poziti...
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Fintokei SwiftTrader