Úterý 16. duben 2024 08:07
reklama
Purple trading AI
reklama
Dukascopy new
reklama
FTMO král
reklama
Fintokei ProTrader

HDP eurozóny, trh práce Británie, denní přehled; analýza AUD/NZD, EUR/NZD, USD/CAD

13.05.2015 12:10  Autor: BOSSA  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Dnešní data HDP z jednotlivých zemí eurozóny za první čtvrtletí roku 2015 byla ve výsledku neutrální, když dlouho podceňovaná Francie potěšila a favorit Německo naopak zklamal. HDP Francie v prvním čtvrtletí mezikvartálně posílil o 0,6 procenta, což je o 0,2 procenta nad očekáváními trhu a o 0,6 procenta více, než zěmě dosáhla na konci loňského roku. Naopak Německo, největší ekonomika eurozóny, posílila v prvních třech měsících letošního roku jenom o 0,3 procenta, což bylo 0,2 procenta pod očekáváními trhu a o 0,4 procenta horší výsledek, než Německo dosáhlo na konci loňského roku. Růst HDP zbrzdil hlavně zahraniční obchod. Dovoz rostl rychleji než vývoz. Naopak pozitivně se vyvíjela soukromá i veřejná spotřeba spolu s investicemi do výstavby a zařízení. Ekonomika eurozóny jako celku posílila v prvním čtvrtletí o 0,4 procenta ve srovnání s posledními 3 měsíci loňského roku. Očekávání však nenaplnila. Ta byla o 0,1 procenta vyšší. Kromě Francie kladně překvapila i Itálie. Naopak Řecký ekonomický růst byl 0,2 procenta v mínusu kvůli průtahům nové vlády s eurozónou o peníze ze záchranného balíčku, což zvyšuje nejistotu. Ochota podniků investovat a domácností utrácet přirozeně klesá. 

Data z Velké Británie potvrdila posilující trh práce. Míra nezaměstnanosti klesla v březnu z 5,6 na 5,5 procenta, což je nejnižší hodnota od poloviny roku 2008. Průměrné výdělky bez bonusů meziročně vzrostly v měsících leden-březen o 1,9 procenta. Při nulové inflaci rostou mzdy reálně téměř 2procentním tempem, což jsou předkrizové hodnoty a jde rovněž o pozitivní signál pro centrální banku (BoE) uvažovat o normalizaci monetární politiky a ukončení dlouhého období nízkých úrokových sazeb. GBP/USD po datech z trhu práce posílil na 5měsíční maximum (1.5749).

Ruský rubl (RUB) posiluje díky rostoucí ceně ropy. Dnes dosáhl nejvyšších hodnot od loňského listopadu. Vůči euru se obchodoval na úrovni 55,55 a vůči USD kousek pod kulatým číslem 50. Novozélandská centrální banka (RBNZ) včera pozdě v noci opět zopakovala, že domácí měna je nadhodnocena a měla by dále oslabit. Banka rovněž naznačila svoje plány pro omezení trhu hypoték s cílem schladit nemovitostní trh, k němuž bude přistupovat individuálně a nebude jej regulovat pomocí úrokových sazeb. Ty nyní potřebuje spíše snížit nežli zvýšit, aby oslabila domácí měnu (NZD).

Řecko včera zaplatilo splátku MMF, nicméně v průběhu několika týdnů bude muset věřitelům zaplatit dalších 1,5 miliardy eur, proto bude likvidní situace země každým dnem horší. Ministr financí Varufakis odhaduje, že Aténám zůstávají peníze na 2 týdny. Data obchodní bilance Japonska ukázala, že země disponuje nejvyšším přebytkem běžného účtu za posledních 7 let. Zahraniční obchod nyní těží z levného jenu, který podporuje export a levné ropy, která naopak méně zatěžuje stranu importu. Nicméně trh na tato data dnes ráno nereagoval. Odpoledne nás čekají důležitá data z USA, a to maloobchodní prodeje. Ty nám prozradí, jak silná je domácí poptávka, základný kámen americké ekonomiky. Větší Pozornost datům se bude věnovat zejména po horších včerejších výsledcích JOLTS (nová otevřená pracovní místa), což je oblíbený indikátor Janet Yellen.

Měnový pár AUD/NZD uzavřel včerejší obchodní seanci zajímavou reverzní svíčkovou formací (pinbar). Fibonacciho úrovně naznačují možnost hloubky korekce. Pravděpodobnost dosažení nižších hodnot se zvýší, když AUD/NZD prolomí rostoucí kanál směrem dolů. Úvaha o korekci AUD/NZD se zneplatní v případě, že se cena dostane nad včerejší maximum.

EUR/NZD podobně jako AUD/NZD zakončil včerejší obchodní den „pinbarovou“ svíčkovou formací. Cena prolomuje červenou klesající linii, což by mohlo signalizovat další pokles EUR/NZD.

USD/CAD testuje klíčové hodnoty supportu v podobě 200dnníhoi průměru (modře), předchozích minim z letošního ledna a dolní hrany klesajícího kanálu.

    Sdílení článku: 
       

    Čtěte více

    • HDP ČR 1Q: -0,2 % Y/Y
      „Česko přešlapuje na místě a hrubý domácí produkt meziročně klesá. Naplňují se tak mé obavy z toho, jak Česko zasáhne inflace. Právě ony zvýšené ceny se nyní naplno projevují v hospodářském poklesu. A i když to není úplně vidět na první pohled, tak šetří skoro každý a to nás dostává do nelehké situace. Naštěstí Česko drží nad vodou nízká nezaměstnanost, kdy je stále ještě obrovská nabídka volných míst, která nám dává naději, že v případě propouštění nalezneme rychle jiné zaměstnání.“
    • HDP ČR 2Q : 3,7 % Y/Y
      „Česko zpomaluje svůj růst ekonomiky. Snižuje se spotřeba domácností a všichni mají hlouběji do kapsy. Tento fenomén není bohužel krátkodobý, ale spíše se stává trendem. To bude ovlivňovat růst hospodářství i v dalších čtvrtletích. I když u HDP vycházíme z nízkých čísel z období silnějších restrikcí, tak se nám nedaří nastartovat ekonomiku, protože tu máme další a mnohem větší problém s růstem cen a inflací. Budeme rádi, když letošní rok zakončíme v černých číslech.“
    • HDP ČR 4Q: 0,2 % Y/Y, -0,4 % Q/Q
      „Výsledek hrubého domácího produktu za 4. čtvrtletí potvrzuje technickou recesi. A vypadá to, že se z ní jen tak nedostaneme. Pro letošní rok totiž například ČNB predikuje Česku mírný propad, proto lze očekávat, že i v některých z následujících čtvrtletí zažijeme pokles hospodářství. Tato zpráva by nás ale neměla nějak výrazně znepokojovat. Je to výsledek zvýšených nákladů na potraviny a energie a domácnosti začaly prostě šetřit, protože jim nic jiného nezbývá. Díky tomu by se měla pomalu začít uklidňovat také inflace, která má až nebezpečně vysoké hodnoty už dlouho a jíž se Česko potřebuje nutně zbavit.“
    • HDP ČR 4Q: 0,2 % Y/Y, -0,4 % Q/Q
      „Technická recese v Česku je definitivně potvrzena. Výhled přitom není úplně růžový. Neochota naší centrální banky razantně zasáhnout proti inflaci i za cenu krátkodobého propadu HDP je zjevná. Takže budeme dále sledovat jen velmi pomalý nebo žádný růst hospodářství, který ale bude doprovázen dalším zdražováním. Bohužel tato nepříjemná kombinace nás bude trápit dlouho a pomalu nám bude snižovat i naše reálné příjmy a životní úroveň.“
    • HDP ČR 4Q: 0,4 % Y/Y
      „Hrubý domácí produkt poklesl druhé čtvrtletí v řadě a v porovnání s loňským rokem roste naše ekonomika šnečím tempem. To je dáno především tím, že všichni v souvislosti s vyššími náklady začali naplno šetřit a odkládají spotřebu zbytných statků. K úsporám pomalu dochází i ve firmách. Můžeme tedy předpokládat, že pokud se inflace nezklidní ani v následujícím roce, bude rok 2023 opravdovým testem stability české ekonomiky. Předpokládám, že pomalu začne růst nezaměstnanost a dále bude také velký tlak na veřejné finance. Prioritou by tak pro ČNB i pro vládu měl být boj s inflací, kterou můžeme porazit vyššími sazbami a úsporami v rozpočtu. To ale v tuto chvíli není v plánu ani jedné z institucí.“
    • HDP eurozóny dopadl o něco lépe, než se čekalo
      Hrubý domácí produkt za celou eurozónu už tak velké překvapení, jako česká data, nepřinesl. I zde se ale jednalo o mírně lepší výsledek. Ve srovnání s předchozím čtvrtletím HDP poklesl o 0,7 %, v meziročním srovnání pak o 5,1 %. Přesnou strukturu zatím ještě neznáme. Přepokládáme ale, že kladně k růstu přispěla spotřeba domácností a čisté exporty. Naopak spotřebitelské výdaje byly zřejmě brzdou. Nad dalším vývojem ekonomiky eurozóny se ale vznášejí otazníky. Z důvodu pandemie zůstávají restriktivní opatření ve většině zemí zatím v platnosti. Zdarma nebude ani odchod Velké Británie z EU. Ten bude podle odhadů Mezinárodního měnového fondu stát v letošním roce ekonomiku Británie 1-2 % HDP. Na eurozónu by pak měl být dopad zhruba čtvrtinový až pětinový. Británie se navíc kvůli obavám z brexitu v Q4 20 zřejmě předzásobila, což se negativně odrazí na evropském průmyslu v Q1 21. Nižší bude zřejmě i úvěrová aktivita. Ta dosáhla vrcholu v květnu a od té doby pozvolna klesá. Horší bude i situace na trhu práce. Celkově tak očekáváme růst evropské ekonomiky v letošním roce o 3,6 %. Vliv vakcinace se podle naší prognózy začne projevovat nejdříve v H2 21, přičemž na předkrizové úrovně se HDP dostane na přelomu let 2022/2023.
    • HDP eurozóny - komentář CYRRUS
      Ekonomika eurozóny ve čtvrtém čtvrtletí podle předběžného odhadu rostla tempem 0,2 % mezičtvrtletně a 1,2 % meziročně. Podobný výsledek se čekal. Euro po zveřejnění jen nepatrně oslabilo proti euru k úrovni 1,148 dolarů za euro. Nicméně psychologicky větší dopad mělo pravděpodobně potvrzení recese v Itálii. Zde HDP kleslo o 0,2 % mezičtvrtletně poté, co klesalo již ve třetím čtvrtletí o 0,1 %. Akciové trhy po zveřejnění mírně klesly.
    • HDP eurozóny (Q2) zaostal za očekáváním
      HDP eurozóny ve druhém čtvrtletí zaostal za očekáváním, když na očekávání nedosáhly HDP hlavních ekonomik měnového bloku, Německa a Francie, naopak očekávání překonalo např. Portugalsko a růst HDP zesílil ve Španělsku. Problematické je zejména oslabení růstu německé ekonomiky, která drží alespoň v mírném růstu celou eurozónu. Jiné hlavní ekonomiky eura povážlivě zaostávají, ať již jde o Francii či Itálii (která je dokonce v mírné recesi). Zpráva je nepříznivá pro akcie a euro a příznivá pro dluhopisy a ropu. Index německé burzy DAX se po ohlášení informací Německa a Francie pohyboval o 0,1-0,2% d/d, později ale ztrátu vyrovnal, ostatní trhy pokud sotva odpověděly tak smíšeně.
    • HDP eurozóny revidováno, britské stavebnictví udržuje silné tempo a analýza EUR/GBP
      Ve Španělsku ubylo v minulém měsíci 16 620 nezaměstnaných ve srovnání s únorem. Celkově tak v tamní ekonom...
    • HDP eurozóny ťahajú nadol tri najväčšie ekonomiky. Nemecko sa o chlp vyhlo technickej recesii
      Dnes eurostat zverejnil podrobné údaje HDP za eurozónu. Pripomeňme si z predbežných údajov, že ekonomika eurozóny rástla aj vo štvrtom kvartáli o 0,2% medzikvartálne (keď spočítame predošlé dva kvartály, tak je to najpomalší rast od roku 2013) a medziročne rast spomalil z 1,6% na 1,2%.
    • HDP eurozóny zaostalo za očekáváním, SG revidovala celoroční výhled
      Společná evropská měna včera paradoxně těžila z horších než předpokládaných údajů o HDP, které stupňují očekávaní ohledně dalšího možného...
    • HDP eurozóny za 3. čtvrtletí bylo revidováno výše
      Evropská centrální banka uvedla, že spotřebitelé v eurozóně, se v příštích třech letech dočkají inflace blízko 3 %. Naopak v příštích 12 měsících bude podle nejnovějších odhadů činit 5,4 %. Hlavní měnový pár EUR/USD na data reagoval smíšeně, i když od ranních hodin vůči dolaru posiloval, což můžeme spojovat s možnou realizací zisků obchodníků:
    • HDP Francie a Německa zklamal
      HDP Německo Hrubý domácí produkt (HDP) Německa ve čtvrtém čtvrtletí mezikvartálně klesl o 0,6 procenta, nejvíce ...
    • HDP Japonska propadl nejvíce od zemětřesení, rostoucí spotřebitelská i podnikatelská nálada Austrálie signalizuje oživení ekonomické aktivity v Q3; analýza AUD/USD
      V noci byla zveřejněna data HDP z Japonska. Hrubý domácí produkt (HDP) v druhém čtvrtletí mezikvartálně oslabil o...
    • HDP klesá, vstupuje Česko do recese?
      HDP v Česku podle očekávání ve třetím kvartále pokleslo, a to o 0,4 % mezikvartálně. Je to sice o něco méně, než jsme původně očekávali my (-0,8 % mezikvartálně) i ČNB (-0,6 % mezikvartálně), ale celkový obrázek zůstává stejný - Česko s vysokou pravděpodobností třetím kvartálem 2022 vstupuje na hranu nové recese. HDP pokleslo zejména kvůli spotřebě domácností, která sice nominálně roste, reálně však české domácnosti dál viditelně spoří.
    • HDP na hlavu stačí, jen České republice ubírá na atraktivitě
      Ekonomové se již dlouho snaží najít nějakou alternativu k hrubému domácímu produktu (na hlavu), která by lépe vystihov...
    • HDP na konci roku 2020 mezičtvrtletně vzrostl o 0,3 %
      Česká ekonomika podle dnes zveřejněných předběžných údajů ČSÚ vzrostla v posledním čtvrtletí loňského roku mezičtvrtletně o 0,3 % a její meziroční pokles setrval na přechozích -5,0 %. Pro finanční trh je dnešní výsledek pozitivním překvapením, analytici totiž čekali propad HDP v průměru o 7,6 % meziročně. O mírné překvapení jde i ve srovnání s naší prognózou, a to i přesto, že byla nejoptimističtější na trhu, když počítala s poklesem ekonomiky oproti loňsku o 6,3 %. Koruna na překvapivý výsledek reaguje silným posílením pod 25,90 CZK/EUR a růst začínají i korunové úrokové sazby. Za celý loňský rok podle odhadu ČSÚ ztratila tuzemská ekonomika 5,6 %.
    • HDP na konci roku 2020 mezičtvrtletně vzrostl o 0,3 %
      Česká ekonomika podle dnes zveřejněných předběžných údajů ČSÚ vzrostla v posledním čtvrtletí loňského roku mezičtvrtletně o 0,3 % a její meziroční pokles setrval na přechozích -5,0 %. Pro finanční trh je dnešní výsledek pozitivním překvapením, analytici totiž čekali propad HDP v průměru o 7,6 % meziročně. O mírné překvapení jde i ve srovnání s naší prognózou, a to i přesto, že byla nejoptimističtější na trhu, když počítala s poklesem ekonomiky oproti loňsku o 6,3 %. Za celý loňský rok podle odhadu ČSÚ ztratila tuzemská ekonomika 5,6 %.
    • HDP Německa v souladu s očekáváním
      HDP Německa (konečný) za Q4 2023 dosáhl -0,4 % meziročně, což je v souladu s očekáváním a předchozími údaji.
    • HDP nie je všetko, lepším ukazovateľom životnej úrovne je index ľudského rozvoja
      Keď človek cestuje po svete, vníma realitu aj inak ako cez čísla. Keď sedí doma, inú možnosť, ako vnímať ju cez čísla,...
    Forex - doporučené články:

    Co je FOREX?
    Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
    Forex pro začátečníky
    Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
    1. část - Co to vlastně forex je?
    FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
    VIP zóna - Forex Asistent
    Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
    Forex brokeři - jak správně vybrat
    V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
    Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
    Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
    Forex volatilita
    Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
    Forex zůstává největším trhem na světě
    V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

    Nejnovější články:


    Naposledy čtené:

    Forex brokeři
    IronFX
    Broker EX-CAP
    Xtrade
    reklama
    Purple trading AI