Čtvrtek 28. březen 2024 14:43
reklama
Fintokei SwiftTrader
reklama
Fintokei SwiftTrader
reklama
Fintokei SwiftTrader
reklama
CapXmaster srovnani

Australský dolar se přepravuje ke korekci?

10.04.2014 16:43  Autor: MAYZUS  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk
Během čtvrtka dolar Austrálie pokračuje v růstu a přidává přes 0,28%. Za jeden australský dolar nabízejí přibližně 0,9416 USD.

Od začátku dubna 2014 dolar Austrálie vyrostl vůči dolaru USA na 2%. Australský dolar posílil díky pozitivním zprávám po ekonomice Austrálie.

Mezi pozitivní data po ekonomice Austrálie patří zlepšení situace na trhu práce. Úroveň nezaměstnanosti v březnu klesla z rekordních 6% do 5,8%

un.rate
Klikněte na obrázek pro zvětšení.

Růstu páru AUD/USD takže napomáhá rozhodnuti Rezervní Banky Austrálie zanechat klíčovou sazbu na úrovně 2,5%.

Však, podle našeho názoru, růst po páru AUD/USD je blízky k uzavření a v nejbližší době můžeme se stát svědky docela závažné technické korekci - na což ukazuji jak fundamentální, tak i technické faktory.

partners
Klikněte na obrázek pro zvětšení.

V březnu, objem ročního importu Číny klesl na rekordních 11,3%, když experty očekávali růst na 2,4%. Export z Číny klesl na 6,6%, což je takže horší než předpověď růstu na 4%.

Lépe nevypadají ani zprávy z Japonska. Množství objednávek v autoprůmyslu v březnu klesli na 8,8%, ve stejnou dobu experty předpovídali snížení na pouhých 3%.

Druhým faktorem, který říká o zpomalení světového obchodování a ekonomiky Číny, jako hlavního spotřebitele přírodních zdrojů, zájmena dynamika Baltic Dry. Tento index ukazuje cenu přepravy hlavního komoditního zboží a je předbíhajícím indikátorem stavu světového obchodování.

bdi
Klikněte na obrázek pro zvětšení.

Během prosince index překonal hranici v 2000 bodů, poté startovalo jeho snížení. Minimum poblíž 1000 bodů byl zafixován v první půlce února 2014, když dolar Austrálií obchodoval se pod hladinou 0,9000. Na začátku dubna Baltic Dry pokračoval v obnovení svých lokálních minimu, a není vyloučené, že dolar Austrálie takže začne své snížení.

Technický faktory takže říkají o překoupenostý páru AUD/USD. Medvědi divergence na grafu H4 říkají o blížící změně trendu. Techniský indikátory každou chvíli dají signál k prodeji. Nejbližší cíli na ponížení jsou poblíž bodů 0.93600, 0.93000 a 0.92200.

chart
Klikněte na obrázek pro zvětšení.

Situace na trhu futuries takže nevypadá pozitivně pro růst kotaci páru AUD/USD.

Podle zprávy U.S. Commodity Futures Trading Commission ohledně pozic obchodníků(COMMITMENTS OF TRADERS), souhrnná pozice (net position) hedgerů (modrá barva) pokračovala ve snížení a uprostřed minulého týdne činila pouze 6,118.oo smluv, ve stejnou dobu v lednu 2013 bylo otevřeno 87,769.00 smluv. Přesně koncem ledna australský dolar začínal své posílení.

Značné snížení souhrnné pozice ze strany hedgerů říká o tom, že účastníci trhu očekávají snížení kurzu AUD/USD v nejbližší době.

cot
Klikněte na obrázek pro zvětšení.

Docela vysoka úroveň souhrnné pozice velkých spekulantů (zelená barva) takže ukazuje na blížící spad kurzu páru AUD/USD.

Analogickou situaci jsme mohli pozorovat v říjnu 2013, když po dosažení mnohaměsíčních maximu, byla zdlouhavá korekce, která trvala do konce ledna 2014.

Po technické korekci dolar Austrálii může pokračovat v růstu. Nejbližší úrovní odporu jsou poblíž bodů 0.94500, 0.95200 a 0.96120.


Tato informace je analytickým přehledem kapitálových a FX trhů. Uvedený materiál a obsažené informace jsou investičním výzkumem a nesmí být považovány za poskytování rad k investování pro potřeby práva Investičních Firem 144(I)/2007 Kyperské republiky nebo za jakoukoliv jinou osobní radu, která se vztahuje na určité typy transakcí s určitým typem finančních nástrojů.
Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Australský dolar na vzestupu.
    Australský dolar pokračuje v korekci letošního propadu, když výsledky tamního trhu práce přinesly dnes v noci v...
  • Australský dolar pod palbou
    Centrálním bankám není v tomto cyklu zpřísňování měnové politiky co závidět! Musí si vybrat mezi potlačením nejvyšší inflace za poslední desetiletí a nebezpečím, že uvrhnou své vlastní ekonomiky do recese. Co může být obtížnější? Politický tlak! Šéf Australské centrální banky čelí kvůli vysokým sazbám nebývalé kritice. Je obviňován z úmyslu způsobit recesi a je mu doporučováno, aby volil slova, když mluví o pokračování cyklu měnových restrikcí.
  • Australský dolar pod tlakem dolaru
    Nízká čísla pracovních míst poskytují australské centrální bance podporu, aby pozastavila zvyšování sazeb na zasedání 6. června poté, co trhy šokovala zvýšením o 25 bodů začátkem tohoto měsíce. Trhy jsou přesvědčeny o pauze. Centrální banka by ráda polevila ve zvyšování sazeb a nasměrovala ekonomiku k měkkému přistání, k tomu jistě pomůže chladnější pracovní trh. Přesto bude muset inflace spolupracovat a nadále směřovat níže, aby si RBA udělala další pauzu. Americký dolar vykazuje růst vůči hlavním měnám, protože byl zaznamenán pokrok v jednáních o dluhovém stropu mezi republikány a demokraty.
  • Australský dolar pokračuje v růstu
    Australský dolar pokračuje v růstu a v úterý prodloužil svůj růst. V evropské seanci se AUD/USD obchoduje na úrovni 0,6678, což představuje denní nárůst o 1,1 %. Australský dolar se v červnu pyšní růstem o 3,4 %. V ekonomickém kalendáři Austrálie dnes brzy ráno zveřejnila HDP s výsledkem 2,3 % y/y oproti očekávaní 2,4 % y/y. Australská inflace se ubírá správným směrem, když v dubnu klesla ze 7,8 % na 7,0 %. Pro RBA, jejíž cíl je 2-3 %, to však zřejmě není dostatečně rychlé.
  • Australský dolar posiluje po maloobchodních tržbách
    Australský dolar má za sebou povedenou asijskou seanci. Protinožci reportovali maloobchodní tržby, jenž si meziměsíčně polepšily o 0,4 procenta a o 0,1 procenta překonaly odhad analytiků. Jde o nejlepší výsledek od prosince loňského roku. Velmi dobře dopadla i obchodní bilance, jejíž deficit dosáhl „jen“ 2,163 miliard dolarů, oproti predikovanému rozdílu mezi exportem a importem 2,9 miliard dolarů.
  • Australský dolar po zasedání RBA posiluje
    Dnešní zasedání RBA bylo v podstatě 50/50 mezi zastánci snížení a ponechání sazeb beze změny. Centrální banka sazby nakonec ponechala na 1,50 %, na což AUD reagoval solidním zpevněním na úrovně, kde se naposledy pohyboval začátkem tohoto měsíce. Podle centrální banky v ekonomice stále existuje určitá volná kapacita, takže k výraznějšímu zrychlení inflace je i nadále zapotřebí zlepšení na trhu práce. Pro obchodníky to znamená jediné, a to že především fundamenty z trhu práce budou do nadcházejících měsíců pro dění na australském dolaru klíčové. Banka dále dodala, že i když trh práce zůstává silný, za posledních pár měsíců na něm byl jen malý posun v oblasti snižování míry nezaměstnanosti. Připomeňme, že se tato skutečnost netýká pouze Austrálie, ale podobný trend pozorujeme i v ostatních regionech. Banka zároveň zmínila své obavy ohledně spotřebitelských výdajů, které mohou do dalších měsíců slábnout, kvůli faktorům, jako je nižší projektované tempo růstu příjmů a pád cen nemovitostí. Co se růstu cen týká, banka upozornila na to, že byla inflace v prvním kvartále o něco pomalejší, než se původně očekávalo. Zároveň pak zveřejnila své nové projekce k vývoji CPI a HDP, podle kterých by inflace měla letos dosahovat 1,75 % a příští rok 2 %. Ekonomika by pak letos měla růst o 2,75 % a stejné tempo růstu banka očekává také od roku 2020. Co se kurzu AUD týká, RBA zmínila, že se aktuálně pohybuje u spodní hrany jejího pásma a pokud bude i nadále slábnout, mohlo by to zvýšit tlak na růst australské inflace. Kurz by tak, v případě oslabování, mohl být pro RBA důležitým faktorem. Po dnešním rozhodnutí banky šance na snížení australských sazeb mírně klesly, i když na letošek stále zůstávají v okolí 70 %.
  • Australský dolar roste díky jestřábí RBA, investoři čekají na projev centrální banky USA
    Americký dolarový index zvládl navázat na zisky, kterých dosáhl minulý týden, a v pondělí uzavřel v kladném teritoriu v prostředí averze k riziku. Na začátku úterý je americký dolar stále relativně klidný, zatímco australský dolar překonává své soupeře. Při absenci zveřejnění údajů s velkým dopadem se budou investoři soustředit na řečníky z centrálních bank, například Tiff Macklem, guvernér Bank of Canada, nebo Jerome Powell, předseda FOMC.
  • Australský dolar roste na fónu silných dat po ekonomice Austrálií.
    Od začátku března dolar Austrálií docela posílil vůči dolaru USA: kurz páru AUD/USD vyrostl od 0,88900 do bodu 0,9060...
  • Australský dolar roste na fónu silných dat po ekonomice Austrálií.
    Od začátku března dolar Austrálií docela posílil vůči dolaru USA: kurz páru AUD/USD vyrostl od 0,88900 do bodu 0,9060...
  • Australský dolar se přepravuje ke korekci?
    Během čtvrtka dolar Austrálie pokračuje v růstu a přidává přes 0,28%. Za jeden australský dolar nabízejí přibližně 0,9...
  • Australský dolar u veledůležitého supportu
    Australská centrální banka (RBA) snížila v noci z pondělí na úterý úrokové sazby o 25 bazických bodů na 2,75 proc...
  • Australský dolar v posledním týdnu stoupá
    Ačkoli australský dolar v posledním týdnu stoupá, je ve hře stále mnoho ekonomických otázek. To naznačuje, že rally vyvolaly nedávné kroky Reserve Bank of Australia, konkrétně fakt, že stejně jako mnoho jiných zemí upustila od agresivní měnové politiky. I ona ponechala svou úrokovou sazbu beze změny.
  • Australský dolar výrazně klesá, USD s divergencí končí pokles.
    Australský dolar pokračuje v korekci letošního růstu a dosahuje úrovně 50% Fibo návratu na kursu 1,0233...
  • Australský dolar v zajetí dvou úrovní
    Guvernér australské centrální banky (RBA) Glenn Stevens předstoupil v noci před tamní parlament, aby zhodnotil nastavení monetární politiky...
  • Australský dolar v zajetí singapurského dolaru
    Australský pracovní trh má důvod k radosti, v březnu přibylo zaměstnaných o 26,1 tisíce a o téměř 10 000 tak trh překonal předpověď. Nárůst pracujících přinesl logicky změnu v míře nezaměstnanosti, jenž klesla na 5,7 procenta, nejníže od konce roku 2013.
  • Australský růst cen zůstává pozvolný
    Růst cen v Austrálii zůstává pozvolný i v září a RBA tak svou měnovou politiku bude pravděpodobně držet ve spíše uvolněném pásmu. CPI rostl meziročně z 1,6 % na 1,7 %, což bylo ve shodě s většinovým konsenzem. Jádrová inflace však zůstala beze změny na 1,6 %, což je pod inflačním cílem RBA, která jej má stanovený mezi 2 - 3 %.
  • Australský trh práce vykázal dobré výsledky, AUD ovšem zůstává pod tlakem
    Australský dolar od počátku roku výrazně oslabil. Na páru s americkým dolarem už ztrácel téměř 400 pips a dnešní minim...
  • Australský trh práce zvedá šance na snížení úrokových sazeb
    Australská centrální banka se nedávno dostala pod tlak na snížení sazeb poté, co sazby snížila centrální banka Nového Zélandu. Tento tlak se možná stupňuje, a to kvůli dnešním výsledkům z pracovního trhu, které nabídly smíšené výsledky. Připomeňme přitom, že RBA zmiňovala trh práce jako klíčový faktor pro další rozhodování o sazbách.
  • Auta a drahá ropa prohlubují deficit zahraničního obchodu
    Deficit obchodní bilance se v říjnu prohloubil ze zářijových 13,3 mld. CZK na 18,2 mld. CZK. Na výsledcích se negativně podepsal hlubší deficit s ropou a zemním plynem (o 19,8 mld. CZK), který byl způsoben jak růstem cen na světových trzích, tak i vyššími objemy dovozů. Dále klesl i přebytek obchodu s motorovými vozidly, a to o 13,8 mld. CZK.
  • Auta i nižší ceny komodit pohánějí průmysl i zahraniční obchod
    Výsledky českého průmyslu i zahraničního obchodu za březen potěšily. Oběma indikátorům prospěla vyšší produkce automobilů i nižší ceny ropy a zemního plynu na světových trzích. Růst mezd v průmyslu se i v březnu pohyboval poblíž deseti procent, ve stavebnictví tuto úroveň překračoval. Outsiderem v březnu zůstalo české stavebnictví, které opět meziměsíčně pokleslo. Propad byl nicméně již nižší, než tomu bylo v únoru.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Purple MT4 platforma nova