Pátek 29. březen 2024 09:43
reklama
Dukascopy new
reklama
Dukascopy new
reklama
Fintokei ProTrader
reklama
CapXmaster

Ropa po HDP Číny/výhled MMF blízko bezmála 6letých minim

20.01.2015 11:22  Autor: HighSky Brokers  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Březnový futures kontrakt ropy WTI slábne 0,6 % d/d na 47,8. Tlak na pokles ceny momentálně vytváří jednak HDP Číny a také snížení projekcí MMF růstu HDP světa. HDP Číny ve čtvrtém čtvrtletí vzrostl 7,3%, nejméně za posledních 6 let, byť mírně nad odhadem trhu. Za celý 2014 HDP vzrostl nejpomaleji za posledních 24 let 7,4%. MMF ve svém Světovém ekonomickém výhledu snížil HDP světové ekonomiky pro tento a příští rok na 3,5%, resp. 3,7% z 3,8%, resp. 4,0%. Odhady nicméně převyšují projekce světové banky z minulého týdne 3,0% resp. 3,3%.

Obecně v posledních měsících cenu ropy snižuje hlavně převis nabídky ropy nad poptávkou, což je způsobeno posílením nabídky. Toto akcelerovalo poslední a možná nejdůležitější rozhodnutí OPECu od světové finanční krize 2008 nesnížit objem produkce ropy a tedy uměle nestabilizovat cenu. K poklesu ceny vede též globální apreciace dolaru. Propad cen akcelerovaly průrazy klíčových technických podpor. Trh od většího propadu zatím uchránilo klíčové podpůrné pásmo 43,9 - 44,4.

Ropa, denní komentář

Technický pohled: Pro tržní vývoj druhého pololetí je důležitý srpnový pokles ceny ropy pod klíčovou multiletou podporu od roku 2008 a hladiny 90,1 – 91,2, čímž značně poničil dlouhodobější růstový trend trhu včetně našeho výhledu. Druhou hlavní ranou pro ropu je demolice klíčové podpůrné vrstvy kolem 75,0. Sílu negativního sentimentu umocňuje lehkost, s jakou trh dlouhodobé podpůrné stálice odstranil. Trh tak podle dlouhodobějšího technického pohledu vtrhl do oblasti méně vysokých cen ropy, 32,7 – 90.

Ropa, denní komentář

Trh se nicméně propadem ocitl na dalším podpůrném milník, snad ještě většího významu než výše zmíněné úrovně: 43,9 - 44,4, spojnici minim z let 1998, 2001 a 2008. Další podpory: 32,9 minimem z 2008, 16,7, minimem z 2001. Obnovení dlouhodobějšího růstového trendu už nevypadá pravděpodobně, skromnější cíle býků dlouhodobější stabilizace trhu může představovat případné překonání 59,9, 74,0 a hlavně 76,6, dále potom 80,4, 87,4 a 90,1.

Fundamentální pohled je nepřehledný: Převis nabídky nad poptávkou je způsoben hlavně nabídkovou stranou. Světový trh začal čerpat více ropy z USA. OPEC navíc nezměnil nabídku ropy. Také se tolik nenaplnila nebezpečí hrozby omezení nabídky ropy s vyhrocením napětí v Iráku a pokračující nestabilita na Ukrajině. Poptávka po ropě je tažena solidním ek. růstem USA, kterou ale vyvažuje slabost jiných hospodářských center: Evropy, Japonska, Číny. Na pokles ceny také dlouhodobě tlačí sílící dolar.

Výhled: Propad ceny pod 75,0 odstranil hlavní podpůrné limity a zcela exponoval prostor pro pokles. Navíc dlouhodobější predikce dolaru naznačují možnost posilování. Na druhou stranu stabilizovaný stav světové ekonomiky příliš neslábne a propad ropných cen jí může dát další růstový impuls. Propad pod 90 vede k přehodnocení pohledu na trh a bude velmi obtížné se nad tuto hladinu dlouhodobě vrátit.

Josef Kvarda
Analytik HighSky Brokers, a.s.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • 📉Ropa padá o více než 4 %🛢
    Ropa se dnes obchoduje pod tlakem, padá nejvíce od listopadu. Ropný benchmark WTI ztrácí více než 4 % a obchoduje se pod úrovní $62 za barel. Brent se dostal až pod $65 dolarů, přičemž ještě v pondělí atakoval úroveň $70. Ropa padá kvůli uspokojivé nabídce na trhu a obavám o dostatečný růst poptávky kvůli přicházející další vlně koronaviru v Evropě a problémům vakcíny Astra Zeneca. Navíc Mezinárodní agentura pro energii IEA ve svém včerejším reportu zveřejnila, že poptávka po ropě by se neměla vrátit na předkrizovou úroveň do roku 2023.
  • 📉Ropa padá o 5%🛢
    Cena ropy se v úterý odpoledne propadla kvůli strachu o vývoj poptávky. Ropa WTI klesla pod úroveň 38,50 dolarů za barel a Brent se dostal pod úroveň 40,90 dolarů za barel. Obchodníci mají strach z šíření pandemie koronaviru. Opatření proti pandemii omezují ekonomickou aktivitu. Počet obětí COVID-19 už překonal 1 milion. V pozdějších hodinách budou zveřejněny zásoby ropy API z USA a situaci může ovlivnit také první prezidentská debata v USA. Další zprávy z ropných trhů hovoří o tom, že Libye rychle zvyšuje těžbu ropy. Během krátké doby se těžba v této zemi může vyšplhat na stovky tisíc barelů ropy denně, které na by na současném nejistém trhu mohly udělat nemalé cenové škody.
  • Ropa padá. Rusko zatím nechce snižovat těžbu
    Ropa si dnes prochází novou vlnou výprodejů. Brent i WTI padají po komentáři ruského ministra energetiky, který se nijak nehrne do snižování těžby ropy. Chce naopak dále pozorovat dění na trhu, než učiní nějaké závěry. Rusko se tak zatím nepřidává k Saúdské Arábii, která je připravena už od prosince snížit svoji těžbu a ráda by k tomuto kroku přemluvila také další členy OPEC. Ceny ropy reagují také na zvýšení rizikové averze a výprodeje na akciových trzích. Obchodníci se bojí zpomalení globální ekonomiky a ve vzduchu stále visí důležité téma obchodních válek a s ním spojeného růstu čínské ekonomiky. Cena se v úterý odpoledne propadla až pod 64 dolarů za barel a vytvořila tak nová minima. Brent se tak obchoduje nejníže do počátku března. Cena WTI spadla pod 54 dolarů za barel na nejnižší hodnoty od října 2017.
  • Ropa padá, Saúdové zvažují navýšení těžby
    Evropské akciové trhy sice neklesají výrazně, ale ztrát se během dne nedokázaly zbavit. Amerika následně otevřela směrem dolů a Nasdaq už nabral zhruba jednoprocentní manko. Eurodolar zatím zabrzdil svůj pokles u 1,0240. Dluhopisům se daří hlavně na delších splatnostech, přičemž výnosy klesají v Evropě i zámoří. 
  • Ropa patří mezi nejrychleji rostoucí aktiva letošního roku
    V uplynulém týdnu se ceny pohonných hmot měnily jen o haléře a v podstatě se udržovaly na konstantní úrovni. Nafta je stále dražší než benzín. S příchodem jara by se měla snížit poptávka po topné naftě, což se projeví sbližováním cen nafty a benzínu. V následujícím týdnu lze očekávat, že ceny pohonných hmot budou v řádu haléřů dále narůstat. Pumpaři doprodávají levnější zásoby a postupně je nahrazují mírně dražšími. Roli přitom hraje přechod ze zimních pohonných hmot, které obsahují speciální nemrznoucí příměsi.
  • 🛢Ropa pod tlakem 📉
    Cena ropy dostala v pondělí tvrdou ránu poté, co bylo zveřejněno čínské a evropské PMI, které odhalilo nižší aktivitu v továrnách kvůli pandemii Covid-19 a slabšímu globálnímu výhledu na poptávku. Nicméně kupující začali být aktivnější poté, co agentura Reuters zveřejnila výsledky měsíčního průzkumu sekundárních zdrojů OPEC. V červenci se produkce zvýšila o 310 000 barelů denně, zatímco se kartel zavázal ke zvýšení produkce o 412 000 barelů denně. Členové vázáni na kvóty podstřelili červencový cíl o 1,3 milionů barelů denně. Jen Spojené arabské emiráty a Kuvajt splnily své kvóty. Saúdské Arábii se podařilo zvýšit produkci o 150 000 barelů na 10,75 mbpd, což je pod cílem 10,833 mbpd. Nigérie byla nejméně výkonná. Její produkce dosáhla 1,13 mbpd ve srovnání s povolenou rychlostí 2,33 mbpd kvůli poruchám s ropovody. Členové OPEC se setkají již tento čtvrtek, aby probrali kvóty na září. Očekává se tedy další volatilita.
  • Ropa pod tlakem s růstem dolaru
    Říjnový futures kontrakt ropy WTI roste 0,1 % d/d na 93,1. Globální apreciace dolaru stlačuje cenu ropy. S tím souvi...
  • Ropa pod tlakom
    Aktivita výrobných podnikov v USA klesla na najnižšiu úroveň za posledných 10 rokov, čo podporuje obavy ohľadom spomaľovania globálneho hospodárskeho rastu a poklesu dopytu po rope.
  • Ropa pod 79 USD pod tlakem
    Ve včerejší technické analýze ceny ropy jsme upozornili na zvýšenou pravděpodobnost poklesu. Ropa vytvořila nižší maximum u ceny 82,60 USD a dnes vytváří nová nižší minima pod minimem ze 17. srpna. To je jasná známka slabosti. Cena ropy má potenciál posunout se v nadcházejících dnech ještě níž. Vytvořila nižší maximum a teď i nižší minimum. Náš první cíl poklesu zůstává na 76,50 USD. Dokud bude cena pod modrou rezistencí trendové linie, bude dál citlivá na prodejní tlaky. Mohli bychom se dočkat dalšího odrazu nahoru k modré rezistenci trendové linie v cenové zóně 81 USD, protože RSI bude v nejbližší době přeprodaný.
  • Ropa po extrémne pozitívnych číslach z USA rastie už druhý deň
    Zásoby klesli o 9,9 mil. barelov, čo bol najväčší medzimesačný pokles od roku 2016. Čakal sa pritom pokles len o štvrtinu. Vyzerá to tak, že pokles zásob ťahal export, ktorý vzrástol na nové historické maximá. Pozitívne je, že medziročný pokles zásob sa opäť začal zvyšovať, čo znamená, že odbúravanie nadbytočných zásob, ktoré si v predošlých týždňoch vybralo prestávku, opäť naberá na intenzite.
  • Ropa poklesla: lockdown v evropských zemích vyvolává obavy z poptávky
    Ceny ropy ve čtvrtek 25.3. oslabily kvůli pochybnostem o rychlosti oživení světové poptávky po ropě, přestože zůstává zablokován Suezský průplav, který omezuje dodávky klíčovou obchodní cestou.
  • Ropa pokračuje v likvidaci ztrát z minulého týdne, o své zisky naopak přichází dolar
    Nový týden na trzích zatím začíná podle očekávání. Ekonomický kalendář je na data chudý a nových fundamentů zatím pondělní seance také příliš nepřinesla. Trhy tak zahajují týden v klidu a na objemech, které jsou zhruba pětinu pod průměrem posledních 30 obchodních seancí. Evropské akciové indexy se drží v rámci intradenního šumu v bočním trendu a se zisky v rozmezí několika desetin procenta zůstávají na zvýšených úrovních, které si dokázaly držet celý minulý týden.
  • Ropa pokračuje v oslabování čtvrtým dnem v řadě
    Čtvrtým dnem oslabuje na burze Nymex nejaktivnější futures kontrakt na WTI americkou lehkou ropu. Mimo jiné se jedná o reakci na chladnější počasí v Kanadě...
  • 🛢Ropa pokračuje v poklese📉
    Trh s ropou zaznamenal už druhý deň prudký pokles. Cena ropy WTI dnes opäť klesla o takmer 3% pod úroveň 70 dolárov za barel, čo je najnižšia úroveň za takmer 2 týždne. Čo môže byť za týmito silnými poklesmi?
  • Ropa pokračuje v poklesu a táhne těžařské tituly s sebou
    Americký dolar dnes na páru s eurem zvrátil nedávné ztráty a posílil na čtyřměsíční maximum. Podpořila ho dobrá data z amerického trhu práce, která ukazují další navýšení počtu volných pracovních míst. Investoři tak navýšili sázky na rychlejší snížení pandemické podpory ze strany Fedu a možné zvýšení úrokových sazeb americké centrální banky již v roce 2022.
  • Ropa pokračuje v pozitívnom obchodovaní, dostáva sa na dvojročné maximá
    Cena ropy vo štvrtok konsolidovala pri dvojročných maximách po miernom výbere ziskov z predchádzajúcej rally. Výhľad pre ropu však zostáva aj naďalej pozitívny vzhľadom na pokračujúce ozdravovanie sa trhu s ropou po znížení produkcie OPECom.
  • Ropa po OPECu stabilní
    Červencový futures kontrakt ropy WTI roste 0,9 % d/d na 58,8. Usnesení víkendového zasedání OPECu nelimitovat těžbu ro...
  • 🛢Ropa po oznámení OPEC + smazala zisky📉
    Jak již bylo oznámeno, OPEC+ se rozhodl mírně zvýšit cíl zářijové produkce o 100 000 barelů denně. Dříve se cena ropy zvyšovala kvůli očekávání nepříliš konkrétního rozhodnutí ze strany OPEC+. Po oznámení rozhodnutí se však zisky snižují. Za zmínku stojí, že zvýšením produkčního limitu se obrovský deficit opravdu nesníží. Přiští zasedání kartelu je plánováno 4. září.
  • Ropa po QE3 na dvouměsíčním minimu
    Minulý týden jsme psali, že existují dva různé scénáře budoucího cenového vývoje ropy.  První z nich...
  • ⛽ Ropa po rozhodnutí OPEC+ roste o 2 %
    Dalo by se říci, že OPEC+ svým rozhodnutím z minulého víkendu překvapil. Není to však překvapení, které by mohlo vést k zásadním změnám. Překvapením je v podstatě jen to, že se vůbec něco změnilo. V tomto textu stručně probereme nejdůležitější otázky související s rozhodnutím OPEC+ a dobrovolným snížením ze strany Saúdské Arábie.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Dukascopy new