Pátek 19. duben 2024 13:00
reklama
FTMO férovost
reklama
Purple trading AI
reklama
FTMO král
reklama
Fintokei ProTrader

Hojné zásoby, slabý ekonomický růst a silný dolar srazily komodity na kolena

10.12.2014 13:34  Autor: Saxo Bank  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Komoditní index Bloomberg se propadl na nejnižší hodnotu za posledních pět a půl let. Ceny americké ropy WTI i severomořské ropy Brent se poté, co OPEC odmítla zahaájit ofenzívu, i nadále pohybují v oblasti medvědího trhu. Na ropných trzích nyní producenti svádí novou bitvu o udržení  svého podílu na trhu.

Energetický sektor má i nadále negativní vliv na celkový výkon všech komodit. V uplynulém týdnu jsme sice zaznamenali jisté známky oživení, ty však neměly příliš dlouhého trvání. Komoditní index Bloomberg, jenž sleduje výkonnost 22 hlavních komodit, se propadl na nové 5,5leté minimum v důsledku souhry nepříznivých okolností v podobě hojných zásob, prognózy slabého ekonomického růstu a stále posilujícího dolaru.

Svým výkonem překvapily vzácné kovy, a to i přes zamítavou odpověď voličů ve švýcarském referendu o zlatě a pokračující růst dolaru. Americký dolar posílil zejména vůči japonskému jenu, kde se vyšplhal na sedmileté maximum. Poté, co 30. listopadu proběhlo ve Švýcarsku referendum o zlatě, se na asijském trhu při zahájení pondělního obchodování minulý týden zadávaly pouze příkazy k prodeji. Výrazné oživení, ke kterému došlo po tom, co ratingová agentura Moody?s mírně snížila úvěrové hodnocení Japonska, však bylo jasnou známkou toho, že se prodeje u zlata a ještě více u stříbra zastavily a že pozornost trhu se rychle přeorientovala na minimalizaci ztrát u krátkých pozic.

Stříbro zažilo mohutnou rally, kdy rozdíl mezi nejnižší a nejvyšší obchodovanou cenou činil 18,7 %, což vedlo k likvidaci mnoha nedávno otevřených krátkých pozic. Zlatu se zase podařilo vyšplhat opět nad 1 200 dolarů za unci, což je nejvýraznější růst od letošního února. Tyto pozitivní výkony naznačují jistý odklon od nedávných tahounů, kterými byly posilující dolar, propadající se ceny ropy a přesvědčení, že oživení americké ekonomiky (potvrzené listopadovou zprávou o stavu na americkém pracovním trhu, která přinesla mnohem lepší výsledky, než se původně očekávalo) povede k tomu, že během příštích šesti měsíců zvýší americká centrální banka Fed své oficiální úrokové sazby.

Ropné trhy se ocitly pod tlakem – pravidla hry nyní diktuje Saúdská Arábie

Ropě se podařilo mírně vzpamatovat z cenového kolapsu a stavu přeprodanosti, který trh postihl poté, co kartel OPEC překvapivě rozhodnul, že objem své ropné produkce hodlá udržet i nadále na stejné úrovni. Oživení však mělo jen krátké trvání a jak americká ropa WTI, tak i severomořská ropa Brent se dál pevně drží v mezích medvědího trhu.

Z technického hlediska se oběma typům ropy podařilo nabýt jen 38,2 % z jejich posledních výprodejů, což je jasnou známkou toho, že i mírné rally jsou obchodníky stále vnímány jako příležitost k prodeji. Tuto situaci na trhu pozorujeme i přes to, že cena ropy Brent, jež slouží jako světové měřítko pro ceny ropy, se propadla o 36 % pod 109 dolarů za barel, což je její průměrná cena za poslední čtyři roky. Z toho důvodu zůstává riziko vývoje cen v nejbližším období na spodní straně. Je to patrné i ze situace na trhu s opcemi, kde vzrostly náklady na zajištění proti dalším cenovým propadům.

K cenovému poklesu u ropy došlo, jako již v minulosti, v důsledku prohlášení a kroků, které učinila Saúdská Arábie a další bohatí producenti ze zemí Perského zálivu. Největší ropný producent z kartelu OPEC oznámil, že v lednu sníží svou oficiální prodejní cenu lehké ropy, a to jak  pro odběratele z USA, tak i z Asie.  Asijští zákazníci tak budou moci ropu z království nakoupit o 2 dolary za barel levněji než ropu ománskou a dubajskou, jejichž cena rovněž slouží jako cenové měřítko. Jedná se o největší slevu pro asijské zákazníky za posledních čtrnáct let a dokládá to, jak nabyl na důležitosti boj o udržení podílu na trhu v důsledku zpomalení růstu poptávky v regionu, který se až donedávna vyznačoval neukojitelným hladem po energii.

 V roce 1960 byly ceny ropy ještě nižší. Foto: Archiv, OPEC

Z poznámek, které učinil představitel producentů z oblasti Perského zálivu v rozhovoru pro list The Wall Street Journal, vyplynulo, že tyto země jsou připraveny nechat cenu ropy spadnout až na 60 dolarů za barel, aby tak následně vyvolaly snížení produkce v zemích mimo kartel OPEC, zejména v USA, kde od roku 2011 dramaticky vzrostla těžba břidličné ropy. Z toho důvodu nyní na trhu převládá přesvědčení, že i kdyby došlo k dalším cenovým propadům, je nepravděpodobné, že by na to OPEC nějak zareagovala. Podporu cenám ropy poskytne teprve až náznak toho, že u některých jiných producentů dochází ke zpomalování tempa produkce.

I nadále se proto zaměřujeme na sledování situace na americkém trhu s břidličnou ropou. Nikdo nedokáže s jistotou odhadnout, jaký práh bolesti mají někteří slabší okrajoví producenti, a proto budeme od této chvíle svědky toho, že se trh bude do značné míry zaměřovat na to, jaké prostředky budou společnosti s neinvestičním stupněm kreditního rizika vynakládat na refinancování svých úvěrů. Hodnota výnosů korporátních dluhopisů s vysokým výnosem u energetických společností s vysokým stupněm kreditního rizika  se od června více než zdvojnásobila, zatímco některé významné společnosti obchodující břidličnou ropu byly svědky toho, jak se jejich cena na akciových trzích propadla o více než polovinu.

Světové ceny potravin se propadly na tříleté minimum

Spotřebitelé po celém světě, kteří nyní těží z klesajících cen ropy, se mohou rovněž radovat z toho, že světové ceny potravin jdou i nadále dolů. Index cen potravin FAO Organizace Spojených národů (Food and Agriculture Organization of the United Nations), který sleduje vývoj cen u 73 potravinových komodit, se během posledních tří měsíců přibližoval k nejnižší hladině od listopadu 2011 a ve srovnání s loňským rokem je nyní o 6,4 % levnější.

Ne všichni spotřebitelé se však radují stejnou měrou. Vzhledem k prudkému růstu dolaru v posledních několika měsících  to jsou zejména spotřebitelé v chudších státech, kteří si nemohou plně užívat tohoto zlevnění. Organizace pro výživu a zemědělství (FAO) rovněž prohlásila, že se „zdá, že index nyní klesl na nejnižší hladinu, což zvyšuje pravděpodobnost, že v nadcházejících měsících se jeho hodnota bude zvyšovat“. Je tedy možné, že největší cenové propady již máme za sebou.

Hlavní příčinou nedávných cenových propadů byla rekordní úroda u obilovin, zejména v USA v posledních několika měsících. K tomu se navíc přidaly klesající ceny cukru a mléka. Cena masa jde naopak stále nahoru a meziročně vzrostla o více než 13 %.

 Zdroj: FAO, Bloomberg, Saxo Bank

Ole  Hansen, hlavní komoditní stratég Saxo Bank

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Hoďte u hypotéky registr za hlavu
    Pod názvem hypotéka bez registru najdete podnikatelský úvěr. Ten si mohou sjednávat podnikatelé, firmy a OSVČ. Peníze vám vyplatíme ihned po podpisu smlouvy.
  • Hoenig (FED)
    " Moje obavy z prípadného veľkého objemu QE2 sú obrovské.... dopady na FX trh budú extrémne, ...
  • Hoenig (FED)
    "FED by mal zvýšiť sadzby na 1% už koncom septembra."...
  • Hoenig (FED)
    "FED by mal zvýšiť sadzby aby stabilizoval ekonomiku.".. "FOMC by pret...
  • Hoenig (FED)
    " FED je na smrť vystrašený z deflácie, ale podľa mňa opakovaná recesia a deflácia sú nepravd...
  • Hoenig (FED)
    Úroková sadzba na úrovni 1% by bola v tejto chvíli "výhodnejšia".......
  • Hoenig (FED)
    Dlhodobo nízke sadzby centrálnych bánk prispievajú k prehlbovaniu finančnej krízy.......
  • Hoenig (FED)
    Nízke úrokové sadzby podporujú vytvorenie novej bubliny... komentár: Hoenig neostáva nič dlžný disident...
  • Hoenig (FED)
    " FED môže držať hypotekárny dlh mimo svojej bilancie"..."nákup finančných...
  • Hoenig (FED)
    Diisedent FEDu, ktorý hlasoval vždy proti zvyšku FOMC v posledných zasadnutiach FOMC tvrdí: ...
  • Holandský minister financií
    Nemôžeme vylúčiť možnosť projektu eurobon...
  • Holding CSG jedná o výrobě munice na Ukrajině, začít by měla do tří let
    Průmyslově-technologický holding Czechoslovak Group (CSG) jedná s ukrajinskými státními firmami a organizacemi o přesunu části výroby ve formě společných podniků. Na Ukrajině má být produkce munice a těžké pozemní techniky. Začít by měla do tří let. Investice bude v řádu stovek milionů eur. ČTK to dnes sdělil mluvčí CSG Andrej Čírtek.
  • Holding SMCP ztrácí 28 % kvůli obavám po luxusní poptávce 🚩
    Francouzský módní holding SMCP (SMCP.FR) aktualizoval předpověď na třetí čtvrtletí i celý rok 2023. Právě poté začal dynamický výprodej jeho akcií. Poklesy již dosáhly téměř 28 % a širší sektor módních společností se dnes obchoduje pod pomlčkou, přičemž LVMH (MC.FR), Hermes (RMS.FR) a Kering (KER.FR) mírně ztrácí. SMCP snížila prognózy a poukázala na všeobecné zhoršení podmínek poptávky na všech trzích, kde má společnost zastoupení se zvláštním zaměřením na Čínu, kde je poptávka neuspokojivá.
  • Hollande na križovatke
    Hoci francúzske média sa momentálne viac venujú záletom Francúzskeho prezidenta Hollandeho, pozornosti uniká niečo, čo môže byť oveľa...
  • Hollande se nevzdává 75% zdanění bohatých. Chce k nim přes firmy
    Zdanění nejbohatší Francouzů je cestou k ukončení krize, nechal se slyšet francouzský prezident Fran„ois Hollande, jen...
  • Hollande se nevzdává 75% zdanění bohatých. Chce na ně dosáhnout přes firmy
    Zdanění nejbohatší Francouzů je cestou k ukončení krize, nechal se slyšet francouzský prezident Fran„ois Hollande, jen...
  • Hollywoodský herec Martin Lawrence pracuje na kolekci NFT poháněné Cardano
    Populární komik a herec, Martin Lawrence, 7. června vysvětlil, jak se připojuje ke komunitě Cardano ($ADA). Jeho komentáře zazněly během rozhovoru na Twitter Spaces s Patrickem Toblerem, zakladatelem a generálním ředitelem společnosti NFT-MAKER, a Charlesem Hoskinsonem, spoluzakladatelem a generálním ředitelem společnosti IO Global.
  • Holubice Draghi opět srazil euro směrem dolů, PBOC se snaží nakopnout skomírající čínskou ekonomiku
    Člen FOMC Patrick Harker v pondělí v rozhovoru sdělil, že americká ekonomická data vypadají opravdu dobře a že v nejbližší době neočekává recesi.
  • "Holubice" Goolsbee nechce vyloučit březnové snížení sazeb
    I když je první zasedání FOMC roku 2024, které vše vyjasnilo, za námi, dál k nám přicházejí nové informace týkající se sazeb Federálního rezervního systému. Trh nejdřív věřil, že sazby začnou klesat v březnu, přičemž pro se vyjadřovalo dost hlasů ve Fedu i v hlavních bankách a mezi analytiky. Tehdy jsem řekl, že nadměrné množství různorodých informací jen mate účastníky trhu, kteří nedokážou dobře pochopit, co od americké centrální banky čekat.
  • Holubice mohou zvítězit nad jestřáby
    „Evropská centrální banka má vzhledem k nízké míře inflace v eurozóně silný argument pro uvolňování měnové politiky. Je proto možné, že mezi centrálními bankéři zvítězí takzvaná holubičí strategie, která preferuje vyšší hospodářský růst před nízkou inflací. V takovém případě lze očekávat uvolnění měnové politiky například pomocí kvantitativního uvolňování či snižování úrokových sazeb,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Dukascopy new