Čtvrtek 28. březen 2024 16:14
reklama
CapXmaster srovnani
reklama
Purple MT4 platforma nova
reklama
Dukascopy new
reklama
CapXmaster

CAD na 5letých minimech, libru data z trhu práce nepodržela, analýza EUR/NZD, EUR/AUD, USD/CAD

15.10.2014 13:05  Autor: BOSSA  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Kanadský dolar (CAD) se včera vůči americkému dolaru (USD) propadl na 5letá minima, čímž rovněž pokořil kulaté číslo 1,1300. Kanadský dolar vytvořil v úterý nové letošní minimum vůči USD, když se propadl pod březnové hodnoty (1,1279). USD/CAD je z pohledu CAD pod tlakem již od léta, kdy začal na úkor CAD výrazněji posilovat právě americký dolar (USD) kvůli očekávání zvýšení úrokových sazeb v USA. Samotný kanadský dolar oslabuje hlavně kvůli propadajícím se cenám ropy. Ropa WTI ztratila od června již 25 procent ze své hodnoty a momentálně se obchoduje poblíž úrovně 80 USD za barel. Kvůli klesajícím cenám ropy je pod tlakem i norská koruna, která se vůči USD obchoduje na 4letých minimech.

Otázka klesajících cen ropy se může postupně stát jedním z hlavních témat globální finanční scény a možná i důvodem pro to, aby centrální banky Japonska a eurozóny začaly opět přehodnocovat svoje monetární politiky. Nízké ceny ropy (energií) totiž ztěžují práci centrálním bankám cílujícím výši inflace na úrovni 2 procent v aktuálním prostředí pomalého růstu cen.

Nízká cena ropy způsobuje těžkosti i Rusku. Rubl oslabuje vůči USD i euru. USD/RBL se dnes propadl pod hodnotu 41 a vůči euru se rubl obchoduje na úrovni 51,81. Ruská centrální banka již bojuje za záchranu své měny, a to intervencemi. 10 a 13. října prodala eura a dolary v hodnotě 2,7 mld. USD.

Británie dnes zveřejnila data z trhu práce, která ukázala na 0,1 procentní pokles míry nezaměstnanosti v měsících červen – srpen ve srovnání s předchozím měřením. Míra nezaměstnanosti ve výši 6 procent je tak nejnižší od října 2008.  Průměrné výdělky posílily o 0,7 procenta, což bylo v souladu s očekáváními trhu, avšak stále rostou pomalejším tempem než cenová hladina (1,2 procenta). Reálné výdělky Britů proto klesají, což trápí hlavně britskou centrální banku (BoE), když zvažuje zvýšení základní úrokové sazby. Banka se bojí, že v případě vyšších úrokových sazeb by občané mohli mít potíže se splácením úvěrů, když mzdy rostou pomaleji než inflace. Trh práce potřebuje vytvářet nová a nová pracovní místa, aby zvýšená poptávka po lidech přinutila firmy zvyšovat mzdy. Nicméně růst počtu zaměstnaných lidí se v září zpomalil. Rovněž pokles lidí žádajících o podporu v nezaměstnanosti byl nižší, než byla očekávání trhu, a to o 15 600. Ačkoliv byla data z trhu práce Velké Británie vesměs pozitivní, libra na ně nedokázala zareagovat výraznějším posílením, což vypovídá o nevůli investorů nakupovat tuto měnu, hlavně po včerejších nízkých datech inflace. Odpoledne budou pro GBP/USD klíčová data z USA.

Australský a novozélandský dolar v noci mírně oslabily poté, co Čína zveřejnila pomalejší růst inflace (index CPI), než byla očekávání. Index spotřebitelských cen (CPI) dosáhl v září jenom 1,6 procenta ve srovnání se srpnem, kdy byl na úrovni 2 procent. Index cen výrobců (PPI) se v září propadl o 1,8 procenta ve srovnání se srpnovým propadem 1,2 procenta. Pomalejší růst cenové hladiny v druhé největší ekonomice světa, tak opět vyvolává obavy obhledně její ekonomické síly a dosažitelnosti alespoň 7 procentního ročního růstu HDP v tomto roce. AUD/USD podle všeho otestuje po třetí v řadě hladinu podpory 0,8660. Překonání této hodnoty na denním grafu by AUD otevřelo cestu k úrovni 0,8320, což jsou minima z července 2010.

Americkému akciovému trhu se včera podařilo po 3denní sérii výprodejů uzavřít v černýchčíslech. Index S&P 500 posílil o 0,16 procenta, Nasdaq o 0,32 procenta a Dow Jones uzavřel téměř na nule (mínus 0,04 procenta). Akcie posílily hlavně díly lepším hospodářským číslům finančních domů JP Morgan, Citigroup a Wells Fargo. Nyní se čeká na výsledky Intelu. Pro investory, kteří hledí do budoucna nejsou tak důležitá aktuální čísla, ale spíše výhledy firem pro poslední čtvrtletí letošního roku a pro příští rok. Náladu rovněž ovlivňuje možnost ukončení programu kvantitativního uvolňování na konci měsíce.

Dnes odpoledne budou klíčová data z USA a aukce mléka na Novém Zélandu

EUR/NZD po rostoucím trendu konsoliduje v trojúhelníkové formaci, jejíž prolomení naznačí další směr vývoje. Pozor dnes odpoledne je na Novém Zélandu aukce mléka, která může ovlivnit právě vývoj NZD.

EUR/AUD rovněž konsoliduje v trojúhelníkové formaci, přičemž Fibonacciho hladina 38,20 (leden 2014 – září 2014) se jeví, jako velmi těžce překonatelná rezistence u níž euro svoji cestu nahoru již několikrát v minulosti vzdalo. Směrem dolů se nachází rezistence v podobě 200, 100 a 55 denního průměru. Z fundamentálního hlediska bychom se raději přiklonili k prodejní pozici, jejíž platnost by vypršela v případě proražení Fibonacciho hladiny směrem nahoru.

USD/CAD se jasně vybral směrem nahoru. Dlouhá včerejší býčí svíčka signalizuje nákupní náladu. Nyní stojí v cestě rezistence 1,1400, po jejímž překonání by USD/CAD mohl dosáhnout až k Fibonacciho hladině 61,80 (březen 2009 – červenec 2011). Ideálním místem pro vstup do dlouhé pozice by bylo při opětovném testování hodnoty 1,12650.

 

    Sdílení článku: 
       

    Čtěte více

    • Bývalý šéf Audi je připraven se přiznat v kauze dieselových emisí
      Bývalý šéf německé automobilky Audi Rupert Stadler je v kauze falšování dieselových emisí připraven přiznat se k podvodu výměnou za podmíněný trest a finanční postih. U soudu v Mnichově to dnes podle médií uvedl tým jeho obhájců. Audi a jeho mateřská skupina Volkswagen v roce 2015 přiznaly, že používaly nelegální software k podvádění při emisních testech.
    • Bývalý šéf Fedu varuje pred bublinou na akciách a dlhopisoch
      Autor slávneho výroku „irrational exuberance“ Alan Greenspan sa nechal počuť, že investori sú znova „v tom“. Jedná sa o prílišný optimizmus, až dokonca mániu investorov, ktorá sa pravidelne vytvára pri bublinovitých trhoch a vedie k ich prasknutiu. Bývalý šéf Fedu takto označil prudko rastúce akcie v dot com bubline koncom 90tych rokov a varoval investorov pred možným prasknutím bubliny, ktoré naozaj aj prišlo.
    • Bývalý šéf Nissanu Ghosn automobilku zažaloval o více než jednu miliardu dolarů
      Bývalý šéf Nissanu Carlos Ghosn podal v Libanonu žalobu na japonskou automobilku, další dvě společnosti a 12 lidí. V žalobě z 18. května je obviňuje z pomluvy, urážky na cti a falšování věcných důkazů. Žádá přes jednu miliardu dolarů (přes 21,8 miliardy Kč). Informovala o tom dnes agentura Reuters. Nissan se k věci zatím nevyjádřil.
    • Byznysmeni Křetínský s Tkáčem loni vstoupili do Royal Mail, její akcie od té doby zhodnotily o 260 %. Dnes by se měl potvrdit návrat Royal Mail do elitního indexu londýnské burzy
      Britská poštovní společnost Royal Mail se chystá na návrat do vybrané stovky firem, na základě jejichž akciového výkonu se průběžně vypočítává klíčový ukazatel londýnské burzy, FTSE 100. Návrat mezi londýnskou burzovní elitu stovky nejhodnotnějších britských firem je potvrzením úspěšného podnikání poštovní legendy v uplynulé době, které těší také česko-slovenské byznysmeny Daniela Křetínského a Patrika Tkáče. Ti prostřednictvím lucemburské investiční společnosti Vesa Equity Investment drží největší akcionářský podíl v Royal Mail, čítající 15,6 procenta (Graf 1 níže zachycuje, jak se vyvíjí počet a cena jimi držených akcií).
    • CAD
      Po dnešných silných "jastrabích" komentároch Bank of Canada (ekonomický rast, inflácia) sa ...
    • CAD / CHF 28.11. 2018
      CAD/CHF se obchoduje o 0,18% niž na úrovni kolem 0,7518. Pár se obchoduje pod 200-SMA a pokusy o další růst jsou limitovány tuhým odporem na této hladině. Cena sklouzla pod denní oblak a je zde prostor pro další oslabování.
    • CAD/JPY
      Japonský jen se obchodoval vysoko proti všem hlavním měnám v tomto týdnu poté, co se BOJ držel politického rozhodnutí neměnit základní parametry monetární politiky. Centrální banka se rozhodla držet svůj cíl nákupu aktiv ve výši 80 bilionů JPY.
    • CAD/JPY atakuje maximum z listopadu 2023
      CAD/JPY po pondělním vrcholu na dvouměsíčním maximu 110,37 ztratil dynamiku, ale lednová série vyšších maxim a vyšších minim zůstává neporušená a pouze prolomení pod 50-periodový jednoduchý klouzavý průměr (SMA) a trendovou linii podpory na úrovni 109,40 by zpochybnilo růstovou trajektorii. Technické ukazatele hovoří ve prospěch medvědího scénáře, jelikož ukazatel RSI překračuje neutrální hranici 50 a stochastický oscilátor se posouvá směrem na jih. MACD nadále zpomaluje pod svou červenou signální linii, což přispívá k odrazujícím signálům.
    • CAD mírně posiluje v návaznosti na překonání odhadů tržeb kanadského maloobchodu
      Data o tržbách kanadského maloobchodu byla zveřejněna ve 14:30. Zpráva pozitivně překvapila analytiky, avšak nevyvolala žádné velké pohyby trhů.
    • CAD na data z trhu práce příliš nereagoval
      Report z kanadského trhu práce ukázal přírůstek zaměstnanosti o 72,5 tis. nových pracovních míst po růstu o 336,6 tisíce v únoru. Trh čekal přírůstek o 80 tis. nových míst. Zaměstnanost vzrostla v sektoru služeb (+42 tis.) i výroby (+31 tis.). Míra nezaměstnanosti v Kanadě klesla na 5,3 % v březnu 2022 z 5,5 % v únoru. Pokles byl v souladu s očekáváním.
    • CAD oslabuje po komentářích Macklema za BoC
      Kanadský dolar ve čtvrtek oslabil po jestřábím projevu předsedy FEDu Powella a horší nálada dnes převládá uprostřed zhoršující se epidemie Covid-19 v Číně, která stlačila ceny ropy a podpořila USD. Také komentáře předsedy BOC Macklema nezměnily sentiment trhu s kanadským dolarem, protože nenabídl žádné nové informace.
    • CAD oslabuje po zveřejnění kanadské inflace
      Inflace v Kanadě (CPI) se v březnu meziročně zvýšila na 6,70 % z únorových 5,7 %. Trh čekal pouze růst na 6,1 %. Jádrové spotřebitelské ceny v Kanadě vzrostly meziročně na 5,50 % v březnu z 4,8 % v minulém měsíci. Analytici očekávali pokles na 4,2 %.
    • CAD pod tlakem kvůli slabším výsledkům maloobchodu, akcie po včerejší korekci zatím stabilní
      Čtvrteční seance zatím na finančních trzích probíhá podle očekávání v poklidném duchu. Může za to hlavně svátek v USA, díky kterému jsou objemy napříč finančními aktivy výrazně podprůměrné. V Evropě se na většině burz pohybují zhruba čtvrtinu až třetinu pod dlouhodobým průměrem, díky čemuž na evropských akciích nesledujeme žádný jednoznačný trend. Například německý DAX dnes stagnuje, zatímco španělský a francouzský index mírně rostou.
    • CAD pod tlakem ropy
      V prostoru opčních obchodů přetrvává volatilita CAD na nejnižších úrovních a nabízí řadu atraktivních příležitostí. Po prudkém vzestupu kanadského dolaru v tomto roce došlo k obrovskému tlaku na zvrácení kurzů USD/CAD, resp. jeho rizikové přirážky, která od roku 2009 dosahlá nejnižší úrovně.
    • CAD posílil v reakci na jestřábí komentáře guvernéra
      Měnový pár USD/CAD si dnes prochází zvýšenou volatilitu a po dočasném výprodeji se vrací k ziskům. Během tiskové konference po zasedání Bank of Canada guvernér Macklem řekl:
    • 🧨CAD posilňuje po rozhodnutí BoC❗
      Bank of Canada ponechala svoju základnú úrokovú sadzbu nezmenenú na efektívnej spodnej hranici 0,25 %, ako sa všeobecne očakávalo. Centrálna banka sa prekvapivo rozhodla predčasne ukončiť svoj program QE a znížila svoje nákupy na 0 dolárov mesačne. Všeobecne sa očakávalo, že sa nákup zníži na 1 miliardu USD/týždeň z 2 miliárd USD/týždeň. BOC teraz bude iba reinvestovať svoju existujúcu súvahu a nakupovať bude výlučne iba dlhopisy kanadskej vlády na nahradenie iných dlhopisov.
    • CAD posiluje před zasedáním BoC
      Kanadský dolar začal nový týden solidními zisky a nyní je nejsilnější ze skupiny měn G10. Ve středu 1. června bude BoC rozhodovat o sazbách. Očekává se, že centrální banka zvýší hlavní úrokovou sazbu o 50 bps na 1,5 %.
    • CAD po zasadnutí centrálnej banky mierne oslabil
      Aspoň mierny závan volatility dnes prinieslo zasadnutie Bank of Canada (BoC). Nič zásadné sa od neho vzhľadom na stabilizáciu na globálnych finančných trhoch a relatívnu stabilizáciu cien ropy nečakalo. Predsalen sa však v sprievodnom komentári objavilo zopár fráz, ktoré vyzneli vo viac holubičom tóne ako po predošlom zasadnutí. Podľa BoC sa inflačný výhľad od júlového zasadnutia posunul mierne nadol. Dôvodov je možné z komentára vyčítať viacero:
    • 🚀CAD roste navzdory slabým cenám ropy🛢
      USD vymazal počáteční zisky, když obchodníci zpracovávali smíšené údaje z trhu práce. Počet volných pracovních míst v USA v listopadu mírně klesl na 10,45 milionu, zůstal však na značně vysoké úrovni, což naznačuje, že mzdy se budou dále zvyšovat, protože firmy se snaží přilákat zaměstnance. Na druhé straně index PMI ISM ve zpracovatelském průmyslu minulý měsíc druhý měsíc po sobě klesl na 48,4, nicméně dílčí index zaměstnanosti vzrostl na 51,4 a vrátil se do expanze, což ukazuje na zlepšení na trhu práce. 
    • CAD silnější díky dobrému makru, akcie znovu jen vyčkávají
      Tento týden na většině finančních aktiv vládne docela stabilní sentiment a ani dnešní seance zatím není výjimkou. Evropské indexy pokračují v pohybu v bočním trendu a své ceny ze včerejška si pouze udržují takže zůstávají na dohled historického maxima. Zobchodované objemy jsou přitom ještě nižší než včera, když se jen na německé burze pohybují přibližně pětinu pod průměrem za posledních 100 obchodních seancí. Trhy tak dál v klidu vyčkávají na nové impulsy a důvody k byť jen technické korekci stále postrádáme.
    Forex - doporučené články:

    Co je FOREX?
    Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
    Forex pro začátečníky
    Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
    1. část - Co to vlastně forex je?
    FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
    VIP zóna - Forex Asistent
    Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
    Forex brokeři - jak správně vybrat
    V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
    Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
    Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
    Forex volatilita
    Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
    Forex zůstává největším trhem na světě
    V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

    Nejnovější články:


    Naposledy čtené:

    reklama
    CapXmaster