Čtvrtek 18. duben 2024 04:43
reklama
Dukascopy new
reklama
Fintokei SwiftTrader
reklama
Dukascopy new
reklama
CapXmaster srovnani

Euro mělo špatný třetí kvartál, ale ve čtvrtém nečekejte repete

30.09.2014 14:13  Autor: Saxo Bank  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Euro mělo špatný třetí kvartál, ale ve čtvrtém nečekejte repete

Nejpoužívanější srovnávací základnou ve světě měn je americký dolar, a podle této základny mělo euro vážně hodně slabý kvartál po celé jeho tři měsíce. Aktuálně, tedy na konci září, se pohybuje pod 1,2700. To znamená, že propadlo vůči dolaru o více než 7 procent, což je největší kvartální propad od té doby, kdy se eurozóna na konci roku 2011 zmítala v jedné ze svých nejhorších dluhových krizí.

Současná slabá fáze cyklu eura se ale značně od té předchozí, kdy zde byl pocit, že se systém potácí od jedné krize k druhé. Současné oslabování eura je zjevně dáno reálnými a cílenými politickými kroky, které podnikla Draghiho ECB na schůzích v červnu a září.

Naposledy, kdy prezident ECB Draghi přímo pohnul eurem takto významně, to bylo paradoxně opačným směrem. V červenci 2012 předvedl Draghi něco, co by americký novinář Matt O?Brien nazval jediovským trikem mysli. Slíbil, že udělá cokoliv pro záchranu eura. Tehdy samozřejmě neudělal vůbec nic, ale trhy uvěřily implicitnímu krytí ze strany ECB a investoři se poprali o aktiva z periferií EU, jako kdyby měl být den nato konec světa. Rozdrtily výnosové spready, tedy přímo zdroj panické nedůvěry a odstartovali brutální rallye na páru EURUSD od 1,20 k téměř 1,40 ze začátku tohoto roku.

Aktuální politický mix ECB ale na druhé straně vůbec žádným trikem mysli není. Nabízí dva efektivní politické nástroje, které euro oslabují. Zaprvé, ECB znovu a poprvé od roku 2011 nafoukne svou účetní rozvahu zbrusu novými T-LTRO a masivním programem cenných papírů podložených aktivy, v podstatě navržených pro vyvedení pochybných aktiv z účetních rozvah evropských bank v naději, že se banky pak více soustředí na úvěrování ekonomiky namísto opečovávání  svých bilancí. Za druhé, ECB poslala depozitní sazby institucí, které mají uložené prostředky u ECB, do záporného teritoria. To byl chytrý tah, zjevně provedený v naději, že banky tyto prostředky raději někomu půjčí, než aby sledovaly, jak jim je záporný úrok pomaličku požírá. Jenže ve skutečnosti došlo na směnný kurz eura, jelikož tyto banky místo toho pouze směnily uložené prostředky na americké dolary, a tím srazily měnový pár EURUSD níže.  Ano, pár EURUSD zkazil Draghimu plány a jeho „vítězné tažení naruby“ dál pokračuje.

Samozřejmě, americká strana páru EURUSD snadno srazila v posledních třech měsících EURUSD níž, jelikož Fed pod Yellenovou je v posledním záchvatu obří expanze bilance v podobě nákupu aktiv v programu QE3, který zcela skončí následkem říjnové schůze. Zatímco Fed naznačil, že by se mohl přiklonit na jakoukoli při načasování prvního zvyšování sazeb – aktuálně očekávaného na konci druhého kvartálu roku 2015, trh řeší, zda by dalších pár měsíců pozitivní dat o americké zaměstnanosti mohlo zvyšování sazeb odstartovat a zařídit do budoucna jeho strmější trajektorii.

Pojďme tedy dál. Máme politický mix, který je jasně pozitivní pro dolar a negativní pro euro. Likvidita dolaru vysychá, zatímco přichází nová a nekonečná likvidita z osidel ECB, která může financovat carry trades a levné euro-půjčky na investice, ať už domácí či zahraniční. Teoreticky můžou snadné peníze také spustit úvěrování malých a středních podniků a vybudit spotřebu, a tak pomoci zemím eurozóny zredukovat rekordně vysoký přebytek běžného účtu, který je aktuálně vyšší než 2% HDP.

Jenže tenhle příběh může mít několik háčků. Nejsem si jistý, zda se pár EURUSD ve čtvrtém čtvrtletí propadne s velkou pompou, i když do konce roku menší pokles páru EURUSD vidět můžeme. Zaprvé, politický mix ECB může zažít pár ve čtvrtém kvartálu zádrhelů, obzvláště na straně T-LTRO a neznámé nákupní dostupnosti cenných papírů podložených aktivy. Novinkový produkt ECB – tzv. LSAP (large scale asset purchases – velkoplošné nákupy aktiv) má do kvantitativního uvolňování fedovské provenience daleko a neumožňuje nákupy státních dluhopisů. Trh agresivně prognózuje, na základě ověřené dynamiky Draghiho ECB, že Německo nebude proti eventuálnímu posunu k opravdovému kvantitativnímu uvolňování a nákupům státních dluhopisů. Nicméně to nejspíše nebude krátkodobá záležitost, Němci zas tak pružní nejsou.

Zatímco ECB je schopná a ochotná díky svému aktuálnímu politickém mixu spustit uvolňování, možná nebude k dispozici dostatečně velké plavidlo, které by potenciální likviditu využilo. Na druhé straně rovnice se nachází americký dolar a my musíme bloumat, zda se americké ekonomice podaří uniknout v situaci, kdy se zbytek světa začíná pomalu potápět. A navíc, americký dolar několik měsíců silně roste a ceny energií jsou na tříletém minimu. Bude to znamenat další utlumení inflačních tlaků v USA v následujících měsících? Odloží Fed zničehonic zvyšování sazeb díky tomuto nečekanému vlivu?

Hlavní pozornost se ale ve čtvrtém čtvrtletí možná přesune z eura na jiné měny. Plány Fedu na ukončení uvolňování zřetelně vytvářejí nejistotu u rizikových aktiv kvůli globálním implikacím nižší likvidity dolaru. Pokud bude volatilita při této nejistotě i nadále růst, pak budou velké peníze hledat bezpečný úkryt v nejlikvidnějších aktivech a měnách. Euro je po dolaru druhou nejlikvidnější měnou a zaslouží si v dobách velké nejistoty určitou prémii. Takže z obchodování měnového páru EURUSD se může ve čtvrtém kvartálu rychle stát pěkná nuda, pokud se zbytek světa, obzvláště měny rozvíjejících se trhů, ale také dynamické dolary australské a novozélandské, vrhnou do světla ramp.

Autor: John J. Hardy

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Eurolibra dnes klesla na více než sedmiletá minima
    Libra je na páru s eurem nejsilnější od listopadu roku 2007. Pomohla jí k tomu volatilita v průběhu tiskové konference...
  • Euro likviduje část včerejších zisků, BoE ani SNB svým rozhodnutím nepřekvapily
    Po včerejším pádu dnes evropské akcie konsolidují a drží se i přes nadprůměrné objemy v bočním trendu. Ke stabilnější ...
  • Euro má jen sotva šanci na růst
    Už déle než půl roku se na trhu diskutuje o možném snížení úrokových sazeb ve Velké Británii, USA a Evropské unii. Žádná centrální banka zatím k uvolňování měnové politiky nepřistoupila, protože se stále diskutuje. Pravděpodobně by se o sazbách mluvilo mnohem méně, kdyby tvůrci politik centrálních bank téměř denně neposkytovali komentáře na toto téma a nezdůrazňovali jeho význam. A protože tuto záležitost považují za důležitou, trh jinak smýšlet nemůže.
  • Euro má mnoho důvodů k dalšímu růstu
    Euro na začátku tohoto měsíce poměrně silně korigovalo vůči americkému dolaru, ale statistiky zveřejněné na konci minulého týdne naznačují, že Evropská centrální banka, byť si to přeje, nebude schopna ustoupit ze své politiky zvyšování úrokových sazeb. Důvodem je vysoká jádrová inflace, která letos v březnu dosáhla v eurozóně rekordního maxima.
  • Euro má problém, odraz ekonomiky se komplikuje
    Nečekaný pokles francouzské a italské ekonomiky v posledním loňském kvartálu se nesetkal s velkou odezvou, ale zanechal obavy, jak to bude vypadat s největším členem eurozóny. Nakonec nikoli tak zle - dnes zveřejněná stagnace ekonomiky v kontextu revize předchozího čtvrtletí není negativním překvapením a meziroční růst nezpomalil tak výrazně, jak se čekalo. Navzdory tomu se euro z čísel nijak neradovalo a vůči dolaru ráno víceméně stagnovalo. I to naznačuje, že tlak na společnou evropskou měnu nebude lehké zlomit a že nestačí, aby nová data pouze nezklamala.
  • Euro má před Fedem nad dolarem navrch, koruna vyhlíží vyšší české sazby
    Vyčkávání na Fed dnes zpestřila série zajímavých makročísel. Předběžná inflace v eurozóně nakonec na jádrové úrovni dosáhla očekávaných hodnot a celková inflace je dokonce těsně překonala. Negativní překvapení, před kterým varovaly včerejší německé statistiky, se tedy nekonalo. Report ADP o zaměstnanosti v americkém firemním sektoru dopadl také dobře, ale jako nápovědu před pátečními vládními čísly z trhu práce ho nelze přeceňovat. Následně ještě mírně pozitivně překvapil chicagský index podnikatelské aktivity.
  • Euro má velkou šanci
    Podle průzkumu mezi analytiky je rozhodnutí Evropské centrální banky zvýšit úrokové sazby o 50 bazických bodů již definitivní, takže euro má letos vysokou pravděpodobnost dalšího růstu. Do května letošního roku se náklady na půjčky pravděpodobně zvýší o další půl bodu kvůli boji s pokračující inflací.
  • Euro má velkou šanci na zotavení (očekávejte lokální nárůst v EUR/USD a AUD/USD)
    Euro začíná růst v očekávání zasedání ECB příští měsíc. Sebevědomě vzrostlo nad 1,0500, protože investoři věří, že dojde ke zvýšení sazeb. Ale jak agresivní může být toto zvýšení sazeb? Mnozí předpokládají, že ECB zůstane opatrná i poté, co začne sazby zvyšovat. V červenci předpokládají nárůst o 0,25 %, což zapadá do současného paradigmatu centrální banky. Inflace však nadále stoupá a nedělat nic pro její řešení situaci jen zhorší, zejména tváří v tvář geopolitickým problémům v EU.
  • Euro má za sebou najdlhšiu rastovú rally od roku 2004!
    Euro zaznamenalo už ôsmy týždeň v rade nárast oproti americkému doláru, čo predstavuje najdlhšiu rastovú rally od roku 2004. Európskej spoločnej mene pomohli fiškálne stimuly na podporu hospodárskeho oživenia v Európe, ktoré boli schválené vo výške 750 miliárd eur. Menovému páru EURUSD pomáha k rastu aj oslabovanie dolára, čo spôsobujú masívne fiškálne stimuly v USA, čo podporuje obavy z nárastu inflácie v krajine.
  • Euro maže přechodné ztráty, koruna dopoledne mírně slábne
    Koruna po svátcích začala obchodování s minimálními změnami kolem pátečních hodnot. Data o vývoji domácí...
  • Euro: Memorial Day brzdí aktivitu, trend poklesu trvá
    Aktuálně: Euro k dolaru k pátečnímu závěru obchodování klesá 0,2 % na 1,114. Přes pondělní svátek Memorial D...
  • Euro minulý týden započalo korekci, v dalších týdnech by v tom mělo pokračovat
    Evropská měna si během minulého týdne připisovala ztráty, když oslabila z úrovní okolo 1,3000 EUR/USD až na dne...
  • Euro mírně korigovalo své předchozí oslabení
    Euro včera zastavilo své posilování proti dolaru, když si odepsalo zhruba dvě desetiny procenta a na meziban...
  • Euro mírně koriguje zisky před dalším jednáním o Řecku
    Před schůzkou řeckého premiéra s německou kancléřkou a francouzským prezidentem ...
  • Euro mírně mazalo své ztráty z předchozích dnů
    Během pondělní seance si evropská měna připisovala mírné zisky, když se posunula z ranních úrovní okolo 1,3590 EUR/USD na...
  • Euro mírně navyšuje zisky, zatímco akcie společný směr zatím nenašly
    Úterní obchodování na evropských trzích je v případě akcií smíšené, když Londýn a Paříž rostou, zatímco Frankfurt zůstává lehce v červeném. U dluhopisů je pokles výnosů spíše výjimkou, dál převládá růst, a to hlavně na periferii eurozóny. Eurodolar drží včerejší zisky a má tendenci je lehce navyšovat na 1,1780. Zlato asi půl procenta ztrácí. Koruna drží pozice při aktuálním kurzu proti euru na 27,26.
  • Euro mírně posílilo
    Dle očekávání euro k dolaru mírně posílilo nad 1,31. Obchodování bylo ...
  • Euro mírně posiluje před italským hlasováním, koruna rozšiřuje ztráty
    Euro k dolaru dnes ráno mírně posiluje na 1,3780, když se daří postupovat vzhůr...
  • Euro mírně roste, koruna bez větších změn, v regionu je na tom nejlépe forint
    Vývoj na hlavních trzích neposkytuje jasný obrázek. Zatímco evropské akcie klesa...
  • Euro mírně roste, rozjezd po volbách zpomalují svátky
    V začátku nového týdne není na trzích vidět žádná dramatická reakce na víkendové volby. Ty ukrajinské by mohly být v...
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Dukascopy new