Čtvrtek 28. březen 2024 19:20
reklama
InstaForex Autochartist
reklama
Purple trading AI
reklama
CapXmaster
reklama
Dukascopy new

ECB: Čo očakávať?

04.09.2014 12:45  Autor: TRIM Broker  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Dnes sa očakáva veľmi dôležité zasadnutie ECB. Implikovaná overnightová volatilita na páre EURUSD sa pohybuje na najvyššej úrovni od júnového zasadnutia ECB, kedy bola znížená depozitná sadzba do záporného pásma. Predtým by sme podobnú volatilitu našli až na zasadnutí ECB vo februári. Vtedy Draghi všetkých prekvapil jastrabím slovníkom, na čo euro reagovalo silným rastom. Inflácia vtedy síce poklesla na nové minimum na 0,7%, no Draghi naznačil, že o deflačný vývoj sa báť netreba.

Realita ale ukázala, že báť sa bolo treba. Inflačné očakávania merané swapom 5y5y poklesli na nové historické minimum a ukazujú, že obavy o defláciu sú naozaj opodstatnené. Tiež inflácia za august skončila na 0,3%, takže stále klesá. Na to, aby takýto deflačný vývoj nenastal, prišla ECB v júni so znížením depozitnej sadzby do záporného pásma a s oznámením ďalších dlhodobých refinančných operácií TLTRO. Efekt oboch krokov bol ale minimálny. Preto Draghi na konferencii centrálnych bankárov v Jackson Hole musel viac-menej priznať, že odklonenie sa z japonskej cesty bude veľmi zložité.

Ako ďalší krok preto ECB zvažuje spustenie programu nákupu cenných papierov typu ABS. Išlo by o nesterilizované nákupy dlhopisov typu ABS (cenné papiere založené aktívami, teda s kolaterálom). ECB tento krok oznámila tiež v júni, no len vo veľmi hrubých kontúrach. Ak by ECB teraz oznámila začiatok nákupov, minimálne by si otestovala reakciu trhu, pretože trh s ABS je veľmi malý a preto sa o tomto programe hovorí ako o "limitovanom QE". Draghi v Jackson Hole povedal, že práce na tomto programe "rýchlo postupujú". Keď ale program príde v čase, kedy budú inflačné očakávania ešte nižšie, bude takto malý program už málo efektívny. Preto sa začína stále viac a viac analytikov vyjadrovať tak, že nákupy štátnych dlhopisov budú nakoniec nutné. (Pre informáciu, zo siedmych bánk, o ktorých názoroch sme písali v správe Očakávania bánk: ECB, predpokladá nakoniec plnohodnotné QE už päť z nich). Kým program nákupu dlhopisov OMT, ktorý bol oznámený v roku 2012 (a ešte nikdy nepoužitý), mal za cieľ zachrániť eurozónu a znormalizovať úrokové sadzby v celej eurozóne (ECB hovorila o potrebe normalizácie transmisného mechanizmu menovej politiky), teraz sú už úrokové sadzby extrémne nízke. Záporné sadzby na 2-ročných dlhopisoch má šesť krajín únie, na 10-ročných dlhopisoch majú výnosy najnižšie od vzniku eurozóny v podstate takmer všetky členské krajiny). Samotný program OMT bol obrovskou zbraňou voči neistote na trhu, no ECB ju nemusela nikdy použiť. Teraz ale v rámci riešenia svojho prioritného a jediného cieľa: cenovej (ne)stability, musí ECB opäť riešiť otázku nákupov. Ak totiž ostanú inflačné očakávania nízke, bude to znamenať veľký problém pre ekonomiku. Inflácia totiž funguje ako "mazadlo" ekonomiky, ktoré firmám hovorí, že sa im oplatí investovať, pretože minimálne nominálne ceny budú v budúcnosti vyššie.

QE, resp. extrémne kroky v menovej politike, sa ukázali ako správne pri stabilizácii doterajšej globálnej krízy, resp. jej vplyvov. Obrovské QE zo strany Fedu malo úspech, tiež aj zavedenie forward guidance zo strany BoE (dovtedajšie QE nemalo veľký úspech) ako aj predstavenie abenomics a nepredstaviteľne veľké nákupy aktív zo strany BoJ. ECB tiež o efektívnosti extrémnych krokov vie svoje, viď spomínaný program OMT.

Preto je stále v hre zavedenie QE zo strany ECB. Prekážkou je ale politika, teda odpor Nemecka, ako aj právne hľadisko, nakoľko o ústavnosti programu OMT ešte Európsky súdny dvor nerozhodol. Myslím si, že zavedenie QE zo strany ECB by mohlo nepriaznivý vývoj inflačných očakávaní zvrátiť. Pomoc ale potrebuje ekonomika aj zo strany fiškálnej politiky. Na to dokonca poukázal už aj Draghi. Ten veľmi dlho hovoril o tom, že preferuje len politiku uťahovania opaskov, no v prejave v Jackson Hole už spomenul aj potrebu aktívnej fiškálnej politiky. Eurozóna stále čaká na svojho hegemona (dominantný subjekt), ktorý zoberie situáciu do svojich rúk tak, ako US v čase Veľkej hospodárskej krízy (o potrebe takéhoto subjektu písali už veľmi dávno známi ekonómovia Kindleberger a Minsky). Nemecko sa v obave o svoj vlastný deficit tejto úlohy chopiť nechce, ale skutočnosť, že Nemecko dosiahlo v roku 2013 najvyšší prebytok rozpočtu od zjednotenia Nemecka, situácii vôbec nepomáha.

Riadiť obrovský nekonzistentný celok ako eurozóna je extrémne zložitá úloha. Pri skladaní eurozóny boli urobené chyby, no z omelety menom eurozóna už vajíčka v nedotknutej škrupinke nezávislej menovej politiky nikdy nebudú.

Ak by teraz ECB prišla len s "kozmetickým" znížením základnej úrokovej sadzby, efekt na dlhodobé inflačné očakávanie nevidíme žiaden. Cieľom TLTRO, teda dlhodobých refinančných operácií, ktoré by mali nižšie sadzby zatraktívniť, je naštartovanie ekonomického rastu. Obrovské 1-ročné LTRO z roku 2009 a následne 3-ročné operácie z konca roku 2011 nedokázali vygenerovať udržateľný rast. Preto nedávame ani tejto operácii veľké šance.

Eurozóne aktuálne môže pomôcť hlavne slabšie euro a preto sa Draghi dnes bude pravdepodobne stále vyhýbať takým krokom alebo slovníku, ktoré by euro mohli poslať nahor. Dnes preto očakávame zníženie makroekonomických projekcií inflácie ako aj rastu voči júnovým projekciám. Možnosť zníženia základnej sadzby tu je, no efekt na euro neočakávame výrazný. Draghi by mohol naopak euru pomôcť tým, že by konečne označil začiatok programu nákup aktív ABS nasledovaný informáciami, že ECB ešte má predsa len QE v zálohe.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • ECB by měla prodloužit program odkupu aktiv
    Holubičí zasedání ECB se mezi investory očekává. Výraznější pohyby by proto mělo přinést jen případné překvapení, hlavně pokud se evropští centrální bankéři pro žádnou změnu měnové politiky nerozhodnou. Koruna by měla zůstat u hranice kurzového závazku. Zveřejnění srpnového podílu nezaměstnaných na trh nebude mít vliv.
  • ECB by mohla akciové trhy spíše uklidnit
    Americký index S&P 500 včerejší obchodování uzavřel prakticky beze změny, když přišel o pouhých pět setin procenta. Podařilo se mu tak vymazat ztráty, kterými trpěl na počátku středeční seance. Trhy reagovaly na zprávy, že by Bílý dům mohl z uvalení dovozních cel některé státy vyjmout. Pod tlakem se však nadále nacházely průmyslové podniky, což se i projevilo na indexu Dow Jones, který odepsal třetinu procenta. Naopak stejný pohyb v obráceném gardu jsme zaznamenali u technologického indexu Nasdaq.
  • ECB by mohla následovat Fed. EUR/USD pravděpodobně bude opět pokračovat v růstu. USD/CAD by mohl dále oslabovat
    Zatímco ECB se teprve připravuje na své dnešní zasedání, předseda Federálního rezervního systému Jerome Powell ve svém středečním projevu v Kongresu, který byl prvním dnem jeho dvoudenního vystoupení, žádné nové informace ohledně načasování snížení úrokových sazeb neprozradil. Ujistil však, že existují plány na "rozsáhlé a významné změny".
  • ECB by mohla příští týden snížit úrokové sazby
    Dle průzkumu, který provedla agentura Reuters, 48 ze 71 dotázaných ekonomů předpokládá, že Evropská centrální banka...
  • ECB by neměla stisknout spoušť moc brzy
    Prosinec bude pro centrální banky náročný. ECB začne jednat 3. prosince a otázka nespočívá v tom, zda se rozhodne pro nové uvolňování...
  • ECB by se měla stát věřitelem poslední instance, říká poradce Berlína a volá po stanovení maxim pro výnosy dluhopisů
    Evropská centrální banka (ECB) by měla změnit svou dosavadní úlohu a stát se věř...
  • ECB čaká rýchlejší rast ekonomiky. Na jej politiku by to vplyv nemalo mať. Dnešný rast jadrovej inflácie však už áno.
    Od včerajšieho zasadnutia ECB sa čakala nudná tlačovka. Napokon sa z toho však z môjho pohľadu vykľula jedna z najzaujímavejších tlačoviek v posledných mesiacoch. Jej hlavnou témou bol rast ekonomiky eurozóny.
  • ECB čeká a doufá, zatímco Fed bere věci do svých rukou
    Po jednání centrálních bank můžeme vyvodit několik závěrů, z nichž některé nejsou tak zřejmé. Prvním závěrem je, že ob...
  • ECB čeká a doufá, zatímco Fed bere věci do svých rukou
    Po jednání centrálních bank můžeme vyvodit několik závěrů, z nichž některé nejsou tak zřejmé. Prvním závěrem je, že obě centrální banky se velmi přiblížily konci procesu zpřísňování měnové politiky. Jediným rozdílem je informační aura kolem každého z nich. Zatímco trhy očekávaly, že Federální rezervní systém uzavře svůj cyklus zpřísnění už nejméně půl roku, ne-li déle, nikdo nečekal, že Evropská centrální banka v září náhle ukončí svůj program zvyšování sazeb. Ve skutečnosti Fed stále zvyšuje sazby, zatímco ECB by mohla svůj cyklus dokončit v září.
  • ECB čerpá USD likviditu od Fedu
    ECB napodobňuje SNB a podľa denníka WSJ je pripravená obno...
  • ECB: další stimul může přijít v prosinci 
    Dnes zasedala ECB a podle očekávání si nechala ještě nějaký čas na rozmyšlenou, když čerstvě oznámila lockdown Francie a Německo. Banka naznačila, že upraví svou měnovou politiku na dalším zasedání v prosinci, kdy bude jasné, jak moc zasáhly nejnovější restrikce ekonomické zotavení. Stále je však ve hře nouzové zasedání, které by přišlo v případě, že se situace ještě více zhorší. ECB však rychle dochází střelivo a není jasné, jaké nástroje použije.
  • ECB: další stimul může přijít v prosinci 
    Dnes zasedala ECB a podle očekávání si nechala ještě nějaký čas na rozmyšlenou, když čerstvě oznámila lockdown Francie a Německo. Banka naznačila, že upraví svou měnovou politiku na dalším zasedání v prosinci, kdy bude jasné, jak moc zasáhly nejnovější restrikce ekonomické zotavení. Stále je však ve hře nouzové zasedání, které by přišlo v případě, že se situace ještě více zhorší. ECB však rychle dochází střelivo a není jasné, jaké nástroje použije.
  • ECB: Denní vklady bank na novém rekordu
    Jednodenní vklady komerčních bank u Evropské centrální banky (ECB) se vyšplhaly ...
  • ECB dnes oznámí plány ohledně dalšího směřování programu odkupu aktiv
    Klíčovou událostí dne je zasedání ECB. Očekáváme, že na něm bude o devět měsíců (do září 2018) prodloužen program odkupu aktiv, zároveň bude snížen na 25 miliard EUR měsíčně. Konec tohoto programu však dnes ECB podle nás neoznámí a ponechá si otevřené dveře pro jeho další prodloužení či rozšíření. Rétorika ECB navíc zůstane velmi holubičí, což může poslat euro ke slabším hodnotám. Regionální ekonomický kalendář dnes bude ve světle ECB nezajímavý.
  • ECB dnes představí novou prognózu
    Zasedání Evropské centrální banky (ECB) žádnou změnu nepřinese, přesto má možnost kurz eura ovlivnit. Představena bude totiž nová ekonomická prognóza. Evropské ekonomice se daří, těží především z růstu vnější poptávky. Na českém trhu bude zveřejněna statistika podílu nezaměstnaných.
  • ECB dnes představí novou prognózu, sazby ale nezmění
    Dnešní zasedání Evropské centrální banky bude jedno z dalších v řadě, kdy zůstanou úrokové sazby beze změny na 4,0 %. Pozornost trhů tak bude znovu směřovat primárně na doprovodnou komunikaci centrální banky, včetně tiskové konference Christine Lagarde. Rada guvernérů bude mít navíc k dispozici novou makro prognózu, která může otevřít dveře budoucímu snižování sazeb.
  • ECB dnes ukončí program kvantitativního uvolňování
    Americký index S&P 500 si během včerejší seance připsal půl procenta. Dařilo se především prodejcům zbytného spotřebního zboží a těžařům a zpracovatelům komodit, jejichž akcie si polepšily o zhruba jedno procento. Naopak nejztrátovějším odvětvím byly stavební společnosti, jejichž kapitalizace se snížila o 1,9 %. Nedařilo se ani dalším defenzivním akciím jako utilitám nebo maloobchodním řetězcům, které přišly o 0,6 %, respektive 0,2 %.
  • ECB dnes způsobila pořádnou volatilitu
    Evropská centrální banka dnes na svém zasedání snížila všechny 3 úrokové sazby, přičemž trh čekal pokles jenom jedné z nich, a to depozitní. Ta byla...
  • ECB dnes zvedne sazby kvůli euru a bude s obavami sledovat výnosy
    Dneškem si od problémů energetického rázu odskočíme k měnové politice a pokračujícímu dilematu ECB. Ta dnes pravděpodobně zvedne úrokové sazby rovnou o 75 bazických bodů, čímž dál zrychlí i proti překvapivě velkému červencovému kroku (50 bps).
  • ECB dnešný výhľad
    Dnes rozhoduje v Helsinkách o svojej menovej politike ECB. O 13:45 bu...
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Purple trading AI