Pátek 29. březen 2024 12:21
reklama
InstaForex Autochartist
reklama
Swissquote Bank
reklama
Fintokei SwiftTrader
reklama
Dukascopy new

Argentina zkrachovala, dolar nezastavitelně posiluje; denní přehled událostí

31.07.2014 10:20  Autor: BOSSA  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Argentina se dostala po druhé za 13 let do bankrotu, protože neplatí včas závazky věřitelům.  Včera jednali v New Yorku představitelé argentinské vlády s investory, kteří v krizových letech 2001 a 2002 levně nakoupili tehdy skoro bezcenné argentinské dluhopisy. Od Argentiny nyní vymáhají celou dlužnou částku u amerických soudů. Alexe Kiciloffa, argentinský ministr financí, jim nabídl vyplatit necelou třetinu. Takto totiž postupovala tamní vláda vůči věřitelům po bankrotu v roce 2002. Zápletka tkví v tom, že soudce nařídil Buenos Aires vyplatit těmto věřitelům celou částku s tím, že pokud mají být věřitelé vyplaceni, tak všichni. Argentina by chtěla vyplatit alespoň ty, kteří přistoupili k redukci dluhu, jenomže rozhodnutí soudce, jež podmiňuje odškodnění věřitelů vyplacením všech, ji svazuje ruce. Země se tak dnes dostala do bankrotu, protože není schopna splácet své závazky.

Americké hospodářství ve druhém kvartále posílilo o 4 procenta. Včerejší měření statistického úřadu navíc ukázalo, že v prvním čtvrtletí ekonomika kontrahovala jenom o 2,1 místo 2,9 procenta, podle předchozích měření. Největší ekonomika tak potvrdila, že po skončení tuhé zimy je opět ve formě. Zlepšila se i domácí spotřeba. Ta vzrostla o 2,5 procenta, což je výborné znamení a zásoby posílily o 1,6 procenta.

Americká centrální banka (Fed) včera podle očekávání zredukovala objem QE o dalších 10 mld. USD na 25 mld. USD měsíčně. Banka opět potvrdila svůj záměr definitivně ukončit program kvantitativního uvolňování (QE) letos v říjnu. Co se týče výhledu obhledně úrokových sazeb, tak ten zápis podle očekávání neposkytl. Nicméně ze zprávy lze vyčíst, že bankovní rada je prvně nejednotná, protože pan Plosser  nesouhlasí s aktuální monetární politikou. Ta by měla být podle něj více utažena, protože nereflektuje aktuální ekonomický vývoj USA. Fed uznává zlepšení na trhu práce, avšak stále zdůrazňuje nedostatečné využití lidských zdrojů. V této souvislosti je důležité sledovat míru participace na pracovním trhu a vývoj mezd. Centrální banka je spokojena s růstem spotřebitelské důvěry, která se odráží ve vyšších výdajích domácností. Naopak se ji nelíbí zpomalení trhu bydlení. Nízká inflace podle banky zemi nehrozí.
 

Americký dolar včera v reakci na data HDP výrazně posílil, přičemž po zveřejnění zápisu ze zasedání FOMC svoje zisky mírně zkorigoval. USD si nejvíce polepšil vůči JPY a CAD. Další růst USD je v rukou pátečních dat z trhu práce. Japonský jen oslabil vůči USD na 1měsíční minima a nyní bojuje se silnou rezistencí na úrovni 103. Proti jenu hrají špatná domácí data z průmyslové výroby, která v červnu oslabila jednou tolik, než byla očekávání. Horší makroekonomická data přicházejí ze země již delší dobu. Předtím zklamal index PMI z výroby a rovněž klesly výdaje domácností. Pokud budou data z Japonska nadále slábnout, tak sázky na další uvolnění měnové politiky ke konci letošního roku budou růst a jen oslabovat. Vůči USD oslabují i AUD a NZD, jež se obchodují na 2měsíčních minimech. AUD/USD testuje kulaté číslo 0,93. Libra oslabila na 7týdenní maxima a testuje kulaté číslo 1,69. Zítra bude z Británie zveřejněn index PMI z výroby.

Makrokalendář pro dnešní den:

  • 11:00 eurozóna – inflace (CPI) + nezaměstnanost
  • 14:30 Kanada – HDP m/m
  • 14:30 USA – počet žádostí o podporu v nezaměstnanosti
  • 15:45 USA – PMI Chicago
    Sdílení článku: 
       

    Čtěte více

    • Arbes Technologies vyvíjí modul investiční aplikace, který se postará o podporu účtů typu Dlouhodobý Investiční Produkt
      Přední český dodavatel technologických řešení pro finanční sektor, Arbes Technologies, inovuje své produkty tak, aby šly vstříc chystaným legislativním změnám v oblasti dlouhodobého investičního produktu (DIP). Součástí inovací je také rozšíření investiční aplikace, která uživatelům poskytne pohodlí v řízení jejich dlouhodobých investic.
    • Arbitráž v praxi: Kvôli vysokej prirážke ropy Brent k WTI opäť prudko poskočili exporty ropy z USA
      Na dnešných amerických dátach z ropného trhu nebol zaujímavý len headline, teda zásoby, ktoré opäť prudko klesli – o 6 mil. barelov (čakal sa pritom pokles o 0,5 mil.), ale aj vývoj zahraničného obchodu. A to predovšetkým exportov, ktoré opäť prudko poskočili na nové historické maximum 1,9 mil. barelov (graf od @JKempEnergy):
    • Arbitráž začala posuzovat nárok ČEZ vůči Gazpromu, jde o více než miliardu Kč
      Energetická skupina ČEZ zahájila ostrou fázi arbitráže vůči ruskému Gazpromu, od kterého žádá za krácení dodávek plynu náhradu škody za více než miliardu korun. Tříčlennému arbitrážnímu tribunálu se sídlem v Ženevě, který se uplatňovaným nárokem začal zabývat, zaslala česká firma v minulých dnech své odůvodnění žaloby včetně znaleckých posudků. ČTK to dnes sdělil mluvčí ČEZ Ladislav Kříž.
    • Argentina kvůli slabé měně zvýšila úrokovou sazbu na 40 procent
      Argentina stupňuje boj proti slabému kurzu domácí měny a vysoké inflaci. Centrální banka proto dnes zvýšila základní úrokovou sazbu na 40 procent z předchozích 33,25 procenta. Ke zvýšení úroků tak za posledních osm dnů přistoupila už potřetí, naposledy to bylo ve čtvrtek.
    • Argentina má za sebou děsivý týden. Země míří do dalšího bankrotu
      Argentinská ekonomika utrpěla minulý týden další šok. Peso se prudce propadlo a dvě ze tří nejvýznamnějších světových ratingových agentur, Fitch Ratings a Standard & Poor’s Global Ratings, zhoršily hodnocení dlouhodobého argentinského dluhu hlouběji do „prašivého“ pásma. Argentinské akcie zažily v uplynulých sedmi dnech jeden z nejhorších týdnů za posledních sedmdesát let.
    • Argentina povolila geneticky modifikovanou pšenici HB4
      „Geneticky modifikované plodiny zažívají velký rozmach, protože jejich pěstování je výnosnější než u standardních typů plodin. Na evropském trhu se běžně setkáváme s geneticky modifikovanou kukuřicí, sójou či řepkou,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.
    • Argentina s Tureckem kazí trhům den. Investoři míří do bezpečí, ale koruna se relativně drží
      Na finančních trzích odpoledne sledujeme jednoznačný odliv investorů z rizika a zvýšení poptávky po bezpečných aktivech. Žádaným zbožím jsou německé Bundy, ale i jiné jádrové dluhopisy, daří se také americkým. Mezi měnami se kupuje japonský jen, švýcarský frank nebo dolar. Libra se drží díky podpůrným zprávám o brexitu, euro naopak ztrácí.
    • Argentina vows to fight the black-market peso’s drop to $500 per dollar
      In informal markets, which have flourished as the official foreign exchange market remains tightly controlled, the peso reached 495 per dollar.
    • Argentina vydělá více než Francie na svém případném dnešním vítězství ve finále mistrovství světa ve fotbale. Vyplývá to ze studie britské univerzity
      Jestliže dnes získá titul mistra světa ve fotbale Argentina, vydělá na tom více, než kolik vydělá Francie, připadne-li titul místo Argentiny jí. Vyplývá to z letošní studie Marka Mella z univerzity v britském Surrey. Ekonom využil data organizace OECD za celé období od roku 1961, aby zjistil, zda má vítězství mistrovství světa ve fotbale nějaký dopad na ekonomický výkon země vítězného mužstva. Má.
    • Argentina zbankrotovala, a to už podeváté
      Podle pátečního prohlášení ratingové agentury Standard & Poor’s se Argentina dostala do tzv. defaultu na svém dluhu (dluhopisech), čímž de facto zbankrotovala, a to z toho důvodu, že oznámila plány na opoždění plateb z celkového dluhu ve výši 101 miliard dolarů. Tento restrukturalizační plán tak představuje devátý bankrot v dějinách země a třetí ve 21. století.
    • Argentinské banky svým zákazníkům umožňují nákupy kryptoměn
      Banco Galicia, podle tržní hodnoty největší soukromá banka v zemi, a digitální banka Brubank SAU svým klientům umožní nakupování kryptoměn a to včetně Bitcoinu, Etheru a USDC. Banco Galicia tímto rozhodnutím sleduje vysokou poptávku zákazníků, přičemž 60 % tázaných v průzkumu požaduje snadný přístup ke kryptoměnám díky svým bankám.
    • Argentínsko-islandská rada Grécku: Default
      ECB zvažuje nové krokyAj napriek správam od ratingovej age...
    • Argentinu podle všeho čeká šoková terapie či přechod na americký dolar. Nový prezident země, libertarián Javier Milei, také slibuje přetnout obchodní vztah se „zabijáckou“ Čínou
      Pokud nový prezident Argentiny, Javier Milei, splní alespoň část svých předvolebních slibů, Argentina – a svět s ní – zažije ekonomický experiment, jaký nepamatuje. Milei hodlá staré pořádky rozřezat na kousíčky motorovou pilou, s níž tak rád vystupoval v ulicích argentinských měst během kampaně.
    • Argo Blockchain pod tlakem 📉 Těžba bitcoinů čelí problémům 📌
      Těžební společnost Argo Blockchain (ARB.UK) včera oznámila, že je v pokročilém stádiu jednání o prodeji některých aktiv a financování zařízení, aby posílila svou rozvahu a zlepšila likviditu. Společnost sdělila, že doufá, že se jí to podaří uskutečnit před podáním návrhu na bankrot podle kapitoly 11 v USA, ale "není to jisté". Akcie ztrácejí téměř 40 % poté, co londýnská burza pozastavila obchodování:
    • Argumenty za a proti navýšeniu QE v eurozóne
      Vo štvrtok je na programe zasadnutie ECB. Sledovať sa budú predovšetkým dve veci. Po prvé je to pripravenosť ECB navýš...
    • Archa eurozóny
      Fiškálna kríza v eurozóne sa prehlbuje, politici a c...
    • Archegos, výnosy i ropa tlačí americké trhy dolů
      Začátkem týdne se na trzích dál řeší kauza Archegos a rozkrývají nové poznatky. Krátce po otevření amerických trhů klesají akcie Viacomu nebo Discovery, právě kvůli spekulacím Archegosu. Výnosy státních dluhopisů rostly, opačným směrem se po vyproštění lodi Ever Given ze Suezského průplavu vydala ropa.
    • Archer Daniels Midland pod tlakem kvůli probíhajícímu vyšetřování 💡
      Akcie společnosti Archer Daniels Midland (ADM.US) zaznamenávají výrazný pokles, který přesahuje 20 %. Společnost je v současnosti největším propadákem v rámci indexu S&P 500. Prudké poklesy následovaly po zprávách o špatných účetních praktikách ve společnosti. Společnost ADM navíc oznámila administrativní odchod finančního ředitele Vikrama Luthara a odložila zveřejnění svých výročních a čtvrtletních zpráv. Vyšetřování se zaměřuje na "mezisegmentové transakce" v divizi výživy společnosti ADM, která vyrábí potravinové přísady pro lidi a zvířata. Společnost spolupracuje s externím právním poradcem a výborem pro audit na objasnění této záležitosti. Tato situace vyvolává obavy z možného dopadu na budoucí činnost a pověst společnosti ADM, zejména s ohledem na historii společnosti, která zahrnuje skandál s určováním cen z 90. let minulého století. Šetření bylo zahájeno v reakci na žádost Komise pro cenné papíry a burzy (SEC) o poskytnutí dokumentů.
    • Archer Daniels posiluje o 5 %, protože obavy z účetnictví navzdory slabým výsledkům opadly 📈
      Akcie chicagského zemědělského a výživářského gigantu Archer Daniels Midland (ADM.US) dnes posilují o téměř 5 %, protože společnost oznámila, že dokončila interní vyšetřování účetnictví v odvětví výživy, kde v lednu zjistila účetní problémy. Po tomto odhalení akcie společnosti zlevnily o více než 22 % a zaznamenaly nejslabší seanci od krachu v roce 1929. Pozitivní komentáře týkající se účetních problémů spolu s lepším než předpokládaným výhledem do budoucna zvýšily optimismus na Wall Street a investoři nakupovali akcie silně přeprodané společnosti, což vedlo k téměř 5% růstu.
    • Arista Networks po výkazu za 3. čtvrtletí vzrostl o 11 % 📈 Silný AI a cloud sektor
      Akcie Arista Networks (ANET.US) se dnes obchodují na dvouciferných maximech v reakci na finanční výsledky a výhled společnosti za 3. čtvrtletí, které výrazně překonaly prognózy Wall Street. Primárně byl čistý zisk velmi silný a zisk na akcii prudce vzrostl. Společnost je pod lupou Wall Street kvůli jejímu rychlému růstu a obchodnímu modelu, který ji staví jako příjemce širšího trendu umělé inteligence – příjmy společnosti Arista jsou založeny na síťových službách a softwaru a infrastruktuře pro databáze, které zaznamenávají růst a transformaci v prostředí soutěže o výpočetní výkon potřebný k rozšíření schopností algoritmů strojového učení.
    Forex - doporučené články:

    Co je FOREX?
    Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
    Forex pro začátečníky
    Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
    1. část - Co to vlastně forex je?
    FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
    VIP zóna - Forex Asistent
    Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
    Forex brokeři - jak správně vybrat
    V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
    Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
    Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
    Forex volatilita
    Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
    Forex zůstává největším trhem na světě
    V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

    Nejnovější články:


    Naposledy čtené:

    reklama
    Swissquote Bank