Čtvrtek 28. březen 2024 20:41
reklama
Purple MT4 platforma nova
reklama
CapXmaster srovnani
reklama
InstaForex Ebook
reklama
Fintokei ProTrader

Americké HDP dále prospělo dolaru

31.07.2014 10:16  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk
Dolar včera proti euru zaznamenal další úspěšný den, když posílil o dvě desetiny procenta na nové osmiměsíční maximum 1,3380 EUR/USD. Dnes ráno však kurz EUR/USD otevírá mírně výše po holubičím výsledku zasedání Fedu.
 
Dolaru během včerejšího obchodování prospělo především zveřejnění prvního odhadu HDP za Q2 14. Americká ekonomika ve druhém čtvrtletí vzrostla o 4,0 % q/q (anualizovaně) a překonala tak očekávání trhu (3,0 %). Překvapení jsme se dočkali i u osobní spotřeby v rámci HDP, která vzrostla o 2,5 % q/q (an.), také nad očekáváním trhu (1,9 %). Růst produktu v H1 14 tak dosáhl 0,5 %, což sice není nikterak závratné tempo, je však lepší v porovnání s očekáváním většiny trhu (růst 0 %). Revizí směrem k lepším hodnotám se navíc dočkalo i Q1 14 (z -2,9 % q/q na -2,1 %) a celoroční růst v roce 2013 (z 2,6 % na 3,1 %). Celkově tak včerejší statistiky odhalili lepší kondici americké ekonomiky. To však mírně zkalil ADP report o počtu nově vytvořených pracovních míst v soukromém sektoru ekonomiky USA za červenec. Ten dosáhl jen 218 tis. (trh 230 tis.) po velmi slušné hodnotě 281 tis. v minulém měsíci. Důležitější však bude páteční oficiální statistika z trhu práce, kde konsenzus předpokládá 231 tis. nových pracovních míst (SG je výrazně optimističtější, když očekává dokonce 280 tis.).
 
Výsledek zasedání Fedu trhy nepřekvapil, když američtí centrální bankéři snížili tempo odkupu cenných papírů o 10 mld. USD na 25 mld. měsíčně. Zajímavější tak byla zpráva Fedu zveřejněná po zasedání. Podle Fedu už inflace není „pod dlouhodobým cílem“ centrální banky, ale „posunula se blíže cíli.“ Nezaměstnanost už není zvýšená, ale podle Fedu trpí americký trh práce výrazným nevyužitím dostupné pracovní síly. Přeloženo to podle SG znamená, že se Fed snaží připravit trhy na postupný návrat jím sledovaných veličin (inflace, resp. růst jádrových spotřebitelských cen, a nezaměstnanosti) na rovnovážné úrovně (toho se můžeme dočkat už v první polovině příštího roku), přičemž měnová politika ale zůstane stále uvolněná (první zvýšení sazeb předpokládá SG až v Q3 15).
 
Dnes se v Evropě dočkáme prvního odhadu červencové inflace. Podle konsenzu analytiků by měl růst cen stagnovat na 0,8 % y/y. Rizika pro trhy jsou spíše asymetrická – pokud inflace zklame, můžeme se dočkat dalšího oslabení eura v rámci stupňujícího se očekávání dalšího zásahu ECB. V USA bude zveřejněna tradiční statistika nových žádostí o podporu v nezaměstnanosti, která by měla dosáhnout jen 300 tis. To by spolu s údaji z minulých týdnů napovídalo, že páteční údaje z trhu práce by mohly být pozitivní navzdory včerejšímu zklamání z ADP reportu.

MAREK DŘÍMAL
Economist
Economic & Strategy Research
Investment Banking
Komerční banka, a. s.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Americké dluhopisy zůstávají zajímavou dlouhodobou příležitostí
    Jamie Dimon, šéf jedné z největších bank na Wall Street, opět upozornil na rizika růstu výnosů z amerických dluhopisů. Varoval před nimi již v květnu s tím, že máme počítat s výnosy vyššími než 4 % z dluhopisů se splatností deset let. V srpnu své „hrozby“ modifikoval a teď odhaduje výnosy dokonce nad 5 %.
  • Americké domácnosti po prezidentských volbách začínají znovu věřit akciím
    Jedna zajímavost ke včerejším výsledkům americké spotřebitelské důvěry. Americká spotřebitelská důvěra (Conference Board) a se po prezidentských volbách vyšplhala až nad hranici 113b. (viz. dnešní ranní komentář), což je nejlepší výsledek od roku 2001. K velmi dobrým výsledkům přispělo více faktorů, ale tím hlavním jsou jednoznačně americké prezidentské volby. Zajímavá je však nejen samotná výsledná hodnota indexu, ale i úroveň některých sub-indexů. Konkrétně především indexu měřícího optimismus ohledně dalšího vývoje akciového trhu, který se v prosinci dočkal největšího růstu od roku 1998. Téměř 45 % z dotazovaných domácností nyní počítá s dalším růstem akciových indexů. Ještě v minulém měsíci to přitom byla sotva třetina.
  • Americké domácnosti si prestávajú sporiť. Nižšiu mieru úspor mali len pred krízou
    V rámci dnešných štatistík príjmov a výdavkov amerických domácností z môjho pohľadu neboli až tak zaujímavé samotné he...
  • Americké ekonomice nehrozí recese
    Americké ekonomice nehrozí propad do recese, a to navzdory vysoké úrovni úrokové sazby Federálního rezervního systému (nejvyšší za několik desetiletí). Některé indikátory klesly, například indexy podnikatelské aktivity, vytvořená pracovní místa a počet volných pozic. Nejdůležitější indikátory, které odrážejí hospodářský růst, ale zůstávají na vysoké úrovni. HDP ve třetím čtvrtletí vzrostlo o 4,9 % a ve čtvrtém čtvrtletí má podle očekávání získat dalších 2,1–2,2 %.
  • Americké firmy propouští kvůli zavedení cel
    V průzkumu společnost Challenger uvedlo v prvním pololetí až 1 430 amerických firem, že budou propouštět zaměstnance z důvodu zavedení cel. Je to dvojnásobek počtu z minulého roku. Číslo prudce vzrostlo zejména v červenci, a to až o 1053 propuštěných.
  • Americké fondy prodávají Big Tech, Burry zvyšuje expozici v Číně
    Po středečním uzavření trhu byly zveřejněny obchody amerických investičních fondů ve čtvrtém čtvrtletí 2023. Na ty nejdůležitější změny v TOP portfóliích se podívame v dnešním videu.
  • Americké futures klesají kvůli obavám z Ruska
    Americké futures vymazaly zisky a v pondělí se s ostatními indexy posunuly níže, a to kvůli pochybnostem ohledně summitu mezi americkým prezidentem Bidenem a ruským prezidentem Putinem. Představitelé Moskvy uvedli, že neexistují žádné konkrétní plány na summit poté, co úřad francouzského prezidenta Emmanuela Macrona oznámil, že prezident USA i Ruska se v zásadě dohodly, že se setkají, aby projednaly ukrajinskou krizi. Také nedávné zprávy, že separatistické regiony na Ukrajině žádají prezidenta Putina, aby uznal jejich nezávislost a obvinění Moskvy, že Ukrajina poslala vojáky do Ruska, navíc dolehly na tržní sentiment. Kyjev a západní země uvedly, že jde o provokace a jejich cílem je ospravedlnit ruskou vojenskou invazi. Kromě toho americký velvyslanec OSN řekl, že USA mají „věrohodné informace“, že Rusko sestavilo seznam Ukrajinců, kteří mají být „zabiti nebo posláni do táborů“ bezprostředně po invazi. Výnos amerických 10letých státních dluhopisů se mezitím dostal na 1,927 % z maxima 2,065 % dosaženého 16. února.
  • Americké futures se zotavují ze ztráty po zkoušce raketových zbraní v Severní Koreji
    V pátek, hodiny poté, co Severní Korea vystřelila druhou raketu nad Japonskem, získaly americké futures opět klid. Zá...
  • Americké futures ve ztrátě kvůli pokračování obchodních válek
    US500 index byl v ztrátě cca 0.50% během Londýnské seance v pondělí ráno a obchodoval se v okolí klíčového supportu na 2,740 USD. Propad způsobilo zintenzivňování obchodních válek mezi USA a Čínou.
  • Americké HDP by se mělo dočkat revize směrem nahoru a prospět dolaru
    Dolar včera proti euru zastavil svůj propad způsobený především holubičím zasedáním Fedu v minulém týdnu. Poté, co kurz několikrát testoval úroveň...
  • Americké HDP naplnilo očakávania. Rástlo najrýchlejšie od roku 2014. Dolár mierne stratil.
    Prvý odhad amerického HDP vypálil zhruba v súlade s prognózami. Jeho anualizovaný rast dosiahol 4,1% (neanulaizovaný údaj, ktorý zvyknú vykazovať krajiny v Európe by bol +1,0%). Bol to najrýchlejší rast od tretieho kvartálu 2014. Poďme na detaily:
  • Americké HDP pozitivně překvapilo, v Německu přibylo nezaměstnaných, analýza EUR/USD
    V Německu přibylo v srpnu nezaměstnaných. V meziměsíčním srovnání se v posledním prázdninovém měsíci zvýši...
  • Americké HDP: Rast investícií sa zastavil. Obchodné vojny výrazne zamiešali zásobami a importmi
    Americké HDP rástlo podľa prvého odhadu v druhom kvartáli anualizovane o 3,5%. Bol to o niečo rýchlejší rast než sa čakalo (3,3%). Jedná sa o druhý mimoriadne silný rast po sebe. Keby sme zobrali kumulatívny rast za dva kvartály, tak je na tom aktuálne americká ekonomika najlepšie od roku 2014. Veľmi solídny rast teda pokračuje.
  • Americké HDP rostlo v 3Q o 1,5 %, akciové trhy dnes mírně ztrácí
    Po středečním zasedání americké centrální banky dnes trh spíše jen vstřebává včerejší volatilitu a hledá novou rovnová...
  • Americké HDP v souladu s očekáváními, Německá inflace zklamala, rozjednané prodeje domů v USA klesly o 8,7 procenta, analýza EUR/USD
    Výrazně dnes zklamaly data inflace (index CPI) z největší ekonomiky eurozóny (Německa), kde cenová hladina...
  • Americké HDP zpomalilo na 0,1 procenta, večer zasedá Fed, analýza USD/CAD
    Výkaz národní zaměstnanosti ADP, který informuje o vytvoření nových pracovních míst v soukromém sektoru, dokázal ...
  • Americké HDP ztratilo v prvních třech měsících 1,0 procento, analýza EUR/USD
    Očekávané se stalo skutečností. Revizní měření amerického HDP ukázalo na zpomalení v prvním čtvrtletí letošního roku a poprvé...
  • Americké hedgeové fondy pokračují v přípravách na recesi
    Zatímco akciový trh zůstává v nejistotě a čeká na rozhodnutí Federálního rezervního systému o úrokové sazbě, Ken Griffin ze společnosti Citadel LLC se zaměřuje na obchodování s úvěry v očekávání možné recese ve Spojených státech. Griffin, jehož hedgeový fond loni vygeneroval klientům rekordní zisk 16 miliard dolarů, uvedl, že jeho fond byl "mnohem opatrnější ohledně roku 2024", což naznačuje, že největší světová ekonomika se letos poklesu pravděpodobně nevyhne. "Budeme se dívat na úvěrové trhy jako na zdroj příležitostí. Kredit by měl být smysluplným přispěvatelem později v tomto roce," dodal zakladatel společnosti.
  • Americké i evropské akcie otočily opatrně nahoru, tématem zůstává Fed, Čína a delta
    Americké i evropské akcie se dnes vydaly opatrně nahoru, zatímco dolar nadále zaznamenává zisky jakožto bezpečné útočiště. Celý týden dopadaly na sentiment ekonomické diskuse před setkáním amerických centrálních bankéřů v Jackson Hole příští týden. Trhy sledovaly jakékoli známky měnového utahování této největší světové ekonomiky.
  • Americké i evropské akcie v korekci, ropa padá, výnosy na dně. Trhy panikaří kvůli viru
    Hlavní americké akciové indexy v oblasti korekce, globální akcie na čtyřměsíčním minimu, dluhopisové výnosy bezpříkladně nízko a barel ropy v New Yorku levnější i o dva a půl dolaru. Investorům se nedaří setřást obavy z koronaviru, který se rozšířil do dalších zemí světa. S nejnovějším varováním před dopady koronaviru přišel už v noci na dnešek Microsoft, zatímco americké úřady ve středu uvedly, že zjistily první případ nákazy, u kterého chybí propojení s dosud známými ohnisky. Počet nově ohlášených případů mezitím poprvé převýšil počet nových případů v epicentru nákazy Číně. Podle prezidentky ECB Lagardeové virus zatím nedospěl do fáze, ve ktreré by byl nutný zásah ECB.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

Forex brokeři
FxNet
ATC Brokers
Pax Forex
reklama
Purple MT4 platforma nova