Úterý 19. březen 2024 04:38
reklama
XTB trading konference 2024
reklama
Dukascopy new
reklama
Instaforex ebook
reklama
CapXmaster

Co dnes můžeme čekat od makroekonomických dat USA? ADP, HDP, FOMC, analýza USD

30.07.2014 11:25  Autor: BOSSA  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Včera večer promluvil americký prezident Barack Obama, jenž se přidal k Evropské unii v rozšíření sankcí vůči Rusku. Restrikce z obou stran (USA i EU) se dotknou klíčových ruských odvětví - bankovnictví, ropného průmyslu, obraného vybavení i citlivých technologií a oslabí již tak tenkou ruskou ekonomiku. USA odstřihly od kapitálových trhů 3 banky – VTB, Moskevskou banku a Ruskou zemědělskou banku.  Rovněž ruské banky vlastněné státem ztratí přístup na evropské finanční trhy. Unie také zakáže vývoz zbraní nebo citlivých technologií využitelných při těžbě ropy do Ruska.  USA zastavily půjčky a rozvojové financování projektů v Rusku a zakázaly Američanům obchodovat s ruskou státní společností United Shipbuilding Corporation.   Na projev Baracka Obamy reagoval včera večer americký akciový trh výprodejem. Index Dow Jones uzavřel pod klíčovou hodnotou 17 000 bodů.

Dnes nás čeká důležitá série makroekonomických dat z USA, a to data z trhu práce (ADP), HDP a ukončení 2denního zasedání americké centrální banky (Fed).Podle všeho by trh mohl nejvíce zareagovat na data HDP, protože ta by mohla nejvíce překvapit, a to oběma směry. Trh práce prokazuje již několik měsíců svoji sílu, navíc mu pomáhají letní měsíce, kdy ožívají sezónní práce. Proto z této oblasti neočekáváme žádné zásadní změny. Pohyby finančních aktiv by mohly nastartovat data HDP, minou-li se očekáváním. Překvapit by mohla i další revize dat z prvního čtvrtletí. Patová situace by nastala, kdyby data za první čtvrtletí byla revidována směrem nahoru a čísla za druhý kvartál by byla pod očekáváními. Americká centrální banka podle všeho zredukuje na svém zasedání objemu programu QE o 10 mld. USD na hodnotu 25 mld. USD. Absence projevu Janet Yellen, by mohla snížit obvyklou volatilitu spojenou se zasedáním centrální banky. V průběhu středy rovněž zveřejní svá hospodářská čísla více než 40 společností z indexu S&P 500, a tak i tyto výsledky mohou ovlivnit vývoj amerického akciového trhu.

ADP – počet nově vytvořených pracovních míst v soukromém sektoru 14:15

V červnu bylo v USA vytvořených 281 000 nových pracovních míst v americkém soukromém sektoru, což je nejvyšší číslo od listopadu 2012 a páté nejvyšší číslo v historii reportu ADP, tedy od roku 2001. Ekonomové dnes očekávají dosažení hodnoty 230 000, což je nad 3měsíčním průměrem 222 000. Jakékoliv číslo nižší než 200 000 bude trhy vnímáno negativně, jelikož ty si již zvykly na výborná čísla z pracovního trhu.

HDP USA 14:30

Spojené státy americké dnes zveřejní svá data HDP za 2. kvartál. Ta jsou středobodem zájmu hlavně po výsledcích prvního kvartálu, kdy HDP oslabilo o 2,9 procenta (q/q) a spadlo tak na 5letá minima. Dnes se očekává dosažení mezikvartálního růstu ve výši 3 procent. Bude-li tohoto čísla dosaženo, tak USA smažou ztrátu předchozích třech měsíců. V polovině roku 2014 se tak dostanou na úroveň konce roku 2013. Očekávání od dnešního výsledku HDP jsou skutečně vysoká, a tak číslo menší než 2,9 procenta růstu (předchozí ztráta) bude vnímáno velmi negativně. Pozitivní výsledky HDP podpoří očekávání trhu ohledně dřívějšího růstu úrokových sazeb v USA a negativní zase naopak.

Nejvíce sledovanou složkou HDP bude domácí spotřeba, která se na něm podílí více než 60 procenty. Ta by podle odhadů měla mezikvartálně vzrůst o 1,9 procenta. Pro srovnání v prvním čtvrtletí letošního roku posílila o 1 procento, což byl nejpomalejší růst za poslední 4 roky. Třetí měření HDP za 1. kvartál, jež bylo na konci června revidováno výrazně dolů, způsobilo propad USD/JPY z 101,90 na 101,21 a posílení EUR/USD z 1,36 na 1,365. Podobnou reakci trhu při dalším zklamání HDP nelze vyloučit.

FOMC 20:00

Dnes končí 2denní zasedání americké centrální banky (Fed). Po něm tentokrát nenásleduje tisková konference a bude publikována jenom zpráva ze zasedání, v níž budou trhy pečlivě sledovat reakci banky na dnešní data HDP a rovněž pohled Fedu na ekonomický vývoj země, z něhož se budou snažit odvodit budoucnost úrokových sazeb. Jakýkoliv náznak dřívějšího růstu úrokových sazeb, pak může i večer popudit trhy k nečekané aktivitě. Nicméně vzhledem k absenci tiskové konference, na níž by mluvila Janet Yellen, očekáváme nižší volatilitu. Fed si totiž podle všeho ponechá jakékoliv ekonomický výhled pro summit v Jackson hole, jež startuje na konci srpna.
 

Americký dolar vyjádřen pomocí měnového indexu BOSSA USD má při pohledu na týdenní graf po proražení modré trendové linie nakročeno směrem nahoru, přičemž první překážka ho čeká v podobě rezistence kulatého čísla 69,0 a následně pak opětovné testování hnědé trendové linie. V případě, že by se USD vyvíjel námi očekávaným směrem, tak posilování by mohlo být pozorováno hlavně vůči CHF, EUR a NZD.V prospěch silnějšího dolaru v průběhu několika týdnů mluví i zlepšující se situace na trhu práce a oživující inflace. Tyto argumenty by mohly přesvědčit i Janet Yellen o možnosti zvýšit úrokové sazby. Nicméně jde o pohled na týdenní graf, a tedy dlouhodobější výhled. V případě horších dat HDP USA nevylučujeme dnes oslabení USD.

U hlavního měnového páru EUR/USD budou tento týden důležitá data inflace (čtvrtek). Zůstane-li index CPI na úrovni 0,5 procenta a jádrový index CPI pod 1,0 procentem, bude euro nadále oslabovat. Zajímavé je rovněž sledovat “spread“ (rozdíl) mezi výnosy z amerických a německých 10letých státních dluhopisů. Právě ty německé jsou na historických minimech (1,123 procenta). Vyšší výnos z amerických dluhopisů tak podporuje poptávku po USD na úkor eura.

    Sdílení článku: 
       

    Čtěte více

    • Co čeká zlato v případě Bidenova vítězství ve volbách?
      Zdá se, že letošní dobré výsledky zlata a stříbra budou pokračovat i v posledním čtvrtletí. Zvýšenou pozornost znovu přitahuje reflační obchodování, které přeje zlatu i komoditám. Výnosy z dlouhodobých dluhopisů a akcie s malou kapitalizací jsou na vzestupu a zlato se vrátilo nad 1900 dolarů za unci. Tato očekávání vycházejí z nejnovějších průzkumů, podle nichž roste pravděpodobnost, že Joe Biden porazí 3. listopadu Donalda Trumpa.
    • Co dál s britskou librou? Nejzajímavějšími páry budou i nadále GBPUSD a GBPJPY
      Dostal jsem několik dotazů na téma dalšího vývoje GBP na různých měnových párech a rozhodl se na toto téma napsat krátký článek. Libra má za sebou pár velmi divokých dnů, během kterých slábla vůči všem světovým měnám. Největšího výprodeje se dočkala podle očekávání na páru s bezpečnými přístavy, jako je japonský jen a americký dolar přičemž na páru s japonským jenem dosahují ztráty od minulého čtvrtku více než 13 %.
    • Co debata o zvýšení dluhového stropu znamená pro trhy?
      Otázka zvýšení dluhového stropu americké vlády se stává politickým dramatem, protože strany nedokážou dosáhnout oboustranné dohody.
    • Co dělá Bitcoin v létě?
      Přes veškeré katastrofické prognózy, odhady a dohady, Bitcoin si užívá. Každý, kdo před dovolenou zkoumá valuty, ať se podívá i na virtuální měnu. Cena jednoho Bitcoinu se před nedávnem vyšplhala přes 700 dolarů a v současné době se pohybuje okolo 650 dolarů. S tím už se na cestách chvilku vyžít dá. Ale jak se k něčemu virtuálnímu dostat fyzicky?
    • Co dělají BTC velryby v momentálním poklesu ceny Bitcoinu?
      Stále více poklesů tlačí letošní minimum na trhu s bitcoiny opakovaně na nižší úrovně. Mají v tom prsty velryby?
    • Co dnes čekat od ČNB?
      Co dnes čekat od zasedání ČNB? Stručně, žádnou revoluci. Od listopadového zasedání čísla z reálné ekonomiky víceméně potvrzují hlavní scénář ČNB ohledně pokračující recese. Říjnový průmysl zpomalil, kvůli opětovnému zhoršení v dostupnosti subdodávek v některých odvětvích v čele s automotive. Relativně slabé byly také tržby v klíčových službách (real estate, doprava) a zejména maloobchod.
    • Co dnes čekat od ČNB?
      Co sledovat v dnešním zasedání ČNB. Na prvním místě samozřejmě rozhodnutí o sazbách. Věříme, že ČNB nakonec úrokové sazby zvýší o 50bps (podobně jako očekává trh) s tím, že si ponechá dveře otevřené pro poslední “malý krok” v červnu. Vzhledem k nejistotě spojené s blížící se velkou obměnou bankovní rady, však není vyloučené, že ČNB bude s dalším zvyšováním sazeb ještě opatrnější… Samotné rozhodnutí bude hodně důležité v kontextu nové prognózy.
    • Co dnes čekat od ECB?
      Dnešní den patří ECB. Značná část trhu počítá s tím, že centrální bankéři natáhnou politiku kvantitativního uvolňování (QE) za horizont března 2017. My jsme opatrnější a v hlavním scénáři (pravděpodobnost 60 %) předpokládáme, že ECB dnes trhy zklame a ponechá měnovou politiku bez výraznějších změn.
    • Co dnes čekat od Janet Yellen?
      Trhy si dnes dopoledne užívaly korekci a pokles rizikové averze. Americký dolar korigoval alespoň malou část propadů, ...
    • Co dnes čekat od NFP? Analýza EUR/USD, AUD/CAD
      Hlavní událostí dnešního dne budou data z trhu práce USA. Analytici podle průzkumu agentury Reuters očekávají, že USA v březnu...
    • Co dnes můžeme čekat od zasedání americké centrální banky?
      Počet nově započatých staveb domů se v listopadu v USA po delší době vrátil nad milionovou hranici, když posílil ...
    • Co dnes můžeme čekat od zasedání ECB?
      Evropská centrální banka (ECB) dnes zveřejnění rozhodnutí o úrokové sazbě. Nadále se očekává zachování sazby reko...
    • Co dnes očekávat od Bank of England?
      Bank of England měla původně oznámit své rozhodnutí o měnové politice minulý týden ve čtvrtek ve 13:00. Rozhodnutí se však o týden zpozdilo kvůli úmrtí královny Alžběty II. a národním smutku. Bank of England již na svém předchozím zasedání varovala, že očekává, že britská ekonomika v posledním čtvrtletí roku 2022 přejde do recese a že tato skutečnost ji neodradí od zvyšování sazeb v boji proti inflaci.
    • Co dnes očekávat od Fedu?❓
      FOMC oznámí rozhodnutí dnes ve 20:00. Jestřábí překvapení od běžně holubičí ECB ukázalo, že centrální banky opravdu nežertují se snahou porazit inflaci. Dočkáme se však dnes večer podobně jestřábího překvapení Fedu? Nebo zůstane americká centrální banka ve svých starých kolejích i navzdory zhoršující se makroekonomické situaci?
    • Co dnes večer očekávat od Fedu?
      FOMC dnes zveřejní rozhodnutí o sazbách (20:00) a guvernér Powell vystoupí o 30 minut později na tiskové konferenci. Zde prezentujeme 3 hlavní body, na které by se měli obchodníci zaměřit.
    • 👁‍🗨Co dnes večer očekávat od Fedu❓
      Inflace v USA je nejvyšší za posledních takřka 40 let na úrovni 7 %. V těchto výšinách si už ani Fed nedovolí tvrdit, že se jedná pouze o dočasný fenomén. Ať už je za změnou narativu Fedu jakýkoliv důvod (ekonomický či politický), tak se zdá, že americká centrální banka začala konečně brát problematiku inflace vážně. A to znamená utahování měnové politiky. Po výrazné rally na akciích a kryptoměnách, kterou podpořil masivní přiliv likvidity z centrálních bank, jsme se dostali do období, kdy se začíná likvidita pomalu stahovat. Není tak vůbec překvapením, že jsou trhy nervózní. Co dnes můžeme čekat od guvernéra Fedu Powella?
    • Co druhá vlna udělá s ekonomikou. Může zlevnit zejména méně atraktivní nemovitosti
      Závažná druhá vlna pandemie připraví českou ekonomiku až takřka o bilion korun, veřejnou kasu pak o minimálně o další desítky miliard. Měla by ale i své pozitiv, i když jak pro koho. Třeba by zlevnila některé nemovitosti.
    • Co euro v příštím týdnu čeká?
      Poptávka po euru dál pozvolna klesá, což odpovídá současnému vlnovému patternu. Ekonomické pozadí občas působí proti růstu amerického dolaru, což brzdí konstrukci vlny 3 neboli C. Hodnoty dvou relativně důležitých zpráv byly v pátek slabější, než trh očekával, takže účastníkům trhu bránily prodávat instrument EUR/USD. Proto je velmi důležité rozumět nadcházejícímu zpravodajskému pozadí a tomu, co od něho očekávat.
    • Coface Barometr rizik zemí a odvětví za 2. čtvrtletí 2023: Ztracené iluze a velká očekávání
      Rok 2023 začal s velkými očekáváními, ale s největší pravděpodobností se optimismus, s nímž do něj některé ekonomiky vstupovaly, nenaplní. První polovina roku utvrdila společnost Coface, která je globálním lídrem v pojištění pohledávek firem a obchodních rizik, v jejích předpokladech: inflace se ve vyspělých zemích bezbolestně nevrátí ke svému 2% cíli; centrální banky do konce roku „kormidlem neotočí"; a pouhé zrušení zdravotních omezení neumožní Číně hrát roli motoru světové ekonomiky. Do popředí se také vrátily dvě zásadní věci: přístup k dostatku levné energie zůstává pro fungování globální ekonomiky klíčový a měnová politika má přímější vliv na ocenění aktiv a finanční stabilitu než na spotřebitelské ceny.
    • Cohenová (Goldman Sachs) vidí S&P 500 na konci roku již ,,jen" na 1200 bodech kvůli ekonomice; pro zisky roku 2011 ochladl konsensus Bloomberg
      Abby Joseph Cohenová, analytička Goldman Sachs, ochladila svůj výhled pro hodnotu indexu...
    Forex - doporučené články:

    Co je FOREX?
    Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
    Forex pro začátečníky
    Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
    1. část - Co to vlastně forex je?
    FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
    VIP zóna - Forex Asistent
    Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
    Forex brokeři - jak správně vybrat
    V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
    Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
    Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
    Forex volatilita
    Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
    Forex zůstává největším trhem na světě
    V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

    Nejnovější články:


    Naposledy čtené:

    reklama
    Fintokei ProTrader