Pátek 29. březen 2024 06:14
reklama
Dukascopy new
reklama
CapXmaster
reklama
Swissquote Bank
reklama
InstaForex Ebook

V hledáčku investorů CPI USA a zítřejší zasedání RBNZ; denní přehled událostí

22.07.2014 10:20  Autor: BOSSA  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Situace na finančních trzích by se dnes mohla podle všeho stabilizovat a oddechnout si od geopolitického napětí. Proruští separatisté na Ukrajině včera odevzdali 2 černé skřínky sestřeleného civilního letadla do rukou malajsijských vyšetřovatelů. Zastupitelé Ruska si stále stojí za svým názorem, že letadlo nebylo sestřeleno povstalci a volají po mezinárodním vyšetřovacím týmu. Nyní se zraky opírají na lídry eurozóny, jež mají dnes projednávat další potenciální sankce vůči Rusku. Britský premiér David Cameron včera uvedl, že dosavadní důkazy poukazují na to, že malajsijské letadlo bylo zničeno proruskými separatisty. Proto vyzval Evropu, aby konala v případě, že se tato teorie a podpora povstalců Ruskem potvrdí. K situaci se včera vyjádřil i americký prezident Barack Obama. Ten však volil svá slova velmi pečlivě s cílem nezvýšit již tak vysoké globální napětí.

Evropské akciové trhy včera uzavřely v červených číslech, přičemž německý DAX ztratil přes 1 procento. Investoři se obávají, že eurozóna bude nucena zpřísnit sankce, což by mohlo ochromit její křehký ekonomický růst. Postižené by pak bylo zejména Německo, jež bylo dosud lídrem hospodářského růstu společné měnové unie. Dopady sankcí podle vyjádření ekonoma Německé průmyslové a obchodní komory (DIHK) Volkera Treiera pocítí každý čtvrtý vývozce. Dosud podle něho připravil rusko-ukrajinský konflikt německé firmy o 5 mld. eur. Americký akciový trh v pondělí rovněž oslabil. Dow Jones ztratil 0,28 procenta (17 051,73), index S&P 500 klesnul o 0,23 procenta (1 973,63) a technologický Nasdaq oslabil o 0,17 procenta (4 424,70). Pozitivní nálada a úleva z napětí (černé skřínky odevzdány, Rusko podporuje mezinárodní vyšetřovací tým) se však již ráno projevila v Asii, kde tamní index Nikkei získal 0,84 procenta (15 343,28).

Australský dolar (AUD) v noci mírně posílil, když se guvernér centrální banky Glenn Stevens ve svém projevu nepokusil slovně intervenovat vůči měně. Hlavní události dnešního obchodního dne budou data inflace z USA v 14:30. Rychlejší růst cenové hladiny by totiž mohl indikovat dřívější zvýšení úrokových sazeb ve Spojených státech. Dnes v USA reportují svá čísla za 2. kvartál firmy jako Apple, Microsoft, Coca Cola a Mc Donald´s. Kompletní přehled reportujících společnosti indexu  S&P 500 naleznete zde.

Poměrně sledovanou událostí bude tento týden zasedání novozélandské centrální banky (RBNZ) ve středu večer. Od banky se očekává zvýšení základní úrokové sazby o 0,25 procenta na cílovou hodnotu 3,50 procenta. Někteří však spekulují, že banka by mohla ve středu se zvýšením sazeb počkat. Důvodem je pomaleji rostoucí inflace, jejíž čísla byla zveřejněna předchozí týden. Navíc klesají ceny mléka, které je důležitým exportním artiklem země a rovněž se zmenšuje přebytek obchodní bilance. To jsou argumenty, které mnozí zvažují a přemýšlejí, zdali si banka tentokrát nedá pauzu, což by ve výsledku mohlo mít negativní dopad na NZD. Nicméně oslabení měny by bylo pro centrální banku přínosné, protože by se alespoň na chvíli zastavila apreciace měny. RBNZ zvýšila úrokovou sazbu letos od března již 4krát po sobě, což způsobilo, že NZD posílil na 2,5letá maxima vůči USD. RBNZ je tak jedinou centrální bankou z vyspělých zemí, která nyní zvyšuje sazby. NZD je proto letos zatím nejvýkonnější měnou. Banka by měla rovněž poskytnout výhled vývoje její monetární politiky, který může mít větší váhu než samotné rozhodnutí banky.
 

Makrokalendář pro dnešní den:

  • 10:30 Británie – čisté půjčky veřejného sektoru
  • 12:00 Británie – průmyslové objednávky CBI
  • 14:30 USA – CPI – index spotřebitelských cen (inflace)
  • 16:00 USA – prodeje existujících domů a výrobní aktivita richmondské oblasti
    Sdílení článku: 
       

    Čtěte více

    • Ve výraznějším poklesu inflace se projevily levnější potraviny a energie
      Česká inflace v meziročním vyjádření v září klesla na 6,9 % ze srpnových 8,5 %. To byl oproti očekávání výraznější pokles, když náš odhad činil 7,2 % a tržní konsensus 7,5 %. Centrální banka stejně jako my čekala 7,2 % y/y.
    • Ve výrobním sektoru nadále převažuje pokles cen
      Tuzemské ceny průmyslových výrobců v listopadu pokračovaly v poklesu. Meziměsíčně byly nižší o 0,4 % po říjnovém snížení o 0,1 %. Tržní konsensus přitom předpokládal meziměsíční stagnaci průmyslových cen. V meziročním vyjádření došlo ke zrychlení růstu z 0,2 % na 0,8 %.
    • Ve výrobním sektoru pokračuje pokles cen
      Ceny průmyslových výrobců v květnu klesaly již čtvrtý měsíc v řadě. Meziměsíčně byly nižší o 0,8 %, což byl oproti očekávání mírně hlubší pokles (tržní konsensus činil -0,6 % m/m). Od února do května se ceny v průmyslu snížily v souhrnu o 3,3 %. Ke zlevňování nadále docházelo především u elektřiny. V květnu její cena klesla meziměsíčně o 1,7 % a oproti začátku letošního roku byla nižší o 11,5 %.
    • Ve výsledku PMI se těžko najdou pozitiva
      Index nákupních manažerů pro výrobní sektor v únoru překvapil trh ztrátou z 44,6 na 44,3 bodů. Medián trhu byl na rovných 45 bodech. PMI report hlásí další zhoršení provozních podmínek a pokles objemu výroby.
    • Ve vysloužilém elektru se skrývá množství drahocenných druhotných surovin. Mohou pomoci zachránit ekonomiku oslabenou koronavirem
      Kvůli pandemii COVID-19 může světová ekonomika dle odhadů přijít o biliony amerických dolarů – rané předpovědi hovoří asi o 4 bilionech USD. Pošramoceným ekonomikám může v budoucnu významně pomoci uplatnění principů cirkulární ekonomiky, zejména pak využití takzvaného urban miningu, tedy využívání odpadů jako zdroje druhotných surovin. Jen extrakce vzácných kovů ze starého elektra může přinést desítky miliard ročně, nemluvě o pozitivních ekologických vlivech. Skvělým příkladem recyklačního projektu jsou například medaile pro olympijské hry v Tokiu, které byly kompletně vyrobeny z kovů získaných z elektroodpadu.
    • Vezeme se na vlně optimismu. Tuzemské firmy plánují další investice
      Hospodářská komora každý půlrok vydává průzkum českých firem nazvaný Komorový barometr. Z něj vyplývá, že se v Česku zlepšuje podnikatelská nálada a firmy plánují další investice do strojů, zaměstnanců a energií.
    • Ve 2. kole zátěžových testů neobstálo 8 evropských bank, nejvýznamnější řecká ATE Bank
      Rakouská Erste Bank úspěšně prošla zátěžovými testy evropské asociace bank a ani v negativním scénáři by ...
    • Ve 3. čtvrtletí se žádné Muskovo kouzlo nekonalo
      „Zisk společnosti Tesla překonal očekávání a dosáhl 1,05 dolaru na akcii, zatímco odhady hovořily o 1,01 dolaru, ale tím dobré zprávy končí.
    • V globálních řetězcích by se mohly projevit sankce proti hliníku z Ruska
      Hliník je nejaktuálnější globální problém, jelikož ceny klesají v důsledku dumpingu hliníku z Ruska, který snižuje poptávky.
    • V hlavní roli inflace. Trhy přešlapují na prahu změny
      Posledním deseti letům kralovaly růstové akcie technologických firem. Nyní se ale o slovo hlásí hodnotové akcie, které byly v uplynulé dekádě upozaděny. Sledujeme krátkodobý výkyv, nebo jsme na prahu rozsáhlejší změny? O tom, kterým odvětvím se bude v příštích letech dařit, bude z velké míry rozhodovat vývoj inflace.
    • V hledáčku trhů dnes Janet Yellen
      Pozornost finančních trhů dnes bude směřovat do Jackson Hole, kde přednese svůj projev šéfka americké centrální banky Janet Yellen. Její vystoupení však rozluštění hádanky, zda Fed letos zvýší sazby či nikoli, zřejmě nepřinese. I tak ale na trhu může po celý den panovat zvýšená nervozita. V regionu je kalendář událostí prázdný.
    • V Hongkongu v roce 2023 nejspíš zvýší počet IPO, přispěje k tomu i Čína
      Bankéři a analytici předpokládají oživení v tomto asijském finančním centru kvůli Číně, která pokračuje v plánech na znovuotevření trhu.
    • V Chorvatsku může kvůli tamnímu přijetí eura Čechům výrazně zdražit, až o desítky procent
      Chorvatsko včera dosáhlo klíčového milníku na své cestě za eurem, stejně jako Bulharsko. Obě země byly přijaty do „předpokoje eura“, jejich národní měny nyní tedy budou minimálně po dobu dvou letu podléhat režimu směnného kursu ERM 2. To znamená, že jak chorvatská kuna, tak bulharský lev se budou pohybovat ve stanoveném pásmu vůči euru a vlády obou zemí nemohou přistoupit k jejich devalvaci. V praxi to znamená jedno: obě měny mohou nyní citelně zpevňovat vůči české koruně, což by třeba již příští rok mohlo tuzemským turistům rapidně zdražit dovolenou v těchto vyhledávaných zájezdových destinacích.
    • Viac dôvodov na optimizmus?
      Medzitým máme v oblasti dát dnes pozitívne prekvapenia: austrálsky maloobchodný predaj prekonal očakávania a oveľa lepšie údaje boli zverejnené z ázijského sektora služieb. V prvom rade obrovské pozitívne prekvapenie v sektore služieb v Indii, kde si pandémia stále vyberá svoju daň.
    • Viaceré indikátory z US trhu práce ukazujú silný september. Potvrdia to aj payrollsy?
      Prvý týždeň v mesiaci je týždňom plným čísel z amerického trhu práce. Zaujímavé je len jedno – piatkové payrollsy. Tie...
    • Viac otázok ako odpovedí
      Včerajšou hlavnou udalosťou bolo stretnutie ministrov financií eurozóny, ktoré skončilo veľmi podo...
    • Vianočný prídel ekonomického kalendára
      Posledný deň pred Vianocami prináša plný makroekonomický kalendár: 9:00 maďarská obchodná bilancia... 10:...
    • Vianočný týždeň v znamení nižšej volatility, priniesol však zastavenie poklesu ropy
      Vianočný týždeň nerpiniesol na trhy veľa volatility. Významnejšie dáta počas neho prichádzali takmer výhradne z druhej...
    • Viasat se propadá o 30 %, protože nový satelit měl poruchu
      Viasat je americká komunikační společnost, která poskytuje své služby pomocí satelitů. Společnost uvedla, že při nasazování reflektoru nové družice Viasat-3, kterou v dubnu vynesla raketa Falcon společnosti SpaceX, došlo k neočekávané události. Generální ředitel společnosti Mark Dankberg v prohlášení uvedl, že problém může mít podstatný vliv na výkon satelitu, ale společnost pracuje na řešení.
    • Více apatie, méně úsporných opatření - víra v Evropu se rychle vytrácí
      Během mé cesty do Madridu jsem zjistil následující...
    Forex - doporučené články:

    Co je FOREX?
    Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
    Forex pro začátečníky
    Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
    1. část - Co to vlastně forex je?
    FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
    VIP zóna - Forex Asistent
    Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
    Forex brokeři - jak správně vybrat
    V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
    Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
    Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
    Forex volatilita
    Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
    Forex zůstává největším trhem na světě
    V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

    Nejnovější články:


    Naposledy čtené:

    reklama
    Purple MT4 platforma nova