Čtvrtek 28. březen 2024 23:45
reklama
Dukascopy new
reklama
CapXmaster srovnani
reklama
Purple MT4 platforma nova
reklama
Fintokei SwiftTrader

EUR, USD, JPY hledají inspiraci, Japonsko čeká na třetí šíp a libra na projev Carneyho; denní přehled událostí

24.06.2014 09:55  Autor: BOSSA  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Americkým akciovým indexům se v pondělí nepodařilo navázat na úspěšnou seanci z předchozího týdne, čímž Dow Jones včera ukončil svoji nejdelší ziskovou seanci letošního roku (6 dní po sobě). Dow Jones v pátek uzavřel na svých historických maximech 16 978,02 bodu. Indexům dokonce v dalším růstu nepomohla ani série příznivých makroekonomických dat. Národní asociace obchodníků s nemovitostmi v pondělí zveřejnila výborná čísla. Prodeje existujících domů vzrostly v květnu meziročně o 4,9 procenta, což byl mnohem lepší výsledek, než se čekalo. Rovněž data indexu nákupních manažerů (PMI) od společnosti Markit ukázala na růst důvěry a optimismu v sektoru výroby. Index v červnu dosáhnul 57,5 bodu místo očekávaných 56,1 bodu, což je nejlepší výsledek od roku 2010. Pro srovnání předchozí měsíc byl index na hodnotě 56,4 bodu. Celkově tak index Dow Jones včera ztratil 0,06 procenta, index S&P 500 si odepsal 0,01 procenta ze své hodnoty a technologický NASDAQ mírně posílil o 0,01 procenta. Americké akciové indexy předchozí týden těžily hlavně z projevu Janet Yellen (Fed), která trhy ubezpečila, že nevidí důvod pro strach z inflace a potenciální nemovitostní bubliny. Banka rovněž nenaznačila žádné brzké zvýšení úrokových sazeb. Nicméně indexy v Spojených státech jsou u historických maxim a podle všeho čekají na další inspiraci k růstu po slovech šéfky Fedu. Slova americké centrální banky podkopla nohy americkému dolaru, který od předchozí středy nemůže najít další sílu k růstu.

Nicméně pozitivní nálada stále přetrvává v Asii. Ta těží jednak z výborných výsledků indexu PMI v Číně a jednak z příznivých amerických dat. V průběhu dne se očekává projev japonského premiéra Abeho k balíčku strukturálních reforem známého jako tzv. třetí šíp.

Hlavní měny euro, jen a dolar jako kdyby v posledních dnech hledaly inspiraci k dalšímu pohybu. Na druhé straně tzv. komoditní měny (AUD, NZD, CAD) se těší zvýšenému zájmu investorů, a to díky akcelerujícím cenám komodit v důsledku globálního napětí (Irák, Ukrajina, Afganistán). K úspěchu jim včera dopomohla i výborná čínská data (PMI) od společnosti HSBC.

Hlavní událostí dnešního dne bude bezpochyby zveřejnění německého indexu IFO, a to hlavně po špatných pondělních datech indexů nákupních manažerů (PMI). Ty nejvíce zklamaly z Francie, nicméně i Německo a eurozóna jako celek dosáhly horších než očekávaných výsledků. Následně v 10:30 se investoři soustředí na Británii, kde bude mluvit guvernér BoE Mark Carney. Ten i několik dalších členů bankovní rady budou vypovídat před parlamentem o výhledu vývoje ekonomiky a inflace na nejbližší 2 roky. Nicméně politiky stejně jako investory bude určitě nejvíce zajímat informace, kdy banka plánuje zvýšit úrokové sazby. Slyšení před parlamentem bude trvat několik hodin, a tak buďme připraveni na možnou volatilitu na libře v dopoledních i brzkých odpoledních hodinách v závislosti na projevech členů bankovní rady.

Makrokalendář pro dnešní den:

  • 10:00 – Německý index IFO – podnikatelská důvěra
  • 10:30 – Výpověď členů bankovní rady před parlamentem na téma ekonomický výhled a inflace
  • 14:05  - Projev člena FOMC Plossera
  • 15:00 – USA index S&P Case Shiller (ceny domů)
  • 16:00 – USA Spotřebitelská důvěra CB + prodeje nových domů
    Sdílení článku: 
       

    Čtěte více

    • EUR/USD. Jerome Powell, evropská inflace, zpráva ADP
      Střed obchodního týdne byl ve znamení zvýšené volatility. Nabitý ekonomický kalendář ve středu udržoval obchodníky s dolarovými páry, včetně páru euro-dolar, v dobré kondici. Pár EUR/USD dokázal aktualizovat své vícedenní minimum (1,0292) a posunout se až na číslo 4. I přes prudké výkyvy však zůstává situace stejná: problém obchodníků EUR/USD zůstal nevyřešen.
    • 📊 EURUSD je stabilný pred zasadaním ECB
      Oznámenie Európskej centrálnej banky o menovej politike je kľúčovou udalosťou dňa. Rozhodnutie bude zverejnené o 13:45 a tlačová konferencia prezidentky Lagarde sa začne o 45 minút neskôr, o 14:30. Očakáva sa, že úrokové sadzby zostanú nezmenené. Hlavné zameranie však bude na vyhliadky a usmernenia. ECB dokončila 18-mesačnú revíziu politiky a začiatkom tohto mesiaca oznámila, že prijme symetrický cieľ 2% inflácie. Predchádzajúcim cieľom bolo, aby inflácia zostala blízko, ale mierne pod 2%. Keď sa cieľ účinne zvýšil, trhy špekulujú, že ECB môže dnes vyslať holubičí odkaz. Načasovanie a rozsah nákupu dlhopisov budú pozorne sledované.
    • EUR/USD. Jestřábi roztáhli křídla. Šéf Fedu podpořil dolar
      Šéf americké centrální banky Jerome Powell poskytl americké měně významnou podporu. Ve včerejším projevu v americkém Kongresu řekl, že Fed je připraven zrychlit tempo zvyšování úrokových sazeb "pokud to bude nutné". Zároveň naznačil, že konečná úroveň sazby bude vyšší, než se dosud předpokládalo. Na pozadí takové rétoriky dolar posílil svou pozici na celém trhu a pár EUR/USD konsolidoval v rámci čísla 5.
    • EUR/USD. "Jestřábí sbor" Fedu a faktor omikron
      Pár EUR/USD zakončil obchodní týden na hladině 1,1315, tedy o 100 bodů výš, než byla pondělní otevírací cena. To je pro jeho býky velmi malý úspěch, když uvážíme, že cena se během týdne "procházela" v širokém rozpětí, jehož spodní hranice odpovídala značce 1,1235 a horní hranice značce 1,1380. Jak vidíte, ani medvědi, ani býci nedokázali rozvinout pohyb dolů nebo nahoru. Obchodníci otevírali krátké pozice při prudkých vzestupech, respektive dlouhé pozice při poklesech ceny.
    • EURUSD – Ještě jednou nahoru??
      Dnešní vývoj na hlavním měnovém páru EURUSD se stále podobá tomu, který vidíme v posledních třech dnec...
    • EUR/USD je v bočním trendu
      Letošní rok byl poznamenán korekcemi hlavních akciových indexů, což vedlo k novým tlakům směrem dolů na páru EUR/USD (-0,83 % YTD).
    • EUR/USD již čtvrtý den v nezvykle úzkém pásmu
      Americký dolar vůči euru v průběhu včerejška jen nepatrně posílil, když se dostal pod hranici 1,3500. Nicmé...
    • EURUSD již obrací??
      U měny euro zatím nemůžeme hovořit o výraznější korekci, kterou bychom z různ...
    • EURUSD již posílil zpět na dubnové hodnoty
      Hlavní měnový pár EURUSD se přes konec a počátek nového týdne podíval na své nejlepší ceny za poslední tři čtvrtlet...
    • EURUSD již zkorigoval co měl?
      V návaznosti na náš páteční komentář můžeme konstatovat, že si hlavní měnový ...
    • EUR/USD: Jsou býci připraveni odstartovat růst?
      V průběhu minulého týdne euro vůči americkému dolaru nakonec ztratilo na síle. V tuto chvíli však cena testuje důležitou technickou zónu, která by mohla diktovat další vývoj páru.
    • EUR/USD: Jsou býci připraveni vzlétnout?
      Očekává se, že tento týden bude obzvláště důležitý pro dolar, kde má být opět středem pozornosti měnový pár EUR/USD. Očekává se, že zveřejnění údajů ISM spolu s údaji o zaměstnanosti přispěje k výraznému zvýšení volatility na trzích, zejména indexů a amerického dolaru.
    • EUR/USD: Kdo sníží sazby jako první – Fed nebo ECB?
      Čísla se ubírají správným směrem, ale nejsme tam, kde bychom chtěli být. Tato slova prezidenta Bundesbanky Joachima Nagela platí jak pro Evropskou centrální banku, tak pro Federální rezervní systém. Přestože se jádrová inflace v USA v lednu zvýšila o stejných 3,9 % jako v prosinci, trend je i nadále klesající. Totéž platí pro eurozónu, kde spotřebitelské ceny klesly z 10,6 % zaznamenaných na podzim 2022 na 2,8 %. Oba ukazatele jsou však stále daleko od cílové hodnoty 2 %. Práce centrálních bank není u konce a to nejzajímavější pro EUR/USD teprve začíná.
    • EURUSD klesá na najnižšiu úroveň za viac ako 2 roky
      EURUSD zaznamenal výpredaj, keďže najpopulárnejší FX pár na svete klesol pod hranicu 1,09 a obchoduje sa na najnižšej úrovni od mája 2017. Potenciálnym katalyzátorom tohto poklesu bolo zverejnenie najnovších nemeckých údajov o harmonizovanej inflácii, ktoré boli nižšie, ako sa očakávalo:
    • EURUSD klesá na pětitýdenní minimum
      Výprodej na EUR/USD pokračuje. Hlavnímu měnovému páru se zhruba před třemi týdny nepodařilo prorazit nad zónu odporu pohybující se pod oblastí 1,10 a od té doby se stahuje zpět. Pár dnes prorazil pod hranici 1,08 a klesl na nejnižší úroveň za posledních 5 týdnů.
    • 🔽 EURUSD klesá na 1,09
      Americký dolar byl začátkem týdne tvrdě zasažen zasedáním FOMC. Nový dot-plot naznačující tři snížení sazeb o 25 bazických bodů v roce 2024 vyvolal rally na amerických akciových trzích a způsobil ztrátu USD a zisk EUR/USD. Vzestupný pohyb na EUR/USD se včera prodloužil v důsledku spíše jestřábího zasedání ECB. V důsledku toho hlavní měnový pár během dvou dnů vyskočil o zhruba 2 % - ze středeční hodnoty pod 1,08 na včerejší hodnotu nad 1,10. Dnes však došlo k rychlému obratu a EUR/USD nyní testuje hranici 1,09. Co je dnes příčinou pohybu směrem dolů?
    • 📉EURUSD klesá na 4-týždňové minimum❗
      Pár EUR/USD klesol na najnižšiu úroveň od začiatku januára, čím predĺžil nedávne straty. Dolár je podporený nedávnymi údajmi NFP, ktoré posilnili stávky, že FED udrží sadzby na vyššej úrovni dlhšie. Investori zároveň strávili holubičí podnet od politikov v Európskej centrálnej banke napriek jastrabiemu postoju.
    • 🔽🔽 EURUSD klesá o 1 %!
      EUR/USD sa dnes obchoduje približne o 1 % nižšie, pričom EUR je jednou z najhoršie sa vyvíjajúcich mien krajín G10. Spoločná mena klesla po zverejnení neuspokojivých predčasných indexov PMI z Francúzska a Nemecka za jún. Francúzsky PMI v službách klesol z 52,0 na 48,0, čo znamená, že sektor spomaľuje. Nemecký PMI vo výrobnom sektore medzitým klesol na 41,0, čo je najnižšia úroveň od mája 2020. V oboch prípadoch boli údaje oveľa slabšie, než sa očakávalo.
    • 📢 EURUSD klesá pod 1.05
      Obavy o stabilitu globálních trhů a kondici globální ekonomiky spustily další vlnu růstu na USD. Je zřejmé, že investoři začínají hledat bezpečná útočiště, přičemž ceny amerických dluhopisů výrazně poskočily. Ceny dluhopisů rostou a poptávka po USD také, což vyvolává obrat v korelaci výnos-USD. 10letý americký výnos se stáhl zpět na 2,8%, protože poptávka po dluhopisech zůstává relativně vysoko.
    • 💲 EURUSD klesá pod 1,08
      Dnes zveřejněné údaje z amerického trhu práce (zpráva JOLTS) se ukázaly být mnohem slabší, než se očekávalo, což podporuje názor, že Fed by již neměl zvyšovat sazby. Na druhou stranu se objevily určité obavy, že finanční podmínky na trhu se natolik uvolnily, že Fed může ještě v prosinci uvažovat o zvýšení sazeb. Je třeba poznamenat, že desetileté americké výnosy dnes klesají o 8 bazických bodů na 4,17 %. Pullback evropských výnosů byl ještě výraznější, když desetileté německé výnosy klesly o více než 10 bazických bodů na 2,24 %. Silný pokles výnosů podporuje akciové trhy, přičemž DE30 se obchoduje jen o něco málo pod historickými maximy!
    Forex - doporučené články:

    Co je FOREX?
    Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
    Forex pro začátečníky
    Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
    1. část - Co to vlastně forex je?
    FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
    VIP zóna - Forex Asistent
    Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
    Forex brokeři - jak správně vybrat
    V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
    Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
    Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
    Forex volatilita
    Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
    Forex zůstává největším trhem na světě
    V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

    Nejnovější články:


    Naposledy čtené:

    reklama
    Dukascopy new