Čtvrtek 28. březen 2024 12:20
reklama
InstaForex Autochartist
reklama
Dukascopy new
reklama
Fintokei SwiftTrader
reklama
Fintokei ProTrader

Trh s ropou je v napjatém očekávání – zraky všech se upírají na vývoj situace v Iráku

19.06.2014 12:05  Autor: Saxo Bank  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Na ropném trhu panuje tento týden zatím relativní klid. Severomořská ropa Brent se po prudkém růstu, ke kterému došlo minulý týden, pomalu ustaluje ve svém cenovém rozmezí.  Růst cen vyvolaly nové obavy o stabilitu v Iráku poté, co sunnitští radikálové provedli řadu brutálních útoků na severu a západě země.

Irák se v posledních dvou letech stal klíčovým producentem v rámci Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC). K tomu přispěl zejména prudký pokles vývozu ropy z Libye. Situace v klíčových ropných regionech na severovýchodě země, které jsou pod kurdskou nadvládou, a na jihu, který mají v rukou Šíité, zůstává prozatím relativně klidná. Díky tomu se cena ropy Brent ustálila mezi 112 a 114 dolary za barel. Na trhu však i nadále panuje velká nervozita, jelikož v sázce je denní produkce o objemu 3,3 milionů barelů.

Radikálové mezitím vtrhli do největší irácké rafinerie v Bajdží, kde byly hlášeny škody. Mezinárodní export na sever vedoucí přes Turecko a na jih přes Basru však postižen nebyl, což je i vysvětlením pro to, že trh v současné chvíli nezaznamenává žádné výrazné výkyvy.

Irák se během posledních dvou let stal druhým největším producentem ropy v rámci kartelu OPEC. V této době došlo k přerušení dodávek z Lybie a rovněž bylo uvaleno embargo na Írán. To vedlo k tomu, že od nástupu Arabského jara na konci roku 2010 se celková ropná produkce z těchto dvou zemí propadla asi o 2,4 milionu barelů za den.

hn1

Ve stejném období vzrostla irácká ropná produkce o téměř jeden milion barelů za den. Irácká vláda je po celou dobu silným zastáncem býčí strategie s vyhlídkou na ještě vyšší produkci. Současné tempo 3,3 milionů barelů za den by chtěla do konce roku zvýšit na 4 miliony. Do konce roku 2016 by pak toto číslo mělo vzrůst až na 7 milionů barelů za den.

V tuto chvíli se však tyto cíle jeví jako nesplnitelné. To ještě dále stupňuje tlak na Saudskou Arábii, aby zvýšila svou produkci a zabránilo se tak výraznému poklesu zásob na trhu. To bude důležité zejména v příštím čtvrtletí, kdy je poptávka tradičně na maximu. Saudská Arábie nedávno prohlásila, že optimální cenové rozmezí vidí mezi 95 a 110 dolary za barel, což je o něco níž než aktuální hladina.

hn2

I přes současné obavy však světové trhy zaznamenaly nižší volatilitu cen ropy, než tomu kdy bylo v nedávné minulosti. Prudký nárůst produkce v zemích mimo kartel OPEC, zejména v USA, pomohl zmírnit obavy ze situace na Blízkém východě a ohledně narušených dodávek ze severní Afriky. Od roku 2011 jsme byli svědky již několika alarmujících geopolitických událostí, ale jak naznačuje níže zobrazený graf, na ceny ropy měly tyto události jen nepatrný vliv.

Pokud se rozsah aktuální krize udrží na současné úrovni, měli bychom očekávat, že cena ropy Brent pravděpodobně nijak výrazně nepřekročí  hranici 115 dolarů za barel. Jakékoliv reálné ohrožení  dodávek by na druhou stranu mohlo znamenat návrat k maximům z let 2011 a 2012 a možná je i překonat. Vývoj událostí však není nikdy jednoznačný – vzhledem k tomu, že hedgeové fondy opět drží na trhu rekordní počet čistých dlouhých pozic, jakýkoliv posun směrem k nalezení řešení aktuální situace by mohl vést k cenovému propadu o 5 až 10 dolarů za barel. To by pomohlo snížit geopolitickou rizikovou prémii, ne ji však zcela odstranit vzhledem k tomu, že produkce v Libyi v současné době nedosahuje ani 15 procent z celkové kapacity.

hn3


Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Trh se zlatem očekává zvýšení sazeb
    Většina analytiků v posledním přehledu vývoje zlata uvedla, že ceny budou tento týden dál klesat, protože Federální rezervní systém se chystá zvýšit úrokové sazby o dalších 25 bazických bodů a potvrdit tak kvůli stálému růstu inflace a hrozbě, že může v ekonomice hluboce zakořenit, svůj jestřábí postoj.
  • Trh si je téměř jistý: Bank of England příští čtvrtek úrokové sazby sníží
    Pokud dumáte nad tím, proč libra ne a ne zpevnit i přesto, že Bank of England na svém červencovém zasedání nakonec úrokové sazby nesnížila, stačí se podívat na vývoj očekávání týkajících se jejího srpnového zasedání, které se koná již příští čtvrtek .Po včerejším komentáři Martina Weala, který začíná docela zřetelně preferovat nižší sazby, to totiž vypadá, že si je trh stoprocentně jistý tím, že britské sazby po dlouhých sedmi letech stability klesnou o čtvrt procenta na 0,25 %.
  • Trh s kryptoměnami dál klesá
    Podle webu CoinMarketCap, který sleduje ceny kryptoměn, činila nejvyšší cena bitcoinu v posledních 24 hodinách 16 246 USD, zatímco nejnižší činila 15 599 USD.
  • Trh s kryptoměnami nejrychleji roste v Turecku
    Podle agentury GWI Research Turecko zaznamenalo enormní nárůst ve vlastnictví kryptoměn, jelikož v zemi rapidně roste míra inflace.
  • Trh s kryptoměnami nereaguje na pozitivní zprávy
    Důvěra se investorům na trhu s kryptoměnami nevrátila. Je to vidět na tom, že pozitivní zprávy, které se objeví, nemají očekávaný pozitivní dopad. PayPal (PYPL.US) oznámil nové možnosti převádět, odesílat a přijímat bitcoiny, ethereum, bitcoin Cash a litecoiny. Přes pozitivní posun odvětví nejsme svědky býčí cenové reakce.
  • Trh s kryptoměnami ovládají medvědi 📉
    Kryptoměnový trh reagoval na pád jedné z největších kryptoměnových burz FTX panicky. Prodej burzy FTX konkurenční burze Binance, který uskutečnil její majitel Sam Bankman-Fried, nakonec kryptoměnám nepomohl odvrátit pokles. Bitcoin dosáhl nových minim poblíž 17 000 dolarů a v současnosti se obchoduje za 17 500 dolarů. Tržní kapitalizace trhu s kryptoměnami sklouzla z 1 bilionu dolarů na přibližně necelých 900 milionů dolarů a za pouhé dva dny ztratila více než 100 milionů dolarů:
  • Trh s kryptoměnami se vrací do normálu
    Minulý týden byl ve znamení propadu na trhu s kryptoměnami. Ten způsobila čínská centrální banka, která ke konci týdne označila všechny kryptoměnové transakce jako nelegální. Nejznámější digitální mince, bitcoin a ethereum, už velkou část ztrát, které toto prohlášení způsobilo, vyrovnaly.
  • Trh s kryptoměnami v Indonésii roste, když se transakce v únoru dostaly na 30 bilionů rupií (1,92 miliardy USD)
    Indonésie hlásí nárůst kryptotransakcí, které v únoru dosáhly hodnoty 30 bilionů indonéských rupií (1,92 miliardy USD), informoval regulátor kryptoměn země.
  • Trh s NFT prochází očistcem. Přežijí jen kvalitní projekty, které nabídnou reálnou hodnotu, říkají zakladatelé NFTScoring
    Trh s digitálním vlastnictvím, které ztělesňují nezaměnitelné tokeny NFT, prochází očistným procesem. Technologie umožňující do blockchainu zapsat nezpochybnitelný důkaz o vlastnictví zažila obrovský rozmach během růstu celého krypto trhu v roce 2021, kdy většinu obchodů tvořily emise uměleckých sérií.
  • Trh s polovodiči čelí studené válce. Hrozí Intelu imploze?
    Intel je uznáván jako předchůdce technologického vývoje kalifornského Silicon Valley a přední výrobce procesorů a grafických čipů, který umožnil stavbu počítačů, notebooků a smartphonů. Společnost mnoho let odolávala odklonu výroby polovodičů do Asie a byla považována za vlajkovou loď amerického výrobce polovodičů.
  • Trh s ropou může čelit slabé poptávce
    Počátkem dne ve středu ceny ropy klesaly kvůli očekávání propadu poptávky. Na newyorské obchodní burze se tedy futures na ropu WTI s červnovou dodávkou obchodovaly za 80,51 USD za barel, což je o 0,48 % méně než uzavírací hodnota předchozího obchodního dne. Futures na ropu Brent s červnovou dodávkou klesly o 0,47 % na 84,37 USD za barel.
  • Trh s ropou sa môže prispôsobiť novým sankciám voči Teheránu
    Nové sankcie USA voči Teheránu nebudú narušovať trh s ropou, teraz sa môžu prispôsobiť, hovoria experti. Po blížiacich sa 80 dolároch z minulého štvrtka, po oznámení amerických sankcií proti Teheránu, cena za barel ropy Brent poklesla v piatok blízko úrovne 77 dolárov. Odborníci momentálne odhadujú, že sankcie voči Iránu by nemali neprimerane narušovať globálny trh s ropou.
  • Trh s ropou - top tri grafy
    Trh s ropou sa obchoduje v rastovom trende od začiatku novembra 2020. Cena však zaznamenala pokles po dosiahnutí nového postpandemického maxima v marci 2021. Pri pohľade na Brent (OIL) v dennom intervale vidíme, že cena sa dostala pod stúpajúci kanál a dosiahla kľúčovú podporu. Zelená plocha na nižšie uvedenom grafe je označená predchádzajúcimi cenovými reakciami, ako aj spodnou hranicou štruktúry Overbalance (najväčšia korekcia počas celého pohybu nahor, ktorý začal v apríli 2020). Ak sa kupujúcim podarí zastaviť poklesy, môže sa čoskoro začať ďalší impulz smerom nahor. Na druhej strane, prelomenie pod spomínanú úroveň môže spôsobiť väčší pohyb smerom nadol.
  • Trh s ropou trápí vysoké zásoby produktů
    V roce 2016 prozatím platí, že co čtvrtletí, to jiný rozhodující faktor pro vývoj cen ropy. V lednu srazily cenu ropy na třináctiletá minima obavy o dostatečné tempo růstu poptávky. Ve druhém čtvrtletí naopak hrály prim nečekané výpadky produkce. Ty symbolizovaly zejména útoky na ropovody v Nigérii, ke kterým se následně přidaly i požáry v Kanadě. Cena ropy tak oproti lednovým minimům vzrostla zhruba na dvojnásobek.
  • Trh s ropou včera zkolaboval
    Ropa včera v podstatě ztratila svou hodnotu. Cena americké lehké ropy WTI s dodáním v květnu včera klesla o 306 % na minus 37,63 dolaru za barel. To znamená, že prodávající musí za každý odebraný barel ještě zaplatit. Obchodníci se tak snaží udat ropu za každou cenu, protože se jim nedostává skladovacích prostor, když se kvůli pandemii koronaviru dramaticky propadla poptávka. Na situaci reagovaly ztrátami i americké akcie.
  • Trh s ropou v krizi
    V několika posledních týdnech se téměř ve všech titulcích médií psalo o tom, že cena ropy klesla poprvé v historii pod hranici 0$. Takové tvrzení však, byť je pravdivé, již dále neříká, že tato extrémní situace se týkala pouze jednoho futures kontraktu americké lehké ropy, který se blížil expiraci. Řadě obchodníků hrozilo fyzické dodání komodity, a tak se snažili za jakoukoli cenu květnové futures kontrakty prodat.
  • Trh s ropou vstřebává další slovní intervence producentů
    Ceny ropy zažily včera pořádnou jízdu. Společné prohlášení “ministrů pro ropu? z Ruska a Saúdské Arábie (SA) o spolupráci při stabilizaci trhu s ropou, k němuž došlo na pozadí konference zemí G20, poslalo ceny ropy nejprve prudce vzhůru (asi o 6 %). Následně však cena ropy poklesla takřka ke “startovacím úrovním? (asi 47 USD/barel).
  • Trh s ropou vyčkává, jak se bude vyvíjet situace v Iráku
    Americký akciový index S&P 500 uzavíral šestý den po sobě v kladných hodnotách a vytvořil tak na konci minulého týden ...
  • Trh s ropou zachraňuje Venezuela
    Současný nedobrovolný pokles dodávek ze země s největšími světovými zásobami zlata vyhovuje státům, které nahrazují její výpadek. Venezuela má v současné době největší zásoby ropy na světě. Probíhá zde nelítostný geopolitický boj o vliv na tuto zemi. USA a EU v současné době uvalily na zemi sankce. Rusko zase naopak restrukturalizovalo malý dluh, který vůči němu má Venezuela.
  • Trh s videohrami roste raketovým tempem
    „Pandemie koronaviru srazila na kolena mnohá odvětví v ekonomice. Má však i své vítěze, mezi které můžeme zařadit herní průmysl. Ten si v koronavirové době vychoval nové hráče, kteří jsou ochotni za videohry utrácet stále více peněž,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Fintokei SwiftTrader