Čtvrtek 28. březen 2024 23:51
reklama
CapXmaster
reklama
Dukascopy new
reklama
CapXmaster
reklama
Dukascopy new

Opatrné obchodování před zasedáním Fedu, AUD ztrácí, světlejší americká data porážejí výhled MMF, GBP stabilní u 5letých maxim; denní přehled událostí

17.06.2014 10:05  Autor: BOSSA  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Americkým akciovým indexům se včera podařilo uzavřít druhý den v řadě mírně v plusu po krátké sérii výprodejů. Nejširší index S&P 500 si připsal 0,08 procenta zisku (1 937,78 bodu), Dow Jones posílil o 0,03 procenta (16 781, 01 bodu) a technologický Nasdaq získal 0,24 procenta (4 321,11 bodu). Ačkoliv se situace v Iráku nezlepšila a olej do ohně přilila ještě Ukrajina a Argentina, investoři svými nákupy ocenili hlavně dobrá makroekonomická data Spojených států.

Index podnikatelských podmínek státu New York (Empire State) dosáhnul 19,3 bodu, což je nejlepší výsledek od června 2010. Průmyslová výroba posílila v květnu meziměsíčně o 0,6 procenta ve srovnání s dubnovým poklesem o 0,3 procenta. Index stavitelů domů (NAHB) dosáhnul 49 bodů, čímž se opět přiblížil k hodnotě 50, která odděluje pozitivní od negativních vyhlídek prodejů domů. Index byl naposledy nad hodnotou 50 v lednu letošního roku. Včerejší balík výborných makroekonomických čísel tak zastínil zprávu Mezinárodního měnového fondu (MMF), který snížil výhled růstu HDP USA pro letošní rok z 2,8 na 2 procenta. V centru pozornosti investorů pak bude výsledek zítřejší zasedání americké centrální banky (Fed), jež by měla rovněž představit novou ekonomickou projekci. Zajímavé bude se podívat na to, jak vidí samotný Fed výhled vývoje HDP pro letošní rok, a to po špatných datech za první čtvrtletí a po snížení výhledu růstu MMF.

Pozitivní nálada z amerických akciových trhů se v noci přenesla i do Japonska, kde tamní index Nikkei 225 posílil o 0,29 procenta (14 975,97 bodu). Investoři rovněž kladně  přijali návrh tzv. „třetího šípu reforem“ Abeho vlády, jež byl včera představen. V návaznosti na americkou a asijskou obchodní seanci otevřely dnes ráno evropské akciové indexy přibližně 0,5 procenta v plusu.

Znepokojení ohledně situace v Iráku stále přetrvávají, proto Spojené státy pořád uvažují nad leteckým zásahem proti sunnitštím povstalcům. Americká vláda popřela jakoukoliv koordinovanou akci s Iránem, ačkoliv představitelé Washingtonu a Teheránu včera spolu jednali o stabilizaci situace v regionu. Na vyhrocenou situaci v Iráku reaguje cena ropy velmi rychlým růstem. Včera ji však aspoň na chvíli zastavila zpráva od Bank of America, jež uvedla, že je nepravděpodobné, aby země úplně zastavila celou produkci ropy. Navíc upozornila na to, že USA jsou dnes mnohem méně závislé na těchto dodávkách než před pár lety.

Obavy vzrůstají i ohledně Argentiny. Americký nejvyšší soud v pondělí zamítnul žádost Argentiny na přezkoumání rozsudku, podle něhož musí země zaplatit přes miliardu dolarů držitelům dluhopisů. ABuenos Aires tak musí vyplatit 1,33 miliardy USD do konce měsíce, což ji může způsobit značné finanční potíže.

Globální náladu nepodpořila ani zpráva ruského Gazpromu, který včera informoval o zastavení dodávek zemního plynu na Ukrajinu. Tranzitních dodávek by se zatím rusko-ukrajinský spor dotknout neměl. Irák, Argentina, Ukrajina a očekávané zasedání americké centrální banky podle všeho způsobí opatrné obchodování a spíše vyčkávání na zítřejší výsledek bankovní rady (FOMC).

V noci byl zveřejněn zápis z posledního zasedání australské centrální banky (RBA), v němž banka zopakovala, že neplánuje v nejbližší době zvýšit úrokové sazby a varoval před podprůměrným ekonomickým růstem, na což reagoval australský dolar oslabením. Ceny železné rudy dosáhly nejnižších hodnot od roku 2012, a to 89 USD za tunu.

Britská libra se nadále drží blízko úrovně 1,70 vůči americkému dolaru, prvně za 5 let, kterou včera v brzkých ranních hodinách atakovala. Investoři vyčkávají na dnešní data inflace a zítřejší zveřejnění zápisu z posledního zasedání centrální banky, hlavně po slovech Marka Carneyho, jenž naznačil dřívější zvýšení úrokových sazeb, díky čemuž libra předchozí týden posílila o 1 procento.

Makrokalendář pro dnešní den:

  • 10:30 Británie data inflace (CPI)
  • 11:00 Německo index ZEW
  • 14:30 USA Stavební povolení, inflace (CPI), nové započaté stavby
    Sdílení článku: 
       

    Čtěte více

    • 📈 Online trading konference 2024
      Online trading konference (OTK) je vzdělávací akce pořádána každý rok v březnu a cílem této akce je poskytnout zájemcům o aktivní obchodování kvalitní a bezplatné vzdělání v oblasti tradingu.
    • O osudu australana se brzy rozhodne
      Australský obchodní deficit se v prosinci snížil o více, než očekávala samotná ekonomika. Prosincový rozdíl mezi ...
    • O osudu digitálního dolaru na dalších pět let je rozhodnuto
      Představitelé federálního systému nemeškali a udělali klíčový krok v historii vytváření své digitální měny. Podle zástupců instituce to pomůže zajistit dominanci amerického dolaru na světovém trhu. Vliv měl rostoucí trh kryptoměn, se kterým centrální banka tvrdě bojuje. Soutěžit budou i digitální měny jiných zemí.
    • Opakované české referendum o euru není nesmysl. Vždyť euro samo by bez opakovaného referenda ani neexistovalo
      V současné debatě o přijetí eura v Česku často zní dvě krajně zavádějící, přitom ovšem zásadní věci. Zaprvé ta, že referendum o přijetí eura nemá smysl, protože Češi si přijetí společně měny už odhlasovali roku 2003. Zadruhé pak ta, že Česko nepřijetím eura porušuje svůj závazek vůči EU, stvrzený právě oním referendem z roku 2003, resp. samotným vstupem do EU o rok později. Uveďme obě tato krajně zavádějící tvrzení na pravou míru.
    • Opakovaný souboj Trump-Biden stále reálnější. Komu bude hrát do karet ekonomika?
      Donald Trump zažil již druhou vítěznou noc v republikánských primárkách a vše nasvědčuje tomu, že v listopadu v amerických prezidentských volbách dojde opět na souboj Trump-Biden. V americké politice tak mimochodem dojde k velmi neobvyklé situaci, kdy prezident, který po čtyřech letech v úřadu volby prohrál, se vrátí do ringu, aby vyzval stávajícího prezidenta, jenž jej porazil. Americký volič při prezidentské volbě bude zvažovat řadu témat, která jej pálí.
    • Opatrenia NBS zaberajú. Trh s bývaním sa ochladzuje.
      Už je to takmer rok, čo NBS v reakcii na prudký rast zadlžovania domácností pri nízkych úrokových sadzbách pripravila balíček opatrení na ochladenie trhu s bývaním. Konkrétne obmedzila rozdávanie hypoték s financovaním viac ako 80% hodnoty nehnuteľnosti a hypoték v takej výške, po ktorej splátke by dlžníkom neostala dostatočná finančná rezerva. Minulý týždeň vyšli čísla z trhu s bývaním za tretí kvartál a tak je najlepší čas bilancovať, či sa NBS podarilo ochladiť trh s bývaním.
    • Opatrná ECB, slabá data, Fed a negativní závěr týdne
      Koronakrize se v Evropě rozjela o pár týdnů dříve než v USA a je to vidět i na makroekonomických statistikách. HDP v eurozóně v 1Q mezikvartálně spadl o 3,8 procenta, což je o dost horší výsledek než včera ze zámoří. Bez anualizace by americké HDP vykázalo 1,2procentní pokles. Je to však údaj na úrovni tržních odhadů, takže nezpůsobil velké pozdvižení.
    • Opatrná rétorika Fedu
      Americký dolár je od začiatku týždňa na ústupe po tom, ako v piatok silno posilnil. Dôvodom boli dosť holubičie vyjadrenia podpredsedu Fedu...
    • Opatrnější rozjezd týdne a přesun pozornosti k makrodatům
      Začátek nového týdne se na hlavních trzích zatím odehrává bez dalších otřesů. Volatilita je výrazně menší, než na co jsme během těchto turbulentních časů zvyklí. Dluhopisy se dál slušně kupují při poklesu 10Y výnosu v USA či Německu asi o 5 bazických bodů. Naproti tomu akcie mírně ztrácejí. Eurodolar se posouvá dolů na 1,1070. Další výrazný propad sledujeme na ropě, v jejíchž 7procentních ztrátách se odráží přibývající evidence obrovského převisu nabídky.
    • Opatrné komentáře managementu amerických bank trhy nepřesvědčily
      Americký index S&P 500 v pátek ztratil 0,3 %, za celý týden si však polepšil o dvě procenta. Rozšíření dalších zisků vystavily stopku finanční tituly, které během páteční seance oslabily o více jak 1,5 %. Přestože výsledky za první kvartál letošního roku bank JPMorgan Chase a Citigroup překonaly očekávání, komentáře managementu včetně další instituce Wells Fargo byly ohledně úvěrových aktivit velmi opatrné.
    • Opatrné obchodování v Evropě. SEC se připomíná, německá data jsou horší
      Německý index podnikatelského sentimentu Ifo se v srpnu zhoršil více, než se čekalo, čímž dává podobnou informaci jako nedávný index nákupních manažerů z průmyslu. Mírný dopad data možná mají, když se německý akciový index DAX nachází těsně v záporu a je na tom hůře než jeho hlavní protějšky. Zisky Londýna, Amsterdamu či Paříže jsou však dopoledne pouze drobné. Podobně jsou na tom také americké futures.
    • Opatrnost na trzích stále převažuje, kupují se americké dluhopisy a posiluje japonský jen
      Hlavní trhy i dnes charakterizuje opatrnost a vyhlížení dalších prohlášení k mezinárodnímu obchodu, případně i známek dopadu na ekonomiky či sentiment. Asie sice nese možné důsledky obchodních válek poměrně dost, ale evropské akcie se dnes obchodují smíšeně, většinou při malých změnách hlavních indexů. Slušně se daří dluhopisům na periferii, které se snaží vrátit po včerejším poklesu. Na hlavních dluhopisových trzích sledujeme převažující poptávku, která míří více do zámoří než do Evropy.
    • Opatrnost před daty. Fed připravuje na prosincové zrychlení
      Po včerejším odrazu vzhůru v USA je Evropa opatrná a obchoduje jen těsně v zeleném. Úvodní zisky už hlavní indexy stihly skoro odevzdat. Omikron zůstává stále do značné míry neznámou, ale trhy se ho už celkově tolik nebojí.
    • Opatrnost, zamykání zisků z akcií a větší zájem o dluhopisy. Středa přináší změnu
      Středeční obchodování přináší obrat optimistické nálady, kterou jsme na trzích sledovali po většinu nedávných obchodních dní. Změnu naznačil už včerejší závěr na Wall Street a nepřesvědčivá Asie. Evropské akciové indexy následně klesají, přičemž nejhůř je na tom německý DAX . Ten byl včera lídrem růstu díky automobilkám, ale ty ho dnes naopak tíží a přidává se Bayer.
    • Opatrnost zvítězila, české sazby se nemění
      Bankovní rada ČNB na dnešním zasedání zvolila stabilitu základní úrokové sazby, která tak již popáté v řadě zůstala na 2 %. Ani silné domácí inflační tlaky, ani záblesky naděje na uklidnění mezinárodního napětí tak české bankéře v jejich názoru nezviklaly. Silnějším argumentem zřejmě bylo očekávané zpomalení české ekonomiky, které s sebou přinese i snížení cenové dynamiky. Toto rozhodnutí bylo vesměs očekáváno, ačkoliv určité signály z posledních týdnů ponoukaly ke spekulacím na možné zvýšení úroků.
    • Opatrný Fed a nižší výnosy drží dolar pod tlakem
      Během dnešního obchodování pomáhalo vylepšit náladu na finančních trzích dění kolem Katalánska, které se prozatím nevydalo cestou jednostranného vyhlášení nezávislosti a dalo přednost jednání.
    • Opatrný obrat vzhůru. Absence zpráv otupila pesimismus, akcie rostou, eurodolar se konsoliduje
      Po další krátkodobé negativní vlně sledujeme na finančních trzích opět zklidnění, jak už je během letošního května pravidlem. Akcie v Asii sice ještě klesaly, ale Evropa se vydává lehce vzhůru, čímž koriguje včerejší propad. Obrat směru sledujeme také na zlatě, které klesá, a dluhopisech, jejichž výnosy míří většinou mírně vzhůru.
    • Opatrný rozjezd před další várkou výsledků, ECB a makrodaty
      Po včerejších pěkných výkonech si akcie vybírají oddechový čas a hlavní evropské indexy vykazují jen drobné změny. Poptávka se o trochu víc přesouvá k bezpečným dluhopisům, jejichž 10Y výnosy v případě Německa nebo USA klesají asi o 2 bazické body. Daří se i zlatu, jež roste skoro o procento. Mezitím se však drží i eurodolar, obchodující se aktuálně na 1,0870.
    • Opatrný týden, protože se blíží zveřejnění zprávy FOMC a amerických cel na auta
      Minulý týden podpořil prorizikový sentiment pokrok v čínsko-amerických obchodních rozhovorech, snaha vyhnout se dalšímu omezenému financování v USA a méně jestřábí Fed pomohli hlavním akciovým indexům v odrazu. Ceny ropy také uzavíraly týden v kladné oblasti v rámci výraznějšího omezení těžby OPEC a krátkodobých problémů v amerických rafinériích. Nedávné zveřejnění výsledků prosincového maloobchodního prodeje minulý čtvrtek jasně připomnělo, že ekonomika už není úplně růžová. V prosinci došlo k poklesu o 1,2 %, oproti očekávání o 0,1 %, což je největší pokles od září 2009. Švýcarské úsilí ve vývoji technologie blockchain se začíná projevovat, jelikož hlavní aktéři vyvíjejí nezvyklá řešení.
    • Opatrný začátek týdne. Akcie mírně v plusu, koruna padá
      Začátek obchodování je na hlavních evropských trzích poměrně opatrný. Klíčové akciové indexy se sice nacházejí většinou v plusu, ale pouze mírně a třeba Londýn naopak lehce ztrácí. Na dluhopisech jsme viděli v pátek odpoledne větší výkyvy, ale nyní se výnosy tlačí opět spíše dolů. Eurodolar prozatím opustila chuť dál růst a konsoliduje se kolem současných 1,1810.
    Forex - doporučené články:

    Co je FOREX?
    Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
    Forex pro začátečníky
    Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
    1. část - Co to vlastně forex je?
    FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
    VIP zóna - Forex Asistent
    Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
    Forex brokeři - jak správně vybrat
    V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
    Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
    Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
    Forex volatilita
    Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
    Forex zůstává největším trhem na světě
    V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

    Nejnovější články:


    Naposledy čtené:

    reklama
    CapXmaster