Úterý 19. březen 2024 11:35
reklama
Fintokei ProTrader
reklama
Dukascopy new
reklama
XTB trading konference 2024
reklama
Dukascopy new

Rozhodnutie ECB a možné vplyvy na EURUSD

05.06.2014 12:18  Autor: TRIM Broker  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Najdôležitejšou udalosťou tohto mesiaca je určite zasadnutie ECB. Keď na tlačovej konferencii po májovom zasadnutí ECB Draghi povedal: „Rada guvernérov je pripravená konať na ďalšom zasadnutí, ale predtým chceme vidieť nové projekcie, ktoré budú zverejnené na začiatku júna.“ Tieto slová Draghiho spustili na eure silný prepad a po nich analytici ako aj trhy začali započítavať možnosť nových krokov v menovej politike s cieľom znížiť tlak na rast sadzieb na medzibankovom trhu, pomôcť ekonomike a naštartovať infláciu.

To, že ECB dnes zníži základnú úrokovú sadzbu, je všeobecným konsenzom. O tom, či zníženie základnej úrokovej sadzby (sadzba pre týždenné repooperácie) bude z aktuálnej úrovne 0,25% na 0,10% alebo 0,15% sa medzi analytikmi vedú diskusie, no zníženie sadzieb musíme brať ako signál a nie ako konkrétny impulz trhu na cielenie úrokovej sadzby. ECB chce znížením sadzieb povedať, že na medzibankovom trhu vidí pnutie a je pripravená vyslať signál, že sa jej tento rast nepáči.

Očakávania vývoja 3-mesačnej úrokovej sadzby Euribor boli pravdepodobne na ECB príliš vysoké, keďže centrálna banka už posledný rok hovorí, že sadzby ostanú nízke alebo nižšie počas dlhšieho obdobia. ECB chce znížením sadzieb cieliť práve tieto očakávania, čo sa jej z časti aj podarilo. Krivka očakávaní 3-mesačnej sadzby Euribor v čase poklesla od posledného zasadnutia, takže obchodníci už zníženie započítali. Ak by k nemu neprišlo, sadzba by sa pravdepodobne vrátila vyššie. Pre euro očakávame v prípade zníženia základnej sadzby minimálnu reakciu.

Zníženiu tlaku na medzibankovom trhu by malo podľa ECB ako aj analytikov pomôcť aj zníženie depozitnej sadzby do záporného pásma. Ide o sadzbu, ktorú komerčné banky dostávajú za nadbytočnú likviditu, ktorú majú v ECB. Aktuálne je táto sadzba na nule. Analytici očakávajú, že ECB zníži túto sadzbu do záporného pásma. Cieľom je pri nadbytku likvidity znižovať sadzby na peňažnom trhu a prehĺbiť očakávania trhu, že sadzby ostanú nízko.

Reálny efekt tohto kroku aj napriek očakávaniami nemusí byť veľký. Komerčné banky si v priemer v máju uložili do ECB overnightovo likviditu (len na jeden deň) v objeme 28 mld. eur. To znamená, že efekt na sadzby nemusí byť veľký.

Pozrime sa na to podrobnejšie. Keď ECB v polovici roka 2012 zaviedla nulovú depozitnú sadzbu, začala nadbytočná likvidita uložená v depozitnej facilite výrazne klesať. Jej pokles bol spojený s nárastom úložiek na tzv. bežnom účte (ide o účet určený na nadmerné rezervy bánk). Celkový efekt bol preto minimálny. Následne začala vplyvom splácania LTRO celková likvidita bánk v ECB klesať. Teraz, keď sa očakáva zníženie depozitnej sadzby do záporného pásma, bude musieť ECB okrem zápornej depozitnej sadzby riešiť aj otázku bežného účtu. Ak ECB len zníži depozitnú sadzbu bez riešenia otázky bežného účtu, bude efekt pre euro pozitívny. Ak by ale ECB buď stanovila aj zápornú sadzbu na bežnom účte alebo by stanovila limity na jeho objem, očakávame oslabenie eura.

Na zníženie sadzieb Draghi avizoval aj možnosť zastavenia sterilizácie programu SMP. Ide o nákupy dlhopisov ešte z roku 2011. ECB sťahuje likviditu dodanú na trh týmito nákupmi na týždennej báze, no posledných 8 týždňov v rade ECB nedokázala stiahnuť všetky nákupy. Ak bude likvidita v objeme približne 165 mld. eur na trhu, bude to znižovať sadzby a teda pomôže to cieľu ECB.

Pri nízkych úrokových sadzbách a výhľade nízkych sadzieb aj do budúcnosti by mali byť banky motivované poskytovať radšej úvery a nie držať peniaze na účtoch v ECB. Problém je ale ten, že dopyt po úveroch je nízky. Ponuka by aj bola, ale záujem o ne nie je.

V tejto oblasti by mohla ECB pomôcť cieleným LTRO alebo programom na podporu trhov s cennými papiermi naviazanými na úvermi. ECB by mohla oznámiť dlhodobé refinančné operácie LTRO s cieľom poskytnúť dodatočnú likviditu tým bankám, ktoré ju potrebujú na úverovanie klientov. Druhou možnosťou, ktorú naznačil aj Draghi vo svojom dôležitom prejave z 24. apríla (LINK), je pomôcť rastu úverov cez program nákupu aktív ABS z trhu. Išlo by o nakupovanie dlhopisov naviazaných na úvery malým a stredným podnikom ako aj domácnostiam (ABS). ECB by týmito nákupmi mohla naštartovať rast úverov.

Od týchto krokov očakávame nasledujúci vplyv na euro. Zastavenie sterilizácie je pravdepodobne v trhu započítané. Jeho neoznámenie by bolo pozitívne pre euro. Pri LTRO a ABS očakávame na rozdiel od trhového konsenzu pozitívny vplyv na euro. Nová likvidita síce bude krátkodobo tlačiť trh nadol, no celkovo ide o pozitívnu správu pre rast HDP, čo by malo limitovať úvodný medvedí tlak.

Poslednou možnosťou je oznámenie alebo naznačenie QE, teda priame nákupy aktív z trhu veľkého rozsahu. Vzhľadom na to, že ECB asi radšej počká na rozhodnutie Európskeho súdneho dvora o programe OMT, neočakávame tento krok. Ak by ale k nemu prišlo, euro by niekoľko centov zo svojho kurzu určite hneď stratilo.

.

Všetky vyššie spomínané možnosti stimulov nebudú oznámené v rovnakom čase a preto sa pozrime na to, ako by asi dnešné zasadnutie ECB mohlo vyzerať.

Začíname o 13:45 rozhodnutím o sadzbách. Ak budú obe sadzby zhodne znížené o 10 až 15 bp, neočakávame na trh výraznejší vplyv. Ak by ale sadzby boli znížené až o 25 bp, očakávame pokles eura nadol. Len malá časť analytikov totiž očakáva takéto rázne zníženie.

O 14:30 začne tlačová konferencia s Draghim. Najprv prečíta úvodné vyhlásenie. Trh sa zameria na oznámenie ďalších krokov ako nové LTRO alebo iné operácie likvidity (o očakávanom efekte sme písali vyššie). Druhou dôležitou časťou úvodného vyhlásenia budú inflačné projekcie. V marci boli inflačné projekcie na rok 2016 znížené na úroveň 1,5%. Takúto úroveň očakávajú aj profesionálni ekonómovia, ktorých projekcie boli zverejnené v máji. Ak by ECB znížila projekciu inflácie na rok 2016 na 1,4% alebo dokonca 1,3%, znamenalo by to, že ECB bude musieť prísť v budúcnosti s ďalšími stimulmi, čo by malo ešte viac tlačiť euro nadol. Keďže do budúcnosti je možnosťou aj QE, očakávame pokles eura aj o figúru.

Následne bude Draghi odpovedať na otázky novinárov. Vyjadrenie z úvodu tejto analýzy o komfortnosti konania počas ďalšieho zasadnutia padli tiež v odpovedi na otázku, takže je potrebné sledovať aj celú diskusiu.

.

O tom, aký efekt vidia jednotlivé banky na euro, sa na internete dajú nájsť desiatky analýzy. Nás zaujal pohľad FX tímu banky Societe Generale na túto situáciu. Na to, aby zistili ako je trh pozicionovaný pred ECB, uskutočnili prieskum svojich klientov. Z neho vyplýva, že väčšina klientov je už krátkych alebo neutrálnych. Len malá časť trhu je dlhá. To znamená, že ak ECB urobí všetko podľa očakávaní, mohli by sme vidieť väčší short squeeze na eure.

Čo sa týka iniciatívny traderov, až 65% klientov chce predávať euro a to buď pri raste (50%) alebo aj pri poklese (15%). Negatívne naladenie voči spoločnej mene je teda pred ECB vysoké.

.

Celkovo sa očakáva vysoká volatilita. Implikovaná overnight volatilita na páre EURUSD dnes vzrástla až na 22,52%. Očakávaná volatilita je najvyššia od  februára 2013. Pripraviť sa preto musíme na výrazné pohyby.

.

Priebeh pohybov eura počas posledných šiestich zasadnutí zobrazuje graf od UBS. 15 minút pred oznámením rozhodnutia sa euro v priemere pohybuje v úzkom pásme 4,08 pipu. Následne po rozhodnutí až do tlačovej konferencie vzrastie pásmo na 20,5 pipu. Počas prvých 90 minút tlačovej konferencie sa pohyby eura zvyšujú v priemere na 79 pipov, no do konca obchodného dňa to môže byť aj oveľa viac.

.

Dnešné rozhodnutie ECB vzhľadom na svoju dôležitosť bude mať určite výrazný vplyv na trh. Žiadna z veľkých centrálnych bánk totiž v novodobej histórii nezaviedla záporné depozitné sadzby. Všeobecne sa hovorí o tom, že tento krok je očakávaný, no jedna vec je čo si myslia analytici a druhá vec je to, čo si myslia traderi. Celkovo očakávame, že euro dnes opustí obchodné pásmo posledných dní 1,3580/1,3650. Ak by rozhodnutie ECB bolo prijaté pozitívne, očakávame rast eura k 1,3700/20. Od posledného zasadnutia ECB nenájdeme na futures kontrakte ECM4 žiaden silnejší klaster. Preto by mohol byť rast veľmi silný a vytlačiť euro až k 1,38. Naopak, v smere nadol je najbližším suportom po prelomení spodnej hladiny pásma hladina 1,3470.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Rozhodnutí bankovní rady ČNB
    „Snížení základních úrokových sazeb na hodnotu 6,25 % přináší na trh nemovitostí optimismus stran dostupnějších hypoték. Je ale dobré na situaci vždy koukat z obou stran mince. Vyšší poptávka po vlastním bydlení totiž ve střednědobém horizontu způsobí další navýšení cen realit. Ty jsou ale již nyní na nadprůměrně vysoké úrovni. Například podle únorových dat portálu Realitymix.cz vzrostly meziročně průměrné ceny bytů v krajských městech napříč celou Českou republikou v průměru o 7,3 %.
  • Rozhodnutí bankovní rady ČNB
    Bankovní rada ČNB na listopadovém zasedání zvýšila svou repo sazbu o jeden a čtvrt procentního bodu, což představuje nový rekord pro jednorázové zvýšení úroků české centrální banky od roku 1997.
  • Rozhodnutí bankovní rady ČNB - komentář Radomíra Jáče, Generali Investments
    Bankovní rada ČNB ponechala úrokové sazby beze změny, repo sazba tedy zůstává na úrovni 0,25 %, což je plně v souladu s očekáváním finančního trhu. Stabilita úrokových sazeb není nijak překvapivá zpráva: v uplynulých týdnech ji naznačovali členové bankovní rady a po změně úroků na samém začátku letošního roku nevolala ani prognóza centrální banky zveřejněná v listopadu.
  • Rozhodnutí bankovní rady ČNB - komentář Radomíra Jáče, Generali Investments
    Bankovní rada ČNB ponechala úrokové sazby beze změny, repo sazba tedy zůstává na úrovni 0,25 %, což je plně v souladu s očekáváním finančního trhu.
  • Rozhodnutí BoJ o úrokových sazbách: Dojde k nějakým překvapením?
    Po zbytek týdne bude klíčové rozhodnutí o úrokových sazbách japonské centrální banky (BoJ) a předběžné údaje o HDP z USA a eurozóny. Australský dolar se dostal na šestitýdenní minimum poté, co RBA v 1. čtvrtletí 2023 snížila průměrný index spotřebitelských cen, který nenaplnil očekávání a dosáhl 6,6 % v meziročním srovnání.
  • Rozhodnutí České národní banky
    Česká národní banka už minulým snížením započala období poklesu úrokových sazeb. Na straně jedné tímto krokem jasně říká, že boj s inflací považuje v horizontu měnové politiky v podstatě za vyhraný a je prostor přestat omezovat agregátní poptávku. Tím skrze nižší sazby a oživení investic i spotřeby stimuluje HDP, byť zejména vnější prostředí stále zůstává české ekonomice nepříznivě nakloněno. Na druhou stranu jde ale stále pouze o první krok, neboť i při takto masivním snížení sazeb je jejich absolutní úroveň obecně příliš vysoká pro signifikantní zvýšení korunové úvěrové aktivity. Proti dosažení inflačního cíle pak naopak působí kurz, který přibližně od dubna 2023 konstantně depreciuje a je otázkou, jakou si ČNB stanovila úroveň, při níž je připravena proti výkyvu kurzu intervenovat.
  • Rozhodnutí ČNB a další vývoj na EUR/CZK
    V minulém týdnu došlo k prvnímu razantnějšímu uvolnění domácí měnové politiky. Bankovní rada České národní banky (ČNB) snížila základní úrokovou sazbu o půl procentního bodu na 6,25 procenta. To bylo o 25 bazických bodů více, než očekávali analytici. Rozhodnutí se ve světle mimořádně slabých hospodářských výsledků domácí ekonomiky zdá poměrně logické. Trochu jinak situace vypadá z pohledu měnového kurzu. Na páru s EUR/CZK dochází již od dubna 2023 k setrvalému oslabování domácí měny. Od rekordních hodnot 23 Kč EUR/CZK se kurz posunul již znatelně nad 25 Kč. A jaký je současný výhled pro ekonomiku a měnový kurz?
  • Rozhodnutí ČNB nezvyšovat úrokové sazby bere koruně vítr z plachet
    Dnešní rozhodnutí České národní banky ponechat úrokové sazby beze změny bylo vzhledem k předchozím vyjádřením členů rady a samotného guvernéra Aleše Michla dlouhodobě očekávané. Aktuální sazba ve výši 7 procent, je už teď nejvyšší od roku 1999. To je jedním z důvodů, proč volí ČNB pod vedením nového guvernéra v boji proti inflaci jinou taktiku, konkrétně devizové intervence proti oslabování české koruny, ve kterých bude pravděpodobně nadále pokračovat.
  • Rozhodnutie BoJ o menovej politike
    Na dnešnom zasadnutí sa rada BoJ pre menovú politiku jednohlasne rozhodla nastaviť nasledujúci rámec pre operácie na peňažných trhoch: BoJ bude robiť...
  • Rozhodnutí ECB zvýšit úrokové sazby o 50 bodů může dočasně zastavit posilování eura
    Evropská centrální banka dnes zvýšila základní úrokovou sazbu o 50 bazických bodů a vrátila se tak k tempu, se kterým proces zvyšování sazeb letos v červenci započala. Přestože aktuální rozhodnutí bylo očekávané, analytici společnosti Ebury nevylučovali ani další zvýšení o 75 bodů. Inflace v eurozóně v listopadu sice klesla z 10,6 % na rovných 10 %, jádrová inflace však zůstala u rekordně vysoké úrovně 5 %. To naznačuje, že cenové tlaky očištěné o volatilní složky zůstávají stále silné.
  • Rozhodnutie ECB o menovej politike
    Včera o menovej politike rozhodovala Európska centrálna banka. Základné úrokové sadzby ostali bez zmeny a ECB tiež neohlásila žiadne zmeny v nástrojoch...
  • Rozhodnutie ECB o menovej politike
    Európska centrálna banka včera prekvapivo znížila úrokové sadzby a tiež oznámila spustenie programu nákupu aktív z trhu. Prinášame Vám...
  • Rozhodnutie FOMC a vplyv na pár EURUSD
    Zasadnutia FOMC patria medzi najdôležitejšie udalosti na finančnom trhu. Po tom, čo začal mať Fed okrem zverejnenia vyhlásenia o menovej politike...
  • Rozhodnutie FOMC o menovej politike
    Včera rozhodol Fed o menovej politike. Objem QE bol podľa očakávaní znížený na 15 mld. USD mesačne z 25 mld. mesačne. Fed tiež ponechal...
  • Rozhodnutie FOMC o menovej politike
    Dnes večer bolo zverejnené rozhodnutie FOMC o úrokovej miere. Podľa očakávaní FOMC ponechalo úrokovú mieru v pásme 0.2...
  • Rozhodnutie FOMC o menovej politike
    Včera prebehlo zasadnutie FOMC. Okrem vyhlásenia FOMC boli zverejnené aj projekcie ekonomiky, základnej úrokovej sadzby a bola aj konferencia...
  • Rozhodnutie o clách zlepšilo náladu na trhoch
    Akciové trhy aj napriek slabý makroekonomickým dátam pokračujú druhý deň v rade v oživení. Nálada na akciových trhoch sa výrazne zlepšila po tom, čo Donald Trump odložil rozhodnutie o clách na dovoz automobilov do USA o 6 mesiacov. Toto rozhodnutie má obzvlášť pozitívny vplyv na európske akciové trhy. Nemecký akciový index DE30 zaznamenal prudký nárast o 1% a EU50 o 0,8%. V USA, USFANG zaznamenal nárast o 1,3%. Táto správa je pozitívna, ale na druhej strane to môže znamenať, že Trump očakáva predĺženie konfliktu s Čínou.
  • Rozhodnutie RBNZ o menovej politike
    Novozélandská ekonomika by mala tento rok zaznamenať ročný rast na úrovni 3,7 %. Globálne finančné podmienky ostávajú veľmi uvoľnené...
  • Rozhodnutí Evropské centrální banky může překvapit
    Signály ohledně zvýšení sazeb od Evropské centrální banky jsou stále obtížněji čitelné, což investorům ztěžuje rozhodování o tom, kdy regulátor zpřísní měnovou politiku v podmínkách pokračujícího globálního geopolitického napětí a příliš vysoké inflace.
  • Rozhodnutí FED - komentář Martina Pohla, Generali Investments
    Rozhodnutí FED o prodloužení omezení na výplatu dividend nebylo překvapením pro investory a nevyvolalo negativní reakci na trhu. Akcie bank ve středu dokonce vzrostly o 1.39%, zatímco celý index SP 500 přidal jen 0,8%. Hlavní motivací FEDu je zajistit stabilitu finančního systému a s případnou úpravou si chtějí počkat na konec roku, kdy budou k dispozici výsledky druhého kola zátěžových testů. Rozhodnutí nebylo jednohlasné. Proti se postavila Laela Brainard, která v rámci FED zodpovídá za finanční stabilitu. Stejně jako představitelé Demokratů poukazuje na možné oslabení kapitálové pozice bank, které by mohlo omezit úvěrovou aktivitu v ekonomice.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
XTB trading konference 2024