Středa 24. duben 2024 22:19
reklama
Fintokei ProTrader
reklama
Fintokei SwiftTrader
reklama
Fintokei ProTrader
reklama
FTMO férovost

Ropa reaguje na sezonní oživení poptávky růstem. Za to zlato je pořád jako na houpačce

26.05.2014 14:02  Autor: Saxo Bank  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Propad komoditního indexu DJ je zřejmě u konceKovy z platinové skupiny svým výkonem zastínily zlato i stříbroSójové boby a kukuřice/pšenice se vyvíjely naprosto odlišně.

Komoditní index DJ-UBS se zřejmě začíná oklepávat z výprodejů, které trvaly tři týdny a za kterými stálo všeobecné vybírání zisků z celého zemědělského sektoru. A tento sektor se dočkal minusových hodnot i v uplynulém týdnu, zejména kvůli korekcím u soft komodit a pokračujícímu propadu kukuřice a pšenice. Průmyslové kovy zase začínají cítit půdu pod nohama. Dobré výsledky hlásí hlavně nikl a hliník a kovy z platinové skupiny dokonce zastínily vzácné kovy – v souvislosti s přetrvávajícími nedostatky zásob. Podporu si zajistila i surová ropa – začíná se totiž zvedat sezonní poptávka a navíc celému sektoru delší dobu nahrává geopolitické napětí.

Zatímco se americké akcie stále obchodují kolem svých rekordních hodnot, komoditám by mohl potenciálně uškodit posilující dolar. Americké měně se podařilo s jistým zaváháním nabrat zisky, především pak vůči euru. To vše přišlo poté, co tento měnový pár 8. května téměř dosáhl hranice 1,40. A díky volbám do Evropského parlamentu by na politické scéně mohlo dojít k slabším otřesům, hlavně pokud se potvrdí úspěch protiunijních stran. V eurozóně můžeme současně vidět zpomalování výkonu ekonomik a naopak opětovné rozevírání nůžek mezi výnosy dluhopisů jádra EU a periferních států. Nedávno přitom dosáhly svých nejnižších hladin za necelé poslední tři roky. A právě všechny zmíněné faktory přenášejí nervozitu i na investory do eura. Bude proto velmi zajímavé sledovat klíčové jednání Evropské centrální banky, naplánované na 5. června. Trhy se přitom připravují na to, že by guvernér banky Mario Draghi mohl odpálit novou nálož – podobnou svému výroku z léta roku 2011 “k záchraně eurozóny podnikneme vše, co bude potřeba?.

1

Nejlépe prosperujícím sektorem jsou už druhý týden v řadě průmyslové kovy. Hliník a měď přitom nabírají podporu díky lepším datům z Číny a známkám zlepšení na americkém trhu s nemovitostmi a taky u tamní nezaměstnanosti. Nikl se po nedávné vlně likvidace dlouhých pozic opět vzpamatoval. Za růst vděčí hlavně obavám o další dodávky – konkrétně kvůli indonéským restrikcím a nadále pozastavené těžbě v dole firmy Vale v Nové Kaledonii.

2

Ropa těží podporu z geopolitických a sezonních faktorů

Pro severomořskou ropu Brent i americkou WTI byl předešlý týden opět úspěšný. Za pozitivním momentem stála kombinace každoročního oživení poptávky ze strany rafinerií – produkce benzinu totiž prudce stoupá a současně přetrvává geopolitické napětí v souvislosti se situací na Ukrajině a taky v Libyi. Týdenní zásoby ve Spojených státech se dokonce snížily o překvapivých 7,23 milionu barelů, což je nejvíce za poslední čtyři měsíce. Důvodem byly nižší importy spolu s vyšší poptávkou z rafinerií. A další podporu pak ceně americké lehké ropy dodalo i pokračující vybírání zásob z oklahomského Cushingu – obrovského zásobovacího zařízení, které slouží i jako nejvýznamnější dopravní uzel pro ropné futures obchodované v New Yorku.

3

Ropa WTI se obchodovala ve svém tradičním rozmezí, tentokrát mezi 100 a 105 dolary za barel. Mohli jsme vidět také vyšší vybírání zisků, které by mohlo ovlivnit zejména horní hranici tohoto rozmezí. Pro teď ale momentum zůstává pozitivní a hedgeové fondy navyšují své čisté dlouhé pozice – konkrétně po redukci ze začátku května.

Americký zemní plyn by potřeboval udržet ceny nahoře – aby tak podpořil vyšší těžbu

Čína a Rusko před pár dny podepsaly dosud nejdůležitější dohodu o dodávkách plynu, ovšem ceny zemního plynu se v Evropě i Spojených státech pohybovaly spíše níže. Když se podíváme na Evropu – futures na londýnské burze ICE UK se přiblížily až na šestiměsíční minima. Ve Spojených státech pak zásoby rostly více než jejich předpověď. Po velmi chladné zimě jsou nyní zásoby plynu více než 40 procent pod pětiletým průměrem obvyklým pro toto roční období. V příštích měsících by proto bylo potřeba, aby se ceny plynu dostaly výš, a podpořily tak těžaře v udržení produkce na vysokých číslech. A zároveň motivovaly elektrárny, aby z plynu přešly na uhlí. Ovšem doteď byly klimatické podmínky ideální pro obnovu zásob. Jen pomalu rostoucí teploty totiž znamenají, že bylo třeba méně paliva pro klimatizační jednotky – v porovnání s chladným počasím. Čím déle bude tento stav trvat, tím dříve by se mohly stavy zásob přiblížit cíli americké vládní agentury EIA (Energy Information Administration) ve výši 3 500 miliard kubických stop pro říjen a konec tzv. injection season, kdy distributoři hromadí zásoby v podzemních skladech.

4

Zlato (spolu se stříbrem) jako na houpačce – chvíli na hranici odporu, jindy zase podpory

Vzácné kovy se i nadále potácí mezi hranicí podpory a odporu. A jedinou dobrou zprávou je, že současné rozmezí už by asi nemohlo být těsnější, a proto se na obzoru rýsuje jeho prolomení. Důvodem, proč se drahé kovy zasekly v tomto rozpětí, je nejistota z dalšího vývoje a taky potřeba najít silný impulz pro celý sektor. Množství burzovně obchodovaných produktů krytých fyzickým zlatem dále klesá a tentokrát se už propadlo na 4,5leté minimum. Naopak fyzická poptávka možná nabere podporu. Očekává se totiž, že koncem roku se zvedne poptávka ze strany Indie. Tu v tuto chvíli brzdí omezení dovozu a nová vláda by současné restrikce měla zrušit. A protože na květen ještě připadá jeden den volna (26. květen ve Velké Británii a Spojených státech), mohli bychom se dočkat nejtěsnějšího měsíčního obchodního rozmezí od roku 2003. Obchodníci a investoři přitom zoufale touží po vyšší volatilitě. Ovšem k tomu by asi mohlo dojít jedině tehdy, pokud by se ceny zlata dokázaly dostat buď nad 1 315 dolarů, nebo naopak pod 1 277 dolarů za unci.

5

Obavy o výpadky dodávek ženou palladium a platinu nahoru

Kovy z platinové skupiny, ke kterým patří platina a palladium, v minulém týdnu opět vykázaly dobré výsledky. Podporu jim přitom dopřávají obavy o výpadky dodávek v souvislosti se stávkami horníků v Jihoafrické republice a další možné zpřísnění sankcí vůči Rusku. Díky tomu se cena palladia mohla vyšplhat až na 33měsíční maximum a platina dosáhla na nejvyšší hodnoty od loňského září. Zatímco se tak spotřebitelé začínají bát o dostupnost dodávek v příštích měsících, množství investičních pozic v burzovně obchodovaných fondech krytých platinou a palladiem stoupá na nové rekordy. Platina se teď oproti zlatu obchoduje o téměř 13 procent výše. Ovšem když vezmeme v potaz současný výhled, mohl by se tento rozdíl zvýšit až nad 15,5 procenta. Podobné hodnoty jsme přitom mohli pozorovat v lednu, kdy byly stávky v Jihoafrické republice teprve oznámeny.

Odlišné výkony klíčových zemědělských plodin

Cena klíčových plodin, ke kterým se řadí kukuřice a pšenice na straně jedné a na té druhé pak sójové body, se vyvíjela naprosto odlišně. Cena futures u nové úrody bobů totiž výrazně rostla. Houževnatá poptávka po sójových bobech ze Spojených států, kterou táhnou domácí zpracovatelé i vývozci, vedla dokonce až k tomu, že se zásoby této plodiny dostaly na riskantně nízké hodnoty. Nadcházející sezona výsadby tak nejspíše žádné zklamání nepřinese – aby se obnovily zásoby pro sezonu 2014/2015, bude třeba sklidit rekordní množství bobů. Poměr cen mezi sójovými boby a kukuřicí se díky rally na sóji dostal až na svou nejvyšší úroveň pro toto roční období za posledních deset let. Právě proto se farmáři možná letos na jaře rozhodnou osadit větší plochy půdy sójovými boby. A pokud by pěstitelé přeci jen naznali, že raději dají přednost sóji na místo kukuřici, mohlo by to mít naopak podpůrný vliv na ceny této obiloviny. Odhady její produkce by proto nakonec mohly být revidovány směrem dolů.

6


Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Ropa přidává 2 %, k růstu pomohly zprávy o útoku na iránský tanker
    Cena ropy dnes ráno roste o 2 % poté, co přišly další znepokojivé zprávy z Blízkého východu. Podle Iránských státních médií dnes došlo k explozi na iránském ropném tankeru u břehu Saudské Arábie. Podle stejných médií se mělo jednat o teroristický útok. Tanker je aktuálně v plamenech a ropa z něj uniká do moře.
  • Ropa: ráno minimum od května 2009
    Lednový futures kontrakt ropy WTI padá 1,7 % d/d na 54,4. Cenu ropy snižuje hlavně převis nabídky ropy nad poptávkou, což akcelerovalo poslední a možná...
  • Ropa: Ráno minimum od 2009
    Lednový futures kontrakt ropy WTI posiluje 0,7 % d/d na 63,4. Cenu ropy snižuje hlavně převis nabídky ropy nad poptávkou, což akcelerovalo...
  • Ropa rastie na základe dodatočných pripomienok amerického ministerstva energetiky
    Futures na ropu WTI (OIL.WTI) sa vo štvrtok obchodovali mierne nad hladinou 78,5 dolára za barel, po predchádzajúcom poklese o viac ako 3,0%, pretože americké ministerstvo energetiky potvrdilo, že v súčasnej dobe nemá v pláne využiť zásoby ropy v krajine. Energetické oddelenie sa vracia k včerajším pripomienkam ministerky energetiky Jennifer Granholmovej, ktoré začiatkom týždňa vyvolali medzi obchodníkmi opatrnosť. Granholm uviedol, že americká vláda zvažuje uvoľnenie dodávok ropy z národnej strategickej ropnej rezervy s cieľom ochladiť ceny plynu, pričom možnosťou je aj zákaz vývozu ropy.
  • Ropa rastie na 6 týždňové maximá, Brent je naspäť nad 50 USD/barel
    Európska ropa Brent sa vo štvrtok dostala nad psychologickú úroveň 50 USD za barel a vyskočila na 6 týždňové maximá. Ropa pokračovala v raste po stredajšej pozitívnej seanse, kedy čierne vzrástlo po poklese zásob v USA.
  • Ropa rastie po komentároch saudskoarabského ministra energetiky
    Ropa (OIL) vymazala predchádzajúce poklesy a v súčasnosti sa obchoduje mierne vyššie. K zlepšeniu nálady voči rope prispeli komentáre saudskoarabského ministra energetiky Abdulaziza. Saudský predstaviteľ uviedol, že zníženie vývozu ropy z Ruska bolo dobrovoľné a nikto Rusko k zníženiu dodávok nenútil. Povedal tiež, že krok zo strany Ruska je zmysluplný, keďže sa týka skôr úrovne vývozu než úrovne produkcie. Abdulaziz predovšetkým povedal, že OPEC+ urobí všetko, čo bude potrebné na podporu trhov, a že trh s ropou nezostane bez dozoru. To vyvolalo býčiu reakciu na trhu, keďže to naznačuje, že v budúcnosti sa môžu objaviť ďalšie škrty. Minister energetiky Spojených arabských emirátov dnes povedal, že OPEC+ môže potrebovať nových členov. Zväčšenie veľkosti aliancie by jej poskytlo ešte väčší vplyv a dosah na ceny ropy.
  • Ropa rastie pred stretnutím OPEC+🔼
    V utorok ráno ceny ropy stúpli o viac ako 1,5% a OIL.WTI dosiahol najvyššiu úroveň v tomto roku. OIL mierne zaostáva, ale je tiež blízko k vytvoreniu nových lokálnych maxím. Tento pohyb nahor môže byť spojený s dnešným zasadnutím OPEC +, na ktorom možno dosiahnuť dohodu o objeme ťažby „čierneho zlata“ na júl. Neoficiálne správy však naznačujú, že skupina môže toto rozhodnutie zadržať z dôvodu obáv týkajúcich sa Iránu a jadrovej dohody, ktorá určí, či sa iránska ropa dostane na trh.
  • Ropa reaguje na klíčovou technickou rezistenci
    Volatilita na trzích je dnes docela nízká. Růst cen ropy, který povzbudil pokles obav z mutace Omicron, zastavila technická rezistence ve formě klesající trendové čáry. Mimo technických faktorů dnes vystoupil irácký ministr pro ropu. Řekl, že plánované uvolnění strategických rezerv může cenu ropy negativně ovlivnit, i když očekává pouze nízký dopad.
  • Ropa reaguje na obchodné sankcie ďalšími výraznými poklesmi
    Ceny ropy výrazne klesli po prudkom zvýšení obchodného napätia medzi Washingtonom a Pekingom, čo je výsledkom obáv ohľadom negatívneho vplyvu na globálny dopyt po rope. Ropa Brent skončila minulý týždeň na 73 USD po prepade o 2,9 USD za barel, čo predstavuje pokles o 3,82 % v rámci jedného obchodného dňa. Na newyorskej komoditnej burze NYMEX cena americkej ľahkej ropy WTI klesla o 2,62 USD (-3,91 %). V piatok uzavrela na hodnote 64,38 USD.
  • Ropa reaguje na obchodní sankce dalšími výraznými poklesy
    Zvýšení obchodního napětí mezi Washingtonem a Pekingem vyvolalo výrazný pokles cen ropy. Velkou měrou k této situaci „dopomohly“ obavy z negativního ovlivňování globální poptávky po ropě. Ropa Brent se minulý týden propadla o 2,9 amerických dolarů na 73 dolarů za barel. To je pokles o 3,82 % během jediného obchodního dne. Na newyorské komoditní burze NYMEX se cena americké lehké ropy WTI propadla o 2,62 dolarů (-3,91 %). Týden uzavřela na hodnotě 64,38 amerických dolarů.
  • Ropa ropovodem družba stále neteče
    Ropa ropovodem Družba nepřitéká už pátý týden v řadě. Rusové obviňují z průtahů obnovení dodávky Polsko, které nyní požaduje kompenzaci.
  • Ropa roste a vyhlíží dohodu, akcie společný směr nenacházejí
    Dnešek je nakonec velmi úspěšným dnem pro ropu, jejíž cena letí vzhůru o více než 4 procenta. Debata kolem produkce OPEC+ se zvrtla pro cenu tím lepším směrem. Zúčastněné země jsou údajně blízko kompromisu, který zajistí stabilní (tedy nezvýšenou) produkci v únoru. Ruský návrh na vyšší těžbu byl odmítnut a Saúdská Arábie údajně zvažuje dobrovolně omezit svou produkci.
  • Ropa roste, Čína plánuje navýšit rezervy
    Na trhu můžeme pozorovat výrazný nárůst cen ropy. Dle reportu Bloombergu plánuje Čína budovat strategické rezervy. Peking chce navýšit své zásoby tak rychle, jak to jen bude možné, a pojistit si tak rekordně nízkou cenu. Ropa Brent (OIL) se tak dnes ráno pohybuje v zisku 6,8 % a ropa WTI (OIL.WTI) přidává 4,8 %.
  • Ropa roste díky čínskému optimismu, trh se vyrovnává se zvýšenými zásobami v USA
    Ve čtvrtek ceny ropy stouply, jelikož naděje na oživení poptávky po pohonných hmotách v Číně kompenzovaly ztráty, které způsobil silný dolar a velký nárůst zásob ropy v USA.
  • Ropa roste druhý den v řadě
    Ropa si ve středu brzy ráno připsala více než 1 %, poháněna stále vysokou poptávkou po této komoditě. Březnové futures na ropu Brent vzrostly o 1,14 % na 88,51 USD za barel, zatímco březnové futures na ropu WTI vzrostly o 1,24 % na 85,88 USD za barel. Cena ropy Brent se poprvé od poloviny podzimu 2014 dostala nad 89 USD a druhý den v řadě posunula nová maxima.
  • Ropa roste i po propadu, který zažila minulý týden, a klíčový ropovod v USA zůstává uzavřen
    Ropa začala růst kvůli klíčovému severoamerickému ropovodu, který zůstal uzavřen, a také kvůli trhu, který se zabýval nejnovějším vývojem virů v Číně.
  • Ropa roste kvůli oživení v Číně a plánu USA na doplnění zásob, který zlepšuje výhled
    Ropa na začátku týdne stoupla kvůli příslibu Číny oživit spotřebu a plánu Bidenovy administrativy začít s doplňováním strategických zásob ropy v zemi.
  • ⛽ Ropa roste nad 80 dolarů za barel
    Ceny ropy nadále stoupají, protože rizika ohrožující lodní dopravu v Rudém moři se stále zvyšují. USA spolu se svými spojenci plánují vytvořit koalici, která by měla pomoci zajistit stabilitu na jedné z nejdůležitějších vodních cest světa v situaci, kdy dochází k častějším útokům jemenských povstalců Hútíů na obchodní plavidla. Vojenská akce proti húthijským povstalcům v Jemenu není vyloučena. Hútíové na tento vývoj reagovali prohlášením, že pokud se USA více zapojí, budou reagovat útoky na americké bojové lodě a zájmy v regionu.
  • Ropa roste na pozadí eskalace na Ukrajině
    Ceny ropy téměř překročily klíčovou hranici 100 USD za barel v důsledku rozhodnutí Ruska vyslat vojáky do povstaleckých oblastí na východě Ukrajiny. Tento krok Moskvy způsobil, že se východní Evropa ocitla na pokraji války.
  • Ropa roste na pozadí napjaté situace na Blízkém východě 🔔
    Ropa Brent dnes posílila o téměř 1 %, přičemž ceny reagovaly pozitivně na úrovni kolem 81 USD za barel. Vůdce jemenských bojovníků Hútíů naznačil, že jejich síly jsou připraveny na další vojenskou eskalaci zaměřenou proti armádám Spojených států a Spojeného království. Americký prezident Joe Biden zdůraznil, že ačkoli USA nepotřebují širší konflikt na Blízkém východě, rozhodly se podniknout příslušné vojenské kroky. V současné době situace v Jemenu ukazuje na relativní patovou situaci a bojovníci i přes přítomnost mezinárodních jednotek nepřestali se svými akcemi.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

Forex brokeři
DeGiro
Broker EX-CAP
eToro
reklama
FTMO král