Úterý 19. březen 2024 12:55
reklama
Swissquote Bank
reklama
Instaforex krypto ebook
reklama
Fintokei SwiftTrader
reklama
CapXmaster

Český PMI index slibuje pokračování ekonomického oživení

05.05.2014 08:35  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk
Česká koruna až do poloviny uplynulého týdne proti euru oslabovala, když ve středu zaznamenala dokonce své šestitýdenní minimum 27,47 CZK/EUR. Na kurz koruny pravděpodobně pořád působí dividendová sezóna a s ní spojené převažující klientské objednávky eur, ve středu se navíc projevil i celosvětový efekt růstu rizikové averze spojený s výrazným zklamáním z údajů pro americký HDP v Q1 14 (růst jen o 0,1 % q/q, anualizovaně). Můžeme ale nalézt i důvody pro posílení samotného eura vůči ostatním měnám, když společné evropské měně pomohlo zrychlení inflace v měsíci dubnu. Kurz CZK/EUR se po dosažení středečního extrému nakonec posunul mírně dolů a koruna tak uplynulý týden uzavírala na mezibankovním trhu zhruba na úrovni 27,45 CZK/EUR – jen marginálně slabší oproti své konečné hodnotě z předchozího pátku.
 
Ostatní středoevropské měny, forint a zlotý, profitovaly během týdne především z určitého uvolnění na Ukrajině. Maďarská měna si v celotýdenním hodnocení připsala proti euru procento, zlotý pak zhruba čtvrt procenta. Jak ukázal pátek a víkend, šlo však pravděpodobně jen o klid před bouří. Obnovení bojů na východě Ukrajiny může mít v tomto týdnu především pro zlotého a forint negativní důsledky.
 
Kalendář makroekonomických údajů a zpráv ze středoevropských ekonomik byl v minulém týdnu poměrně krátký. Zasedání maďarské centrální banky (MNB) se obešlo bez překvapení, když MNB opět snížila svoji klíčovou sazbu o 10 bb na nové historické minimum 2,50 %. Podle prohlášení měnověpolitické rady bude MNB na svých dalších jednáních dále zvažovat rizika vývoje ekonomiky, vnějšího prostředí a rizik, takže opětovné snížení sazeb nelze vyloučit. Na dalším směřování měnové politiky v Maďarsku se do velké míry projeví vývoj na Ukrajině – eskalace rizikové averze by oslabila forint a pravděpodobně zabránila dalšímu uvolnění měnových podmínek.
 
Na závěr týdne jsme se v České republice dočkali zveřejnění dubnového indexu PMI z průmyslu a plnění státního rozpočtu za leden až duben. Český PMI index plně v souladu s naším očekáváním vykompenzoval svůj březnový pokles a navrátil se na svou únorovou hodnotu 56,5 bodu, což je zároveň nejvyšší úroveň za poslední téměř tři roky. Dubnový nárůst indexu táhly především nové objednávky a subindex zaměstnanosti, což představuje nadále dobré zprávy i pro budoucí vývoj českého průmyslu.
 
Státní rozpočet v dubnu vykázal kumulativní přebytek 26,6 mld. CZK (+43 mld. CZK y/y), což je opět nejlepší historický výsledek. Důvodem byl výrazný meziroční kumulativní růst příjmů o téměř 10 % při současném mírném poklesu výdajů. Za zvýšením příjmů stojí několik hlavních faktorů: (1) vliv vyššího výběru daní díky předzásobení tabákovými výrobky a růstu maloobchodních tržeb v závěru loňského roku, kdy část vybraných daní spadá na hotovostním principu až do letošního rozpočtu, (2) jednorázové položky jako například 8,5 mld. CZK příjmů z aukce kmitočtů LTE, (3) vyšší příjmy z EU a (4) celkově lepší výkonnost ekonomiky, která zvyšuje daňové základy. Především právě na základě vyššího než očekávaného ekonomického růstu (rozpočet je založena předpokládaném růstu HDP o 1,3 %, náš výhled je 1,9 %) nás vedla k revizi očekávaného schodku rozpočtu ke konci roku z původně plánovaných 112 mld. CZK na 60 mld. CZK.
 
Česká swapová křivka se během pátečního obchodování nejprve posunula vzhůru po zveřejnění silných údajů z trhu práce v USA. Eskalace ukrajinské krize však sazby opět vrátila směrem dolů.
 
Tento týden budou zveřejněny čerstvá data z české ekonomiky. Dočkáme se březnové obchodní bilance, maloobchodních tržeb a aktivity v průmyslu a stavebnictví taktéž za březen. Především průmysl by měl zaznamenat velmi slušný růst o 8,4 % y/y, a potvrdit tak svou pozici tahouna českého ekonomického oživení. Výjimečně ve středu bude zasedat Česká národní banka, žádnou změnu měnové politiky však nečekáme. Inflace sice mírně zaostávala za očekáváním centrální banky (v lednu až březnu dosahovala 0,2 % v porovnání s 0,4 % podle prognózy ČNB), data z reálné ekonomiky ale naopak přinášela pozitivní překvapení. Kurzový závazek ČNB navíc zůstal neohrožen, když se měnový pár CZK/EUR pohyboval pro centrální banku v bezpečné oblasti zhruba 27,30-27,60. Zajímavý bude pohled na novou prognózu ČNB. Předpokládáme, že centrální banka přiblíží svoji předpověď našemu výhledu, tj. především sníží očekávání pro inflaci a 3M PRIBOR.  Ponecháváme tak v platnosti naše očekávání, že ČNB ukončí intervenční režim až zhruba v polovině příštího roku. První zvýšení sazeb by pak mělo nastat na začátku roku 2016.
 
Centrální banka bude zasedat i v Polsku, kde se však také nečeká žádná změna měnové politiky. NBP by měla ponechat sazby na historickém minimu 2,50 % až minimálně do konce Q3 14. Pro kurz zlotého (a forintu) tak bude mít větší vliv (velmi pravděpodobně negativní) zmíněné vyhrocení situace na Ukrajině.

Marek Dřímal
Economic & Strategy Research
Investment Banking
Komerční banka, a. s.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Český index pod tlakem, masivně ztrácel bankovní sektor v čele s Erste (RBAG.CZ)
    Akciové indexy v průběhu čtvrteční seance ztrácely. Strach z nárůstu počtu případů koronaviru se nevyhnul ani pražské burze. Index PX (CZKCASH) zaznamenal pokles o 1,88 % na 848,85 bodů. Nejvyšší ztráty zaznamenal bankovní sektor Erste bank (RBAG.CZ) klesla o 3,37 % na 473,50 Kč. Druhý nejvyšší pokles zaznamenala Komerční banka (KOMB.CZ) se ztrátou 3,17 % na 473,50 Kč a Moneta (MONET.CZ) ztratila 2 % na 53,80 Kč za akcii. Objem obchodů s akciemi za dnešní den je 769,9 mil. Kč.
  • Český i německý HDP za II. čtvrtletí se silný růstem
    Údaje z evropského průmyslu vykazovaly smíšené výsledky. Slabší výsledky z Německa a Francie počítají se snížením průmyslové produkce v eurozóně o 0,6 %. I přes předpokládaný pokles by se průmyslová produkce měla v celé eurozóně zvýšit za II. čtvrtletí o 1,2 % q/q. Průmysl potvrdil dobrou dynamiku HDP eurozóny a letošní rok HDP eurozóny by měl také přidat přes 2 %. III. čtvrtletí je pro ekonomiky zemí s platbou eurem velmi dobré. Předběžný odhad německého HDP avizuje silný mezičtvrtletní růst o 0,9 %.
  • Český lékařský patent vstupuje po celém světě do národních fází
    Vynález revoluční konstrukční platformy pro desítky aplikací v medicíně, například pro bezpečnou katetrizaci močového měchýře, v loňském roce představený týmem společnosti RIOCATH a Ústavu organické chemie a biochemie Akademie věd, vstupuje do další fáze patentové ochrany po celém světě. Hned v první vlně jde o ochranu v těchto zemích: USA, Evropská unie, Kanada, Austrálie, Singapur, Izrael, Jižní Korea, Japonsko, Čína, Indie, Spojené arabské emiráty, Saúdská Arábie, Egypt, Brazílie, Mexiko, Ruská federace a ostatní Eurasijský region. Registrace národních patentů znamenají první krok pro vstup na příslušné trhy.
  • Český luxus ohromil svět: Česká akciová společnost zažívá mimořádný úspěch
    Mezi zákazníky ANTORINI patří české a světové osobnosti, významní představitelé z oblasti kultury i vědy, nadnárodní korporace a také prezidentské kanceláře. Pro mnohé z nich ANTORINI připravuje luxusní dárky na míru dle konkrétních požadavků opatřené erbem, státním znakem, logem společnosti a někdy také iniciály. Většina výrobků ANTORINI je předávána při významných příležitostech a jako VIP dárky.
  • Český maloobchod dál padá
    Maloobchod v srpnu dál výrazně klesal (0,7 % meziměsíčně) napříč všemi hlavními kategoriemi a po sezónním očištění již pátý měsíc v řadě. Meziroční propad se proto prohloubil a v srpnu činil 8,8 %. Jedinou světlou výjimkou zůstávají tržby v prodejnách s farmaceutickým zbožím (+1,3 %) a drogérie (stagnace).
  • Českým letištím vzal koronavirus více cestujících než evropským. I letiště na Lanzarote nebo v norském Bodø odbavuje letos více cestujících než Praha
    Česká letiště byla v letošním druhém čtvrtletí zasažena dopady šíření koronavirové nákazy a souvisejících protipandemických opatření vesměs citelně výrazněji než v souhrnu letiště evropská. Vyplývá to z dostupných údajů, které nově zveřejnil Eurostat.
  • Českým podnikům kvůli překotnému růstu mezd klesá ziskovost a omezují své investice. České ekonomice se ale ve druhém čtvrtletí dařilo lépe, než se myslelo
    Český statistický úřad dnes dále zpřesnil svůj odhad růstu české ekonomiky v letošním druhém čtvrtletí. Tuzemské hospodářství si polepšilo meziročně o 2,8 procenta. Tedy výrazněji, než ČSÚ dosud předpokládal. Jeho předchozí zpřesněný odhad totiž uváděl hodnotu růstu 2,7 procenta. Mezičtvrtletní růst zůstává nezměněn na úrovni 0,7 procenta.
  • Českým spotřebitelům se zhoršuje nálada
    Kurz koruny se od kurzového závazku zřejmě neodlepí ani dnes. Bude sice zveřejněn srpnový průzkum podnikatelské a spotřebitelské důvěry v domácí ekonomiku, ten však kurz koruny zanechá nejspíš chladný. Důvěra spotřebitelů od počátku roku klesá. V červenci se dostala na nulu, přičemž níže byla naposledy v říjnu 2014. Spotřebitelům zřejmě náladu kazí nejistota spojená s brexitem a uprchlická krize. I tak ale spotřeba domácností zůstane v letošním roce hlavním zdrojem růstu HDP. Celkovou důvěru drží na slušných úrovních důvěra podnikatelů. Těm nahrává slušná poptávka po českém zboží a především mimořádně dobrá situace v automobilovém průmyslu. Ani srpnový konjunkturální průzkum tak ze zajetých kolejí zřejmě nevybočí. V Polsku bude dnes zveřejněna míra nezaměstnanosti za červenec. Ta by měla o další dvě desetiny poklesnout na 8,6 % a vylepšit tak náladu polskému zlotému.
  • Českým státním dluhopisům se zatím v letošním roce nedaří
    České státní dluhopisy v letošním roce zatím rozhodně mezi premianty finančních trhů nepatří. Index zhodnocení českých státních dluhopisů Bloomberg Barclays totiž od začátku roku do konce září oslabil o 2,9 %. Přitom jenom v září index oslabil o 1,4 %.
  • Český PMI index se vrátí do zóny expanze
    Tento týden se trhy začnou postupně probouzet z prázdninové letargie a připravovat se na zářijovou várku dat. Ve čtvrtek budou v celém regionu zveřejněny srpnové PMI indexy mapující náladu ve zpracovatelském průmyslu. Zatímco nálada v maďarském průmyslu v červenci o tři body stoupla (na 53,9 bodu), český PMI index se poprvé od dubna 2013 propadl pod 50bodovou hranici a po 39 měsících expanze tak ukázal na zpomalení aktivity. Po 37 měsících růstu v červenci poklesl i objem nových zakázek. Srpnový index bude tedy určitě pozorně sledován. S největší pravděpodobností se z červencového propadu oklepe a vrátí se do zóny expanze. Náš odhad počítá s 51,9 body. Podobné faktory se promítají i do vývoje nálady v Polsku. Tam se PMI v červenci držel nad 50bodovou hranicí jen těsně (50,3 bodu).
  • Český PMI indikátor pokořil hodnotu 50 bodů
    Český index nákupních manažerů ve výrobě se v září dostal nad 50ti bodovou hranici značící expanzi. Stalo se tak poprvé po téměř dvou letech. Oproti srpnu indikátor vzrostl o 1,6 bodů a činí 50,7. Byly tak dohnány PMI indexy zemí sousedících s ČR, které hodnotu 50 bodů pokořily již v létě. Index nákupních manažerů ve výrobě tak navázal na trend růstu trvající již od dubnového propadu. Růst byl tažen zlepšením provozních podmínek napříč zpracovatelským sektorem. Objem výroby zrychlil, čemuž napomohl návrat k expanzi nových objednávek v souvislosti se zesílením zahraniční poptávky. Nadále však pokračoval pokles cen s ohledem na konkurenční tlaky a nejistou situaci v poptávce. Rozpracovanost v září klesala, i tak ale přetrvávaly volné kapacity, což vedlo k dalšímu snižování počtu zaměstnanců. Tempo propouštění však zpomalilo až na hodnoty z června 2019. Výhled pro budoucí vývoj poptávky je pozitivní, čímž se zlepšila prognóza výroby a zvýšil podnikatelský optimismus.
  • Český PMI nejlepší za poslední dva roky
    Navzdory velmi špatné listopadové kovidové situaci, indikátor PMI překvapil růstem z říjnových 51,9 bodů na 53,9 bodů. Situace ve zpracovatelském průmyslu se tak podle respondentů zlepšila nejvíce za poslední více než dva roky. Report se rekordy jen hemžil. Objemy nových zakázek vzrostly nejrychlejším tempem od července 2018, nákupy vstupů se zvyšovaly nejrychlejším tempem za více než dva roky, prudce rostl i objem rozpracované výroby. Zároveň se začaly projevovat problémy v dodavatelských řetězcích, komodit byl nedostatek a prodlevy v dodávkách byly nejdelší od dubna letošního roku. To se následně odrazilo v růstu cen vstupů, který byl nejrychlejší od února loňského roku. Celkově mezi firmami panoval optimismus, když věřily, že výroba v příštím roce dále poroste. Firmy také začínají zvažovat nábory nových zaměstnanců, ke kterým je začíná tlačit nedostatek výrobní kapacity. Listopadové ukazatele tak potvrzují vysokou odolnost domácího průmyslu i ve stavu obtížné pandemické situace. Nedochází již k tomu, čeho jsme byli svědky na jaře, kdy se průmysl sám uzavíral i bez nařízení vlády. Firmy se naopak snaží produkci rozšiřovat, k čemuž jim nahrává solidní domácí i zahraniční poptávka. Významnou roli hraje situace v průmyslu v eurozóně, především v Německu, kde indexy PMI také dosahují vysokých úrovní. To pak prospívá i exportně orientovaným českým průmyslovým podnikům.
  • Český PMI se propadnul pod padesátibodovou hranici
    Kurz domácí měny se včera posunul přibližně o haléř směrem ke kurzovému závazku. I v dnešních ranních hodinách se česká měna obchoduje blízko úrovně 27,025 CZK/EUR. Bez výraznějšího trendu a tedy i bez výraznější reakce na zveřejněné PMI z průmyslu se včera obchodovaly i polský zlotý a maďarský forint. Polská měna se drží blízko úrovně 4,36 PLN/EUR, zatímco kurz forintu se obchoduje těsně pod hladinou 311 HUF/EUR.
  • Český PMI se v srpnu mírně zvýšil
    Index nákupních manažerů PMI se v sprnu zvýšil z červencových 41,4 bodu na 42,9 bodu a předčil tak naše i tržní očekávání. Ukazatel se však stále nachází hluboko pod padesátibodovou hranicí, značící fázi kontrakce. Sem ho tlačí silné propady ve výrobě i nových zakázkách. To se pak odráží ve snaze firem redukovat zaměstnanost, snižovat nákupy vstupů a vyskladňovat. Firmy tak měly v srpnu více volných kapacit, přičemž rozpracovanost klesla nejprudším tempem za poslední tři roky. Zlepšení situace v dodavatelských řetězcích pak vedlo k dalšímu tlaku na snižování cen vstupů a tím i nákladů firem. Ty pak situaci využívaly k podpoře prodeje a poskytování zákaznických slev. I tak ale čeští producenti dále snižovali objem výroby a výstup tak klesal již patnáctý měsíc v řadě.
  • Český průmysl čelí obchodním válkám i brexitu, avšak už to pomalu přestává stačit i jen na dýchavičný růst
    Český průmysl čelí obchodním válkám i brexitu, avšak už to pomalu přestává stačit i jen na dýchavičný růst. Propad německého průmyslu a další nepříznivé zahraniční faktory v září stáhly tuzemský průmysl do červených čísel. V průběhu roku dynamika průmyslu postupně dále slábne.
  • Český průmysl dál expanduje díky automobilům
    Průmyslová výroba v prosinci meziměsíčně vrostla o 0,2 % (po sezónním očištění). V meziročním vyjádření po odečtení meziroční kalendářní výhody dvou pracovních dnů to znamená růst 0,5 %. Data bez očištění o kalendářní vlivy ukazují meziroční expanzi o 5,7 %, což bylo zhruba jeden procentní bod nad naším odhadem i mediánem trhu. O významném překvapení nemůže být řeč. Analytici v průměru čekali slušný výsledek a to se zhruba naplnilo.
  • Český průmysl dopadá lépe, než se čekalo. Masivní propouštění však hrozí stále
    Průmyslová výroba v ČR v červenci podala lepší než očekávaný výkon. Její meziroční propad byl totiž mělčí, než se předpokládalo, a sice pětiprocentní. Předpokládal se přitom bezmála sedmiprocentní pokles. Zrovna tak předčil očekávání i zahraniční obchod, který je s průmyslovou výrobou do značné míry provázaný. Červencová bilance zahraničního obchodu dosáhla úrovně 13,4 miliardy korun, zatímco se počítalo pouze s necelými třemi miliardami přebytku.
  • Český průmysl drtí drahé energie a musí propouštět. Hlásí prudké zhoršení výrobních podmínek – a bude hůř
    Výrobní podmínky v českém zpracovatelském průmyslu se v listopadu markantně zhoršily. Zhoršily se více, než předpokládali experti oslovení agenturou Bloomberg. A to přitom tyto předpoklady nebyly nijak optimistické. Experti oslovení agenturou ve střední hodnotě čekali, že index nákupních manažerů v českém zpracovatelském průmyslu – jak jej sestavuje společnost S&P Global – vykáže úroveň 42,6 bodu. Místo toho to ovšem je jen 41,6 bodu.
  • Český průmysl drtí kleště energetické drahoty a hrozby recese. V lednu zklamal
    Tuzemský průmysl nakročil do nového roku zle. Průmyslová produkce se meziročně propadla, a to poprvé od loňského dubna. Propad činí 1,4 procenta. Meziměsíčně je pád rovněž nečekaně silný, o 2,7 procenta.
  • Český průmysl drtí kleště energetické drahoty a hrozby recese. V únoru se však vzepjala alespoň výroba aut
    Tuzemský průmysl v únoru poněkud korigoval své nepříliš dobré nakročení do nového roku. Průmyslová produkce v ČR v únoru stoupla meziročně o dvě procenta, v souladu s očekáváním. Táhla ji hlavně výroba automobilů. Autoprůmyslu se dařilo dokončovat rozpracovanou produkci a podal tak uspokojivý výkon i navzdory odstávkám některých výrobců. Ovšem i z důvodu nízké srovnávací základny loňského února. Letos v únoru odstávka postihla například kolínskou automobilku Toyota, která produkci musela přerušit kvůli nedostatku součástek.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Swissquote Bank