Čtvrtek 28. březen 2024 22:33
reklama
Dukascopy new
reklama
Fintokei SwiftTrader
reklama
Swissquote Bank
reklama
Dukascopy new

Růst americké ekonomiky ve 4Q splnil očekávání, tažen spotřebiteli a vývozem

30.01.2014 14:47  Autor: Patria  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Americká ekonomika v posledním kvartále loňského roku zpomalila, ale nezklamala. Růst o 3,2 procenta (mezikvartální anualizovaný růst) znamená naplnění tržního odhadu. V předchozím čtvrtletí HDP přidal silných 4,1 procenta. Klíčovým tahounem růstu byla spotřeba domácností, kterou doplnilo zrychlení vývozu.

Spotřeba amerických domácností se ve čtvrtém kvartále zvýšila o 3,3 procenta po 2procentním růstu o kvartál dříve. Tak silný růst se vrací po třech letech a stojí za ním stejnou měrou poptávka po zboží i službách. Ke zvýšení HDP spotřeba přispěla 2,3 procentního bodu.

Dalším důležitým prvkem bylo zrychlení vývozu. Jeho růst o 11,4 procenta s výrazným 15,1procentním nárůstem vývozu zboží přidal ekonomice 1,5 procentního bodu. Naproti tomu dovoz zpomalil na 0,9 procenta a příspěvek zahraničního obchodu celkově tedy zůstává vysoce pozitivní.



002

Méně než v předchozím kvartále ekonomiku táhly investice do fixního kapitálu. Ty se zvýšily pouze o 0,9 procenta, zatímco předtím to bylo 5,9. O zhoršení se postaral hlavně propad investic do domů a bytů o 9,8 procenta. Tyto investice přitom po řadu čtvrtletí držely dvouciferné tempo růstu. Změna zásob zvýšila růst HDP ve 3Q o 1,7 procentního bodu. O kvartál později to už bylo znatelně méně, 0,4 procenta.

Brzdou pro ekonomiku byl pokles vládních výdajů. Snížily se o 4,9 procenta po předchozím nepatrném zvýšení. Růst HDP tak vláda snížila o necelý procentní bod. Za propadem výdajů lze ovšem hledat říjnový výpadek financování státních institucí.

Ve struktuře je tedy negativním bodem ztráta dynamiky realitního sektoru, která se projevila slabým růstem investic. Další informace jsou však příznivé. Především jde o další zesílení spotřebitelské poptávky, proti kterému nešel výrazný nárůst dovozu. Dobrou zprávou je také silná dynamika vývozu, ačkoli toto tempo bude přechodné. Růst HDP tentokrát nebyl tak závislý na hodně volatilních zásobách, navíc ho zasáhl jednorázový faktor v podobě uzavírky vlády. Bez podzimního zaváhání politiků by mohla ekonomika udržet vysoké tempo ze 3Q. Zpomalení americké ekonomiky ve čtvrtém kvartále proto není zklamáním. Naopak se potvrzuje pokračující oživení a s ním i výhled postupného odbourávání měnového stimulu Fedu.

Meziročně HDP Spojených států přidal ve 4Q 2,7 procenta. Růst za celý rok 2013 činil 1,9 procenta, což znamená zpomalení ve srovnání s rokem 2012, kdy se produkt zvýšil o 2,8 procenta.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Růst akcií odpoledne ztrácí na síle a koruna k euru slábne k 26,00
    Donald Trump se dnes znovu opřel do Fedu známou argumentací ve prospěch snížení sazeb, ve které tentokrát zdůraznil padající eurodolar. Ten se paradoxně zrovna zvedal a po tweetech zamířil dolů na 1,2170. Vliv samotných slov amerického prezidenta bychom však v tomto případě nepřeceňovali.
  • Růst akcií Orco: Jean-Francois Ott nakupoval. Akcie znovu zpevňují
    Realitní skupina Orco Property Group byla oficiálně vyrozuměna, že její šéf Jean-Francois Ott ve dnech 10. a 11. ledn...
  • Růst akcií se přesouvá do zámoří, zatímco evropské dluhopisy se vyprodávají
    Akciový optimismus po Evropě ovládl také americké akciové trhy a klíčové indexy si připisují solidní zisky od 1 až do 3 procent v případě Milána. Z dluhopisů se investoři stahují, což platí zejména pro ty evropské. Třeba řecký 10Y výnos je nahoře o 25 bazických bodů. Eurodolar se pozvolna sesunul od 1,02 pod 1,0160.
  • Růst akcií se ráno vyčerpává, Powell bude hájit reakci Fedu
    Včerejší nadšení vyvolané zprávami o nadějných výsledcích testů vakcíny proti COVID-19 doznívalo dnes v Asii. Také Evropa ještě otevřela slušně do plusu, ale později hlavní akciové indexy o zisky přicházejí. Nyní se obchodují poblíž včerejších hodnot, některé pod nimi. Ropa sice své včerejší zisky korigovala, ale později se naopak opět vydává vzhůru.
  • Růst akcií si bere oddechový čas
    Americké akcie ve středeční seanci klesly, zatímco trh s dluhopisy se stabilizoval po nebývalém propadu. Na dluhopisy doléhají výzvy centrálních bank k tvrdším opatřením na omezení inflace, zatímco investoři drží akcie jako zajištění proti inflaci, což podnítilo růst indexu S&P 500 v pěti z posledních šesti seancí.
  • Růst akcií uvadá, dolar jede dál. Libra se po špatných zprávách relativně drží
    Evropské akcie vystartovaly do nového týdne solidním růstem a své zisky, zhruba do jednoho procenta, si odpoledne drží. Horší je to s Amerikou, která po pozitivním úvodu svůj růst už prakticky vymazala. Mírný růst výnosů na hlavních dluhopisových trzích se už dál nezvýrazňuje a během odpoledne sledujeme už jen stagnaci.
  • Růst akcií v Evropě zpomalil, hlavní měny zůstávají v pohybu nejednotné
    Výsledky amerických firem včera potěšily a přišly v pravý čas, aby trhy pomohly vytáhnout vzhůru po relativně prudké korekci. Na strmý růst akcií na Wall Street navázala Asie a nyní také Evropa míří vzhůru, ačkoli už pouze volným tempem.
  • Růst akcií v Japonsku vytáhl vzhůru zbytek asijského akciového sektoru
    Asijské akcie, tažené vzhůru prudkým posilováním akciových titulů v Japonsku souvisejícím se slábnoucí domácí měnou, zaznamenaly v průběhu úterního obchodování růst. Regionální hlavní index vymazal prvotní pokles a poprvé v tomto měsíci zacílil na růst. Poté, co v minulých šesti obchodních seancích ztratil celkově 3,6%, přidával v průběhu úterý v 12:10 hongkongského času MSCI Asia Pacific Index 0,7% na 127,35 bodů.
  • Růst akcií vypadá velmi křehce, americké výnosy odpoledne obracejí opět dolů
    Kolem obchodní války padají nová prohlášení z obou stran, která však většinou nepřinášejí nové informace. Čína hovořila o ekonomickém terorismu USA, americký prezident znovu mluvil o tom, jak by Čína chtěla dohodu, ale on je spokojený se cly. Možná nejzajímavější bylo nakonec prohlášení čínského ministerstva obchodu, že země chce uspokojit rozumnou poptávku po kovech vzácných zemin, ale je nepřijatelné, aby je používaly některé země, které se obrátí proti Číně. Vytažení této karty v obchodní válce tak vypadá o něco pravděpodobněji, ale na trzích to dnes vidět není.
  • Růst akciových trhů zarazila tisková konference prezidenta Trumpa
    Pražská burza navázala na pozitivní sentiment z konce předešlého týdne a první tři dny tohoto týdne posilovala. Nicméně pak se obchodování otočilo a ve zbytku týdne PX index oslaboval. Za celý týden si ale polepšil o cca 2 %. Co se týká jednotlivých jmen obchodovaných na BCPP, prim hrály banky. Ty podpořila zpráva o chystaném záchranném fondu Evropské komise na podporu evropské ekonomiky. Banky vzrostly za týden až o téměř 10 %. Ztráty kolem 1 % zaznamenal ČEZ a Avast.
  • Růst americké ekonomiky v IQ - nic převratného
    Počínaje dneškem startuje hektická série důležitých makroekonomických dat z Ameriky a eurozóny, která zarámuje nadcházející zasedání Fedu a ECB. Sérii spustí dnes odpoledne a zítra dopoledne mediálně vděčné statistiky růstu HDP (v tomto případě za první kvartál tohoto roku). Dnes odpoledne bude tedy nejprve reportovat růst HDP americké ekonomika.
  • RŮST AMERICKÉHO DOLARU ZASTAVIL ÚDAJE, KTERÉ BYLY ZKLAMÁNÍM
    Údaje o americké průmyslové produkci poklesly za duben mnohem více, než se očekávalo. Industriální data ukázala ...
  • Růst AUD/USD se zastavil uprostřed mírových rozhovorů v Turecku a lockdownu v Šanghaji
    Vzestupný trend AUD/USD se zastavil. AUD se usadil v oblasti 0,75 bočním trendem, což odráží váhavost kupujících. Býci na tomto páru potřebují překonat další úroveň rezistence na 0,7560, což odpovídá hornímu pásmu indikátoru Bollinger Bands na denním grafu. To vytvoří další vzestupnou hybnost pro pár. Přesto obchodníci váhají s testováním tohoto cíle. Zatímco celkový technický obraz podporuje australský dolar, bude hodně záviset na fundamentálních faktorech. Klíčové geopolitické události mohou posunout sentiment trhu jakýmkoli směrem. Obchodníci buď dosáhnou nového maxima, nebo ustoupí k úrovni supportu 0,7460 (střední pásmo indikátoru Bollinger Bands, které se shoduje s linií Kijun-sen na čtyřhodinovém grafu).
  • Růst bitcoinu připomíná oživení býčího trhu v roce 2019
    Akcie největšího německého obranného konglomerátu Rheinmetall (RHM.DE) dnes posilují o více než 3,5 %. Společnost zvýšila odhady tržeb a tlačí na Berlín, který žádá o další velké zakázky. V loňském roce konglomerát vyčlenil 700 milionů eur na rozšíření výrobních kapacit v rámci přípravy plánu na posílení německé armády. Náladu zlepšila také dohoda Německa o dodávkách Leopardů na Ukrajinu:
  • Růst cen akcií letos táhnou valuace
    Globální akciové trhy zažívají od začátku letošního roku velice vydařené období. Index MSCI All Country World Total Return totiž připisuje zhodnocení 18 %. Podívejme se proto na detailní kontribuční analýzu, která zhodnotí, jak jednotlivé klíčové fundamentální faktory přispěly k celkovému výnosu.
  • Růst cen bytů o 14,5 procenta v ČR byl ve 2. čtvrtletí třetí nejvyšší v EU
    Meziroční růst cen domů a bytů v Česku ve druhém čtvrtletí zrychlil na 14,5 procenta, což je nejvíce za posledních šest let. O čtvrtletí dřív se ceny zvýšily o 12,1 procenta. Mezi zeměmi Evropské unie byl růst třetí nejvyšší. V porovnání s prvním čtvrtletím se ceny zvýšily o 3,9 procenta. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil evropský statistický úřad Eurostat. V EU ceny meziročně vzrostly v průměru o 7,3 procenta.
  • Růst cen bytů v ČR byl ve čtvrtletí šestý nejvyšší v EU
    Meziroční růst cen domů a bytů v Česku ve druhém čtvrtletí zpomalil na 7,7 procenta, o čtvrtletí dřív se ceny zvýšily o 8,6 procenta. Mezi zeměmi Evropské unie byl růst šestý nejvyšší, stejně jako na konci března. V porovnání s prvním čtvrtletím loňského roku se ceny zvýšily o 1,6 procenta. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil evropský statistický úřad Eurostat. V EU ceny meziročně vzrostly v průměru o 5,5 procenta.
  • Růst cen domů a bytů v ČR byl v 1. čtvrtletí čtvrtý nejvyšší v EU
    Meziroční růst cen domů a bytů v Česku v prvním čtvrtletí zrychlil na 11,9 procenta, o čtvrtletí dřív se ceny zvýšily o 8,9 procenta. Mezi zeměmi Evropské unie byl růst čtvrtý nejvyšší, stejně jako na konci loňského roku. V porovnání s posledním čtvrtletím 2020 se ceny zvýšily o 4,6 procenta. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil evropský statistický úřad Eurostat. V EU ceny meziročně vzrostly v průměru o 6,1 procenta.
  • Růst cen domů a bytů v ČR byl v 1. čtvrtletí šestý nejvyšší v EU
    Meziroční růst cen domů a bytů v Česku v prvním čtvrtletí zrychlil na 9,5 procenta, o čtvrtletí dřív se ceny zvýšily o 8,9 procenta. Mezi zeměmi Evropské unie byl růst šestý nejvyšší, stejně jako na konci loňského roku. V porovnání s posledním čtvrtletím loňského roku se ceny zvýšily o 2,6 procenta. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil evropský statistický úřad Eurostat. V EU ceny meziročně vzrostly v průměru o 5,5 procenta.
  • RŮST CEN DOMŮ V USA JE NEJVYŠŠÍ OD ROKU 2006
    V Rusku, Evropě, Číně, Hong Kongu, Jižní Koreji a Brazílii se dnešní obchodování neodehrává v duchu Mezinárodního svát...
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Dukascopy new