Čtvrtek 28. březen 2024 16:56
reklama
Swissquote Bank
reklama
Swissquote Bank
reklama
Purple MT4 platforma nova
reklama
CapXmaster

Snížení se zmocnilo světových obchodních platforem během včerejší obchodní seanci.

14.01.2014 12:04  Autor: MAYZUS  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk
Během včerejší obchodní seanci, americký investoři rozhodli zafixovat zisk z většiny akci do publikaci výsledků největších bank za čtvrtý čtvrtletí roku 2013. Růst na některých burzách na 25-30% minulý rok můžeme brát jako zálohu, a obavy, že zprávy ne budou moct naplnit očekávání, donutily účastnici trhu vybrat pozici pozorovatelů a zafixovat zisky.

Jako výsledek index Dow Jones v pondělí ztratil svojí maximální úroveň a je na 1,10% nižší ve srovnání s 20. září, na úrovni 16257,94 bodů. Index S&P500 vrátil se ke hladinám poloviny prosince, klesl na 1,26% do 1819,20 bodů, i index Nasdaq Composite klesl na 1,48% do hladiny 4113,30 bodů.

V porovnání s americkými indexy, evropsky indexy celý den byly ve slabém trendu, však se povedlo uzavřít obchodní seanci s menším růstem. Důležitá statistika v regionu nebyla publikovaná, však, nebyly žádný důvody k prodejům. Podle výsledku dne index Londýnské akciové burzy FTSE100 vyrostl na 0,26%, francouzský CAC40 přidal 0,3%, a německy DAX byl v plusu na 0,39%.

Dnes ráno, hlavní indexy Asie a tichomořského regionu, následující americkou obchodní seanci, ukazují celkově zápornou dynamiku. Výjimkou je čínský Shanghai Composite, který přidal 0,86%. Japonský Nikkei klesl na 3,07%, korejský KOSPI ztratil 0,14% a hongkongský Hang Seng klesl na 0,45%. Dnes v Japonsku budou publikovaná data po obchodní bilanci za period od listopadu 2013, který ukázal rekordní deficit, který vyvolal takové významný změny.

Během dne pozornost investorů bude připoutaná na zprávy z USA a publikaci dat o maloobchodních prodejích, které pomůžou účastníkům trhu více porozumět momentálnímu vývoji ekonomiky USA. Táto data můžou způsobit zvětšení volatility na měnovém trhu a ovlivnit další snížení akciového trhu.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Snížení hodnoty bitcoinu o polovinu je pro Saylorovu MicroStrategy příznivé
    Analytici předpovídají, že další předhalvingová rally bitcoinu by mohla začít v příštích čtyřech měsících.
  • Snížení inflace v Evropě a dobré údaje o zaměstnanosti v USA podpoří poptávku po rizikových aktivech
    Nedávné události ukazují, že investoři zcela přešli od tématu "omikron" k příslibu Fedu na konci prosincového zasedání, zejména k očekávanému trojímu zvýšení úrokových sazeb v letošním roce.
  • Snížení inflace v USA nemusí nutně vést k pauze ve zvyšování sazeb Fedu
    Dnes začíná dvoudenní zasedání Fedu ohledně měnové politiky, které by mohlo mít negativní i pozitivní dopady na globální finanční trhy. Oznámení týkající se konce cyklu zvyšování úrokových sazeb, po kterém bude následovat období snižování sazeb, pravděpodobně povede k nárůstu poptávky po akciích a oslabení dolaru.
  • SNÍŽENÍ MÍRY ÚROKOVÝCH SAZEB ECB PODPOŘILO AKCIE
    Pár EUR/USD ztratil více než 100 bodů v důsledku snížení úrokových sazeb Evropskou centrální bankou o 0,25% na...
  • Snížení nákupu aktiv zrychlíme, oznámil Powell. Ekonomika USA je již dostatečně silná
    Turecká lira v tomto týdnu opět zaznamenala pokles na historická minima. Od začátku roku lira “ztratila“ vůči americkému dolaru okolo 47 %. Tamní centrální banka se proto rozhodla k intervencím na devizovém trhu ve snaze zastavit nebo aspoň zmínit pokles své měny.
  • Snížení ratingu čínského dluhu ukrajuje důvěru v růst čínské ekonomiky
    Agentura Moody?s snížila rating čínského státního dluhu o jeden stupeň z Aa3 na A1. Jde o první takový krok od roku 1989, kdy byla čínská ekonomika zhruba na 1 % své současné velikosti. Pro porovnání, hodnocení A1 mají od agentury Moody?s také Japonsko a Izrael, a toto hodnocení představuje střední kategorii na investiční stupnici. Stejný rating A1 drží pro čínský dluh také agentura Fitch. Rating agentury S&P je o stupeň výš, avšak s negativním očekáváním.
  • Snížení sazeb ČNB – spíš později než dříve
    Dnes zveřejněný záznam z posledního jednání bankovní rady ČNB zdůrazňuje proinflační rizika. Minulý čtvrtek centrální bankéři jednohlasně rozhodli o ponechání úrokových sazeb na současné úrovni. Základní repo sazba tak zůstává na 7 %.
  • Snížení sazeb ECB – nejdříve v červnu
    V předchozím přehledu, který se zaměřil na sazby Fedu a projev předsedy Fedu Jeroma Powella, jsem dospěl k závěru, že trh ve středu učinil iracionální rozhodnutí snížit poptávku po americké měně. Zmínil jsem také, že situace ve čtvrtek byla trochu jiná kvůli zasedání Evropské centrální banky a prohlášení prezidentky ECB Christine Lagardeové. Je na čase pochopit, jestli měl trh ve čtvrtek důvod ke zvýšení poptávky po euru a – což je zajímavější – po libře.
  • Snížení sazeb si polská centrální banka nechává v záloze
    Regionálním měnám dnešní den mnoho vzruchu neslibuje, Žádná data zveřejněna nebudou, takže se obchodování bude řídit spíše technickými faktory, přičemž trhy budou vyčkávat na večerní vystoupení prezidentky Fedu Janet Yellen.
  • Snížení sazeb v září ve hře nebylo, jestřábí tón zatím přetrvává
    ČNB dle očekávání na dnešním zasedání úrokové sazby nezměnila. Další změna sazeb by již měla být směrem dolů. Možnost snížení úrokových sazeb již na tomto zasedání však na stole ještě nebyla. Současná stále vysoká úroveň meziroční inflace prostor pro pokles sazeb podle bankovní rady zároveň příliš nenabízí. Další kroky centrální banky budou podle guvernéra Michla záviset na nově zveřejněných datech a vyhodnocování prognózy a naplňování jejích rizik. Zároveň dodal, že osobně mu případné podstřelení inflačního cíle vlivem pozdějšího poklesu úrokových sazeb ve srovnání s prognózou ČNB nevadí. Podle nás k prvnímu snížení sazeb dojde až v příštím roce, a to v únoru o 50 bb. Rizika ve směru dřívějšího a rychlejšího poklesu sazeb však přetrvávají v souvislosti s rychlejším odezníváním inflace a útlumem ekonomické aktivity. Dnešní zasedání si ponechalo mírně jestřábí tón, nicméně možnost snížení sazeb v letošním roce nechalo stále ve hře, ačkoli silných indikací bylo poskromnu.
  • Snížení schodku na příští rok je jen kosmetickou úpravou, nic neřeší
    Snížení plánovaného schodku na příští rok z 390 na 376,6 miliardy korun představuje pouze kosmetickou změnu. Rozhodně jakkoli zásadněji nezlepšuje vyhlídky českých veřejných na dosažení udržitelné dráhy svého dalšího vývoje. Aby bylo možné hovořit o započetí ozdravování veřejných financí, musel by schodek na příští rok činit nejvýše 200 miliard korun.
  • Snížení spotřební daně na pohonné hmoty v ČR pomůže Orbánovi, Putinovi i oligarchovi Sečinovi – za cenu navýšení českého dluhu
    Česká vláda vyjadřuje nespokojenost s tím, jaké marže mají pohonné hmoty. Zatímco ještě v březnu, po prvním vyhodnocení kontrol marží, ministerstvo financí neshledalo žádné závažnější pochybení, nyní už je situace jiná. Marže čerpacích stanic jsou prý v řadě případů opravdu nadměrné, jak kritici upozorňují už v podstatě od začátku ruské invaze na Ukrajinu.
  • Snížení spotřební daně z paliv ani po měsíci čeští řidiči nepocítili. Vydělávají na něm ale hlavně polští a maďarští čerpadláři, kteří za rekordní marži prodávají produkci z ruské ropy
    Přesně před měsícem, tedy v poslední květnový den, se pohonné hmoty v Česku naposledy prodávaly za cenu bez snížené spotřební daně. Snížení spotřební daně, o 1,50 koruny na litr, k němuž došlo 1. června, motoristé v ČR prakticky vůbec nepocítili. V průměru se nyní pohonné hmoty – benzín a nafta dohromady – prodávají o 1,60 koruny za litr dráže než před snížením daně, tedy než právě v poslední květnový den.
  • Snížení úrokových sazeb přispěje k oživení investiční aktivity na trhu
    Rok 2022 byl pro nemovitostní fondy včetně CREDITAS Nemovitostní I výjimečně úspěšný. Se zhodnocením ve výši 11,92 % nás vynesl na pozici jedničky v oblasti retailových nemovitostních fondů v České republice. I přes tento nesporný úspěch však víme, že letošní výnosy nemovitostních fondů nebudou dosahovat rekordních hodnot z předešlého roku. Předpokládáme, že se budou pohybovat v rozmezí 8 až 10 %.
  • Snížení úrokových sazeb v USA se blíží, akciím to prospívá
    Americký akciový trh uzavřel včerejší obchodování se ziskem. Index S&P 500 si polepšil o 0,4 %, technologický Nasdaq získal 0,3 % a Dow Jones uzavřel pouhou jednu setinu procenta nad středeční zavírací cenou. V rámci širšího indexu S&P 500 se nejlépe vedlo trojici sektorů, které dosáhly zisky 0,8 %. Jsou jimi výrobci nezbytného zboží, finanční instituce a technologické firmy. Na opačné straně spektra se nacházely především telekomunikační společnosti se ztrátou 0,9 %.
  • Snížení valorizace je v souladu s literou zákona, řekl soud. Zda i s jeho suchem, to nyní musí posoudit volič – důvody pro pochyby má, i čistě ekonomické
    Poslední naděje důchodců na vyšší penze padla. Ústavní soud nepřekvapivě zamítl stížnost ANO na loňské snížení mimořádné valorizace. Verdikt je třeba respektovat, navíc když k němu soudci dospěli jasnou většinou 12:3. Přesto je třeba opět, i po vynesení rozsudku, říci, že loňská lednová inflace byla sice vysoká, dokonce historicky rekordně, ne však nečekaně vysoká.
  • Snížení výhledu na růst ekonomiky eurozóny táhne akcie dolů
    Americké akciové trhy zahajují dnešní obchodování ve ztrátách. Index Dow Jones klesá o 1,2 %, S&P 500 odepisuje 0,8 % své hodnoty a technologický Nasdaq ztrácí 1,1 %. V rámci širšího indexu S&P 500 padají téměř všechny sektory s výjimkou utilit (+0,2 %). Nejhlubší ztrátu zaznamenávají zpracovatelé komodit, a to ve výši 1,5 %.
  • Sníží RBA sazby? V úterý ráno čekejme volatilitu (FA + TA)
    V úterý v 6:30 ráno budou zveřejněny výsledky zasedání australské centrální banky RBA. Šance na pokles sazeb jsou vysoké, ale volatilita je zaručena, i kdyby se se sazbami nehýbalo.
  • Snižování cen výrobců ubralo meziročně tempo
    Deflace průmyslových cen výrobců se v červenci nadále zmírnila. Avšak námi očekávaná meziroční stagnace se nedostavila: ceny jsou ve srovnání s červencem minulého roku o -0,1 % níže. Ve srovnání s červnem ceny ve výrobní sféře stouply o 0,1 %. Tato hodnota byla o jednu desetinu procentního bodu vyšší, než činila tržní očekávání. Uvedený cenový pohyb byl dán meziměsíčně rostoucími cenami v odvětví koksu a rafinovaných ropných produktů. Ceny chemických látek a výrobků meziměsíčně stouply o 1,9 %. Na druhé straně ceny zemědělských výrobců klesly oproti červnu o 1,2 %. Za tím stál rekordní pokles cen brambor o 24,3 %. Oproti červnu se snížily i ceny v potravinářství (-0,3 %).
  • Snižování ropné produkce táhne hlavně Saúdská Arábie. Největší brzdou je Rusko
    Jedna zajímavá grafika z dílny Bloombergu. Pár dnů zpět se na trzích hodně řešila zpráva ze Saúdská Arábie, která oznámila že navýšila produkci zpět nad 10 mil. barelů. Důvodem byla skutečnost, že ostatní země nedrží listopadovou dohodu a nesnižují produkci v souladu s nově stanovenými limity. Ropa díky tomu ještě navýšila své ztráty a propadla se zpět na dosah hranice 50 dolarů za barel, poblíž které zůstává i nadále. Bloomberg čísla o snížení těžby zpracoval a výsledkem je tato grafika, která docela hezky ukazuje, jak výrazný podíl mají na snižování produkce právě Saúdové a jak klíčovým hráčem při snižování produkce ve skutečnosti jsou.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Swissquote Bank