Úterý 19. březen 2024 05:57
reklama
Instaforex Dakar
reklama
Purple pivot points
reklama
Fintokei SwiftTrader
reklama
XTB trading konference 2024

Ropa WTI - short: Břidlicová revoluce v USA tlačí cenu ropy dolů

03.12.2013 10:42  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

03.12.2013 10:42: Produkce ropy v USA předběhla v říjnu tohoto roku celkový objem importované ropy poprvé od ledna 1995. Těžba ropy dosahuje 7,74 miliónů barelů denně, což je nejvíce od roku 1989. Celkové importy dosáhly v říjnu pouze 7,57 miliónů barelů denně. Hlavní příčinou raketově rostoucí produkce v USA jsou břidlicová naleziště ropy v Severní Dakotě a Texasu. Agentura EIA očekává, že produkce ropy dosáhne v roce 2014 8,49 miliónu barelů denně a importy klesnou na 6,54 miliónů barelů denně. Vrcholu by těžba ropy z břidlic měla dosáhnout v roce 2018, kdy se USA stanou největším producentem ropy na světě. Celkově se produkce ropy z břidlic zvýší ze současných 1,7 miliónu na 4,9 miliónu barelů denně. Celková produkce ropy v USA a v Kanadě se podle EIA zvýší z letošních 14,8 miliónu barelů denně na 16,9 miliónu barelů. Těžba ropy z břidlic právě v závěru letošního roku nabírá na dynamice a my předpokládáme, že to bude jeden z klíčových faktorů k oslabení ceny ropy v USA. Dalším faktorem, který by mohl v nadcházejících měsících snížit ceny ropy, jsou zvyšující se zásoby, které rostou již desátým týdnem v řadě v období, kdy se tradičně zásoby ropy ztenčuji.

Po provedení fundamentální a technické analýzy jsme dospěli k názoru, že cena ropy WTI obchodované v New Yorku by měla v nejbližších třech až šesti měsících pokračovat v poklesu až na úroveň 82 dolarů za barel.

Kompletní analytický report si můžete stáhnout zde.
Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Ropa WTI po údajích DOE roste
    16:30, Spojené státy - Údaje EIA: Dovoz ropy: skutečných 1,600 milionů; předchozí 0,565M; Zásoby topného oleje: skutečné -0,223M; předchozí 0,456M.
  • Ropa WTI prekonala hranicu 111 USD
    Ceny ropy WTI vzrástli o viac ako 3,5 % po tom, čo prezident Biden oznámil, že Spojené štáty majú v úmysle kúpiť 60 miliónov barelov ropy. Ako informovala CNN, plán na doplnenie strategických rezerv má byť predstavený dnes.
  • Ropa WTI propadla pod 45 USD, inflace klesá i v Británii, zlato posiluje; analýza EUR/USD, USD/JPY, EUR/JPY
    Cena ropy pokračuje v poklesu. Americká WTI se dnes ráno propadla pod 45 USD za barel, prvně od dubna 2009. Ropa ...
  • Ropa (WTI) přidává další dvě procenta, indexy po pátečním růstu zatím vyčkávají
    Začátek týdne na trzích prozatím probíhá opatrně a bez velkých výkyvů. Po prudkém pátečním růstu, který měly na svědomí lepší data z amerického trhu práce a holubičí komentář šéfa Fedu, dnes na většině trhů panuje spíše vyčkávací atmosféra. Evropské indexy mírné ranní zisky nedokázaly udržet a odpoledne začínají přibližně půl procenta ztrácet. Americké futures pak indikují OPEN přibližně na cenách, na kterých páteční seanci po více než tříprocentním růstu zakončily.
  • Ropa WTI roste o 3 % na vlně vyšších prognóz poptávky a omezené nabídky
    V druhé polovině roku by mohlo hrát roli pro ocenění OPEC+ snížení produkce a vývozu a zpomalení růstu produkce ropy v USA. Dnes zveřejněné údaje o indexu PMI v USA poukázaly na překvapivě silné oživení ve zpracovatelském průmyslu. Silnější údaje z USA vyvážily mnohem slabší údaje z eurozóny a stále pochmurnou situaci v oblasti poptávky v Číně (kterou se však snaží kompenzovat oznámení o zavádění ekonomických stimulačních opatření).
  • 📈 Ropa WTI sa blíži k 110 dolárom🛢
    Futures na ropu WTI (OIL.WTI) začiatkom týždňa vyskočili takmer o 5 %, čím sa rozšírili zisky na tretiu seansu za sebou, keďže mierové rozhovory medzi Ukrajinou a Ruskom ukázali len malý náznak pokroku, zatiaľ čo veľkí producenti ropy mali problém splniť svoje pridelené kvóty na základe zmluvy o dodávkach. V médiách sa začali šíriť správy o tom, že krajiny EÚ vedú diskusiu o možnosti úplného embargu ruskej ropy. Rozhodnutie by mohlo prísť už tento týždeň a embargo by bolo súčasťou piateho sankčného balíka EÚ. Nárast prichádza napriek ďalším pokrokom jadrovej dohody s Iránom a rastúcemu počtu nových prípadov Covid v Číne.
  • Ropa WTI se blíží k 71 dolarům, akcie i dolar dnes zatím stabilní
    Středeční seance je na finančních trzích v plném proudu, ale ani dnes se celková nálada na akciových trzích nijak výrazně nemění. Úroveň rizikových přirážek je sice proti minulému roku stále zvýšená, oproti minulým měsícům je ale viditelně nižší, což je dostatečný důvod k tomu, aby akciové indexy v Evropě i v USA pokračovaly v nevýrazném bočním trendu bez starostí a na podprůměrných objemech. Nálada na trzích se tak dál pozvolna uklidňuje a nic na tom nemění ani politické napětí, kolem amerického odstoupení od jaderné dohody s Íránem.
  • 🛢Ropa WTI se propadá📉
    Cena ropy WTI v pondělí klesla o téměř 4 % poté, co WSJ informoval, že OPEC údajně zvažuje zvýšení produkce až o 500 000 b/d. Zasedání OPEC+ se uskuteční 4. prosince. Na začátku seance tlačily na ceny ropy zprávy z Číny. Čína o víkendu oznámila první úmrtí související s výskytem chřipky za téměř šest měsíců, zatímco v pondělí byly v některých oblastech zavedeny lokální výluky, protože největší světový dovozce ropy se nadále potýká s obnoveným výskytem chřipky.
  • Ropa (WTI) se vrací na 49 dolarů za barel, komoditní měny mezitím dál pozvolna odevzdávají své dřívější zisky
    Začátek týdne zatím na finančních trzích probíhá bez velkých pohybů a překvapení. Situace na akciovém trhu zůstává stabilní a i když dnes evropské indexy znovu mírně zaostávají, zobchodované objemy jsou více než třetinu pod dlouhodobým průměrem. Trhy tak spíše jen v klidu konsolidují a čekají na nové podněty.
  • Ropa (WTI) se vrací pod 56 USD, akcie začátkem týdne prozatím zůstávají v klidu
    Začátek týdne zatím na finančních trzích probíhá bez většího překvapení. Ekonomický kalendář je na data chudý, takže si většina akciových indexů své pozice z konce minulého týdne drží. V Evropě indexy nepatrně rostou, zatímco v USA ztrácí jen pár desetin procenta.
  • Ropa WTI si připsala 1,4 %
    Západotexaská lehká ropa, tedy ropa WTI si připsala 1,4 % a obchodovala se tedy za 69,33 USD za barel. Drahý kov, konkrétně zlato se obchodovalo na podobných úrovních jako předchozí den a to za 1788 dolarů za unci.
  • Ropa WTI späť nad hladinou 40 USD
    Ropa WTI (OIL.WTI) vzrástla nad hladinu 40 dolárov. V tejto oblasti by sa mohol vytvoriť dvojitý vrchol. Horná hranica medvedej cenovej medzery od začiatku marca je okrem toho na hladine 41,12 dolárov.
  • Ropa WTI testuje úroveň 20 USD, pretože Saudská Arábia plánuje zvýšiť vývoz
    Ropa má v porovnaní s predchádzajúcim týždňom za sebou ďalší drsný deň, keďže sa obchoduje o 6-7% nižšie. Ropa WTI dnes testovala úroveň 20 dolárov. Minister energetiky Saudskej Arábie potvrdil plány svojej krajiny na zvýšenie vývozu surovej ropy o ďalších 600 000 barelov od mája.
  • 🛢Ropa WTI testuje 100 dolarů📉
    Ceny ropy během dnešního obchodování prudce klesly a dosáhly nejnižší úrovně od začátku března díky naději na diplomatické řešení rusko-ukrajinské války a lockdownům v Číně. Ukrajinští představitelé uvedli, že zahájili „tvrdá“ jednání o příměří, okamžitém stažení jednotek a bezpečnostních zárukách s Kremlem, přestože ruské jednotky pokračují v ofenzivě. Mezitím se epidemiologická situace v Číně opět zhoršila. Pekingské úřady dnes plně uzavřely město Shenzhen, které je největší technologicky vyspělou oblastí. Tato situace může vést k poklesu poptávky v důsledku zastavení výroby. Tlak vyvolal i postoj Indie, která oznámila, že zvažuje uvolnění ropných záso a také vyšší koncentraci pohonných hmot z Ruska.
  • Ropa (WTI) zpět pod 60 dolary za barel, pod tlakem jsou i drahé kovy
    Týden se nám pomalu chýlí ke konci, a zatímco jeho první polovina byla plná optimismu, včerejší a dnešní seance už zase až tak optimisticky nevypadá. Akciové indexy v Evropě i v USA dnes mírně ztrácí, i když se ztráty pohybují stále v rozmezí jen několika málo desetin procenta. V porovnání s minulým měsícem tedy na trzích pokračuje stabilizace, i když se úroveň rizikových přirážek, a samotná cena akcií, na své zářijové úrovně zatím ještě rozhodně vrátit nedokázala.
  • 📉 Ropa WTI ztrácí téměř 5 %!
    Američané hodlají zachovat sankce na export ropy a ropných produktů z Íránu. Dle analytiků se musí trh soustředit na zvýšení ziskovosti.
  • 🛢 Ropa WTI ztrácí více než 3 %❗
    Ropa WTI je na nejnižší úrovni od konce prosince 2021 a ropa Brent na nejnižší úrovni od ledna letošního roku. Lze tedy říci, že ropa neutralizovala veškerý letošní růst tváří v tvář velmi velkým problémům s poptávkou v Číně. Vlna protestů v Číně jen posiluje obavy ze snížené ekonomické aktivity. Jejich počet v Číně roste rychleji než v první polovině letošního roku, což by mohlo vést nejen k ještě nižšímu růstu za 4. čtvrtletí než ve 2. čtvrtletí, ale pokud se situace nezlepší, není vyloučen ani pokles HDP na roční bázi. Jak je vidět, otázky poptávky jsou v současné době pro investory důležitější než omezení nabídky. Nedávný pokles inflace v USA navíc náladu na trhu s ropou nijak nezlepšil.
  • Ropa: WTI = 60 USD/b
    Srpnový futures kontrakt ropy WTI stagnuje d/d na 60,2. Trh dnes může aktivněji obchodovat ve 14.30 SEČ, kdy budou...
  • Ropa začala tento rok pružným spôsobom, posilneným mnohými hospodárskymi, geopolitickými a klimatickými faktormi
    V širšom slova zmysle, extrémne studená vlna, ktorá paralyzuje Severnú Ameriku a nárast napätia v Iráne s možnými dôsledkami, udržali v hre investorov, ktorí majú stále tendenciu vstupovať na trh. Okrem toho existujú presné produkčné obmedzenia, ktoré podporili túto dynamiku. V tomto kontexte ropa Brent získala na svojej cene od začiatku roka nie menej ako 4 %, čo producentov čoraz viac teší.
  • Ropa začíná být pro obchodníky příliš volatilní
    Cenová volatilita je pro obchodníka denním chlebem, ale v případě ropy je volatilita přílišná a ztrácí tak sympatie traderů a ztěžuje život mnoha společnostem, které běžně používají hedging cen ropy, aby zajistily určitou cenovou stabilitu životně důležitou pro svůj provoz. Podle analýzy agentury Reuters zažívají ceny ropy každodenní divoké výkyvy, a hedgové fondy tak masově opouštějí trh s ropou. Za posledních sedm let jejich aktivita klesla na nejnižší úroveň.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
XTB trading konference 2024