Pátek 19. duben 2024 07:11
reklama
Purple Ebook: Svíčkové a cenové formace
reklama
Fintokei ProTrader
reklama
Swissquote Bank
reklama
Dukascopy new

Republikáni oddálí dluhový strop výměnou za jednání o rozpočtu a schodku. Jak by vypadala platební neschopnost USA?

10.10.2013 15:10  Autor: Patria  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

V americkém Kongresu se schyluje k posunu v zákopové válce o vládní výdaje a dluhový strop. Dle citace jednoho z poradců pro Bloomberg republikáni zvažují přípravu zákona, který na šest týdnů uvolní dluhový strop. Krok má být součástí širšího plánu, který má debatu mezi republikány a demokraty v Kongresu i Bílým domem vrátit k tématu vládních výdajů. Futures v americkém premarketu po zprávě nabraly zisky přesahující 1 %, podobně v úvodu reaguje Wall Street. Zisky indexu S&P 500, DJIA a Nasdaq se pohybují již mezi 1,6 % až 2,0 %.

Podle tohoto návrhu mají státní úřady a výdaje vlády nadále zůstat zablokovány, návrh má ale odvrátit riziko amerického bankrotu, kdy by země po nárazu na dluhový strop, což je propočteno na 17. říjen, selhala při plnění svých závazků – zejména u dluhopisů. Jacob J. Lew z amerického ministerstva financí dnes vystoupil v Kongresu s varováním, že blokace řešení výdajů a zejména dluhového stropu začíná vrhat finanční trhy do nejistoty a destabilizovat je. "Návrh dočasného oddálení nárazu na dluhový strop GOP schválí výměnou za jednání amerického prezidenta Obamy o dalších otázkách rozpočtu a jeho schodku," uvedl republikánský lídr v Kongresu John Boehner.

Dle nejmenovaného poradce v Kongresu je krok republikánů tlakem na prezidenta Obamu právě ohledně reformy vládních výdajů. Republikáni, zastoupení v Kongresu, se sešli dnes počínaje 10:00 tamního času, 16:00 našeho lokálního času. Shrnutím z tohoto jednání jsou slova Johna Boehnera.

Americký prezident Barack Obama včera signalizoval ústup ze svého postoje, že o obou záležitostech nebude s republikány diskutovat. Nejprve dal zelenou jednáním v Bílém domě se svými demokraty, posléze i republikány.

Sněmovna, kde mají většinu republikáni, podmiňuje uvolnění peněz vládě ústupky v Obamově reformě zdravotnictví. Zvýšení dluhového stropu chtějí republikáni jako obvykle spojit s jednáním o dalším snižování vládních výdajů. Prezident Barack Obama dosud několikrát zopakoval, že je ochoten jednat s republikány o zdravotnictví, snižování deficitu i o výdajích, ale až poté, co sněmovna bez jakýchkoli podmínek uvolní peníze vládě a zvýší dluhový limit.

Jak by mohla vypadat platební neschopnost USA?

Ani americké ministerstvo financí neví přesně, jak velké daňové příjmy získá ve dnech po 17. říjnu, kdy by vládní dluh narazil na současný strop 16,7 bilionu dolarů. Nelze stanovit ani přesné výdaje, například kolik lidí bude žádat o podporu v nezaměstnanosti. Je ale možné odhadovat rychlost úbytku peněz ve státní pokladně na základě údajů ministerstva financí ze stejného období loňského roku a sestavit tak harmonogram ukazující, jak by se platební neschopnost mohla vyvíjet. Na scénář nárazu na současný dluhový strop, který připojujeme, se zaměřila agentura Reuters.

17. října

Ministerstvo financí vyčerpá všechny dostupné nástroje k tomu, aby se udrželo pod dluhovým stropem, a již nebude moci navyšovat státní dluh. Ministerstvo předpokládá, že bude mít v tuto chvíli na hotovosti zhruba 30 miliard dolarů na splácení závazků. V tento den získá například 6,75 miliardy dolarů na daních, ale bude muset vyplatit mimo jiné 10,9 miliardy dolarů na sociální zabezpečení. Hotovostní rezerva tak na konci dne klesne na zhruba 27,5 miliardy dolarů.

18. října až 29. října

Hotovostní rezerva ministerstva se výrazně ztenčí. Výdaje Washingtonu výrazně přesahují příjmy a ministerstvo nyní nemůže tento rozdíl krýt vydáváním nových dluhopisů. Situace se na krátkou dobu zlepší 22. října, kdy vláda získá o 3,5 miliardy dolarů více, než utratí. Tento dočasný příjem však bude brzy smazán. Mimořádně obtížný bude 24. říjen. V tento den bude muset ministerstvo zaplatit vojenským dodavatelům 1,8 miliardy dolarů, doktorům a nemocnicím 2,2 miliardy dolarů a na sociálním zabezpečení 11,1 miliardy dolarů. Daně a další příjmy mu přitom vynesou pouze 9,6 miliardy dolarů.

Ministerstvo by navíc v tomto období mohlo ztratit důvěru na dluhopisových trzích. Ačkoli vláda v tuto chvíli nemůže zvyšovat dluh, může prodlužovat splatnost dluhopisů. Každý týden mají investoři možnost zinkasovat splatné americké vládní dluhopisy v hodnotě kolem 100 miliard dolarů, obvykle však tyto prostředky reinvestují do vládního dluhu. Pokud však obavy z platební neschopnosti přimějí investory požadovat místo nových cenných papírů hotovost, může se ministerstvo ocitnout bez peněz téměř ze dne na den.

30. října

Vláda se dostává do platební neschopnosti. K zaplacení všech pohledávek jí chybí sedm miliard dolarů. Kdo tedy přijde zkrátka? Podle administrativy prezidenta Baracka Obamy prakticky všichni.

Ministerstvo financí tvrdí, že nemá právo vybírat, kdo dostane zaplaceno. Když se vláda připravovala na podobnou situaci v roce 2011, plánovala, že bude vyplácet peníze až tehdy, když bude mít dostatek hotovosti k pokrytí jednodenních pohledávek. To by znamenalo prodlevy v platbách pro všechny. Pro školy, příjemce sociálních dávek či vojenské dodavatele. Těžce zasaženy budou některé velké podniky, jejichž významným zákazníkem je vláda. Prodlevy v platbách se budou čím dál více zvětšovat, což z ekonomiky v krátké době odčerpá miliardy dolarů.

31. října

Vláda má držitelům dluhopisů zaplatit úroky šest miliard dolarů. Americké dluhopisy tvoří základy globálního finančního systému. Jsou považovány za zcela bezpečnou investici. Zmeškané platby by těmito základy otřásly.

USA platí jedny z nejnižších úroků na světě, protože doposud své závazky včas splácely. Nyní by se však náklady na půjčky téměř s jistotou zvýšily. Akciové trhy by mohly prudce klesnout a nervózní spotřebitelé by mohli omezit výdaje, což by způsobilo další újmu ekonomice.

V tuto chvíli začíná pro ministerstvo financí opravdu obtížné rozhodování. Má vláda zaplatit držitelům dluhopisů v Číně nebo svým vojákům v Afghánistánu? Obamova vláda tvrdí, že nemůže upřednostňovat některé platby před jinými, podle analytiků se však o to alespoň pokusí.

"Nezaplatit včas úroky je možná horší varianta platební neschopnosti než zastavit jiné platby," upozorňuje analytik Brian Collins z organizace Bipartisan Policy Center.

1. listopadu

Spojené státy se dostávají do zcela nezmapovaného teritoria. Teoreticky může vláda dál uspokojovat držitele dluhopisů, protože daňové příjmy dokážou pokrýt úrokové platby. To by však znamenalo větší prodlevy v platbách pro všechny ostatní. Vojáci by tak mohli dostávat se zpožděním žold a důchodci, kteří se spoléhají na dávky od státu, by mohli mít potíže s hrazením svých výdajů.

Pokud by však vláda zmeškala platby úroků a neexistovaly by známky vyřešení krize, mohlo to by to poškodit důvěryhodnost Spojených států. To by zpochybnilo hodnotu téměř všech finančních instrumentů od amerického dolaru po bankovní úvěry v Asii. "Nesplnění závazků by bylo bezprecedentní a mohlo by vést ke katastrofě," uvedlo tento měsíc ministerstvo financí.

(Zdroj: Bloomberg, Reuters)

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Reporty top společností pro tento týden (14.11.2022)
    Výsledková sezóna Wall Street za 3. čtvrtletí 2022 se pomalu blíží ke konci. Zatímco stále zbývá spousta společností, které mohou vykázat zisky, většina velkých společností již zveřejnila své finanční výsledky. Kalendáři reportů v USA na tento týden dominují maloobchodní řetězce se zprávami mimo jiné od společností Walmart (WMT.US) a Home Depot (HD.US). Kromě prodejců se objeví i další zajímavé zprávy. Nvidia (NVDA.US) oznámí zisky ve středu, zatímco Tencent Music Entertainment (TME.US) zítra. Seznam nejzajímavějších společností, které v tomto týdnu reportují, naleznete níže!
  • Reporty top společností pro tento týden (24.10.2022)
    Výsledková sezóna v USA je v plném proudu a začal týden, který mnozí považují za nejdůležitější v celém výsledkovém maratonu. Je to kvůli velkým společnostem, které budou reportovat. Zatímco v nadcházejících dnech bude zveřejněna řada výsledků špičkových amerických firem, pozornost se zaměří především na 5 amerických mega-tech. To jsou zprávy od Alphabet a Microsoft (úterý), Meta Platforms (středa) a také Amazon a Apple (čtvrtek). Pozoruhodné jsou však i další společnosti v plánu a také mohou vrhnout určité světlo na to, jak se americký průmysl vyrovnává se současnou makroekonomickou nejistotou. Finanční informace od General Motors, Boeing a Caterpillar mohou poskytnout klíčový pohled na tuto záležitost. Zpráva od UPS v úterý ukáže podobu logistického podnikání, zatímco Visa může napovědět o spotřebitelských výdajích. Obchodníci z energetického sektoru budou v pátek sledovat zprávy od 2 amerických ropných společností – Chevron a ExxonMobil.
  • Reporty top společností pro tento týden (25.07.2022)
    Výsledková sezóna na Wall Street je v plném proudu a před námi je nezajímavější týden. Investorům totiž budou nabídnuty výsledky největších amerických společností. Mezi nejočekávanější zprávy patří ty od společností Alphabet, Microsoft, Meta Platforms, Amazon a Apple. Reportovat budou i další zajímavé firmy, včetně 10 z indexu Dow Jones. Těmi jsou 3M, Apple, Boeing, Chevron, Honeywell International, Intel, McDonald's, Microsoft, Procter & Gamble, Visa.
  • Reporty top společností pro tento týden (31.10.2022)
    Zprávy od amerických megatechnologických společností byly klíčovými body v kalendáři reportů z minulého týdne a neuspokojivé výsledky prezentované těmito společnostmi vyvinuly tlak na jejich akcie a technologické indexy, jako je Nasdaq-100 (US100). Tento týden neuvidíme zprávy od žádných mega-cap akcií, ale je nabitý zprávami od řady špičkových společností z různých odvětví. Níže uvedená tabulka uvádí klíčové verze naplánované na příští čtyři dny. Čtvrtek vypadá jako nejintenzivnější, ale klíčové zprávy budou zveřejněny každý den v týdnu. Obchodníci by však měli mít na paměti, že hlavními hybateli akciových trhů bude tento týden pravděpodobně rozhodnutí o sazbách ze strany Fedu (středa, 19:00) a Bank of England (čtvrtek, 13:00), jakož i amerického NFP. zpráva za říjen (pátek, 13:30).
  • Report z amerického trhu práce pomohl dolaru jen na chvíli
    Dubnová statistika z amerického trhu práce mile překvapila. Právě předchozí březnové údaje stály za určitým...
  • Republikáni hrajú all-in
    Akciové indexy v US ukončili piatkové obchodovanie v zisku. Index SP500 si polepšil o 0,6%, čo mu pomohlo k týždennému zisku 0,8%...
  • Republikáni chtějí krátce uvolnit dluhový strop, aby vrátili debatu k vládním výdajům
    V americkém Kongresu se schyluje k posunu v zákopové válce o vládní výdaje a dluhový strop. Dle citace jednoho z porad...
  • Republikáni chtějí krátce uvolnit dluhový strop a získat čas na debatu o výdajích vlády
    V americkém Kongresu se schyluje k posunu v zákopové válce o vládní výdaje a dluhový strop. Dle citace jednoho z porad...
  • Republikáni chtějí oddálit dluhový strop a tlačit na výdaje vlády. Jak může vypadat platební neschopnost USA?
    V americkém Kongresu se schyluje k posunu v zákopové válce o vládní výdaje a dluhový strop. Dle citace jednoho z porad...
  • Republikáni komplikují cestu k reformě a to trhy neslyší rády. Dolar dál slábne
    Svou vizi daňové reformy už před časem prezentoval americký prezident Trump. Následovali republikáni ze Sněmovny reprezentantů a řada je na Senátu. Tam mají republikáni pouze těsnou většinu dvou hlasů a už v posledních dnech tak rostly obavy, že reforma v Senátu narazí na problémy. Poslední dění tyto obavy začíná naplňovat - senátoři se rozhodli, že k reformě přidají také zrušení jednoho z prvků tzv. Obamacare. Do komplikovaného procesu se tedy navíc vrací dřívější neúspěšná hra o zdravotnickou reformu.
  • Republikáni po volbách ovládají Kongres
    Volby v USA podle očekávání vyhráli republikáni. Strana získala nadpoloviční většinu v senátu a rovně posílili svoje pozice ve sněmovně...
  • Republikáni viní Donalda Trumpa z volební porážky
    Zatímco americká měna pokračuje v poklesu vůči euru a libře, navrhuji znovu se podívat na volby do amerického Kongresu. Na první pohled (v prvních dnech po volbách) bylo vše zřejmé a jednoznačné – vyhrají republikáni a demokraté by si v lepším případě jen stěží udrželi výhodu v Senátu. Čím více času však plyne, tím více se pochybuje o vítězství republikánů alespoň v jedné komoře. Pro začátek, demokraté už vyhráli Senát. I při plné rovnosti křesel v horní komoře bude mít klíčový hlas Kamala Harrisová. Mnoho amerických zdrojů uvedlo, že demokraté získali potřebná křesla k udržení většiny. Údaje z The Associated Press však naznačují, že v tuto chvíli mají demokraté 48 křesel, republikáni 49 a výsledky voleb zůstávají neznámé pouze v jednom státě. Vezměme však naše americké kolegy za slovo.
  • Republikánský kandidát chce v případě zvolení ukončit údajnou „válku proti bitcoinům“ prezidenta Bidena
    Floridský guvernér Ron DeSantis ve své prezidentské kampani v roce 2024 prosazuje platformu založenou částečně na ekonomické nezávislosti, konkrétně zaujímá postoj k digitálním měnám.
  • Republikány odmítají útoky na zdravotní reformu USA.
    Poprvé v tomto týdnu, atmosféra na trhu vypadá jako mírně pozitivní. Různé zprávy přicházejí z USA a dávají investorům...
  • Reputace měn
    TopForex sleduje důvěru české veřejnosti v měny, související spotřebitelské a investiční chování a kurzové pohyby
  • Reserve Bank of Australia rozhodne o úrokových sazbách
    Jednou z hlavních ekonomických událostí tohoto týdne bude rozhodnutí Reserve Bank of Australia (RBA) o úrokových sazbá...
  • Reserve Bank of Australia rozhodne o úrokových sazbách
    Jednou z hlavních ekonomických událostí tohoto týdne bude rozhodnutí Reserve Bank of Australia (RBA) o úrokových sazbách. Někteří tržní analytici předpokládají, že RBA zvýší výpůjční náklady po vzoru amerického Federálního rezervního systému (Fed), Evropské centrální banky (ECB) a Bank of England (BoE).
  • Reserve Bank of New Zealand: Další zvýšení sazeb na obzoru?
    Investoři a obchodníci se soustředí na středeční rozhodnutí o úrokových sazbách novozélandské centrální banky (RBNZ). Tržní analytici očekávají zveřejnění zápisu z jednání Federálního výboru pro volný trh (FOMC), aby zjistili, zda Federální rezervní systém (Fed) plánuje pokračovat v dalším zpřísňování měnové politiky.
  • Resistence 25,80 CZK/EUR by měla bránit koruně v dalších ztrátách
    Česká koruna se během celého minulého týdne držela poblíž úrovně 24,80 CZK/EUR. Ani v pátek se obchodov...
  • Restaurace kvůli dnes zavedeným covidovým opatřením přijdou do konce letoška o zhruba pět miliard korun. Češi loni totiž kvůli covidu utratili v restauracích a hospodách o 76 miliard korun méně, než by utratili nebýt pandemie, plyne z nových dat Eurostatu
    V souvislosti s dnes realizovaným zpřísněním protipandemických opatření lze čekat tíživý dopad na provozovatele služeb nebo třeba restauratéry nebo hoteliéry. Poskytovatelé služeb či provozovatelé restaurací či hospod se obávají, že jim opatření odláká zákazníky. Po loňském roku jsou finančně značně oslabení, jak ostatně dokládají i nová data Eurostatu. Podle nich totiž Češi loni kvůli covidu utratili v restauracích a hospodách o 76 miliard korun méně, než by utratili nebýt pandemie.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Fintokei SwiftTrader