Pátek 29. březen 2024 00:30
reklama
Purple trading AI
reklama
InstaForex Autochartist
reklama
CapXmaster
reklama
CapXmaster

Týden, kdy Fed překvapil trhy: Kovy rostly, naopak ropa zlevnila

24.09.2013 13:35  Autor: Saxo Bank  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Ole Hansen, hlavní komoditní stratég Saxo Bank

Klíčovou událostí uplynulého týdne bylo bezpochyby dlouho očekávané setkání americké centrální banky, kde měl Federální výbor pro volný trh (FOMC) podle předpokladů oznámit ukončování svého masivního programu nákupu aktiv. Jenže v souvislosti s nedávno zveřejněnými ekonomickými daty, která byla slabší, než se čekalo, nakonec Fed všechny převezl a své nákupy aktiv ponechal na 85 miliardách dolarů měsíčně. Zpráva poté vyvolala okamžitý a dramatický nárůst rizikového apetitu investorů. Zatímco tak akcie a dluhopisy zažívaly rally, americký dolar se vyprodával, čímž pomohl komoditám k lepšímu investičnímu výhledu.

Oznámení Fedu potěšilo hlavně komodity závislé na ekonomickém růstu, tedy především průmyslové kovy, ale i ropu. Peníze pumpované do ekonomiky by totiž měly pomoct k rychlejšímu zotavení, a podobná situace se očekává i u poptávky po ropě a kovech. Vůbec největší zisky si připsaly vzácné kovy, jejichž rally spustil negativní sentiment a short selling před samotným oznámením. Současně totiž klesaly i výnosy státních dluhopisů a americký dolar.

Na konci týdne pak začalo nadšení z komodit vyprchat. Zpomalovat začal hlavně výkon vzácných kovů a ropa se dokonce dostala do minusových hodnot. Příliš jí nesvědčily ani zprávy o narůstajících zásobách a snižujícím se geopolitickém napětí. Sektor zemědělských komodit ovšem zprávy z Fedu tolik neovlivnily a pozornost se upírala hlavně ke konkrétním fundamentům. Například jak to ve Spojených státech vypadá se sklizní klíčových plodin a jaké jsou zásoby hlavních světových pěstitelů kávy, tedy Brazílie, Kolumbie a Vietnamu.

saxo

Zlato a stříbro se vezou na úlevové rally. Ale jak dlouho?

Zlato i stříbro se otřepaly z propadů a po překvapivém oznámení Fedu poskočily nahoru. K tomu jim dopomohla i největší rally na desetiletých amerických státních dluhopisech za poslední dva roky a taky slabší dolar. V první fázi přitom rally vzešla z uzavírání krátkých pozic (tzv. short-covering) hedgeovými fondy. Množství krátkých futures pozic držených fondy dokonce v týdnu končícím 10. září klesl na nejnižší úroveň za posledních sedm měsíců. Navíc hedgeové fondy ve snaze o znovuvybudování některých těchto pozic tvrdě narazily. Zatím však není jasné, jestli odložený konec kvantitativního uvolňování bude dost silný na to, aby rally i nadále podporoval.

Vše bude záležet na dalších ekonomických datech přicházejících ze Spojených států. Federální výbor může konec nákupu aktiv odložit jednou, dvakrát nebo k němu vůbec nepřistoupit, pokud budou slabá čísla i nadále pokračovat. V krátkodobém horizontu se teď ale pozornost přesouvá k americké vládě, protože prezident Barack Obama a Kongres budou znovu bojovat o navýšení dluhového stropu. Pokud se nedohodnou do 1. října, bude ochromen chod americké vlády a o pár týdnů později by mohl zemi hrozit i bankrot. Během těchto týdnů plných nejistoty by však zlato mohlo najít své další kupce, podobně jako tomu bylo loni. Dá se tak očekávat jeho další růst.

Reálné výnosy amerických dluhopisů klesly

Reálné výnosy amerických dluhopisů se snížily, nejvíce pak během čtvrtku. Jejich vývoj tak více odpovídá současným cenám zlata, jak můžete vidět i na grafu níže. A s blížícím se prosincem se určitě brzy objeví spekulace o konci kvantitativního uvolňování. Pokud tedy nedojde k opětovnému zhoršení ekonomických dat. To by mohlo vést k dalšímu tlaku na ceny na začátku příštího roku. Pro následující měsíc se jako nejpravděpodobnější jeví pro zlato rozmezí 1275 až 1488 dolarů za unci. V případě, že by se zlatu podařilo tuto hranici překonat, představovalo by to 50procentní retracement z výprodejů trvajících od října loňského roku do letošního 28. června.

saxo1

Zdroj: Bloomberg a Saxo Bank

Trochu mě však znepokojuje odliv kapitálu z trhu burzovně obchodovaných produktů (ETP), a to jak před, tak překvapivě i po oznámení Fedu. A zvláště znepokojivá je pak tato zpráva pro investory, kteří věří v pokračování rally. Investice do zlata skrze ETP během minulého týdne klesly dokonce o 18 tun. Už několik měsíců tak i nadále trvá nezájem o zlaté ETP, přestože se cena této komodity už dokázala z červnových minim vymanit. Postoj institucionálních investorů ke zlatu jako třídě aktiv je stejně tak důležitý, jako je investiční poptávka potřebná k podpoře růstu zájmu o fyzické zlato.

S rostoucí nabídkou ropa přichází o pozitivní momentum

Futures jak na ropu typu Brent, tak na ropu typu WTI se propadaly už druhý týden v řadě. Důvodem je uvolňující se napětí v Sýrii a zprávy o obnovené těžbě v Lybii, kde se podařilo zažehnat téměř měsíc trvající stávky.

Krátce trvající rally u rizikovějších aktiv, kterou předtím odstartovalo rozhodnutí FOMC, ukončily vyhlídky, že se na trh vrátí vyšší dodávky zrovna ve chvíli, kdy sezonní poptávka po ropě začala klesat.

Spekulace na trhu také přinesly zprávy o údajné nabídce Íránu, že se výměnou za zmírnění mezinárodních sankcí chystá uzavřít svou továrnu na obohacování uranu ve městě Frodo. K jednáním by přitom mohlo dojít už na zasedání OSN v New Yorku, kde by se měli setkat americký prezident Obama a nedávno zvolený íránský prezident Rouhání. Půjde totiž o první schůzku mezi hlavami těchto dvou států od íránské revoluce v roce 1979.

saxo1

Zdroj: OPEC, Bloomberg a Saxo Bank

Produkce ropy v Íránu a Libyi svědčí o tom, jaký dopad bude mít řešení obou problémů na celosvětové zásoby této komodity. Ještě loni obě země vytěžily celkem 4,7 milionu barelů ropy denně, ovšem po sankcích na Írán a stávkách v Libyi toto číslo kleslo o 1,6 milionu až na 3,1 milionu barelů černého zlata za den. Naproti tomu Spojené státy byly za stejnou dobu schopné vyprodukovat o 1,4 milionu barelu více. Razantněji se těžilo také v Saúdské Arábii, takže ceny ropy stále zůstávaly na relativně stejné úrovni.

Jak moc se změnil americký ropný trh?

Jak rychle a jak moc se změnil ve Spojených státech trh s ropou v tak relativně krátké době, lze vyčíst ze zprávy Amerického petrolejářského institutu (API). Dokument srovnává loňský srpen s tím letošním:

  • produkce ropy ve Spojených státech se zvýšila o 20 procent na 7,59 milionu barelů za den (mbpd). To znamená nejvyšší objem těžby za posledních 25 let.
  • import benzinu a surové ropy klesly o 10 procent na 9,8 milionu barelů za den. To pro měsíc srpen představuje 18leté minimum.
  • export benzinu vzrostl o 16 procent na 3,5 milionů barelů za den, což je nejvyšší hodnota v historii.

Tato statistika také odpovídá na otázku, proč se snížení amerických zásob ještě nepromítlo do vyšších cen ropy. Jde totiž o výsledek dvou procesů, kdy se prolíná efekt vyššího exportu paliva s nižším dovozem suroviny. V důsledku tak na globálním trhu i nadále zůstává ideální množství surové ropy i rafinérských produktů, což pomáhá držet zdravou rovnováhu mezi nabídkou a poptávkou.

Rostoucí nabídka

Ještě je hodně brzy na spekulace, jestli dojde k obnovení dodávek ropy z Íránu. Pokud ale bude situace příznivá, pak nás již velmi brzo čeká stav, kdy bude nabídka na trhu s ropou růst rychleji než poptávka. To s sebou samozřejmě přinese i tlak na ceny, jen co se celosvětové zásoby této komodity zotaví po výpadcích z letošního léta.

Saúdské Arábii vyhovuje cena kolem 100 dolarů za barel. A jakmile se této hranici přiblížíme, začne země snižovat svou produkci ze současných rekordně vysokých úrovní. Díky tomu si Království Saúdské Arábie uvolní zásobní kapacitu, což by jí mohlo v budoucnu pomoci omezit větší výkyvy cen černého zlata.

saxo1

Zdroj: OPEC, Bloomberg a Saxo Bank

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Twitter stále profituje i přes pokles počtu uživatelů
    Ve čtvrtém čtvrtletí za sebou Twitter potvrzuje svou schopnost vytvářet zisk. Stránka mikroblogingu zaznamenala v tomto období čistý zisk ve výši 789 milionů USD díky zvýšení prodeje reklamy. Naproti tomu sociální síť v USA čelí poklesu počtu uživatelů už druhý po sobě jdoucí kvartál.
  • Twitter v premarketu prudce roste, reaguje na nákup akcií Muska
    Akcie Twitteru rostou v premarketu téměř o 30 % v reakci na zprávy SEC, která odhalila vlastnictví akcií společnosti Elonem Muskem.
  • Twitter v předburzovním prodeji klesá kvůli výsledkům za 2Q
    Twitter (TWTR.US) před zahájením dnešní seance reportoval za 2Q a vykázal čistý zisk na akcii 0,08 USD, zatímco trh očekával 0,14 USD. Tržby dosáhly 1,18 miliard dolarů, přičemž se očekávalo 1,32 miliardy. Společnost však vykázala mírný nárůst denně aktivních uživatelů (DAU). Celkový počet těchto uživatelů byl 237,8 milionů (odhadovalo se o 300 000 méně).
  • Twitter vtrhl na NYSE: Až +92 % k 50 USD
    Americké mikroblogovací síti Twitter odzvonilo na americké burze NYSE. Ve středu stanovila emisní cenu svých akcií na ...
  • Twitter vyhoví požadavkům Elona Muska - The Washington Post
    Akcie společnosti Twitter (TWTR.US) vyskočily poté, co list The Washington Post zveřejnil informaci o tom, že Twitter vyhoví požadavkům Elona Muska na udělení přístupu k datům o potenciálních robotech využívajících platformu. Očekává se, že společnost nabídne možnost nahlédnout na datový tok o objemu 500 milionů tweetů publikovaných každý den. Dle právníka Twitteru je možné, že se o obchodu bude hlasovat na přelomu července a srpna.
  • Twitter zavedl limit na počet příspěvků, které si lze za den zobrazit
    Americká internetová společnost Twitter dočasně zavedla limit na počet zobrazených příspěvků na své stejnojmenné sociální síti. Ověření uživatelé si jich mohou zobrazit 6000 denně, neověření 600 a uživatelé s nově založeným neověřeným účtem pak 300 denně. Oznámil to dnes šéf podniku Elon Musk. Důvodem je podle něj potřeba zamezit rozmáhajícímu se extrahování dat ze sítě. Twitter kromě toho podle agentury Reuters znemožnil čtení tweetů neregistrovaným uživatelům.
  • Twitter zrušil ověřovací ikonu papežovi, kancléři Scholzovi nebo Beyoncé
    Americká internetová společnost Twitter ve čtvrtek začala v souladu s předchozími sliby rušit modré ověřovací ikony tisíců uživatelů této sociální sítě. Nově o ni přišel například účet papeže Františka, německého kancléře Olafa Scholze nebo zpěváků Justina Biebera a Beyoncé, napsal dnes server BBC News a stanice BFM TV.
  • Twitter zrušil popisky na účtech světových médií včetně BBC, NPR nebo ruské RT
    Sociální síť Twitter bez vysvětlení odstranila popisky, které se dříve zobrazovaly v profilech vybraných světových médií. Kromě nedávno zavedených označení o vládním či veřejném financování, které se objevily na účtech britské BBC nebo amerického NPR, zmizela také zmínka o státní povaze média používaná delší dobu u ruských nebo čínských organizací. Změna přišla ve čtvrtek večer současně s odstraněním modrého loga u jmen uživatelů, kteří jej dříve získali na základě ověření totožnosti.
  • TWITTER 2Q
    TWITTER před kvartálními výsledky   Twitter Inc. (TWTR), někdy označován jako „King of Social Media“ má oznámit t...
  • Týden bohatý na makrodata
    Přelom roku nebyl pro trhy nijak zásadní a investoři spíše vyčkávají na nové zprávy, data a fundamenty, které budou pr...
  • Týden končí akciové trhy převážně v plusu
    Evropské akciové trhy v průběhu pátečního odpoledne mírně rostou. Index Stoxx 600 si připisuje 0,2 %, když se nejvíce daří těžařům a zpracovatelům komodit, jejichž akcie přidávají jako jediné více jak jedno procento. Druhým nejúspěšnějším odvětvím jsou prodejci spotřebního zboží (+0,8 %). To však neplatí pro automobilku Daimler, která ztrácí na své hodnotě zhruba 1,3 % poté, co management vydal varování ohledně výsledků hospodaření za druhý kvartál kvůli problémům s naftovými motory a airbagy. Futures na americký index S&P 500 naznačují ziskový začátek páteční seance.
  • Týden může začít volatilně, protože americký Kongres rozhodl o státním dluhu
    Oba instrumenty dál stabilně klesají i na pozadí zpráv, které nejsou vždy "silné". O víkendu ale přišly vcelku očekávané zprávy z amerického Kongresu o limitu státního dluhu. Americká ministryně financí Janet Yellenová potvrdila 1. červen jako "neměnný termín", do kterého musí USA zvýšit dluhový strop, jinak hrozí, že nebudou schopny plnit své závazky. Jelikož nikdo na trhu nepochyboval, že demokraté a republikáni nakonec najdou společnou řeč, bylo toto rozhodnutí a jeho oznámení očekávané. Tisková kancelář amerického prezidenta Joea Bidena oznámila, že Bílý dům a republikáni ve Sněmovně reprezentantů dosáhli dohody, což znamená, že do 1. června bude přijat oficiální návrh zákona, který zvýší dluhový strop o další 2 biliony dolarů. Problém je vyřešen a týden na trzích by mohl začít volatilně.
  • Týden na akciových trzích: Akcie jsou levnější, aneb jestřábi mají ostré drápy
    Tento týden hrály prim centrální banky. Všichni čekali na rozhodnutí amerického Fedu. Podle očekávání vzrostly sazby o 75 bb na 3,00-3,25 %. Klidu nepřidá ani doprovodný komentář. Sazby ještě porostou a budou vysoko déle, vysoká inflace a obavy o další ekonomický růst centrální bankéře znepokojuje. Ale to nebylo vše BoE (+50 bb na 2,25 %) a také poslední centrální banka, která měla stále záporné sazby, Švýcarská centrální banka (+75 bb na 0,50 %), zvedly referenční sazby. Nepomohly ani indexy PMI, které stále naznačují kontrakci ekonomické aktivity.
  • Týden na akciových trzích: Akcie v pátek v Evropě klesaly, za celý týden ale indexy rostly
    Začala výsledková sezóna. Tradičně jako první reportovaly velké banky v USA. A je třeba dodat, že výsledky to byly potěšující. Podstatně překonaly odhady trhu a pozitivně ovlivnily zahájení pátečního obchodování.
  • Týden na akciových trzích: Akcie v Praze, Evropě i Americe této týden rostly; pátek pozitivně podpořen vystoupením v Jackson Hole
    Událostí nejen tohoto týdne, ale pravděpodobně i nadcházejících týdnů, je setkání centrálních bankéřů v Jackson Hole. Vzhledem k posledním datům z ekonomiky a další šíření koronaviru by mohl Fed rozhodnutí pomalu utahovat rozvolněnou politiku ještě odložit na další zasedání. Podle guvernéra Fedu Powella by mohlo dojít k omezování nákupů aktiv ještě v tomto roce.
  • Týden na akciových trzích: Akcie v Praze pouze rostly, za mořem se opět posouvala rekordní laťka výše a výše
    Tak jako se minulý týden čekalo na hlavní událost, kterou bylo setkání v Jackson Hole, tento týden to byla dnešní data z trhu práce. Ta jsou důležitým vodítkem pro Fed kvůli nastavení měnové politiky. Zklamala, bohužel, když nová pracovní místa mimo zemědělství hluboce zaostala o odhady trhu. Tentokrát se tak potvrdily předstihové ukazatele. Dobře nedopadla ani spotřebitelská důvěra podle University of Michigan. Naproti tomu ISM Index měřící aktivitu v průmyslu v USA nejenže neoslabil, ale ještě dokázal vylepšit již tak vysokou úroveň.
  • Týden na akciových trzích: Akciové indexy rostly, Praha od začátku roku připisuje solidních +3,06 %
    Prakticky všechna makrodata, která přicházejí z USA, jsou velmi silná. Tenkrát to byly počty nových míst mimo zemědělský sektor. Tento týden se pak čekalo zejména na rozhodnutí Fedu. Sazby se podle očekávání neměnily, ale následné vyznění bylo, zřejmě i kvůli silným makrodatům, jestřábí. S největší pravděpodobností se snížení sazeb v březnu nedočkáme. To ovlivnilo akciové trhy. V Evropě bylo lepší HDP a inflace lehce nad odhady. Naše HDP překvapením nebylo.
  • Týden na akciových trzích: Akciové indexy tento týden slušně rostly
    Pozitivní start akciových trhů v tomto týdnu byl podpořen lepšími čtvrtletními výsledky velkých bank. Pozitivně se na nich projevil vliv vysokých úrokových sazeb. Ale i ostatní firmy reportovaly lepší než očekávané výsledky.
  • Týden na akciových trzích: Amerika opět na rekordech, Evropa také, Praha na nule
    Makrodata byla tento týden smíšená. Ekonomický kalendář přinesl lepší index důvěry v eurozóně či předstihová PMI data, smíšený obrázek z německého průmyslu, a naopak slabší domácí průmyslovou výrobu či horší data z amerického trhu práce.
  • Týden na akciových trzích: Amerika opět na rekordech, Praha ztrácela
    Od čtvrtka je americký S&P500 opět na rekordech, pomohl další již několikátý balíček fiskální pomoci, který tentokrát bude směřovat do infrastruktury. Další jestřábí komenty byly slyšet od několika guvernérů Fedu o tom, že snižování výkupu aktiv by mělo přijít dříve, než se čeká. Tento jestřábí komentář poslal index ve středu do mínusu.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

Forex brokeři
FBS
OctaFX
Patria Finance
reklama
Purple MT4 platforma nova