Pátek 29. březen 2024 08:44
reklama
Swissquote Bank
reklama
CapXmaster
reklama
Swissquote Bank
reklama
Fintokei SwiftTrader

Fed otřásl výhledem pro zlato. Co čekat u něj i dalších komodit?

23.09.2013 12:53  Autor: Patria  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Žádné omezování QE v září. Nečekané rozhodnutí Fedu zatřáslo výhledem pro akciové trhy (kde vyvolalo krátkodobou euforii), měnami (propad dolaru k euru) i komoditami (růst zlata). Zatímco zlatí býci díky Fedu doufají v povytažení své oblíbené karty, stratégové a velcí hráči hovoří o jisté cestě dolů a poskytly čerstvé výhledy. Jaké jsou pro zlato i další komodity?

Fed se rozhodl v září neomezit program odkupu cenných papírů (QE) v rozsahu 85 miliard dolarů měsíčně. Za jazýček na vahách, který rozhodne o směru trhů, bylo považováno snížení o více či méně než 10 miliard dolarů, ponechání rozsahu tedy vyvolalo růst akciových trhů i zlata. V souladu s širokým očekáváním snížení QE Fedem se bezprostředně před jeho rozhodnutím zachovaly hedgeové fondy, když snížily dlouhé sázky na komoditě o 17 % na 70.113 opcí a futures v týdnu do 17. září. Dle CTFC dlouhé sázky na zlato klesly o 6,8 %, short pozice naopak narostly o 21 %. Fed ale 18. září řekl, že ke snížení QE potřebuje pevnější přesvědčení o udržitelném zlepšování trhu práce. Zlato vylétlo s tím, jak Fed povzbudil jeho roli ochrany proti inflaci. Do debat ohledně krátkodobosti skoku výše ale promlouvají také příchozí lepší data z čínské ekonomiky.

Analytici Citi po Fedu zlepšili výhled pro cenu zlata na konci roku 2013 o 4 % na 1405 USD/tr. unce. Pro rok 2014 svým výhledem pohnuli výš o celých 9 % na 1250 USD/unce a pro rok 2015 o 8 % na 1350 USD/unce. Přes zlepšení cílů na komoditě výhled zůstává pod spotovými cenami (aktuálně nad 1325 USD/unce). „Náš dlouhodobý výhled pro cenu zlata zůstává nezměněn na úrovni 1050 dolarů za unci,“ uvedli analytici Citi ve zprávě. „Naším přesvědčením je, ze rally na zlatu po Fedu bude velmi krátkodobá. Stále lepší příchozí data z ekonomiky, výhled na utažení QE v prosinci a vyšší objemy producentů jsou mezi faktory, na základě kterých očekáváme sestupný trend zlata ve zbytku roku 2013 i v roce 2014,“ míní stratégové Citi. U dat vyzdvihují zejména USA, prodeje aut a návrat spotřebitelské důvěry, které debatu o zmírnění QE stavějí do role „Kdy“ a ne „Zda“.

Vývoj spotové ceny zlata za poslední tři měsíce (USD/tr. unce):



Za nejzřejmější signál skutečného směru trhu považují analytici Citi negativní sentiment u fyzických ETF. Odliv od počátku roku do 17. srpna (před rozhodnutím Fedu) dosáhl 694 tun. Proti stahování investorů nicméně šla cenově citlivá fyzická poptávka. Čínské dovozy zlata od počátku roku do července z Hongkongu dosáhly 688 tun, meziročně +96 procent. Citelně slabší jsou nákupy centrálními bankami, za první polovinu roku meziročně nižší o 32 % ze 191 tun před rokem. „Neočekáváme žádné snížení QE do měnového zasedání FOMC Fedu ve dnech 17. a 18. prosince. Po něm verdikt o snížení QE a vyvolání propadu ceny zlata postupně pod úrovně 1250 USD/tr. unce,“ poskytují svůj výhled analytici Citi. Pokud jde o další komodity, u mědi čekají pro dlouhodobém výhledu ceny 6200 USD/t na konci letošního roku 7280 USD/t, příštího 6550 USD/t a roku 2015 na 6800 USD/t. Výhled pro stříbro při dlouhodobém cíli 16,5 USD/tr. unce hovoří pro letošek o 24 USD/tr. unce, rok 2014 o 20 USD/tr. unce a rok 2015 o 22 USD/tr. unce. Spolu se zlatem se dostalo zlepšení výhledu ještě ropě, horších výhledů naopak koksovatelnému uhlí i termálnímu uhlí.

Komoditní výhled dle Citi:
KomoditaDlouhodobý cíl201320142015
Zlato (USD/oz)1050140512501350
Měď (USD/t)6200728065506800
Hliník (USD/t)2200187518301950
Ropa WTI (USD/b)8310110599
Tvrdé koksovatelné uhlí (USD/t)200159161170
Termální uhlí (USD/t)105817885


Morgan Stanley vydala čerstvou analýzu, podle které drží svůj pesimistický výhled pro zlato s ohledem na QE. Pro rok 2014 očekává průměrnou cenu zlata mezi 1200 až 1350 USD/tr. unce. „Krátkodobým efektem odloženého omezení QE je slabší americký dolar a nižší úrokové sazby po delší dobu. To je krátkodobou podporou pro drahé kovy i základní kovy,“ uvedla Morgan Stanley. S výhledem pro zlato by dle svých slov pohnula pouze v případě, že by (na základě dalších faktorů) bylo evidentní, že USD skončí rok 2013 kolem současných úrovní. To by podle analytiků vyústilo v očekávání, že přikročení k omezení QE by se posunulo dál do roku 2014.

Také analytici Goldman Sachs uvedli, že odklad snížení QE Fedem vytvořil „riziko krátkodobého růstu ceny zlata“. „Skok vidíme jako velmi omezený, již nyní dochází k návratu ceny zlata na úrovně před rozhodnutím Fedu. Spekulativní pozice na COMEXu rovněž ustoupily, promlouvá poptávka emerging markets. Goldman Sachs tak potvrdila pro tuto chvíli neutrální očekávání pro vývoj zlata a jeho pokles se vstupem do roku 2014.

Zajímavý je skok ve výhledu pro zlato ze strany jedné z klíčových ruských bank Alfa Bank. Ta jej srazila na 1400 USD/tr. unce z 1800 USD/tr. unce, což dopadlo i na její výhled pro lokální těžaře. U Polyus Gold vyslovila očekávání negativního volného cash flow.

Čerstvý průzkum CNBC hovoří o tom, že 62,5 % oslovených respondentů očekává ještě v tomto týdnu růst ceny zlata. Čtvrtina naopak, že zlato rozšíří svůj 2% páteční pokles. „Euforie na zlatu může ještě chvíli pokračovat s tím, jak část spekulativních investorů teprve čeká zlikvidování svých pozic ve futures a opcích,“ míní analytici UBS Dominic Schnider a Giovanni Staunovo. „Testování námi stanovené horní hranice 1425 USD/tr. unce na tříměsíčním horizontu nemůže být vyloučeno, zejména s vlivem čínské poptávky a debat ohledně dluhového stropu v USA,“ dodali analytici UBS. Růst napětí v tomto směru čekají s konce fiskálního roku (konec září) a nutností schválení rozpočtu pro rok příští. To s sebou opět nese debatu nad zvýšením dluhového stropu. Také analytici UBS ale za mez, po kterou může zlato oživovat, vidí omezení QE ze strany Fedu. „Pouze slabá data z ekonomiky by omezení QE ze strany Fedu posunula do roku 2014, s takovým scénářem ale příliš nepočítáme,“ dodali analytici UBS. Krátkodobý pohled UBS na zlato je „neutrální“, dlouhodobý „medvědí“.

Přehled klientských pozic IG markets na konci týdne ukázal, že 75 % sázek je dlouhých. „Já býčí pohled na zlato nemám, ale sentiment mezi klienty je jiný,“ míní Kelly Teoh ze singapurské firmy. V tomto týdnu čeká konsolidaci zlata v pásmu 1345 až 1360 USD za unci.

Aktuální technický pohled na zlato:

(Zdroj: CNBC, Bloomberg, Citi, Morgan Stanley, Goldman Sachs, UBS, Deutsche Bank, IG Markets)

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Fed nezvyšuje sazby. Poukazuje na pomalejší růst ekonomiky i přivřené peněženky
    Měnový výbor americké centrální banky Fed se rozhodl na svém květnovém jednání nezvýšit úrokové sazby z pásma 0,75 až ...
  • Fed notně přitvrdil
    Trvalo to dlouhých 28 let, než byl Fed opět donucen k tomu, aby zvýšil oficiální úrokovou sazbu o 75 bazických bodů. Na včerejším zasedání se tak stalo, přičemž nová červencová prognóza věští, že show Fedu letos ani zdaleka nekončí. Ještě do konce tohoto roku by američtí centrální bankéři chtěli vidět hlavní sazbu Fedu v rozmezí 3,25-3,5 %, což představuje nárůst o dalších 175 bazických bodů.
  • Fed očakáva silnejšie ekonomické oživenie
    Federálny rezervný systém zverejnil svoje najnovšie makroekonomické projekcie spolu s oznámením menovej politiky. Ukázalo sa, že projekcie boli optimistickejšie ako prognózy zverejnené v júni.
  • FED odráží holubičí postoj Powella - prorazí EURUSD úroveň 1.2000?
    Jak se dalo očekávat, FED při svém středečním rozhodnutí o sazbách nepřinesl opravdu nic nového a úrokové sazby tak zůstaly nezměněné. Projev předsedy FEDu Powella v Jackson Hole 27. srpna, kde oznámil „cílení průměrné inflace" naznačil, že do konce roku 2023 neočekávají členové FOMC žádné zvýšení sazeb.
  • Fed ochladil sázky na otočku v jeho politice a zasáhl dluhopisy
    Na finančních trzích se zejména v posledních dnech silně rozjížděly sázky na mírnější postup Fedu a jeho brzký obrat směrem k nižším sazbám, ke kterému mělo dojít už zhruba v březnu příštího roku. Propad výnosů spolu s rostoucími akciemi uvolňoval měnové podmínky, což je komplikace, pokud je třeba tlumit inflaci. Včera se tak několik bankéřů z Fedu tomuto vývoji postavilo. Tržní odhady pro vrchol sazeb se v důsledku posunuly výš a očekávání obratu dál do budoucnosti.
  • Fed opäť zachránil Európu
    Dnes sme boli na finančnom trhu svedkami veľkého pohybu, keď väč&sca...
  • FED opětovně zvýšil úrokové sazby o 0,75 %
    Včerejší zvýšení úrokových sazeb ze strany americké centrální banky o dalších 0,75 % bylo trhy poměrně očekávané, především kvůli přetrvávající vysoké inflaci, která dosáhla 8,3 % a o 0,2 p. b. tak překonala dřívější odhady. Rovněž jádrová inflace, která odstraňuje volatilní složky jako ceny energií a potravin vzrostla minulý měsíc o 0,6 %, přičemž očekávání bylo 0,3 %. Meziročně tak jádrová inflace vzrostla o 6,3 % z předchozích 5,9 %.
  • FedoraCoin
    FedoraCoin (TIPS) se obchodoval vůči americkému dolaru o 11,6% níže během včerejší seance končící v 22:00 GMT 7. září. Jednu minci FedoraCoin lze v současné době koupit na burzách kryptoměn za přibližně 0,00001553. FedoraCoin má celkovou tržní kapitalizaci 3,02 milionu USD a za posledních 24 hodin bylo na burzách zobchodováno FedoraCoin v hodnotě přibližně 85 427,00 USD. Za posledních sedm dní se FedoraCoin vůči americkému dolaru obchoduje o -12%.
  • FED ostáva optimistický. Akcie stratili, dolár posilňuje.
    FED dnes prekvapil. A to tým, že zatiaľ ho vývoj na trhoch príliš netrápi a ďalej si ide svoje. Zasadnutie dopadlo nasledovne:
  • Fed otočil a v posledním zápisu z jednání je holubičí
    Dolar klesl, zatímco akcie vzrostly poté, co investoři prozkoumali poslední zápis Fedu, který ukázal, že většina představitelů podporuje v blízké budoucnosti zpomalení tempa zvyšování úrokových sazeb.
  • Fed oznámil neomezené kvantitativní uvolňování
    Tento čtvrtek se koná řádné měnové zasedání České národní banky. Očekáváme, že bankovní rada pod vlivem nadále se zhoršujících výhledů pro českou ekonomiku přistoupí k dalšímu snížení úrokových sazeb o 50 bazických bodů. Dvoutýdenní repo sazba by se tak měla dostat na 1,25 %, tedy o celý procentní bod níže než na začátku března. S postupem epidemie Covid19 a zpřísňováním opatření proti jejímu šíření, která současně narušují ekonomickou aktivitu, dochází i k prohlubování odhadů hospodářského poklesu v letošním roce. A právě proto by ČNB měla dále uvolnit měnové podmínky, bez ohledu na inflaci vysoko nad třemi procenty. Dá se ostatně očekávat, že hospodářský pokles se postupně začne projevovat i na růstu cen a inflace začne během několika měsíců výrazně ztrácet tempo (už nyní např. nízké ceny ropy podstatně zlevňují tuzemské ceny pohonných hmot). Kromě nižších sazeb pomáhá domácí ekonomice i slabá koruna. Její kurz, který se v posledních dnech pohybuje výrazně nad 27 korunami, tak přispívá k měnovému uvolňování. V naší prognóze předpokládáme, že by ČNB měla během druhého čtvrtletí ještě sazby snížit o čtvrtinu procentního bodu až na 1,00 %. To však bude do značné míry závislé na došlých datech z reálné ekonomiky, pro která bude klíčové, jak dlouho budou trvat restriktivní opatření.
  • Fed oznámil neomezenou stimulaci: Zítra spustí QE3, a sazby nechá nízko další 3 roky. Trhy tleskají, komodity rostou a dolar nad 1,30
    Americká centrální banka dnes vyslyšela volání trhů, když oznámila zahájení třetího kola kvantitativního ...
  • Fed oznámil nový program odkupu dluhopisů za 45 mld. USD měsíčně. Sazby u nuly do nezaměstnanosti pod 6,5 %
    Americký Fed oznámil nové kolo nákupů státních dluhopisů v hodnotě 45 miliard dolarů měsíčně, které posíl...
  • Fed oznámil (zatím) neomezenou stimulaci: Zítra spustí QE3, a sazby nechá nízko další 3 roky. Trhy tleskají a komodity rostou
    Americká centrální banka dnes vyslyšela volání trhů, když oznámila zahájení třetího kola kvantitativního ...
  • Fed oznámil, že neplánuje zákazy kryptoměn
    Poslední doba byla pro celý krypto trh velkým testem. Krypto burzy jsou regulovány na všech kontinentech a Čína označila kryptoměny a krypto transakce za nelegální.
  • Fed oživil naději na letošní zvýšení sazeb; analýza EUR/USD, AUD/USD
    Federální rezervní systém (Fed) po 2denním měnovém hlasování včera večer naznačil, že prosincové zvýšení úrokových sazeb je stále ve hře...
  • FED plánuje nákup cenných papírů. Očekává rychlejší oživení US ekonomiky i snížení nezaměstnanosti
    Člen bankovní rady ČNB Vojtěch Benda v pondělí konstatoval, že zatím není potřeba více uvolňovat měnou politiku, jelikož opatření proti druhé vlně epidemie nebudou tak drastická jako na jaře. Benda také naznačil, že není rozumné v této době snižovat daně.
  • FED plánuje zmeny v komunikácii
    Globálne PMI výrobného sektora v pásme expanzieDruh&...
  • FED plánuje znižovať svoju bilanciu. Akcie vymazávajú dnešné zisky.
    FED pred chvíľou zverejnil protokol zo svojho marcového zasadnutia, na ktorom zvýšil úrokové sadzby. Bolo to práve toto zasadnutie, ktoré sa postaralo o slabší vývoj dolára na väčšine párov v druhej polovici marca. Trhy si ho z nejakých (pre mňa neznámych) príčin vyložili ako holubičie.
  • Fed plány nemění, britská ekonomika v závěru roku 2015 zpomalila, analýza EUR/USD
    Britská ekonomika uzavřela loňský rok ve slabším duchu, když meziroční tempo růstu HDP zvolnilo na nejnižší úroveň téměř za tři roky...
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Fintokei ProTrader