Úterý 19. březen 2024 11:11
reklama
Dukascopy new
reklama
Fintokei ProTrader
reklama
Swissquote Bank
reklama
Fintokei ProTrader

Týdenní zpráva o koruně: Sýrie a příprava na Fed

13.09.2013 17:52  Autor: Patria  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Ani tento týden nepřinesl koruně nakonec žádný posun kurzu. Za intradenními pohyby stály domácí zprávy i vývoj na hlavních trzích, ve výsledku ale česká měna zůstává na hladině odrážející lepší ekonomický výhled, ale zároveň i opatrnost ohledně kroků ČNB. Maďarský forint registruje lehké ztráty po prodloužení nestandardního programu MNB, zlotý naopak slušně posílil, když ustoupily obavy z penzijní reformy a politické zprávy ho nezasáhly.

Domácí data byla pro korunu smíšená. Inflace za srpen byla mírně nižší, než se čekalo. Na druhou stranu, do poklesu cen hodně promluvila sezónnost. Běžný účet za červenec značně překonal odhady, když se vrátil do kladných čísel, ale zhruba stejně velké negativní překvapení znamenaly předchozí revize. Koruna tento indikátor většinou ignoruje, tentokrát ale posílila, aby následně zisky vrátila, zřejmě při pohledu na detaily zprávy.

K lehkému posílení českou měnu vybídl komentář Kamila Janáčka z ČNB. Zástupce bankovní rady uvedl, že česká ekonomika nečelí bezprostřednímu riziku deflace, jež by vyžadovalo uvolnění měnové politiky. Na druhou stranu by Janáček podpořil intervence proti domácí měně, pokud by viděl signály rychle se blížící deflační pasti. Hlavním znakem by přitom pro něj byl návrat do recese s klesající agregátní poptávkou.

V regionu byly nejvýznamnější nové měnověpolitické kroky v Maďarsku. Tamní centrální banka ohlásila pokračování programu, který umožňuje bankám při poskytování firemních úvěrů čerpat zdarma likviditu od MNB. Prodloužený program má trvat do konce příštího roku a jeho objem je stanoven na 2 biliony forintů. Banka je vedle toho připravena poskytnout své devizové rezervy na program konverze cizoměnových půjček domácností, pokud to bude třeba. Zároveň hodlá MNB pokračovat ve snižování úrokových sazeb, které podle guvernéra Matolcsyho s programem půjček nesouvisí. Prostor pro jejich pokles se naopak rozšiřuje. Pokračování nestandardního uvolňování politiky s upozorněním na další snižování sazeb forint oslabilo.

Ze světových témat měla na trhy přechodný vliv asijská data. Růst japonské ekonomiky byl revidován značně vzhůru, čínská obchodní bilance byla lepší při vyšším růstu vývozu. Inflace v Číně pak podle očekávání jen mírně zpomalila. Čínská průmyslová výroba v srpnu meziročně stoupla více, než se čekalo a to platí těsně i pro růst maloobchodu. Nová čísla tedy přinesla dobré zprávy, které upevní očekávání stabilizace růstu čínské ekonomiky a dosažitelnosti letošních plánů čínské vlády.

Data ze západních ekonomik byla horší: Průmyslová výroba v eurozóně za červenec značně klesla a narušila předchozí stabilizaci. Zpráva o amerických žádostech o dávky v nezaměstnanosti sice překvapila hodně nízkými čísly, ta ale ovlivnily mimořádné faktory, kvůli kterým je nelze brát za známku zlepšování trhu práce. Hlavním údajem byly maloobchodní tržby v USA, které sice na první pohled nepotěšily svým zpomalením, ale vzestupné revize předchozích měsíců dojem vylepšují. Předpoklady o politice Fedu a vývoji spotřebitelské poptávky v 3Q data prakticky nemění. Nepříznivým signálem naproti tomu byl pokles spotřebitelské důvěry.

Prezident ECB Draghi zopakoval holubičí postoj banky komunikovaný po posledním jednání. Vyjádřil opatrnost v posuzování lepších ekonomických dat a zdůraznil, že oživení je stále velmi čerstvé. Krátkodobá úroveň sazeb peněžního trhu je podle něj nepodložená.

Vliv tohoto prohlášení na eurodolar byl nevýrazný. Nová data kurzu přinesla jen přechodné výkyvy a hlavní zásluhu na jeho růstu za tento týden tak má vývoj kolem Sýrie.

Ten získal značný prostor i díky malému počtu nových dat. Pravděpodobnost vojenského zásahu USA se dál citelně snížila. Americký ministr zahraničí Kerry nakousl možnost, že by k silovému řešení nemuselo dojít, pokud by se Sýrie vzdala chemických zbraní. Tohoto nápadu se následně chytlo Rusko, spojenec syrské vlády, a vybídlo k odevzdání chemických zbraní pod mezinárodní kontrolu. Sýrie souhlasila. Pochybnosti o provedení celé akce přetrvávají, přesto to vypadá, že se na trzích s intervencí do Sýrie už z většiny nepočítá.

Přestože hlavně první část týdne patřila Sýrii, klíčovým tématem zůstává jednání Fedu naplánované na příští týden. Stále vypadá jako pravděpodobnější, že Fed na něm začne s útlumem QE. Změna objemu nákupů ale pravděpodobně bude menší. Oproti dříve předpokládaným 15-20 miliardám se nyní čeká, že se měsíční nákupy aktiv sníží o 10 miliard. Kromě toho je dost možné, že doprovodný komentář se ponese v holubičím duchu a předseda Bernanke na něm bude zdůrazňovat, že snižování objemu QE může být pomalejší, v závislosti na ekonomice.

Vedle samotné změny v politice a komentáře Fed ještě zveřejní novou prognózu, tentokrát i pro rok 2016. Také ta bude důležitá, neboť naznačí, jak moc je americká centrální banka optimistická ohledně dalšího vývoje. Od toho se odvíjí i předpoklady pro útlum QE a začátek zvyšování sazeb. Ty by měly zůstat podle současných představ u nuly do konce roku 2015, takže prodloužení prognóz na další rok už bude spadat do období s možným zvyšováním.

A aby to nebylo málo, údajně už po jednání Fedu má prezident Obama oznámit nominaci na příštího šéfa Fedu. Spekulace se točí hlavně kolem Lawrence Summerse, vnímaného jako jestřába. Pod jeho vedením by tedy politika centrální banky mohla směřovat k normalizaci o něco rychleji. Ze hry ovšem není ani Janet Yellenová, naopak nakloněná spíše holubičím směrem.

Kromě jednání Fedu, které bude příštímu týdnu jasně dominovat, vyjdou v USA indexy průmyslové aktivity z New Yorku a Filadelfie. Evropu zastupuje pouze německý index ekonomické nálady ZEW.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Týdenní zpráva o koruně: Příprava na banky
    Tento týden přináší koruně posílení, ačkoli v jeho průběhu kurz testoval hranici 26,00. Pohyb hlavních trhů byl pro do...
  • Týdenní zpráva o koruně: QE možná i v eurozóně
    Po většinu týdne byla koruna mírně slabší oproti minulému pátku, v konečné bilanci ale pouze stagnuje. Okolní středoev...
  • Týdenní zpráva o koruně: Rozšíření EFSF nakonec schváleno
    Dluhová krize opět poutala hlavní pozornost trhů. Hned úvod týdne se nesl ve znamení naděje, že s novým plánem pro banky konečně přijde nějaká akce po spoustě slov. EFSF dostal zelenou k rozšíření, poté co změnu na dva pokusy ratifikovalo i Slovensko. Přes dílčí neúspěchy se světovým trhům tento týden dařilo – polepšily si akcie, euro a s nimi mírně i koruna. Trochu ji ale přibrzdila čísla z domácí ekonomiky...
  • Týdenní zpráva o koruně: Rozšíření EFSF nakonec schváleno
    Dluhová krize opět poutala hlavní pozornost trhů. Hned úvod týdne se nesl ve znamení naděje, že s novým plánem pro banky konečně přijde nějaká akce po spoustě slov. EFSF dostal zelenou k rozšíření, poté co změnu na dva pokusy ratifikovalo i Slovensko. Přes dílčí neúspěchy se světovým trhům tento týden dařilo – polepšily si akcie, euro a s nimi mírně i koruna. Trochu ji ale přibrzdila čísla z domácí ekonomiky.
  • Týdenní zpráva o koruně: Řecko pozitivní náladu nezkazilo
    Koruna zastavila krátkodobý negativní trend trvající zhruba od poloviny října a za tento týden své ztrát...
  • Týdenní zpráva o koruně: Slabý březen v zámoří
    Kurz koruny se za končící týden nakonec moc nezměnil, ačkoli na jeho začátku se přiblížil 26,00, k čemuž přispěla domá...
  • Týdenní zpráva o koruně: Slabý závěr roku, příznivý výhled do toho dalšího
    Koruna v první polovině týdne dál citelně oslabovala. Kurz se dostal až nad 27,70, pak se ale pohyb zastavil a česká ...
  • Týdenní zpráva o koruně: S novým rokem přišlo oslabení
    Pro korunu byl závěr loňského roku pozitivní. V tradičně méně aktivním období kolem svátků posílila na dosah hranice 25,00. Vstup do nového roku však přináší obrat a ztráty pro českou měnu. Přispěla k tomu domácí data, čísla z eurozóny i vývoj na hlavních trzích.
  • Týdenní zpráva o koruně: Stabilní postoj ČNB
    Končící týden vyznívá pro korunu zhruba neutrálně. Z předchozích ztrát česká měna ukrojila minimum. Během týdne se místy inspirovala posílením zbytku regionu, byla však tlačena zpět. Za forintem a zlotým tak výkonnostně zaostala. Domácí události s korunou nehýbaly.
  • Týdenní zpráva o koruně: Stabilní postoj ČNB
    Končící týden vyznívá pro korunu zhruba neutrálně. Z předchozích ztrát česká měna ukrojila minimum. Během týdne se místy inspirovala posílením zbytku regionu, byla však tlačena zpět. Za forintem a zlotým tak výkonnostně zaostala. Domácí události s korunou nehýbaly.
  • Týdenní zpráva o koruně: Trhy se soustředí na měnovou politiku
    Koruna v průběhu týdne nepředvedla téměř nic. Její kurz k euru se velmi dlouho držel mírně nad 24,50 a až v závěru si česká měna polepšila. Stejně ale zůstává na podobné úrovni jako týden zpět. Z periferie eurozóny přišly negativní zprávy, vyšla série amerických dat, ale hlavní pozornost trhů se začala upírat na centrální banky...
  • Týdenní zpráva o koruně: Výprodeje po Fedu
    Za končící týden koruna registruje další ztráty, za kterými stojí především vnější faktory. Česká měna nakonec oslab...
  • Týdenní zpráva o koruně: Zklamání z regionu, naděje z Německa
    Koruna zakončuje další klidný týden, kdy se její kurz k euru příliš nevychyloval od 25,60. Stabilitě napomohla absen...
  • Týdenní zpráva o koruně: Znovu bez intervencí
    Koruna za tento týden posílila. První dny jí sice přinesly oslabení, když se zapojila nervozita před jednáním ČNB, jeho výsledek ale následně rozhodl, že koruna končí silnější a výkonnostně tak překonává zlotý s forintem. Vývoj těchto měn se tento týden obešel bez větších změn.
  • Týdenní zpráva o kryptoměnách: Bitcoin se přiblížil dvouletému minimu
    Shrnutí: Bitcoin už téměř smazal všechny své zisky z někdejšího býčího trhu a přiblížil se dvouletému minimu. Jistou úlevu přináší těžařům aspoň dlouho očekávané snížení hash rate.
  • Týdenní zpráva: Vyjednávání o brexitu naplno začínají
    Odlehčený kalendář zveřejňovaných čísel jak v USA, tak v eurozóně dá vyniknout politickým událostem. Na setkání Euroskupiny uvidíme, s jakou vervou se nový francouzský prezident E. Macron vrhne do reformování EU. Navíc hned v pondělí začne vyjednávání o brexitu. Předstihové indikátory by měly naznačit, jestli se silná hospodářská dynamika z prvního čtvrtletí přesunula i do toho druhého.
  • Týdenní zpráva z finančního trhu
    Finanční trhy budou ve zbytku roku spíše než ekonomický kalendář sledovat pandemickou situaci a vývoj na geopolitické scéně. Aktuální vlna covid-19 ekonomiky opět negativně ovlivní, i nadále ale platí, že průmyslové země na tom budou relativně lépe. Spíše než diskuse nad krátkodobějšími ekonomickými dopady současné vlny bude důležitější debata nad dlouhodobějším vývojem, kde, doufejme, proočkování povede ke zklidnění situace a návratu k normálu. Ten ale bude jiný, než před koronavirem. Aktuálně trhy straší zmutovaná forma viru ve Velké Británii. I ve zbytku roku bude trhy trápit geopolitika – v centru dění zůstává nekončící příběh brexitu (ani včerejší deadline nakonec deadlinem nebyl) či americký fiskální balíček.
  • Týdenní zpráva z finančního trhu: Americká ekonomika nepřetržitě tvoří nová pracovní místa
    Politika se nevytratí z hledáčku investorů ani v tomto týdnu, když v Itálii budou pokračovat jednání o nové vládě. Pozornost bude také na inflaci. Zatímco americký cenový růst vykáže zpomalování, evropská inflace podle všeho zrychlí. Obrázek zdravého hospodářského růstu v USA v pátek potvrdí zpráva z tamního trhu práce.
  • Týdenní zpráva z finančního trhu: Česká inflace na lokálním maximu, nezaměstnanost na minimu
    Americký ekonomický kalendář je v tomto týdnu spíše lehčí, pozornost trhů se bude ubírat k americkému Kongresu, kde bude probíhat diskuse nad balíčkem daňových změn. Z Evropy se dočkáme představení prognózy Evropské komise a prvního ohodnocení fiskální pozice evropských zemí pro rok 2018. Z dat očekáváme potvrzení předběžných PMI. Ta indikují růst ekonomiky eurozóny během Q4 17 o 0,6 % q/q. Česká inflace se v říjnu přiblížila horní hraně tolerančního pásma. V dalších měsících budou inflační tlaky mírně polevovat. K 2% cíli se inflace vrátí až koncem příštího roku. Česká nezaměstnanost zůstane rekordně nízká. Zářijová data z reálné ekonomiky potvrdí zrychlení ekonomické aktivity po slabých prázdninových měsících.
  • Týdenní zpráva z finančního trhu: Český i německý HDP vykáží za druhé čtvrtletí další silný růst
    Tento týden přinese smíšená data ze světové ekonomiky. Zatímco očekáváme, že statistici zveřejní velmi silná čísla růstu HDP v Německu, Itálii, Japonsku ale i Česku, zklamání přinesou údaje o ekonomické aktivitě v Číně a slabší by se měl ukázat i maloobchod v USA. Do diskuze ohledně rozpouštění rezerv Fedu a prodloužení programu odkupu aktiv ECB přispějí zápisy z jednání obou centrálních bank.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

Forex brokeři
CapXmaster
TopForex
FBS
reklama
Swissquote Bank