Pátek 29. březen 2024 15:49
reklama
Purple MT4 platforma nova
reklama
CapXmaster srovnani
reklama
Fintokei ProTrader
reklama
InstaForex Ebook

Slabý jen a bubliny

27.05.2013 14:32  Autor: TRIM Broker  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Dow Jones 101 dní bez trojdňového poklesu

Index Dow Jones zaznamenal v piatok minimálny rast, no vzhľadom na schopnosť vymazať denný pokles o približne 0,5% ide o slušný výkon. Najstarší akciový index rastie už 101 obchodných dní bez poklesu, ktorý by trval viac ako dva dni. Ide o najdlhšiu sériu prírastkov bez trojdňovej korekcie vo viac ako storočnej histórii indexu. Naposledy index takto porovnateľne „vyvádzal“ v roku 1935, kedy sa indexu podarilo vzrásť bez takejto korekcie až 95 dní.

Private equity spoločnosti vyberajú zisky

Kým akcie pokračujú v raste, private equity spoločnosti vyberajú zisky- Minulý týždeň až 7 firiem súkromného kapitálu oznámilo, že predáva firmy zo svojho portfólia. Od začiatku roka ich bolo 86%, čo je dvojnásobok oproti rovnakému obdobiu pred rokom. Dolárový objem 34 mld. USD je trojnásobne vyšší. Bain predal podiel na Bloomin Brands a Sensata; Carlyle predal podiel na Wesco Aircraft a spolu s Blackstone aj podiel na Nielsen Holdings. Predaje akcií insidermi sa často považujú za signály vrcholu na akciách, no štatisticky sa nedá s presnosťou vrchol určiť takýmto spôsobom. Je to len varovný prst, že veľký hráči chcú mať zarobené peniažky v bezpečí.

Japonské akcie pokračujú v korekcii

Výber ziskov vidíme aj na japonskom akciovom trhu, ktorý dnes zaznamenal ďalší pokles. Dnes zaznamenal index Nikkei 225  stratu až 3,2%. Obnova, ktorá prišla v piatok po intervencii japonskej centrálnej banky na dlhopisovom trhu, tak nemala dlhé trvanie. Vzhľadom na silný rast japonských akcií od začiatku roka má výber ziskov bez problémov ešte priestor na pokračovanie.

Abenomics alebo Chamberlainomics

Pod posledný rast japonských akcií a oslabenie jenu sa podpísala hlavne politika nového japonského premiéra Abeho zvaná „abenomics“. Ekonóm univerzity vo Warwicku Nicholas Crafts si ale myslí, že podobný trojstupňový plán už uskutočnil britský minister financií Chamberlain v tridsiatych rokoch minulého storočia. Prvým stupňom bolo opustenie zlatého štandardu a následné zníženie úrokových sadzieb. Druhý stupeň sa týkal cielenia cenovej hladiny. Išlo v podstate o inflačné cielenie. Tretím stupňom bola devalvácia meny voči doláru a francúzskemu franku. Výsledkom bol pokles úrokových sadzieb, oslabenie meny a rast cenovej hladiny. Menová politika by ale sama o sebe nestačila. Abe sa tiež spolieha na stimuly ekonomiky. Chamberlain si vybral ako podporu ekonomiky realitný trh, konkrétne výstavbu lacných domov. Vzhľadom na nízke úrokové sadzby bolo bývanie dostupné a britská ekonomika sa dokázala zotaviť z Veľkej hospodárskej krízy. Cieľom samozrejme nie je Abeho tlačiť do podpory realitného trhu, ale ukázať, že samotná menová politika bez reštrukturalizácie ekonomiky nemá význam.

Slabý jen a bubliny

Aktuálne jen oslabil od septembra minulého roka o približne 35%. Podľa analytikov banky Societe Generale by prudký pokles jenu mohol spôsobiť nové bubliny v ázijskom regióne, ktorých spľasnutie by následne mohlo spôsobiť novú kríziu v Ázii, pričom najlepším adeptom je podľa nich Čína. Nasledujúci graf ukazuje vývoj jenu a thajského bahtu. Slabý jen tlačil kapitál do Thajska a následne prišlo k spľasnutiu. Preto rastie riziko, že abenomics je len o novej bubline.

Výhľad na dnes

Dnes je v UK ako aj US voľno. Vývoj na FX trhu ako aj na akciách by mal byť preto pokojný. Minulý týždeň trhy prekvapili komentáre prezidenta Fedu Bernankeho ako aj zápisnica z posledného zasadnutia americkej centrálnej banky. Veľa pozornosti sa venovalo možnosti stiahnutia stimulov. Centrálna banka totiž nakupuje aktíva z trhu už od roku 2008 a obmedzenie nákupov by mohli na finančných trhoch spustiť väčšie pohyby, nakoľko dostatok likvidity pomáhal udržiavať ceny aktív vysoké. Postupné obmedzovanie nákupov by preto mohlo spustiť pokles aktív. To, ako budú nákupy sťahované, bude podľa Fedu záležať na kvalite prichádzajúcich dát. Tento týždeň očakávame výsledky spotrebiteľskej dôvery, revíziu HDP a údaje o osobných príjmoch a výdavkoch. Údaje by mohli pomôcť priblížiť ale aj oddialiť termín začatia obmedzovania nákupov.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Slabší růst kanadského HDP
    Růst HDP v Kanadě dosáhl ve druhém čtvrtletí 3,3 %, zatímco se očekával 4,4% růst. V předchozím čtvrtletím to bylo 3,1 %.
  • Slabší říjnová inflace potvrzuje náhled ČNB. Intervence pomohou růst cen vrátit k 2% cíli
    Říjnová inflace byla v porovnání s prognózou České národní banky o 0,1 procentního bodu nižší, intervence ale podle pr...
  • Slabší trh práce pomohl technologiím
    Nejvíce se včera dařilo informačním technologiím, které přidaly 0,8 % a to i přes slabší výkonnost HP. Společnost produkující tiskárny a osobní počítače HP kvůli snižující se poptávce snížila výhled tržeb pro letošní rok a její akcie se tak včera propadly o 6,6 %. Naopak 0,4 % odepsal sektor utilit, kde se žádná společnost neodchylovala výrazněji od průměru.
  • Slabší výsledek průmyslu může znamenat pomalejší oživení
    Červencová průmyslová výroba zaostala za naším očekáváním a poklesla o 2,9 % (očekávání +0,6 %). Na vině jsou sice částečně letní odstávky elektráren, ale i bez nich pohled pod pokličku průmyslu nabízí několik nepříjemných překvapení. Na prvním místě některá energeticky náročná odvětví prohlubují svůj pokles z již tak nízkých úrovní produkce - jedná se například o zpracování dřeva, papírenský průmysl nebo výrobu kovových výrobků. Ještě více znepokojující je skutečnost, že v červenci poměrně prudce kleslo také strojírenství - jedno z páteřních odvětví českého průmyslu (-5,4 % meziročně).
  • Slabší výsledek průmyslu může znamenat pomalejší oživení
    Červencová průmyslová výroba zaostala za naším očekáváním a poklesla o 2,9 % (očekávání +0,6 %). Na vině jsou sice částečně letní odstávky elektráren, ale i bez nich pohled pod pokličku průmyslu nabízí několik nepříjemných překvapení. Na prvním místě některá energeticky náročná odvětví prohlubují svůj pokles z již tak nízkých úrovní produkce - jedná se například o zpracování dřeva, papírenský průmysl nebo výrobu kovových výrobků. Ještě více znepokojující je skutečnost, že v červenci poměrně prudce kleslo také strojírenství - jedno z páteřních odvětví českého průmyslu (-5,4 % meziročně).
  • Slabší vývoz automobilů a vyšší ceny komodit srazily únorové saldo zahraničního obchodu
    Bilance zahraničního obchodu skončila v únoru ve schodku 4,4 mld. Kč. My jsme přitom v únoru očekávali mírný přebytek ve výši 2 mld. Kč a trh dokonce 6 mld. Kč. Meziročně se jedná o 25,7 mld. horší výsledek. To bylo negativně ovlivněno jednak nižším vývozem aut v důsledku problémů se subdodávkami komponent, ale také vyšším dovozem ropy, zemního plynu a kovů, což patrně odráželo zejména jejich výrazný cenový růst.
  • Slabučké US dáta posielajú dolár na kolená, trh čaká na Fed
    Americký dolár sa dostal pod silný predajný tlak v stredu poobede po mizerných dátach z Americkej ekonomiky. Maloobchodné tržby na mesačnej báze v máji spadli z 0.4% až na -0.3%, rovnako aj tržby očistené o predaje áut. Jadrové maloobchodné tržby spomalili z 0.6% na 0.0%.
  • Slabý americký dolar způsobil pokles USD/JPY pod hodnotu 100, a co dalšího se děje na finančním trhu?
    Nálada německých analytiků a investorů se v srpnu mírně zlepšila, ukázal dnes index ZEW, který vzrostl na 0,5 bo...
  • Slabý americký maloobchod kazí den akciím i dolaru. Dluhopisy a jen rostou
    Vývoj amerického maloobchodu na konci loňského roku byl delší dobu neznámou, neboť data nevycházela v důsledku přechodného uzavření některých státních institucí. Se zpožděním zveřejněná čísla na jednu stranu hledí už dost do minulosti, ale zároveň i kreslí docela nepěkný obrázek o kondici amerického spotřebitele během klíčové předvánoční nákupní sezóny. Tržby se výrazně propadly, čímž zároveň podstřelily tržní konsensus. Revize minulých měsíců míří dolů a celková dynamika se zhoršuje.
  • Slabý Japonský jen
    Jedním z klíčových faktorů prudkého růstu byla osobní spotřeba, protože poptávka země po opětovném otevření nadále roste. Sektor služeb zůstává silný, ale výroba nadále bojuje. Na druhou stranu vývoz klesl o 4,2 %. Nárůst růstu znamená, že udržitelná inflace by mohla zůstat nad 2 %, což by mohlo pobídnout Bank of Japan, aby podnikla kroky k normalizaci, jako je úprava své politiky řízení výnosové křivky (YCC). BoJ uvedla, že zváží zpřísnění politiky, pokud bude inflace udržitelná nad 2 %, ale jakékoli posuny v politice budou pravděpodobně malé, zvláště pokud zůstane jen slabý. BoJ oznámila, že provede přezkum politiky, který může trvat rok nebo déle. USD/JPY testuje rezistenci na ceně 137,68 a další rezistence je na úrovni 138,42. Na druhé straně supporty jsou na cenách 136,26 a 134,26.
  • Slabý maloobchod a spotřebitelská deprese
    Maloobchodní tržby v Česku skončily v prosinci za naším i tržním očekáváním, když meziměsíčně odepsaly 0,7 % (bez automobilů), zatímco meziročně se jejich propad díky nižší srovnávací základně z uplynulého roku zmírnil z 8,7 % na 7,3 %. Spotřeba domácností tak v posledním kvartále uplynulého roku táhla hospodářství dolů pravděpodobně o něco výrazněji, než jsme původně očekávali.
  • Slabý maloobchod dále brzdí českou ekonomiku
    Tuzemští spotřebitelé zůstávají nadále pod enormním tlakem vysoké inflace. Tak hovoří včera zveřejněná čísla za dubnový maloobchod, která navázala na trend posledních měsíců. Tržby v maloobchodě se meziměsíčně snížily o 0,3 %, což v meziročním srovnání znamená propad o 9,5 %.
  • Slabý maloobchod potvrzuje pokračování spotřebitelské recese
    Čísla z maloobchodu potvrdila, že spotřebitelská recese v Česku s vysokou pravděpodobností dál pokračovala i na konci roku 2022. Meziměsíčně maloobchod v listopadu dál klesal (o 0,3 %), což znamenalo meziroční pokles o 8,7 %. Oproti před covidovému roku 2019 jsou v průměru sice útraty domácností v obchodech nominálně o necelých 20 % vyšší, reálně si však za peníze lidé nakoupí zhruba o 6 % méně.
  • Slabý průmysl doléhá na korunu, eurodolar pokračuje pod 1,14
    Propad registrací aut zveřejněný včera byl varováním, které lehce znervóznělo domácí měnu. Dnes jí přináší další ztráty prosincový report z průmyslu, který ukázal překvapivý pokles výroby. Když k tomu připočteme ubývání nových zakázek pro české podniky a nečekaně prudký propad zakázek pro německý průmysl, vychází nám stále menší šance, že by ČNB zítra zvedla úrokové sazby. Data z ekonomiky i rizika pro výhled hovoří pro delší přestávku, třebaže se koruna vůbec neřídí prognózou předpokládající posilování. Dnes česká měna ustupuje vůči euru na 25,78 a na páru s dolarem na 22,63.
  • Slabý rizikový sentiment tlačil ethereum do blízkosti úrovně 3 000 USD
    Ethereum ve středu téměř otestovalo úroveň 3 000 USD, protože slabý rizikový sentiment vyvíjel tlak na některá z nejvýkonnějších aktiv loňského roku. Propadlo se o 3,7 % na 3 048 USD a pokračovalo tak ve čtyřdenním prudkém poklesu. Hodnoty 3 000 USD dosáhlo naposledy 10. ledna. Za poslední rok je o 400 % výš, ale letos v lednu je přibližně o 15 % níž.
  • Slabý růst HDP a zasedání americké centrální banky zasadily dolaru ránu
    Dolaru se minulý týden nedařilo. Vůči euru ztratil během týdne 3,5 %, když oslabil až na hladinu 1,1278 EUR/USD. Za tímto oslabením stál...
  • Slabý trh práce kazí trhům závěr týdne
    Očkování jede dál a vzbuzuje hlavně v USA a Británii velkou naději do budoucna, ale nová data naznačila, že se americký trh práce s podzimní vlnou pandemie vypořádává hůř, než se čekalo. Namísto silného odrazu vzhůru se v některých oborech teprve v lednu projevily problémy s restrikcemi. To představuje riziko i pro další dynamiku soukromé spotřeby, jež může být pomalejší. Na druhou stranu dál sílí tlak na schválení fiskální pomoci, pro niž nyní demokrati hledají cestu skrze Kongres.
  • Slabý trh práce táhne eurodolar výrazně nad 1,30
    Dnešek byl na trzích především ve znamení amerických dat z trhu práce. Ta přinesla značné zklamání, přestože už v průb...
  • Slabý začátek týdne po dalším nárůstu výnosů
    Začátek týdne pro akcie nebyl dobrý. Hlavní indexy spadly přes procento do záporu spolu s tím, jak se výnosy posunuly opět o něco výš. Sice není jasné, zda už současné výnosy mohou plošně doléhat na akcie, ale při této nejistotě se investoři ve hře na oživení a inflaci raději zaměřili na komodity, které historicky mají tendenci z inflace profitovat. V případě ropy jim navíc hrají do karet krátkodobé nabídkové faktory a měď, jako zástupce průmyslových kovů, zase nabízí expozici na strukturální trend elektrifikace.
  • Slavná aréna poprvé mění název, kryptoměnová společnost za to zaplatí více než 15 miliard korun
    Hala Staples Center v kalifornském Los Angeles poprvé ve své historii změní svůj název. Multifunkční aréna, poskytující domov basketbalistům Lakers a Clippers v NBA nebo hokejistům Kings v NHL se bude od konce prosince jmenovat Crypto.com Arena. Vlastníkům haly vynese změna názvu 700 milionů dolarů za 20 let.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Swissquote Bank