Pátek 29. březen 2024 10:16
reklama
Fintokei ProTrader
reklama
Fintokei SwiftTrader
reklama
Dukascopy new
reklama
Fintokei ProTrader

Proč budí QE kontroverzi a nepochopení?

05.06.2013 07:58  Autor: Patria  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Čtyři významné centrální banky (Bank of Japan, Fed, Bank of England a Swiss National Bank) v současné době silně nafukují své rozvahy s cílem dosáhnout ve svých ekonomikách únikové rychlosti. Jde o dosud nevyzkoušené kroky, se kterými se pojí velké riziko nezamýšlených důsledků. QE je kontroverzním, zároveň ale široce nepochopeným, nástrojem. Pro jeho pochopení jsou klíčové dva ukazatele. První z nich vypadá následovně:

k ? M/PY

Ono „k“ je poměrem širší nabídky peněz M k nominálnímu HDP. Tento koncept byl rozpracován Keynesem a dalšími ekonomy, kteří se ho pokoušeli pochopit ve 20. letech minulého století. Keynes tvrdil, že poptávka po penězích a tudíž i „k“ má svou preventivní složku a složku spekulativní. Tato proměnná podle něho není konstantní a dokonce se její hodnota ani nevrací k průměru, ale roste s tím, jak roste poptávka po bezpečných aktivech. Druhým důležitým konceptem je peněžní multiplikátor, který ukazuje, jak bankovní systém tvoří peníze:

x ? M/B

Multiplikátor se chová procyklicky, během útlumu banky radši drží rezervy a tvorba nových úvěrů stagnuje či klesá. Centrální banka má pod přímou kontrolou velikost své rozvahy (B), multiplikátor ale může ovlivnit jen nepřímo svou monetární politikou. Změnu nominálního produktu pak můžeme vnímat jako změnu poptávky po penězích, změnu multiplikátoru a růst rozvahy centrální banky:

%?NGDP ? %?P + %?Y ? %?B + %?x - %?k

Tato rovnice neukazuje přímo to, jak se změna rozvahy centrální banky projeví na nominálním produktu. Můžeme ji ale použít pro interpretaci toho, jak se ekonomika chová a jaká je mezera mezi růstem rozvahy centrální banky a nominálním růstem ekonomiky. Jakákoliv interpretace QE pak musí být v souladu s popsaným vztahem mezi rozvahou centrální banky, peněžním multiplikátorem a poptávkou po penězích. Následující čtyři grafy ukazují, jak popsaný vztah vypadá v případě Fedu, BoE, BoJ a SNB. Zastánci QE tyto grafy vnímají tak, že centrální banky správně reagovaly na propad multiplikátoru a rostoucí touhu domácností hromadit bezpečná aktiva. A je jasné, že přestože byl růst rozvah centrálních bank obrovský, nebyl dost velký na to, aby se nominální produkt vrátil svým růstem na dříve dosahované hodnoty. Podle tohoto platí, že pokud by bylo QE příliš razantní, došlo by k prudkému růstu nominálního produktu. Ten ale nenastal.

V grafech je tmavě modře vyznačen růst rozvahy centrální banky, šedě změna poptávky po penězích (invertovaně), světle modře růst NHDP a žlutě vývoj peněžního multiplikátoru. 

000 qe 

Odpůrci QE se dívají na tyto grafy jinak. QE podle nich není reakcí na kolaps multiplikátoru, ale do určité míry ho vyvolalo. Jinak řečeno, QE se samo o sobě podepsalo na nefunkčním přenosovém mechanismu. Rizikem pak není vyšší inflace, ale poškození zdraví finančního systému. Centrální banky by tak neměly čekat, až se multiplikátor vrátí na dřívější hodnoty, ale musí ukončit QE a poté se multiplikátory na tyto hodnoty vrátí. Oba tábory se shodnou na tom, že růst multiplikátoru by byl pozitivní a naznačoval by uzdravování finančního systému. Je také patrné, že poptávka po penězích vzrostla zejména kvůli preventivnímu hromadění hotovosti. V grafech vidíme, že mimořádně silný byl tento faktor zejména ve Švýcarsku. Opětovný pokles poptávky po penězích by sám o sobě znamenal menší růst rozvahy centrálních bank. Nesmíme ale zapomínat na to, že SNB i BoJ nyní chtějí dosáhnout vyšší inflace a další dvě banky by ji do určité míry tolerovaly.

Popsaný rámec umožňuje analyzovat QE a jeho vliv na ekonomiku. K uvedenému ale musíme přidat i externality a další náklady a přínosy, které z uvedeného patrné nejsou. V současné době ceny zlata a komodit nenaznačují, že bychom se měli obávat toho, že QE vyvolá globální inflaci. Ještě před dvěma roky ale tyto trhy hovořily jinak. To nám připomíná, že sentiment a inflační očekávání se mění. V závislosti na tom se zvyšuje i složitost úvah o tom, kdy ukončit QE.

 
(Zdroj: Richard Clarida, Pimco)

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Problémy z Německa se přenáší do České republiky
    „Českou ekonomiku začíná ovládat špatná nálada. Podnikatelé i spotřebitelé ztrácí důvěru v budoucí vývoj, což může negativně ovlivnit výši investic a spotřeby. Ke špatné náladě v ekonomice přispívá i vláda, která na jedné straně mluví o nutnosti úspor a na druhé straně hodlá navyšovat sociální výdaje,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.
  • Procter & Gamble
    Zisk a tržby amerického výrobce spotřebního zboží ve druhém finančním čtvrtletí roku vzrostly a překonaly odhady analytiků. Ke zlepšení dopomohla zejména zvýšená poptávka po zdravotnickém zboží. Čistý zisk výrobce pracích prášků Tide nebo plenek Pampers vzrostly na 7,9 miliardy dolarů o rok dříve.
  • Procter & Gamble je pod tlakem po smíšených čtvrtletních výsledcích
    Akcie společnosti Procter & Gamble (PG.US) se obchodují o 1,0 % níže poté, co gigant v oblasti spotřebního zboží zveřejnil smíšené čtvrtletní výsledky za 2Q 2023. 
  • Procter & Gamble modernizuje, budoucnost společnosti vypadá růžově
    Společnost Procter & Gamble působí v 10 kategoriích zboží denní potřeby se spotřebitelskými značkami, jako jsou prací prostředky Ariel, pleny Pampers a šampony Head & Shoulders. Je lídrem na trhu (s ročními tržbami 72 miliard USD v roce 2020). Společnost je však rozhodnuta inovovat a digitalizovat. Jelikož od začátku koronakrize lidé zůstali doma a předzásobili se produkty osobní péče a péče o domácnost, PG zaznamenala jedny z nejlepších čtvrtletí za mnoho let.
  • Proč Amazon prohrává s JD.com a Wal-Martem?
    Online retail kolos Amazon.com Inc. je považován za nesporného leadra ve své oblasti průmyslu, ale čínský e-commerce gigant, JD.com Inc. je už nyní napřed ve hře spojování virtuálních obchodů s těmi reálnými. Má strategickou alianci s největším „brick-and-mortar“ obchodníkem na světě – Wal-Mart Stores Inc.
  • Proč americká výroba sotva roste, zatímco si služby prochází silným boomem?
    Jednu rychlou poznámku ke včerejším výsledkům z USA. Včera jsme se dočkali zveřejnění amerického ISM pro sektor služeb...
  • Proč Amerika nemůže růst, firmy udržet zisky a analogie v Evropě
    Ekonomický útlum ve Spojených státech i Evropě se s novou intenzitou hlásí ke sl...
  • Proč Apple ztratil 200 miliard dolarů ze své hodnoty během dvou dnů? 🍎
    Akcie společnosti Apple v posledních dnech ztrácejí přibližně 7 %. Z Číny přicházejí informace, které mohou podnikání společnosti zkomplikovat. Místní konkurent navíc ukázal svůj nový prémiový smartphone, který má konkurovat iPhonu od Applu. Více se dozvíte v našem videu.
  • Proč Bank of England ponechala úrokové sazby beze změny?
    Bank of England nečekaně ponechala úrokovou sazbu beze změny, poprvé za téměř dva roky. Dřívější prognózy předpokládaly zvýšení o 0,25 %, což by zvýšilo sazby z 5,25 % na 5,50 %. To se však nestalo.
  • Proč bude Fed možná nucen zvýšit sazby
    Konsenzus trhu je nyní takový, že Fed pravděpodobně úrokové sazby nezvýší na jednání v tomto týdnu a možná dokonce ani na svém...
  • Proč burzy kvůli koronaviru tolik padaly právě včera? Infekce dorazila do symbolické „ústředny“ globalizovaného kapitalismu
    Mor nebo španělská chřipka kosily lidi po milionech. Jsou však bezpečně zamčeny v učebnicích dějepisu. Koronavirová nákaza však zamčena není, naopak se šíří. Výrazněji už i mimo Čínu a další jí blízké asijské země. Trhy po celém světě se obávají, že může představovat první ničivou pandemii éry moderní globalizace.
  • Proč by BTC mohl dominovat institucionální poptávce po kryptoměnách?
    Sedm dní poté, co investiční produkty kryptoměn zaznamenaly největší týdenní příliv poprvé od července 2022 ve výši 160 milionů dolarů, se podle nejnovější zprávy Digital Asset Fund Flows tempo přílivu téměř zastavilo.
  • Proč by investoři do BTC měli věnovat pozornost makroprostředí 
    Nemůžeme popřít, že cenu BTC výrazně ovlivňuje makroprostředí. Korelace akciového trhu dosáhla na začátku roku nového historického maxima a trh s kryptoměnami se od ní teprve oddělil. Investoři do bitcoinu by udělali dobře, kdyby odpovídajícím způsobem reagovali a věnovali pozornost akciovému trhu pro možnou předpověď, kam může cena primární kryptoměny směřovat. Volání po institucionálním přijetí bylo v posledních několika letech hlasité a tito velcí hráči se skutečně začali pohybovat na trhu. I když to pro BTC přineslo mnoho pozitiv, jako je zvýšená poptávka, také to nechtěně svázalo cenu bitcoinu s akciovým trhem.
  • Proč by měli obchodníci využít obchodní kampaň Snížené spready
    Vážení obchodníci,snížené spready mohou být pro obchodníky velmi vzrušující věcí. Vidina zisku "zadarmo" s dobrou stra...
  • Proč by pondělí mohlo být pro XRP zásadní? Ripple slaví částečné vítězství 
    Právní bitva mezi Ripple a Komisí pro cenné papíry (SEC), která se táhne již 20 měsíců, se blíží ke konci. Pondělí by mohlo být extrémně důležitým dnem pro výsledek soudního sporu.
  • Proč by pondělí mohlo být pro XRP zásadn? Ripple slaví částečné vítězství 
    Právní bitva mezi Ripple a Komisí pro cenné papíry (SEC), která se táhne již 20 měsíců, se blíží ke konci. Pondělí by mohlo být extrémně důležitým dnem pro výsledek soudního sporu.
  • Proč by Rusko a Čína neměly chybět na vašem akciovém seznamu
    Už nějakou chvíli používáme pro stanovení relativního ocenění dané země v rámci vyspělých a rozvíjejících se trhů níže...
  • Proč by vyšší firemní daně v USA neměly investory příliš trápit
    V loňském supervolebním roce vyhráli v USA demokraté na plné čáře. Mají svého prezidenta v Bílém domě a ovládli rovněž Kongres. Demokraté jsou známí zastánci větších státních zásahů do ekonomiky, a proto také prezident Joe Biden nyní představil ambiciózní investiční plán ve výši dvou bilionů dolarů na zlepšení veřejné infrastruktury. Někdo to ale musí zaplatit. Peníze na investice chce současná administrativa získat i zvýšením firemních daní. Měli by se investoři obávat nižších zisků?
  • Proč cena bitcoinu raketově roste na 35 000 dolarů? 5 hlavních důvodů:
    Cena bitcoinu poprvé od začátku května 2022 vzrostla nad 35 000 dolarů, k čemuž existuje řada důvodů, které přesahují pouhé spekulace. Toto je pět nejdůležitějších důvodů.
  • Proč ceny ropy stále klesají?
    Komentáře předsedy Federálního rezervního systému Jerome Powella vytvořily dodatečný tlak na ceny ropy, když uvedl, že do konce roku se očekávají další dvě zvýšení úrokových sazeb.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

Forex brokeři
UFX
FX Solutions
Tickmill
reklama
Purple MT4 platforma nova