Čtvrtek 28. březen 2024 14:27
reklama
Purple MT4 platforma nova
reklama
Purple MT4 platforma nova
reklama
Purple MT4 platforma nova
reklama
Fintokei SwiftTrader

Milosrdná Evropská unie

04.06.2013 23:12  Autor: Saxo Bank  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Nick Beecroft, hlavní analytik Saxo Bank.

Zdá se, že Evropská unie začíná mít slitování. Nekonečná vlna úsporných opatření měla za následek pouze to, že nás zahnala do kouta. Například jihoevropské ulice se zaplavily protestujícími, což zřejmě bude i nadále pokračovat. Co je však horší, zoufalí Evropané začali po svých vládách požadovat, ať se vzdají eura nebo dokonce vystoupí z Evropské unie. Tyto myšlenky začali nejprve šířit populisté, které postihla protiněmecká horečka.

Vybraní členové eurozóny dostali milost a pokuty jim byly odpuštěny

Summit Evropské unie, který se konal minulý týden, nakonec přinesl řadě států úlevu. Co se týče jádra eurozóny, Francie, Itálie, Španělsko, Nizozemsko a Belgie nakonec dostaly dodatečný čas na to, aby stlačily svůj deficit pod 3 procenta HDP. A odklad se týkal také zemí z širšího okruhu EU, konkrétně Polska a Maďarska. V časech, kdy Evropská centrální banka (ECB) volá po přísném dodržování pravidel a pokání, však jejich přehlížení a plošné odpouštění pokut zní až neuvěřitelně. Třeba Belgie měla dostat pokutu za nesplnění rozpočtových cílů. K tomu však taky nedošlo.

Jak už jsem se zmínil minule, vše je jen politickou hrou a pokusem o nalezení křehké rovnováhy v metodě cukru a biče. Evropská unie chce přesvědčit své ovečky, aby se neoddělovaly od stáda. Této hry se samozřejmě účastní i ECB a její tíživé svědomí, německá Bundesbanka.

Klíčové budou volby v Německu

Velmi zajímavou fází celé hry pak bude konec léta, kdy se v Německu otevřou volební místnosti. Společnou evropskou měnu přitom může těšit předpověď, že vláda s antievropskými náladami s největší pravděpodobností nevznikne. To však není žádné překvapení. Zvlášť když si vezmeme, že podstatná část německých voličů si konec eura nepřeje a naopak by v eurozóně ráda zůstala. (Mnohem méně Němců je už ale pro to, aby platili dluhy periferních států eurozóny – nutné k přežití jižního křídla.)

Nejvyšší sázky nyní padají na “velkou koalici? mezi středopravou CDU/CSU kancléřky Angely Merkelové a středolevou stranou SPD. Pokud se tato předpověď nevyplní, určitě se zopakuje současná koalice mezi CDU/CSU a liberální FDP. Navíc vysoce nepravděpodobná levicová nebo “rudo-zelená? koalice by byla eurozóně nakloněná ještě více. V tomto případě by se pak otevřela cesta k vydávání společných evropských dluhopisů. Politici z hlavního proudu dosud tuto možnost vždycky odmítali, neboť veřejnost byla spíše proti. Jenže pokud se Merkelová ve volbách opět prosadí, nedal bych ruku do ohně za to, že něco podobného za další rok nezkusí.

Všichni ale víme, že nevyhnutelně dojde ke dvěma událostem. Tou první je, že bez vytvoření fiskální unie nebude euro s největší pravděpodobností za dalších pět let existovat. A zadruhé, euro je a vždycky bylo pro Německo dobrou volbou. Z toho nám vyplývá jen jeden závěr (a tady bych si s dovolením vypůjčil slova šéfa ECB Maria Draghiho): pro záchranu eura podnikneme všechny možné kroky, a to za jakoukoliv cenu.

Co se tedy bude dále dít s ECB a jejími zápornými sazbami? Očekával bych, že Rada guvernérů ECB se do 6. června nebude pouštět do žádných novinek, ať už nekonvenčně konvenčních nebo konvenčně nekonvečních. A to přesto, že se objevilo pár záblesků lepších čísel (například index PMI). Představitelé ECB totiž věří, že ta hlavní vlna postupného oživení přijde až ve druhé polovině roku. Proč by tedy měli plývat svou zbývající municí (navíc už celkem vystřílenou), když to není vůbec potřeba? Totéž by se zřejmě dalo říct také o Velké Británii. Za toto vystřízlivění možná můžeme poděkovat americké ekonomické “lokomotivě?.

Dolar jde stále nahoru

Pokud se podíváme za oceán, vidíme, jak jdou výrazně nahoru výnosy. Reakce trhů teď ale ekonomickým datům příliš neodpovídají. Podle americké centrální banky Fed bychom se měli zaměřit na čísla k nezaměstnanosti a inflaci. Pokud jsou slabá, pak k zásadnímu obratu k horšímu stejně nedojde. Alespoň jsme se totiž dostali přes hlavní překážky, konkrétně fiskální útes, růst daní ze mzdy nebo třeba dluhový strop. Fed by však nad vším negativním jen mávl rukou a tvrdil, že je třeba počkat na klíčová data z nadcházejících měsíců. Pak se totiž podle něj ekonomika určitě zotaví, což zvedne nahoru i úrokové sazby.

I když to zlehčuji, je třeba počítat s tím, že výnosy mohou klesnout. Akciové trhy se totiž mohou při pohledu na současné vyhlídky vylekat. Celkové zdraví ekonomiky ale snad dlouhodobějšímu propadu akcií zabrání.

Ze všeho tak těží americký dolar, jelikož úrokové sazby se v nebližší době měnit nebudou. Alespoň ne ve světě G7.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Miliardáři a fondy opouštějí zlato. Je za vrcholem?
    George Soros a Louis Moore Bacon, největší dluhopisový fond světa PIMCO či investor Jim Rogers. Ti všichni se v poslední době stáhli ze svých pozic ve zlatě. Futures na drahý kov propadly nejvíce za osm let. Je zlatá doba za námi?
  • Miliardář Křetínský je blízko koupi podílu ve West Ham United FC
    Český miliardář Daniel Křetínský zvažuje koupi 27procentního vstupního podílu v britském fotbalovém klubu West Ham United FC. Postupně by měl svůj podíl navýšit, přidává sportovní server The Athletic, který dnes s informací přišel.
  • Miliardář Křetínský se stal spoluvlastníkem fotbalového West Hamu
    Miliardář a majitel fotbalové Sparty Praha Daniel Křetínský se stal spoluvlastníkem West Hamu United. V londýnském klubu odkoupil se společností 1890s holdings 27 procent akcií. Informoval o tom mluvčí Energetického a průmyslového holdingu, jehož je Křetínský předsedou představenstva, i zástupci tradičního účastníka Premier League.
  • Miliardář Mark Cuban oslovuje držitele Cardano, říká, že DOGE je lepší měna než ADA
    Na Twitteru Cuban svým 8,8 milionům sledujících sdělil, že zatímco Cardano může být schopno provozovat více aplikací na svém blockchainu, Dogecoin je v současné době použitelnější.
  • Miliardář Stroll chce podíl v automobilce Aston Martin
    Kanadský miliardář Lawrence Stroll, který je majitelem stáje formule 1 Racing Point, připravuje nabídku na převzetí velkého podílu v britském výrobci luxusních sportovních automobilů Aston Martin. Informoval o tom dnes časopis Autocar. Akcie automobilky po zprávě prudce posílily.
  • Miliardář Tim Draper říká, že bitcoin z El Salvadoru udělá jeden z nejbohatších národů 
    Investor Tim Draper prohlásil, že věří, že bitcoin pravděpodobně El Salvador změní z jedné z nejchudších zemí světa na jednu z nejbohatších.
  • Miliardy dolarů investovaných do BTC a ETH
    Na základě dat z posledního průzkumu společnosti Chainalysis se region střední, severní a západní Evropy (CNWE) ukázal jako nejaktivnější. Až čtvrtina celosvětové aktivity v kryptoměnovém odvětví pocházela z regionu CNWE, který za poslední rok obdržel kryptoměny v hodnotě přes 1 bilion amerických dolarů. Evropa byla svědkem prudkého nárůstu objemu transakcí ve všech kategoriích, především však v decentralizovaných financích (DeFi). Objem transakcí v červnu letošního roku vzrostla na 46,3 mld. dolarů (v porovnání s 1,4 mld. dolary v minulém roce).
  • Miliardy z úvěrů už čínskou ekonomiku neudrží. Spásou světa má být střední třída
    Čínská ekonomika přestala odpovídat na prudkou úvěrovou expanzi ve snaze udržet její růst. Novému vedení země zřejmě nezbude než při selhávání státem řízené expanze a toku velkého podílu nových úvěrů do neefektivních projektů více rozvázat ruce soukromému sektoru. Na delším horizontu má převzít opratě a posílit čínskou i globální poptávku růst střední třídy, která prý má šanci do deseti let ztrojnásobit. Nastává čas zvyknout si na nižší procenta čínského růstu Číny a změnu kurzu kormidelníkem?
  • Milion: Kam s ním?
    Těžko se dnes hledá investiční příležitost, která nás nadchne natolik, že jí hned musíme mít. Neznamená to však, že investiční příležitosti nejsou.
  • Milník bitcoinu: Držitelů BTC je nyní více než obyvatel Španělska
    Údaje z řetězce ukazují, že síť Bitcoin dosáhla nového milníku, protože celkový počet držitelů nyní přesahuje počet obyvatel Španělska.
  • Mimoni v Evropě – tentokrát ti inflační
    Dlouhodobá existence super-nízké až nulové inflace patří mezi největší makroekonomická překvapení v Evropě posledních let. Překvapení by samozřejmě nebylo překvapením, kdyby jistá - nikoliv bezvýznamná - část trhu, resp. zainteresovaných analytiků nízkou inflaci očekávala. Tak to mu ale nebylo, a ač se o tom tolik nepíše, tak bídné inflační predikce pro eurozónu posledních let zavání dalším analytickým fiaskem, které může opět zvýšit skepsi veřejnosti vůči ekonomii jako takové.
  • Mimoriadna schôdza v Bruseli
    Na pondelok ráno bola do Bruselu zvolaná  mimoria...
  • Mimoriadne nízka volatilita nepanuje len na akciách, ale aj na menách a dlhopisoch. A nemusí to byť zlá správa
    Vo finančných médiách sa v posledných dňoch rozoberá rekordne nízka volatilita na akciách. Index VIX (ktorý je cenou zaistenia voči výrazným pohybom na americkom akciovom trhu) je aktuálne najlacnejší od roku 1993. Obdobný index pre európske akcie (VSTOXX) je na jednej z najnižších úrovní v histórii, ktorá sa datuje od roku 1999 (minimum dosiahol v marci):
  • Mimoriadne uvoľnená politika ECB zatiaľ nové realitné bubliny v eurozóne nenafukuje
    V prvom kvartáli 2016 rástli v eurozóne ceny rezidenčných nehnuteľností medziročne o 3 %. To predstavuje najvyšší medziročný rast za posledných osem rokov. Určite k tomu prispeli aj stimuly ECB. Vyzerá to v EÚ na bubliny, alebo sa jedná skôr o dobiehanie zameškaného?
  • Mimoriadne zasadnutie ECB
    Na trhu sa objavujú správy, že ECB by mala mať o 13:00 mim...
  • Mimořádná daň z neočekávaných zisků děsí investory
    Velká Británie a Evropa se chopily vedení a zavedly mimořádnou daň z nadměrných zisků tzv. "windfall" daně na sektory energetiky a veřejných služeb a v poslední době i na banky. Spojené státy tak neučinily, možná se poučily ze svých chybných kroků při používání tohoto daňového nástroje v minulém století. Investoři však nemají rádi zavádění nových daní, což se projevilo minulý týden, kdy se trhy propadly po zprávě z Itálie, že bude uvalena nová daň z neočekávaných příjmů na banky.
  • Mimořádná inflace roku 2022 drtila v Česku hlavně střední třídu, zjišťuje studie zveřejněná ČNB. Bohatství z Česka plynulo zejména do zahraničí a na účty bohatých, kteří těžili z vyvolání „válečné atmosféry“
    Za současnou mimořádnou inflaci platí v Česku hlavně střední třída. Její životní úroveň padá opravdu výrazně, a to na rozdíl od nejchudších a nejbohatších vrstev.
  • Mimořádná opatření významně dopadla na průmysl
    Český index nákupních manažerů ve výrobě v březnu klesl o 5,2 bodu na hodnotu 41,3, tedy na historicky nejnižší úroveň. Trhy očekávaný propad na hodnotu 42,5 tedy byl o více než bod překonán. K poklesu došlo víceméně ve všech sledovaných oblastech. Zaměstnanost podle dotazníku klesla nejrychleji od září 2009. Objem výroby a nových zakázek stejně jako objem zásob významně snížil. Ceny vstupů se nepatrně zvýšily, naopak ceny finálních produktů podnikatelé nepatrně zlevnili ve snaze přilákat zákazníky. Vyhlídky podnikatelů na výrobu v následujících 12 měsících podle očekávání zaznamenaly také propad.
  • Mimořádná situace na instrumentu OIL.WTI
    Od začátku týdne jsme svědky mimořádné situace na ropě. Týká se hlavně ropy WTI, ale vzhledem k propojení trhů je zasažen také Brent. Propady na ropných trzích zvyšují napětí také na dalších trzích. Detailně jsme náročnou situaci popsali ve včerejším článku.
  • Mimořádné daně také v Americe. Akcie v zámoří drží dole i techy
    V Evropě se během pondělka upevňuje růst hlavních akciových trhů, ačkoli třeba DAX zůstává u celkem skromných +0,3 pct. Amerika se však k růstu nepřidává, ačkoli se snažila. Stále svítí na S&P 500 asi půlprocentní ztráta.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
CapXmaster