Pátek 19. duben 2024 08:26
reklama
CapXmaster srovnani
reklama
Purple Ebook: Svíčkové a cenové formace
reklama
FTMO král
reklama
InstaForex ETF

Podle guvernéra Singera budou sazby na technické nule ještě „velmi, velmi dlouho“

25.04.2013 08:24  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk
       
25.4.2013 - Kurz koruny se včera oproti úternímu závěru nezměnil, a to navzdory novým komentářům centrálních bankéřů. Podle guvernéra Singera ekonomika „spíše kráčí po dně ekonomického cyklu“ a centrální banka bude podle něj držet sazby na technické nule ještě „velmi, velmi dlouho.“ To je v souladu i s naším pohledem, když očekáváme pokles ekonomiky ještě v Q1 13 a od Q2 13 už mírné mezikvartální růsty HDP. Repo sazba ČNB by podle naší prognózy měla setrvat na 0,05 % minimálně do konce roku 2014. Viceguvernér Tomšík potvrdil možnost přímých devizových intervencí, ale zároveň nepovažuje za nutnou rychlou reakci měnové politiky (preferuje počkat na novou prognózu). My předpokládáme možnost intervencí pouze v případě stupňujících se deflačních rizik, které však v našem hlavním scénáři nejsou. Včera zveřejněné indikátory důvěry v ekonomiku za duben ukázaly na pokles sentimentu firem i spotřebitelů. Souhrnný index důvěry se tak snížil na -0,7 bodu z březnových 2,2 bodu.
        
Ostatní středoevropské měny ztratily zhruba třetinu hodnoty. Forint oslabil k úrovni 301 HUF/EUR, zlotý se posunul k 4,15 PLN/EUR. K jejich oslabení mohla přispět horší než očekávaná důvěra podnikatelů v německou ekonomiku. Údajů z Polska ani Maďarska jsme se dnes nedočkali, což bude platit i pro zítřek.
        
Česká swapová křivka se včera prakticky nezměnila. Ministerstvo financí prodalo v aukci 2,14 mld. CZK dluhopisu s kuponem 0,5 % a splatností v roce 2016 a 3,26 mld. CZK jedenáctiletého dluhopisu s variabilním kuponem. Poptávka byla velmi slušná, když kombinovaný poměr bid/cover dosáhl vysoké hodnoty 4,14. Výsledky aukce tedy hodnotíme jako pozitivní.

Marek Dřímal
Economic & Strategy Research  

Investment Banking
Komercni banka, a. s.
Societe Generale Group
Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Podle Brazílie jsou kryptoaktiva stejná jako ostatní aktiva
    Jihoamerická kryptoměnová velmoc Brazílie, začíná být velmi jasné, jak bude přistupovat k vládní regulaci digitálního aktiva. V Brazílii jsou kryptoměny velmi populární a země dominuje statistikám, pokud jde o počet držených mincí na obyvatele.
  • Podle bývalého ředitele Goldman Sachs by cena bitcoinu mohla vyrůst až na 50 000 USD
    Cena Bitcoinu (BTC) by v období rozsáhlé finanční krize mohla vyrůst až na 50 000 dolarů, jelikož krátkodobí investoři selhávají a kryptoměna získává větší uznání veřejnosti.
  • Podle čísel: Nejvíce kolísavý den bitcoinu roku 2022
    Bitcoin má za sebou od svého vzniku svůj spravedlivý podíl velmi volatilních dnů. To není žádným překvapením vzhledem k tomu, že volatilita zůstává jednou z nejvýraznějších vlastností kryptoměny a tato volatilita je pro investory velkým tahem. Nicméně byly dny, kdy byla volatilita vyšší, než je obvyklé, obvykle po velkých klesajících trendech na trhu. Jeden z takových dnů byl zaznamenán v poslední době, kdy se dotkl nových ročních maxim.
  • Podle ČNB slabší koruna tlumí dopad krize, další oslabení by však už bylo škodlivé
    Podle dnes zveřejněného záznamu se velká část diskuze bankovní rady ČNB věnovala rizikům a nejistotám, které současná doba přináší. Opakovaně bylo zmíněno, že současná opatření nemusí nutně znamenat protiinflační dopad, zejména v situaci, kdy koruna významně oslabila a dodatečně tak uvolňuje měnové podmínky v ekonomice. Další oslabení koruny by však mělo již negativní dopad na domácnosti. K lepší situaci se podle bankovní rady přidává i uvolněná fiskální politika, která v kombinaci s kroky Evropské unie tlumí negativní dopady současné pandemie.
  • Podle dat z chemického průmyslu panuje na trzích neopodstatněný optimismus
    Vývoj v globálním chemickém průmyslu je už dlouho velmi dobrým indikátorem změn ve světové ekonomice. Částečně je to d...
  • Podle dat z chemického průmyslu panuje na trzích neopodstatněný optimismus
    Vývoj v globálním chemickém průmyslu je už dlouho velmi dobrým indikátorem změn ve světové ekonomice. Částečně je to dáno velikostí tohoto odvětví – po zemědělství a energetice jde o třetí největší sektor na světě. Přispívá k tomu ale i široký rozsah využití produktů tohoto odvětví. Každá země na světě používá velký objem chemikálií a to téměř ve všech sektorech.
  • Podle generální ředitelky ARK Invest Cathie Woodové čeká Nasdaq a S&P 500 silná korekce
    Klíčové americké akciové indexy zakončily pondělí bez větších změn. Akciový trh pokračuje v dalším kole korekce. Současná korekce je poměrně slabá, protože kumulativní pokles z historických maxim je minimální a indexy zatím nedosáhly předchozích lokálních minim. Přesto většina odborníků předpovídá, že korekce bude v letošním roce pokračovat. Jak již bylo zmíněno, rok 2022 slibuje být pro akciový trh velmi náročný vzhledem k tomu, že Fed se chystá několikrát zvýšit svou klíčovou úrokovou sazbu a v březnu ukončit program QE.
  • Podle Goldman Sachs nejsou trhy ani poblíž bublině
    Zatímco akciové indexy ve světě jsou poblíž svým rekordním maximům, jedna z největších investičních společností Goldman Sachs nevidí velké riziko, že by se trhy měly nacházet v bublině. Aktuální valuace nejsou podle banky velkým systematickým rizikem.
  • Podle guvernéra Glapinského je zlotý značně podhodnocený
    Česká koruna měla v průběhu úterka tendenci mírně ztrácet. Z ranních hodnot okolo 27,02 CZK/EUR se posunula směrem k úrovni 27,04 CZK/EUR. Ve srovnání se závěrem předchozího dne to však znamenalo v podstatě nulovou změnu. Podobně na tom byl i maďarský forint, který po oslabení k 312 HUF/EUR posílil zpět k ranním 311 HUF/EUR a den uzavřel se ztrátou necelého 0,1 %.
  • Podle guvernéra Lowa je velmi malá pravděpodobnost, že RBA zavede kvantitativní uvolňování. Nezaměstnanost v eurozóně se nachází nejníže od poloviny 2018
    Philip Lane z ECB v pondělí uvedl, že v případě potřeby mohou být upraveny všechny monetární nástroje banky. Podle bankéře bude ECB na dluhopisovém trhu aktivní po dlouhou dobu. Čínský vládní list Global Times informoval, že Čína a USA dosáhly ohledně první fáze obchodní dohody v zásadě širokého konsensu.
  • Podle guvernéra Singera není ČNB fanouškem negativních sazeb
    Začátek týdne byl pro regionální měny úspěšný. Koruna proti euru mírně posílila, když se její kurz dostal pod úroveň 27,05 CZK/EUR. Hodnota...
  • Podle Habecka Rusko už dodávky plynu do Evropy po odstávce neobnoví
    Podle německého ministra hospodářství Roberta Habecka Rusko po oznámené odstávce už neobnoví dodávky plynu do Německa plynovodem Nord Stream 1. Ministr to dnes řekl v Berlíně při veřejné debatě, které se účastnila také předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová.
  • Podle Indexu prosperity patří české podnikatelské prostředí k nejhorším v Evropě. Založení firmy u nás může trvat až 25 dní, nejdéle z celé EU
    V eurounijním srovnání podnikatelského prostředí obsadila Česká republika 21. místo, vyplývá to z říjnového Indexu prosperity Česka. Vůbec nejhůře si tuzemsko vede v hodnocení podmínek pro založení podnikání, které jsou nejméně příznivé z celé EU. Jen samotné založení firmy u nás totiž trvá až 25 dní. Evropský průměr je přitom okolo 12 dnů. Zároveň je pro založení podnikání potřeba udělat více administrativních kroků než v ostatních zemích. V Česku je rovněž i málo startupů, a to pouze 131 na milion obyvatel, což odpovídá 21. místu v EU. Právě startupy přitom mají velký potenciál proměnit Česko z montovny na „mozkovnu“.
  • Podle klíčových metrik přecházejí obchodníci s kryptoměnami z BTC na ETH
    Futures a metriky opčního trhu naznačují, že tradiční finanční hráči a sofistikovaní účastníci trhu mohou brzy převést peníze z bitcoinu do etheru.
  • Podle Kremlu brání provozu Nord Streamu 1 pouze západní sankce
    Provozu plynovodu Nord Stream 1, který je hlavní trasou ruského plynu do Evropy, brání pouze západní sankce a s nimi spojené technologické problémy. Dnes to podle agentury Reuters řekl mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov. Ruský plynárenský gigant Gazprom dříve oznámil, že přeruší dodávky tímto plynovodem od středy na tři dny. Zdůvodnil to nutnými údržbovými pracemi.
  • Podle Lorie Loganové může přijít další zvyšování úrokových sazeb
    Americký dolar dál čelí tlaku měnového trhu. Jak jsem už dříve zmínil, trh je přesvědčen, že dalším krokem FOMC bude březnové snížení sazeb, a to bez ohledu na prohlášení několika členů Federálního rezervního systému. V novém roce už přišli s relevantními prohlášeními Raphael Bostic, Michelle Bowmanová, Thomas Barkin a Lorie Loganová. Proberme si nedávné výroky Loganové.
  • Podle Manna se v BoE počítá s příliš velkým počtem snížení sazeb
    GBP klesla poté, co Catherine Mannová, členka Bank of England, ve svém projevu naznačila, že trhy možná počítají s příliš velkým snížením sazeb. Tyto pohyby však byly později smazány a GBPUSD se nyní obchoduje výše než před projevem. Je třeba poznamenat, že Mannová je jedním z největších jestřábů mezi tvůrci politiky Bank of England a teprve nedávno změnila svůj hlas z hike na hold. Níže uvádíme klíčové komentáře z projevu.
  • Podle miliardáře Billa Millera to s Bitcoinem vypadá optimisticky
    Jedním z miliardářů, jehož názory a predikce jsou brány obzvlášť vážně je právě Bill Miller, který se nejnověji zmiňuje o Bitcoinu.
  • Podle Nikkei se BoJ chystá ukončit kontrolu výnosové křivky a nákupy ETF 🔔
    Podle zprávy deníku Nikkei plánuje Bank of Japan (BOJ) v úterý ukončit kontrolu výnosové křivky a nákupy rizikových aktiv, včetně japonských akciových fondů obchodovaných na burze (ETF) a realitních investičních trustů (REIT). Ačkoli konkrétní zdroj této informace nebyl zveřejněn, uvádí se, že BOJ bude pokračovat v nákupu některých japonských státních dluhopisů (JGB), aby zabránila nárůstu výnosů dluhopisů. Hodlá však upustit od svého přístupu potlačování úrokových sazeb proti tržním trendům. Toto rozhodnutí znamená významný posun v měnové politice BOJ.
  • Podle nové analýzy je Bitcoin „šíleně býčí“, protože…
    Bitcoin vstoupil do fáze nízké volatility a dosáhl úrovní, které, jak se historicky ukázalo, předcházely historickým býčím runům v letech 2017 a 2021.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Purple Ebook: Svíčkové a cenové formace