Pátek 29. březen 2024 07:13
reklama
Purple MT4 platforma nova
reklama
Fintokei SwiftTrader
reklama
CapXmaster
reklama
CapXmaster

Krugman: Deprese kvůli euru a deprese kvůli Excelu

23.04.2013 18:13  Autor: Patria  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Kdy všichni uznají, že euro je chyba? Odpověď samozřejmě zní, že nikdy. V této měně se odráží příliš mnoho historie, příliš mnoho deklarací a příliš mnoho ega na to, aby jeho strůjci uznali, že možná pochybili. I kdyby celý projekt skončil úplnou pohromou, budou tvrdit, že nešlo o neúspěch eura, ale o neúspěch Evropy při jeho užívání. Možná ale stojí za to shrnout, co Evropu skutečně trápí a co by s tím mohla dělat.

V 90. letech trápilo Evropu hodně problémů, krizi se ale zdaleka neblížila a nezdálo se ani, že by se pohybovala po neudržitelném trendu. Pak bylo zavedeno euro, které nejdříve přineslo euforii. Investoři náhle začali věřit tomu, že dluh všech zemí eurozóny je stejně bezpečný. Výnosy dluhopisů na periferii klesly a nastal obrovský příliv kapitálu do Španělska a dalších ekonomik. Tento kapitál způsobil velkou realitní bublinu a podpořil boom v zemích, do kterých proudil. Zmíněný boom se poté projevil ve vyšší inflaci. Náklady a ceny rostly na periferii více než v zemích jádra eurozóny a periferie tak stále více ztrácela konkurenceschopnost. To ale nebyl problém v době, kdy bublina živená přílivem kapitálu stále rostla. Problém se objevil ve chvíli, kdy se příliv kapitálu zastavil.

Následně přišel propad ekonomik periferie, klesla jejich vnitřní poptávka a kvůli ztrátě konkurenceschopnosti byla slabá i poptávka ze zahraničí. Ukázal se hluboký problém v souvislosti se společnou měnou. Její existence totiž znamená, že země periferie nemohou jednoduchým způsobem napravit to, že se jejich náklady dostaly příliš vysoko. V nejlepším případě se tak ocitly na prahu dlouhého období vysoké nezaměstnanosti, během kterého proběhne pomalá a bolestivá vnitřní devalvace.

Celý problém byl výrazně zhoršen tím, že došlo k propadu příjmů a prohloubení vládních deficitů. Objevily se obavy z insolvence vlád, a to i u zemí, jako je Španělsko. Tedy u zemí, které před krizí dosahovaly rozpočtových přebytků a jejichž dluh byl nízko. Na dluhopisových trzích propukla panika a jádro eurozóny podmínilo pomoc periferii tím, že uplatní tvrdá rozpočtová opatření. Toto utahování pak ještě prohloubilo propad ekonomik periferie. A protože tento propad nebyl vyvážen boomem v zemích jádra, klesla celá ekonomika eurozóny. Výsledkem je i to, že utahování nevede k požadovaným cílům a poměr dluhu k HDP roste namísto toho, aby kvůli současné politice klesal.

Co mohla Evropa udělat jinak? Kritici jejího postupu, ke kterým jsem od počátku patřil i já, navrhovali tři kroky. ECB měla od počátku intervenovat a stabilizovat sazby. V jádru eurozóny měla být implementována agresivní monetární a fiskální stimulace, která by ulehčila proces vnitřní devalvace na periferii. A utahování na periferii nemělo být tak prudké. To znamená, že politika měla být utažena, ale méně a s méně bolestivými důsledky pro její obyvatele.

 
První bod byl nakonec naplněn, druhý a třetí ale ne. A evropské vedení stále odmítá uznat realitu, celý problém spojuje s fiskální nezodpovědností, což je pravda u Řecka, ale nikde jinde. Toto vedení prohlašuje, že utahování je úspěšné a dokazuje to poklesem výnosů dluhopisů. Ty však odrážejí intervence ECB. Je těžké si v takové situaci představit, že nakonec vše dobře skončí, píše na svém blogu Paul Krugman. A samozřejmě se věnuje i přednímu tématu minulého týdne – chybám ve výzkumu, kterých se dopustili Carmen Reinhart a Kenneth Rogoff:

V informační době mohou chyby ve výpočtech vést ke katastrofám. Je možné, že by chyba v Excelu mohla dokonce zničit ekonomiku západu? V roce 2010 přišli Carmen Reinhart a Kenneth Rogoff se studií, ve které tvrdili, že pokud vládní dluh překročí 90 % HDP, dochází ke znatelnému poklesu růstu. Stalo se tak v době, kdy Řecko spadlo do krize a ti, kteří požadovali přechod na politiku utahování, tyto závěry uvítali. Studie se rychle proslavila a bezpochyby jde o nejvlivnější výzkum posledních let.

Uvedená studie byla od počátku kritizována. Mnozí ekonomové poukazovali například na to, že korelace mezi dluhem a růstem může znamenat i to, že pomalý růst vede k vyššímu dluhu. Časem se také ukázalo, že jiní ekonomové nejsou s porovnatelnými daty schopni dojít ke stejnému výsledku. Nakonec ekonomové z University of Massachusetts provedli přímou analýzu původních dat a záhada byla vyřešena. Došlo totiž k použití velmi pochybných statistických metod, vynechávání některých dat a chybě v kalkulaci v Excelu. Po eliminaci těchto faktorů není ani známka po tom, že existuje nějaká kritická hranice na úrovni 90 % HDP.

Tři roky je obrat k utahování vydáván za naprostou nutnost. Jeho zastánci tvrdili, že pokud se tak nestane, bude překročena hranice poměru dluhu k HDP na 90 % a pak se stanou hrozné věci. Změní se nyní něco? Byl bych rád, ale očekávám, že zastánci utahování si najdou jinou pochybnou studii a deprese bude pokračovat.

(Zdroj: NYTimes a blog Paula Krugmana)

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Krize změnila přístup Čechů k udržitelnosti. Přes 80 % z nich při investování upřednostňuje výnos před udržitelností a sociální odpovědností
    Češi v krizi řeší nejdříve finance, udržitelnost až na druhém místě. Průzkum společnosti Generali Investments CEE ukázal, že pro 81 % lidí je při uvažování o ekologických opatřeních důležitější finanční návratnost než samotná ochrana životního prostředí. Přesto však u Čechů roste zájem o investice do odpovědných společností nebo fondů investujících do společností podnikajících v souladu s ESG kritérii.
  • Krize životní úrovně ve Spojeném království se prohlubuje
    Minulý týden vláda Spojeného království oznámila rozpočtový program snížení výdajů a zvýšení daní v hodnotě 55 miliard liber. Země mezitím čelí nejprudšímu poklesu životní úrovně od začátku záznamů.
  • Krize – jaké faktory ji mohou spustit?
    Od velké recese v roce 2008/09, predikují analytici včetně významných ekonomů, jako je Nouriel Rubini, „soudný den“ a spuštění událostí, které by poslaly svět a finanční trhy zpět do „temnoty“ (2008/09), ale akciový trh téměř denně posouvá svá historická maxima. Od konce roku 2009 se finanční trh zvýšil o 280 procent a v tomto roce je to téměř o 14 procent. Americký burzovní trh je již devátý rok po sobě v zisku, zatímco analytici stále opakují a posouvají data a odhady škod další krize, která přinese totální zkázu. Zde je seznam potenciálních spouštěčů, které mají tento potenciál, ale doposud se jim nepodařilo spustit žádnou významnou krizi:
  • Krizový fond EU a zdánlivá pomoc
    Země Evropské unie potvrdily 2 návrhy na pomoc členským státům kvůli dopadu koronavirové krize. Od středy lze začít čerpat z nového fondu 37 miliard eur, v přepočtu 1 bilion korun z politiky soudržnosti zejména do zdravotnictví a zasažených odvětví.
  • Krok JPMorgan může přitáhnout další peníze a přibrzdit ČNB
    Přeřazení České republiky v rámci indexů JPMorgan je důležitou zprávou pro české dluhopisy. Banka odhaduje, že se tím zvýší poptávka po českých papírech až o 4 miliardy eur. Ke změnám má dojít v průběhu následujících tří měsíců. To znamená, že celý proces připadá na citlivé období před či dokonce při ukončení intervenčního režimu České národní banky na koruně vůči euru.
  • Kroky Bank of England odrážejí nejistotu brexitu i globálních trhů
    Bank of England (BoE) na svém příštím „klíčovém“ zasedání v lednu 2020 s velkou pravděpodobností sníží IR o 25 bodů. Tato prognóza nezávisí na výsledku voleb, ačkoli v případě, že volební výsledky neumožní parlamentu decizivní rozhodování, bylo by snížení pravděpodobnější. Trh oceňuje šanci na snížení v lednu na 33 procent.
  • Kroky RBA/BoJ se ukazují být pouze dočasnou překážkou v pádu dolaru
    USD sklouzl v indexu na nová minima od letošního ledna, když včera oznámená opatření Bank of J...
  • Kroky Saxo Bank v souvislosti s případem okolo švýcarského franku byly v souladu s právem, potvrdil dánský finanční regulátor FSA
    Dánský Úřad pro finanční dohled FSA přezkoumal chování Saxo Bank A/S v souvislosti s případem okolo švýcarského franku a nenalezl žádný důvod ke kritice banky s výjimkou dvou konkrétních záležitostí. Dánský FSA došel k závěru, že postup, který Saxo Bank zvolila, respektoval pravidla rovného zacházení s klienty v souladu s interními procesy a předpisy na ochranu investorů. Zmínil pouze dvě menší výtky, které Saxo Bank bere plně na vědomí.
  • Kromě zlata roste i Palladium. Po propadu chytilo druhý dech
    Palladium překonalo po 16 letech cenu zlata – a to ještě na konci roku 2018. Prvenství mezi drahými kovy si drží nadále i poté, co v březnu jeho hodnota výrazně klesla. Vzdát se postu lídra mezi drahými kovy samozřejmě nechce ani během růstové „rally“, kterou vede v posledních týdnech se svým zlatým protivníkem.
  • Kronika Steena Jakobsena: Sociální napětí – ví se o něm, ale ignoruje se
    Steen Jakobsen, hlavní ekonom Saxo Bank. Byli jsme překvapeni, jak malý dopad na politiky měly pouliční ne...
  • Krugman: Německý recept bez mimozemšťanů nefunkční, USA hůř než Japonsko
    Vývoj nezaměstnanosti v USA vypadá momentálně lépe než dřív. Pokud ale poslední ...
  • Krugman o sadomonetaristech v USA a skutečném morálním hazardu v Evropě
    V současné době můžeme pozorovat džihád proti nízkým sazbám. Vedou ho sadomonetaristé, kteří požadují růst...
  • Krugmanovi mimozemšťania prileteli do Európy – sú nimi imigranti
    V roku 2011 v rozhovore pre CNN povedal americký držiteľ Nobelovej ceny za ekonómiu Paul Krugman, že podchladenú ekono...
  • Krugman o zneužívání eurokrize a evropských zemích třetího světa
    Není to tak dávno, co vedení eurozóny tvrdilo, že Řecko by mělo a je schopno udr...
  • Krugman: Věnujme se skutečným hrozbám a ne těm podřadným
    Není to tak dlouho, co byla všude kolem slyšet hysterická varování před fiskálními deficity. Byli jsme dokonce blízko tomu, aby americká vláda na jejich základě implementovala některé skutečně špatné kroky, jako například krátkodobé fiskální utahování. V tuto chvíli už šiřitelé těchto varování nemají ani zdaleka takový vliv jako dříve. I tak ale škodí, protože stále odvádějí pozornost od důležitějších témat.
  • Kruh sa uzatvoril
    Máme za sebou pravdepodobne najočakávanejšiu udalosť v decembri na trhu. Predposledné zasadnutie Fedu pod vedením Bernankeho...
  • K růstu kovů a propadu akcií vedlo několik událostí
    Podle nejnovějších údajů poskytnutých vládou vyvolává obavy především současná míra inflace v USA, která činí 7 %. Naposledy byly inflační tlaky takto vysoké v roce 1982, tedy před 40 lety. Kromě toho se účastníci trhu soustředí na obavy z inflace v souvislosti s budoucími kroky Fedu na nadcházejícím zasedání FOMC, které se uskuteční příští týden.
  • K růstu o 1,5 procenta burze pomohly hlavně finanční tituly
    Pražská burza zahájila týden růstem. Index PX dnes posílil o 1,48 procenta na 862,37 bodu. Vzhůru mu pomohly především finanční tituly či operátor O2. Naopak v červených číslech zakončily dnešní seanci cenné papíry společnosti ČEZ. Vyplývá to z výsledků obchodování na webu burzy.
  • Krvavé slzy finančných trhov
    Akciový výpredajAmerické akciové tit...
  • Krvavé úterý na Wall Street
    Úterní obchodování v USA ne neslo od samého začátku na velmi negativní vlně, kdy vlastně celý den hlavní akciové indexy ztrácely, aby uzavřely takřka na denních minimech. Se zvýšenou volatilitou byl tentokrát spojen i vyšší zobchodovaný objem, než bylo běžné v minulých dnech. A jaké byly hlavní příčiny úterního výrazného propadu? Jedním z důvodů byl výraznější růst výnosů na amerických státních dluhopisech - to je v poslední době hodně sledovaný ukazatel i v souvislosti s akciemi. Nejslabším článkem dne byly včera jednoznačně technologie (Apple -2,4 %, Alphabet -3,7 %, Microsoft -3,6 %, AMD -6,1 %, Facebook -3,7 %, Nvidia -4,4 %).
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Purple MT4 platforma nova