Čtvrtek 28. březen 2024 21:39
reklama
Swissquote Bank
reklama
InstaForex Autochartist
reklama
CapXmaster srovnani
reklama
CapXmaster

Stále riskantnější zápas s recesí

05.04.2013 18:03  Autor: Patria  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Maďarská centrální banka (MNB) se krátce po změně vedení pouští na pole nestandardních opatření, kterými dál uvolní měnovou politiku, a to při oficiálních sazbách stále relativně vysoko, na 5 procentech. Zároveň sahá na devizové rezervy, jimiž chce splácet dluhy v cizích měnách a o něco tak snížit rizika na tomto poli.

V době tržních turbulencí by si Maďarsko něco takového nemohlo dovolit. Úrokové sazby MNB byly ještě koncem roku 2008 dvouciferné a pak klesaly velmi pomalu právě proto, aby zabránily masivnímu výprodeji forintu a domácích dluhopisů. Akci MNB umožnilo opadnutí velké nervozity na dluhopisových trzích a to nejen v eurozóně. Nepřímo hodně pomohla ECB a její program OMT.

Klidnější trhy stejně tak Maďarsku umožnily odmítnutí preventivního úvěru od mezinárodních institucí, díky čemuž vládě nebudou ECB nebo Komise tolik mluvit do její politiky. Je však jasné, že se Maďarsko pouští na cestu většího rizika. Nestandardnímu uvolňování měnové politiky, které vidíme v USA nebo Japonsku, předcházelo vyčerpání standardních nástrojů. Navíc měny těchto zemí těží ze statusu bezpečného útočiště, což je brání proti razantním útokům (i když Japonsko se už pohybuje hodně na hraně). Forint žádnou takovou výhodu nemá.

Právě současný relativní klid zřejmě povede k tomu, že poslední kroky MNB s trhy nic zvláštního neprovedou. Banka tak bude ve velkém pokušení si akci zopakovat a možná i ve větším rozměru, zvláště když první menší balík opatření ekonomiku příliš nepovzbudí. A to už může být problém. V případě, že se hlavní trhy znovu zatřesou, by forint nebyl v příliš dobré pozici. Stále velké zahraniční zadlužení, historie protitržních vládních opatření, narušená důvěra investorů, velmi špatné vztahy s EU zvažující sankce a do toho klesající devizové rezervy a pumpování peněz do ekonomiky - to příliš atraktivně nevypadá. V takovém případě by musel v politice nastat velmi rychlý obrat a vláda by si šla do Bruselu sypat popel na hlavu.

Maďarsko sáhlo na nezávislost centrální banky, na jejíž politiku má stále větší vliv vláda. I poslední krok MNB lze proto chápat jako vládní iniciativu. V zájmu hladšího prosazování záměrů byl omezen ústavní soud a vláda využívá své moci i ke snížení šancí opozice na její vystřídání. Do toho Maďaři zašli dál než jiní i na poli speciálního zdanění apod. Pomineme-li politické motivy, to vše lze chápat jako odstraňování brzd v zájmu podpory růstu. Ruku v ruce s potenciálními benefity ale jde také vyšší riziko, tato vazba platí i zde.

Důvod je zřejmý - standardní nástroje na podporu ekonomiky se všeobecně vyčerpávají. Navíc zvláště v posledních letech je jejich použití mnohdy velmi omezené kvůli velkým nerovnováhám - v maďarském případě šlo hlavně o zadluženost v cizích měnách. Ke slovu se tak dostává nestandardní přístup. To není nic nového a nejde o maďarskou specialitu. Cesta, kterou se tato země ubírá, však dosti speciální je.

Můžeme se domnívat, že je to dáno tím, že vláda prostě podlehla pokušení zneužít ústavní většinu v parlamentu, případně nějakými maďarskými specifiky. Stejně tak ale může působit i to, že se Maďarsko potýká se střídáním recese a stagnace už zhruba o dva roky déle než většina Evropy. Kvůli tomu je tlačeno k většímu a většímu riziku. Pokud nepřijde oživení, lze použití stále méně standardních nástrojů čekat i v jiných zemích a právě Maďarsko ukazuje, že projevy mohou být různé. I v hlavních ekonomikách se ostatně najdou opatření, která by pár let nazpět byla považována za dosti neortodoxní.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Stáhne odvětví polovodičů dolů i celý technologický sektor?
    Čínský výrobce polovodičů, společnost KLA-Tencor, snížil nedávno svůj výhled na výsledky za poslední čtvrtletí tohoto roku. Tato zpráva ihned poslala akcie polovodičů po celém světě o pět až deset procent níže. Investoři si nyní kladou otázku, zda polovodiče mohou negativně ovlivnit i celý technologický sektor a tím globální akciové trhy.
  • Stáhnou stabelcoiny celý krypto trh?
    Velkolepý kolaps projektu Terra (Luna) a stablecoinu UST způsobily silné otřesy na celém krypto trhu. Není divu, že Terra v dobách největší slávy zastávala místo jednoho z vůdců elektronické revoluce. Nyní se panika přesunula na největší stablecoin sítě, Tether.
  • Stahuje americké akcie už jen „blbá nálada“, co brzy odezní?
    Je tomu takřka měsíc, co vrcholil optimismus amerických akciových trhů. Někteří dokonce mluvili o novém býčím trhu. Jiní ovšem varovali, že růst, jenž započal v polovině června, je jen přechodný, že jde o takzvanou „past na býky“, o krátkodechý vzestup jinak nadále beznadějně medvědího trhu. Včerejšek za pravdu těm druhým, americké akcie se propadly nejvýrazněji za poslední více než dva roky, klíčový ukazatel amerických akcií, index Standard & Poor’s 500, se propadl o 4,32 procenta.
  • Stále absurdnější povinnosti ničí ekonomiku. Směřujeme do nerůstu a ještě si u toho tleskáme
    V poslední době se bojím dělat si legraci. Vymyslím nějakou absurdní blbost a řeknu ve vtipu, že to jednou bude povinné ze zákona. A ono se to po pár letech opravdu stane, což už vůbec není vtipné. Raději si proto už srandu nedělám. Příkladem může být zákon o genderové rovnosti, jehož českou podobu připravuje úřad ministra pro evropské záležitosti.
  • Stále je to o clech a měnové podpoře. Akcie pokračují v růstu, měny se spíše konsolidují
    Naděje, že se přece jen podaří vyhnout americkým clům na Mexiko, a výhled podpůrné měnové politiky. To jsou dva pilíře pozitivní nálady na hlavních finančních trzích, která nabrala sílu včera v Americe a přenesla se i do dnešního evropského obchodování. Solidní růst sledujeme napříč evropskými akciovými indexy a daří se také dluhopisům na periferii eurozóny. Ty jádrové vykazují jen drobné změny. Díky příznivému sentimentu obrátila vzhůru ropa, zatímco zlato trochu ustupuje z dobytých pozic.
  • Stále máte čas ušetřit za letošek na daních nebo využít státní podporu stavebního spoření
    Nedovolte předvánočnímu shonu, aby vás připravil o výhody, které nabízí například stavební spoření nebo spoření na penzi. Zkontrolujte, že za letošní rok využijete tyto produkty na maximum. Přilepšit si nebo ušetřit na daních tak můžete o částky v řádu tisíců korun. Zbystřit by pak měli také ti, kdo si chtějí založit doplňkové penzijní spoření za stávajících podmínek – od příštího roku s největší pravděpodobností začnou platit změny, které „penzijko“ o něco zpřísní.
  • Stále méně Američanů je ochotno pracovat. Evropa je na tom ale ještě hůře
    Za dva dny nás čekají letos první důležitá data v podobě výsledků z amerického trhu práce. Přestože tématem číslo jedn...
  • Stále nejasnou situaci ohledně konfliktu Rusko-Ukrajina středoevropské měny (prozatím) ignorují
    Stále nejasná situace ohledně konfliktu mezi Ruskem a Ukrajinou se prozatím ve vyšší volatilitě kurzů středoevropských měn neprojevuje...
  • Stále oblíbenějším dárkem je hotovost v obálce. I tak ale letošní ztráta z nepotřebných vánočních dárků dosáhne deseti miliard korun, mohlo by se za ně postavit 67 kilometrů dálnic
    Pokud nepočítáme děti do patnácti let, Češi letos za vánoční dárky utratí celkem zhruba 55 miliard korun. To je o něco méně, než pokud by nepanovala rapidní inflace. Ta snižuje současnou či očekávanou kupní sílu lidí, protože mají pocit, že by měli být výdajově obezřetnější třeba kvůli stávajícímu či nadcházejícímu prudkému růstu cen energií.
  • Stále převládá nejistota a volatilita
    Peter Garnry, Equity Strategist, Saxo BankEvropské akciové trhy otevřou ve čtvrtek na stej...
  • Stále se vyplatí topit dřevem? Oproti loňsku už teď zdražuje o 67 procent, je nejdražší za více než deset let – a to je jenom začátek
    Cena palivového dříví letí prudce nahoru. V letošním prvním čtvrtletí činila cena palivového dříví z jehličnanů 831 korun za metr krychlový, jak vyplývá z údajů České statistického úřadu (viz graf níže). Tato cena představuje více než 66procentní nárůst oproti průměrné loňské ceně, činící 499 korun. Cena palivového dříví v letošním prvním čtvrtletí předčí průměrné ceny toho samého paliva v uplynulých jedenácti letech. A dále poroste.
  • Stále stejně smutný příběh českého průmyslu
    „Pokles tuzemské průmyslové výroby se zrychlil. Průmyslová produkce v září meziročně klesla o 5,0 % ze srpnových 1,7 %. Aktuální data Českého statistického úřadu o vývoji české průmyslové výroby za říjen vypráví stejný smutný příběh jako v předchozích měsících. Český průmysl dusí upadající domácí i zahraniční poptávka, pokles objemu nových objednávek.
  • Stále větší vize Decentraland kryptoměny
    Od listopadu klesá Decentraland (MANA-USD) jako součást „kryptozimy“. Navzdory jistým známkám života zůstává obecný trend v posledním měsíci po MANA medvědí. To určité investory, kteří se domnívali, že aktiva kryptoměn budou mít inverzní korelaci se širším trhem mate. Téměř všechny kryptoměny se však obchodují v souladu s bitcoinem (BTC-USD).
  • Stále více členů Fedu a ECB je pro tapering
    Pokles, zejména akcií, zastavil oživení dolaru, který v poslední době roste proti rizikovým aktivům. Silné statistiky v eurozóně však kupujícím eura nepomohly vrátit se na trh, protože riziko zvýšeného výskytu nemoci znamená vysokou pravděpodobnost dalšího poklesu.
  • Stalo se Německo znovu „nemocným“ mužem Evropy?
    V minulém týdnu začala u nás diskuze, zda by se měla ČR rovněž soustředit na mimořádné dotace pro energeticky náročné průmyslové podniky. Ty trpí vysokými cenami elektřiny, plynu bez vidiny výrazného zlepšení v příštím roce. Debata u nás probíhá na pozadí probíhajícího ekonomického útlumu Německa, které se rozhodlo pro dotace pro průmyslová odvětví ve výši až 12 mld. EUR (přes 295 mld. CZK). Stávající kompenzace pro 350 podniků, které čelí mimořádné mezinárodní konkurenci mají být prodlouženy. A které faktory vlastně stojí za poklesem tamního hospodářství a je vidět už světlo na konci tunelu?
  • Standard & Poor's po chybě s titulkem downgrade ujišťuje: Rating Francie stabilní na "AAA"
    Ratingová agentura Standard & Poor's oznámila, že nesnížila úvěrový rati...
  • Standard and Poors prehodnocuje rating US
    Ratingová agentúra Standard and Poors v noci ozn&aacut...
  • Standard and Poors znižuje výhľad ratingu US
    Ratingová agentúra Standard and Poors dnes potvrdila ratin...
  • Standard Chartered: Rizika rozpadu eurozóny vzrostla
    Rizika rozpadu eurozóny se zvýšila, protože evropští političtí vůdci zatím žádné smysluplnější řešení dluhové krize nenabídli, uvedl pro britský nedělník Sunday Telegraph šéf banky Standard Chartered Peter Sands. "Eurozóna vstupuje do roku 2012 s velmi nepříznivými vyhlídkami ... a zvýšenou možností, že ji některé země opustí," řekl Sands. "Nikdo by neměl podceňovat, jak velký dopad to bude mít, protože by bylo velmi těžké zvládnout riziko nákazy, i kdyby šlo jen o Řecko... Mělo by to dopad na celý svět," řekl. Naopak guvernér francouzské centrální banky v den desátého výročí zavedení hotovostního eura vyjádřil víru v zářnou budoucnost společné měny, pokud se podaří prosadit dohoda z prosincového summitu Evropské unie.
  • Standard Chartered roste na základě neověřených informací o převzetí
    Akcie Standard Chartered (STAN.UK) dnes rostou o více než 10 %. Akcie vzrostly díky zprávě, že First Abu Dhabi Bank zkoumá nabídku na převzetí Standard Chartered. First Abu Dhabi Bank však na tyto zvěsti reagovala a uvedla, že se Standard Chartered již nejedná a nabídku na převzetí společnosti již nevyhodnocuje. Akcie od té doby velkou část zisků zastavily. Akcie se v průběhu dne obchodovaly přibližně o 20 % výše, ale nyní tento nárůst snížily na přibližně 10 %.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
CapXmaster