Pátek 29. březen 2024 14:28
reklama
Purple MT4 platforma nova
reklama
CapXmaster
reklama
Fintokei ProTrader
reklama
Fintokei SwiftTrader

Hollande se nevzdává 75% zdanění bohatých. Chce na ně dosáhnout přes firmy

29.03.2013 12:16  Autor: Patria  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Zdanění nejbohatší Francouzů je cestou k ukončení krize, nechal se slyšet francouzský prezident Fran„ois Hollande, jenž po políčku od ústavního soudu hodlá uvrhnout nové daně na společnosti. Současný plán, kterým chce nejvyšší představitel Francie rozhýbat soukolí skomírající ekonomiky, podle jeho včerejších slov počítá s tím, že firmy vyplácející jednotlivcům roční platy přesahující jeden milion eur, budou nuceny z těchto mez odvádět daň ve výši 75 procent.

Vláda socialistického prezidenta Fran„oise Hollandea v září loňského roku splnila předvolební slib a zavedla 75% daň z příjmů přesahujících milion eur ročně. Daň se měla podle vládního plánu týkat asi 1500 lidí a měla platit jen dva roky. Hollande tento vynucený příspěvek nejbohatších vrstev tehdy označil za projev solidarity v době ekonomických problémů země. Opoziční pravice ale hlasitě oponovala s tím, že daň především trestá bohaté a povede k odchodu bohatých Francouzů ze země. Jedním z vlajkonošů boje proti novému zdanění se stal herec Gérard Depardieu, který nejprve pohrozil získáním belgického občanství, aby následně v lednu dostal občanství ruské, a to přímo z rukou Vladimira Putina.

Ústavní rada, která je francouzskou obdobou ústavního soudu, ale na konci loňského roku označila Hollandův návrh za protiústavní. Státní rada fungující jako poradní orgán vlády proto tento týden doporučila změnit zdanění bohatých tak, aby již necílilo na jednotlivce, ale na celé domácnosti, a její sazba klesla z původních 75 procent maximálně na 66,66 procenta. Jinak prý bude opět v rozporu s ústavou.

V nočním hodinovém televizním vystoupení ale Hollande naznačil, že se hodlá ubírat jinou cestou. „Chci aby společnosti platící svým zaměstnancům více než jeden milion eur (ročně) odváděli s těchto mezd 75% daň,“ uvedl francouzský prezident.

Nová legislativa, kterou nejprve musí schválit parlament, má podle francouzského prezidenta přesvědčit firmy v zemi, aby snížily mzdy vypláceným top managementu v době, kdy ekonomika trpí, nezaměstnanost roste a zaměstnanci musí nést finanční dopady škrtů. Také tato forma zdanění firem má být pouze dočasná a její vybírání má skončit za dva roky.

„Jaká je moje myšlenka? Nejde o to trestat. Když je ale tolik žádáno po zaměstnancích, nemohli by ti nejlépe placení vyjádřit snahu pomoci po tyto dva roky?,“ uvedl Hollande.

Tak dlouhou krizi jsem nečekal

Francie byla minulý měsíc kvůli slabému hospodářskému růstu nucena upustit od slibu, že letos sníží rozpočtový schodek na tři procenta hrubého domácího produktu, což je limit stanovený Evropskou unií. Dnes navíc tamní statistici oznámili, že se francouzské vládě nepodařilo dosáhnout ani svého loňského rozpočtového cíle a celkové zadlužení země loni dosáhlo rekordních 90,2 procenta hrubého domácího produktu. Ekonomika země navíc stagnuje a bez práce je nejvíce lidí za posledních 15 let

Ambiciózní politický plán, s nímž Hollande před rokem vstupoval do Elysejského paláce tak v reálu dostal citelné trhliny. Francouzský prezident dnes přiznal, že neodhadl, že krize bude francouzskou ekonomiku ovlivňovat tak dlouho. Veškeré jeho politické kroky ale byly prý učiněny s cílem obnovit ekonomický růst a zvýšit zaměstnanost.

Fran„ois Hollande za necelý rok na špici francouzské politiky například v rámci evropského Paktu pro konkurenceschopnost prosadil daňové úlevy pro firmy v objemu 20 miliard eur. Zasadil se o zvýšení minimální mzdy, ale také o politicky velmi citlivé snížení věku do důchodu pro část Francouzů z 62 zpět na 60 let.

Před měsícem Hollande slíbil, že Francouze už letos nečekají žádná nová úsporná opatření a ke snižování vládních výdajů přistoupí až v příštím roce. "Bylo by chybou podnikat opatření, která by se stala další brzdou spotřeby a investic," řekl na konci února. „Od daňových poplatníků jsme už žádali hodně," dodal s tím, že jestli se dosavadní kroky ke snižování deficitu se zaměřovaly na zvyšování daní, nyní bude větší váha kladena na snižování výdajů.

„Toto není žádné přání ani žádná předpověď. Je to závazek k bitvě. A já jsem vůdcem této bitvy,“ řekl Fran„ois Hollande v rámci svého nočního emotivního představení nových rysů své politiky v televizi France 2 a zavázal zastavit růst nezaměstnanosti a živit růst ekonomiky. Další podrobnosti ohledně jeho představy na další snižování rozpočtového deficitu by měl oznámit v příštích týdnech.

(Zdroj: AP, Bloomberg, CNBC, Le Figaro)

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Hoenig (FED)
    "FED by mal zvýšiť sadzby na 1% už koncom septembra."...
  • Hoenig (FED)
    " FED môže držať hypotekárny dlh mimo svojej bilancie"..."nákup finančných...
  • Hoenig (FED)
    Úroková sadzba na úrovni 1% by bola v tejto chvíli "výhodnejšia".......
  • Hoenig (FED)
    " FED je na smrť vystrašený z deflácie, ale podľa mňa opakovaná recesia a deflácia sú nepravd...
  • Hojné zásoby, slabý ekonomický růst a silný dolar srazily komodity na kolena
    Komoditní index Bloomberg se propadl na nejnižší hodnotu za posledních pět a půl let. Ceny americké ropy WTI i severomořské ropy Brent se poté, co OPEC odmítla zahaájit ofenzívu, i nadále pohybují v oblasti medvědího trhu. Na ropných trzích nyní producenti svádí novou bitvu o udržení svého podílu na trhu.
  • Holandský minister financií
    Nemôžeme vylúčiť možnosť projektu eurobon...
  • Holding CSG jedná o výrobě munice na Ukrajině, začít by měla do tří let
    Průmyslově-technologický holding Czechoslovak Group (CSG) jedná s ukrajinskými státními firmami a organizacemi o přesunu části výroby ve formě společných podniků. Na Ukrajině má být produkce munice a těžké pozemní techniky. Začít by měla do tří let. Investice bude v řádu stovek milionů eur. ČTK to dnes sdělil mluvčí CSG Andrej Čírtek.
  • Holding SMCP ztrácí 28 % kvůli obavám po luxusní poptávce 🚩
    Francouzský módní holding SMCP (SMCP.FR) aktualizoval předpověď na třetí čtvrtletí i celý rok 2023. Právě poté začal dynamický výprodej jeho akcií. Poklesy již dosáhly téměř 28 % a širší sektor módních společností se dnes obchoduje pod pomlčkou, přičemž LVMH (MC.FR), Hermes (RMS.FR) a Kering (KER.FR) mírně ztrácí. SMCP snížila prognózy a poukázala na všeobecné zhoršení podmínek poptávky na všech trzích, kde má společnost zastoupení se zvláštním zaměřením na Čínu, kde je poptávka neuspokojivá.
  • Hollande na križovatke
    Hoci francúzske média sa momentálne viac venujú záletom Francúzskeho prezidenta Hollandeho, pozornosti uniká niečo, čo môže byť oveľa...
  • Hollande se nevzdává 75% zdanění bohatých. Chce k nim přes firmy
    Zdanění nejbohatší Francouzů je cestou k ukončení krize, nechal se slyšet francouzský prezident Fran„ois Hollande, jen...
  • Hollywoodský herec Martin Lawrence pracuje na kolekci NFT poháněné Cardano
    Populární komik a herec, Martin Lawrence, 7. června vysvětlil, jak se připojuje ke komunitě Cardano ($ADA). Jeho komentáře zazněly během rozhovoru na Twitter Spaces s Patrickem Toblerem, zakladatelem a generálním ředitelem společnosti NFT-MAKER, a Charlesem Hoskinsonem, spoluzakladatelem a generálním ředitelem společnosti IO Global.
  • Holubice Draghi opět srazil euro směrem dolů, PBOC se snaží nakopnout skomírající čínskou ekonomiku
    Člen FOMC Patrick Harker v pondělí v rozhovoru sdělil, že americká ekonomická data vypadají opravdu dobře a že v nejbližší době neočekává recesi.
  • "Holubice" Goolsbee nechce vyloučit březnové snížení sazeb
    I když je první zasedání FOMC roku 2024, které vše vyjasnilo, za námi, dál k nám přicházejí nové informace týkající se sazeb Federálního rezervního systému. Trh nejdřív věřil, že sazby začnou klesat v březnu, přičemž pro se vyjadřovalo dost hlasů ve Fedu i v hlavních bankách a mezi analytiky. Tehdy jsem řekl, že nadměrné množství různorodých informací jen mate účastníky trhu, kteří nedokážou dobře pochopit, co od americké centrální banky čekat.
  • Holubice mohou zvítězit nad jestřáby
    „Evropská centrální banka má vzhledem k nízké míře inflace v eurozóně silný argument pro uvolňování měnové politiky. Je proto možné, že mezi centrálními bankéři zvítězí takzvaná holubičí strategie, která preferuje vyšší hospodářský růst před nízkou inflací. V takovém případě lze očekávat uvolnění měnové politiky například pomocí kvantitativního uvolňování či snižování úrokových sazeb,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.
  • Holubice nemluví jako holubice a trhů se drží opatrnost
    Obchodování na hlavních finančních trzích zůstává opatrné a nejisté. Hlavní evropské akciové indexy se nacházejí mírně v záporu, naopak americké futures mírně v plusu. Dluhopisy vykazují jen další dílčí pohyby, přičemž změna oproti včerejšku je malá. Eurodolar se ustálil mírně pod paritou, aktuálně u 0,9950. Koruna sbírá drobné zisky.
  • Holubice Yellenová i nadále zastává spíše jestřábí postoj
    Dodržení slibu Yellenové ponechat úrokové sazby nízko ukazuje, že má situaci stále pevně pod kontrolou. Holubičí příst...
  • Holubičia Bank of England posiela libru na deväť mesačné minimá voči Euru
    Bank of England dnes rozhodovala o monetárnej politike a trhy nepotešila. Neistota ohľadom Brexitu stále dominuje v BoE a navyše sme sa dočkali aj zníženia ekonomického výhľadu a rastu miezd. To bol jeden z dvoch negatívnych signálov na dnešnom zasadnutí. Druhým bol fakt, že iba dvaja z ôsmich guvernérov hlasovali za zvyšovanie sadzieb. V júni to boli traja. Vo štvrtok Michael Saunders and Ian McCafferty hlasovali za navýšenie sadzieb. Andy Haldane, hlavný ekonóm BoE v júli tvrdil, že zahlasuje za rate hike, no nestalo sa tak. Trh okamžite reagoval a aktuálne už neočakáva zvyšovanie sadzieb tento rok. Libra po zasadnutí prepadla o cca figúru, avšak dokázala časť strát vymazať hlavne kvôli pokračujúcej dolárovej slabosti.
  • Holubičí ČNB přidává na razanci
    Česká národní banka včera v souladu s naším očekáváním snížila základní repo sazbu o 50bps na 6,25 %. Pro toto rozhodnutí hlasovalo šest členů bankovní rady, jeden člen preferoval pokles o 75bps. Centrální banka se tak po prosincovém snížení sazeb o 25bps rozhodla dále postupovat s větší razancí s tím, jak roste její přesvědčení o zkrocení inflace. Rozhodnutí bankovní rady se opírá o novou holubičí prognózu.
  • Holubičí ECB a silný USD: Co nás čeká na EUR/USD?
    V tuto chvíli se kupující mírně vzpamatovávají z nedávných poklesů, ale objevují se signály, že cena může být opět vystavena prodejnímu tlaku.
  • Holubičí ECB drtí euro
    Jednání Evropské centrální banky zastihlo trhy nepřipravené, protože očekávání se přikláněla spíše k jestřábímu trendu s jasným předpokladem snižování kvantitativního uvolňování. Trh zpočátku vnímal příslib březnového snížení nákupů z 80 mld. euro měsíčně na 60 mld. euro měsíčně jako známku jestřábího vývoje, avšak množství holubičích detailů jakékoli náznaky jestřábího přístupu zcela udolalo.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Swissquote Bank