Úterý 19. březen 2024 04:49
reklama
Swissquote Bank
reklama
Purple MT4 platforma nova
reklama
CapXmaster
reklama
Instaforex krypto ebook

Vyšší rizika v eurozóně tlačí euro dolů, koruna úvodní zisky neuhájila

27.03.2013 17:15  Autor: Patria  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Koruna sice v úvodu posilovala, ale dlouho to nevydržela. Nálada na hlavních trzích ve světě se během dne zhoršovala a nakonec s sebou strhla i českou měnu, která se opět krátce dostala nad 25,80. Před závěrem ovšem svou pozici opět vylepšuje a obchoduje se k euru na 25,76, tedy od včerejška prakticky beze změny. Žádné české zprávy do obchodování nezasahovaly.

Ačkoli měny ve středoevropském regionu neuhájily úvodní zisky, ztrátám se nakonec ubránily. Zlotý byl po celý den v klidu, forint se po korekci zisků nachází zhruba na včerejší úrovni. Po informacích z maďarské centrální banky, které přišly dnes ráno, už další zprávy z regionu nechodily. Forint zůstal odolný proti zhoršení nálady na periferních dluhopisech, ačkoli v regionu by měl mít největší tendenci takovým tlakům podléhat.

Eurodolar za dnešek značně ztrácí, přičemž jeho pohyb se zastavil až později odpoledne a nyní se obchoduje na 1,2775. Kurz je nejníž od loňského listopadu. V současnosti na něj doléhají obavy spojené s Itálií, kde se kvůli povolebnímu rozložení sil stále nedaří najít aspoň trochu schůdnou cestu k nové vládě. Obavy se projevily i na dnešních aukcích italských dluhopisů, které přitáhly relativně malou poptávku a v důsledku toho vedly k nárůstu výnosů. Posun vzhůru sledujeme také na sekundárním trhu a výnosy rovněž rostou ve Španělsku.

Kromě Itálie ve středu zájmu zůstává také Kypr, kde začne platit omezení pohybu kapitálu, předtím než se zítra otevřou banky. Spíše než o budoucí vývoj v této zemi ale už jde o důvěryhodnost eurozóny, kterou nabouralo riziko, že osekání vyšších vkladů nemusí být pouze ojedinělé řešení pro kyperské banky. Je znát, že vnímaná rizikovost eurozóny je na vzestupu. Výjimkou jsou tradičně německé dluhopisy, jejichž výnosy klesají.

Dnešní data na trhy velký vliv neměla. Údaje z amerického realitního trhu lehce zaostaly za očekáváními, ale nejsou důvodem ke zklamání. Počty kontraktů na prodej domů zůstávají blízko maxima za dva a půl roku a brzdou pro sektor není nedostatečná poptávka.

 

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Vyšší inflace jako další překážka pro březnové snížení sazeb Fedu
    Data o spotřebitelských cenách v USA skončila nad odhady. Rozdíl je sice drobný, ale to je v případě těchto statistik pravidlem a neznamená to, že tržní reakce nemůže být významná. Sentiment se však před daty zlepšil a mohl by tak být přece jen odolnější než třeba hned zkraje roku. Růst cen za prosinec dosáhl 0,3 procenta meziměsíčně, zatímco se čekalo 0,2.
  • Vyšší inflace je pouze přechodný jev, tvrdí Powell. Světová banka zamítla bitcoin jako měnu Salvadoru
    Japonská centrální banka (BoJ) se rozhodla na svém posledním zasedání ponechat základní úrokovou sazbu na -0,1 %, což nebylo žádným překvapením, jelikož Japonsko po delší dobu bojuje s deflací, i když se jádrové inflaci v květnu podařilo se dostat do kladných hodnot.
  • Vyšší inflace na korunu nezabrala, eurodolar je po dalších clech v klidu
    Kurz koruny k euru za poslední zhruba den střídá směry a nyní se nachází na 25,90. Domácí inflační čísla se setkala pouze s drobnou odezvou, která nevydržela dlouho. Ačkoli se vzhledem k vývoji cen a protiinflačnímu riziku slabé měny dá předpokládat další zvyšování úrokových sazeb ještě letos, na korunu to nezabírá. Vnější rizika evidentně zůstávají dostatečným argumentem pro spekulanty, proč v koruně momentálně velký kurzový zisk nečekat. Nebezpečím tak zůstává další redukce stále velkých korunových pozic.
  • Vyšší inflace = silnější koruna
    České koruně prospělo na počátku tohoto týdne zveřejnění prosincové inflace. Naplnily se naše obavy a meziroční růst spotřebitelských cen zrychlil na 3,2 % y/y, inflace se tak vzdaluje od svého cíle i prognózy ČNB. Detailně jsme prosincová inflační data i listopadové maloobchodní tržby, které potvrdily robustnost spotřebitelské poptávky, komentovali ráno. Tržní sazby reagují na zvyšující se inflaci růstem a atraktivnější úrokový diferenciál zase podporuje korunu. Z ranních kotací 25,27 CZK/EUR si tak tuzemská měna vůči euru během dne polepšila o téměř pět haléřů.
  • Vyšší inflace v eurozóně - co na to ECB?
    Inflace v eurozóně překvapila v srpnu svižnější růstovou dynamikou. Celková meziroční inflace stagnovala na 5,3 %, především zásluhou dražších energií. Ostře sledovaná jádrová inflace pak dle předpokladu mírně zpomalila z červencových 5,5 % na 5,3 %, nicméně vývoj v sektoru služeb nadále ukazuje na vysokou míru setrvačnosti cenových tlaků.
  • Vyšší inflace v eurozóně dodá kuráž jestřábům v ECB
    Inflace v eurozóně překvapila v srpnu svižnější růstovou dynamikou. Celková meziroční inflace stagnovala na 5,3 %, především zásluhou dražších energií a slabšího efektu srovnávací základny. Ostře sledovaná jádrová inflace pak dle předpokladu mírně zpomalila z červencových 5,5 % na 5,3 %, vývoj v sektoru služeb však nadále ukazuje na vysokou míru setrvačnosti cenových tlaků.
  • Vyššími sazbami zvedat chtěl inflaci…
    V poslední době se nám tu rozmáhá takový nešvar: konfrontováni s vysokou inflací, nám někteří čelní představitelé v některých zemích začínají tvrdit, že zvyšování úrokových sazeb růst spotřebitelských cen nejenže nebrzdí, ale dokonce jej ještě podporuje.
  • Vyšší náklady na těžbu. Překvapí zisky Alcoa trh?
    Společnost Alcoa (AA.US), jeden z největších výrobců hliníku, oxidu hlinitého a bauxitu, oznámí finanční výsledky po dnešní seanci na Wall Street. Její hospodaření by mohl zasáhnout slabší makroekonomický výhled, globální recese a vyšší náklady. Analytici očekávají, že tržby a zisk na akcii ve 4Q 2022 poklesnou.
  • Vyšší než očekávaný index spotřebitelských cen v eurozóně!
    V 11:00 SEČ se trhy dozvěděly balíček údajů o inflaci z eurozóny a Itálie. Údaj o CPI z eurozóny se ukázal jako stabilní a překvapil pozitivně, zatímco údaj o jádrovém CPI (bez cen potravin a energií) se ukázal být v souladu s prognózami. Zároveň přišel smíšený údaj z Itálie, kde také vidíme "problém" s pomalu se ochlazující inflací CPI. Zdá se, že čtení pravděpodobně legitimizuje zářijové zvýšení sazeb EBC, a to i přes slabší makrodata z eurozóny.
  • Vyšší prodeje aut pomohly celkovým tržbám
    Maloobchodní tržby bez započtení prodejů automobilů v prosinci meziročně vzrostly o 4,8 %. Celkové tržby včetně motoristického segmentu se ve srovnání se stejným měsícem předchozího roku zvýšily o 4,6 %. Prosincové útraty tak dopadly pod očekáváním trhů. Oproti loňsku měl letošní prosinec o jeden pracovní den více, což pomohlo k vyšší dynamice tržeb oproti listopadu i říjnu. Po očištění o tento vliv se tržby v maloobchodě reálně meziročně zvýšily o 3,9 %. Spotřebitelé v předvánočním čase zvyšovali útraty zejména za počítačové a komunikační vybavení, výrobky pro domácnost a oděvy i obuv.
  • Vyšší růst cen průmyslových výrobců poslal Wall Street do červených čísel
    Americké trhy se nedokázaly vymanit z prodejního tlaku a navázaly na pondělní pokles. Hlavním důvodem horšího sentimentu byl nárůst indexu cen průmyslových výrobců. Strach z inflace se nejvíce projevil u technologických titulů, když technologicky zaměřený index Nasdaq propadl o více než 1 %, zatímco index S&P 500 ztratil 0,7 % a Dow Jones odepsal 0,3 %. Propad v technologickém sektoru vedly akcie Microsoft, které odepsaly přes 3 %.
  • Vyšší sazby už v červnu a zpomalující Čína
    Čínský průmysl i maloobchod postupně ztrácí tempo. S tím se sice počítalo, tempo zůstává velmi slušné, ale zpomalení bylo v květnu výraznější, než se čekalo. Sama o sobě tato data náladu na západních finančních trzích příliš neovlivní, ovšem jde o další drobný příspěvek do diskuse o síle budoucího oživení. Čína je vzhledem k načasování epidemie do značné míry předstihovým ukazatelem pro západní ekonomiky a poskytuje tak další argument, proč očekávání o síle oživení zřejmě dosáhla vrcholu, na kterém se mohou stabilizovat, případně lehce poklesnout.
  • Vyšší sazby v eurozóně přinese až Ježíšek
    Zítra zasedá ECB a máme se tentokrát na co těšit. ECB totiž podle našeho názoru buď rovnou oznámí a nebo alespoň naznačí, že program TLTRO bude prodloužen. Napumpuje tak další likviditu do bankovního sektoru a zároveň zabrání snížení své bilanční sumy. Tu se bude podle nás snažit držet beze změny nejméně do poloviny roku 2020. Změnu očekáváme i ve výhledu na úrokové sazby. Doposud měly sazby podle ECB zůstat na stávající úrovni i v průběhu léta. Tento horizont se zřejmě ještě o tři měsíce posune. Očekávání prvního růstu úroků jsme změnili i my. Zvýšení depozitní sazby o 15 bb už nečekáme v září, ale až v prosinci. Výrazné změny tentokrát dozná i prognóza ECB.
  • Vyšší sazby znovu straší globální trhy, libra však oslavuje
    Na globálních finančních trzích dnes jednoznačně převládl negativní vývoj. Akcie v Evropě po neúspěšném úvodu postupně navyšují ztráty, které už dosahují slušných rozměrů. Ani Wall Street se po otevření nedaří. V průběhu dne se také slušně nahoru rozjely dluhopisové výnosy. Zpočátku šlo zejména o americké, ale nyní je vývoj prakticky plošný. Společným jmenovatelem negativního vývoje akcií a dluhopisů jsou zvýšená očekávání, že centrální banky budou rychleji utahovat svou politiku.
  • Vyšší úroky na hypotékách sníží tempo růstu cen nemovitostí
    „Rostoucí úroky na hypotékách mohou paradoxně pomoci lidem, kteří si chtějí pořídit nemovitost. Když jsou totiž hypoteční sazby vysoké, na realitním trhu se zpravidla sníží počet kupujících. Je tak možné si mezi nemovitostmi lépe vybírat, a dokonce lze vést úspěšná jednání o výši kupní ceny. Ta je při pořizování nemovitosti naprosto klíčová. Již nikdy ji totiž nelze změnit. Oproti tomu nevýhodnou sazbu na hypotéce lze pořešit pozdějším refinancováním,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.
  • Vyšší výnosy a dražší ropa posílají akcie dolů
    Po pozitivním úvodu týdne se nálada na hlavních trzích opětovně zhoršuje. Za hlavní spouštěč momentálně považujeme útoky jemenských povstalců na ropná zařízení v SAE, jde však o širší téma. Německý index DAX spolu s francouzským CAC 40 padají o 0,9 pct, AEX ztrácí přes procento, FTSE 100 je dole o 0,6 pct.
  • Vyšší výnosy a nepříznivá data. Amerika brzdí
    Ani dnešek není na akciích vůbec špatný, přestože Amerika po otevření přibrzdila. Zatímco americké indexy jsou jen kolem nuly, evropské během dne navyšovaly zisky. DAX, AEX nebo FTSE 100 si připisují asi procento CAC 40 přidává 1,2 procenta.
  • Vyšší výnosy, silnější libra a odolná koruna
    Dnešní vývoj na hlavních světových trzích je opět pozitivní, přestože později odpoledne nálada trochu chladne. Zatímco evropské akcie si drží slušné zisky, americké indexy už pouze balancují lehce nad nulou. Vedle toho ale dál vzhůru postoupily výnosy na obou stranách Atlantiku, jejichž růst za poslední dny už je výrazný. Přesun investorů od bezpečí k riziku tak převažuje nad stále poměrně nízkými inflačními očekáváními.
  • Vyšší základní evropská inflace signalizuje příchod vyšších úrokových sazeb
    ‚‚Evropská souhrnná inflace zaznamenala větší než předpokládaný pokles v důsledku poklesu cen energií na 6,9 % z předchozích 8,5 %, přičemž ceny zemního plynu klesly o 85 % z loňských maxim. Jedná se o vítaný pátý pokles v řadě, který však skrývá základní realitu.
  • Vytěsnění akcionáři z dob kuponové privatizace mají poslední šanci přihlásit se o své nároky za více než miliardu korun. Klíčové promlčecí lhůty vyprší už letos na podzim
    Nejméně o stovky milionů korun přijdou lidé, kteří se do letošního podzimu nepřihlásí o svoje nároky spojené s vlastnictvím akcií společností Česká spořitelna a Unipetrol. Ukazují to odhady představitelů služby Zapomenuté miliardy, která pomáhá lidem nalézt a zpeněžit dávno zapomenuté akcie získané v rámci kuponové privatizace 90. let. Od svého spuštění před dvěma měsíci už služba pomohla desítkám tisíc Čechů najít majetek za více než 300 milionů korun.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Fintokei SwiftTrader