Čtvrtek 28. březen 2024 12:39
reklama
InstaForex Ebook
reklama
Swissquote Bank
reklama
CapXmaster srovnani
reklama
CapXmaster

Steroidy fungujú, trh je vo vytržení

14.03.2013 12:52  Autor: TRIM Broker  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Ekonomika USA začína zjavne zaberať na dlhodobú kúru Fedu – nulové sadzby a likvidita kam sa len pozriete. QE3 neobmedzené a na obzore ani náznak jeho možného konca, hoci ten raz určite príde a s ním aj ďalšia recesia. Americká ekonomika predvádza výkony o ktorých sa môže starému kontinentu len snívať. Len za marec sme videli drvivú väčšinu pozitívnych dát a to sú všetko dáta za 1Q2013, keď už začína platiť fiškálny útes. Lepšie už ani byť nemôže. Hoci osobný príjem za január poklesol najviac od druhej svetovej vojny, spotrebiteľská dôvera stúpa, výrobný sektor expanduje, pracovných miest sa tvorí viac ako sa čakalo (hoci malé podniky majú problém s úvermi) a korunu všetkému dali včera maloobchodné tržby, ktorá rástli vysoko nad očakávania. Akcie sú pri historických maximách, kapitál do nich smeruje z dlhopisov, ekonomika sa rozbieha (už sa opäť zvyšujú odhady rastu na rok 2013), domácnosti míňajú a pracovné miesta tvoria aspoň veľké spoločnosti, keď už malé majú problém. Steroidy fungujú a Fed budemusieť čoskoro pripustiť, že ekonomika už nie je taká slabá ako si myslel pred časom. Ak ju neskolí ani fiškálny útes, máme tu skutočnú ekonomickú obnovu, hoci hlavne vďaka monetárnym steroidom. Koľko ešte ponecháme historicky nízke sadzby? O rok – dva dlhšie ako by sme mali (podobne ako to urobil Greenspan po dot.com recesii) aby sa dostatočne nafúkla bublina (vtedy realitná) a ilúzia prosperity bola aspoň na chvíľu späť? Pretože teraz rastie realitný trh, pracovný trh tvorí miesta, domácnosti sa cítia bohaté (hoci reálny príjem majú nižší) a môžu míňať. Priemysel dokonca rozšíril pracovný týždeň na najdlhší od druhej svetovej vojny a hovorí sa o potrebe ďalších pracovníkov. Všetci však vedia, že len čo sa len trochu sprísni superuvoľnená menová politika, na slnečnú finančnú oblohu prídu prvé mraky a možno aj poriadny vietor. A skutočná ekonomická obnova je tu s nami, keď nemusí všetko zabezpečovať len centrálna banka svojimi stimulmi.

Na prvom grafe vidíme reakciu drahých kovov (čiernym) a eura (oranžovým) spolu s akciami na posledné zverejnenia, hlavne na americké dáta. Na prvý pohľad je jasné, že akcie majú navrch. V grafe je S&P500 (modrým), ak by sme sa pozerali na najstarší index DJIA, tak ten rastie dokonca 9 dní po sebe, čo sa nestalo 16 rokov. Eufória.

Na druhom grafe vidíme vývoj akcií (červeným) spolu s vývojom výnosov amerických dlhopisov (bielym), eura, zlata, ropy za posledný rok, indexovane – všetko z úrovne 100. S výnimkou výnosov amerických dlhopisov (čo značí pokles ich ceny, odlev kapitálu) a amerických akcií všetko klesá. Je jasné, kam smeruje kapitál. Do akcií a to bez ohľadu na to, že v 1Q2013 budú mať nižšie zisky ako na konci rok 2012. Sú tak čoraz drahšie. 

Dnes nečakáme nijaké zásadné udalosti z ekonomiky, začína tradičný diskusný maratón s cieľom vyrozprávať sa z krízy pod názvom Summit EÚ. Rozprávať sa bude dva dni a na konci ostane pravdepodobne ticho, ktoré neprehluší ani nejaké formálne komuniké. Euromarazmus tak bude pokračovať. Zajtra čakáme spotrebiteľskú dôveru v USA podľa University of Michigan za marec, netreba zdôrazňovať, že sa čaká lepší výsledok ako vo februári a ak príde sklamanie, na akciách budeme vidieť výber ziskov. Ktorý bude pravdepodobne skúpený, pretože nálada je všeobecne dobrá a historické maximá na akciách tak blízko. Čo bude potom, to je zatiaľ vedľajšie. 

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • ✨Stellar pokračuje v raste ❗
    Stellar je jednou z mnohých kryptomien, ktorá sa v poslednej dobe odrazila. Dopyt po bitcoinoch sa obnovil minulý týždeň a v súčasnosti sa čoraz viac presadzujú menšie kryptomeny. Rally na altcoinoch súvisí aj s aktivitou skupiny investorov z fóra Reddit, ktorí sa zaujímajú o najviac podhodnotené trhy. Jedným z týchto trhov by mohol byť Stellar, ktorý sa momentálne obchoduje mierne pod úrovňou 0,35 USD, zatiaľ čo historické maximá z roku 2018 sa pohybujú okolo úrovne 0,70 USD. Je potrebné pripomenúť, že bitcoiny a ethereum sa už dostali nad svoje historické vrcholy z tohto obdobia.
  • 📈 Stellar pokračuje v silnom odraze✨
    Stellar je jednoznačne najsilnejšia kryptomena počas dnešného obchodovania a na svojej hodnote si pripísala 5%. Napriek tomu je dnešný zisk zanedbateľný v porovnaní so včerajším nárastom o viac ako 25%! Súvisí to s informáciou, že Stellar Development Foundation podpísala dohodu o spolupráci s ministerstvom digitalizácie na Ukrajine s cieľom vyvinúť digitálnu menu pre centrálnu banku, stabilnú digitálnu menu (tzv. Stablecoin) a infraštruktúru pre virtuálne aktíva využívajúce Stellar blockchain. Ako vidno, Stellar aj napriek včerajšiemu veľmi silnému výpredaju bitcoinov získal 25%.
  • Stephen Roach (Morgan Stanley) a pohľad na ekonimiky okrajových štátov Eurozóny
    "Budeme vidieť niekoľkoročnú kontrakciu v týchto krajinách v nasledujúcich rokoch."...
  • Sterling, „aussie“ opustily maxima, měny G3 bez výraznějšího pohybu, čekáme na HDP USA; denní přehled událostí
    Americkým akciovým indexům se včera nepodařilo udržet na nových intradenních maximech, na která si sáhla po výbor...
  • Sterling Bancorp
    Podpůrný provozní rámec na pozadí rostoucích úrokových sazeb a zlepšení domácí ekonomiky by měl pomoci bankovnímu sektoru rozvíjet se v nadcházejících čtvrtletích. Zatímco se očekávají rostoucí signály politické nejistoty, člověk by mohl využít výhod hnací síly tím, že vsadí na několik zásadně silných bankovních akcií.
  • Sterling kolabuje i přes neutrální Bank of England
    Libra se ve čtvrtek dostala pod prodejní tlak a obchodovala s v 0.7% ztrátě oproti Americkému dolaru během Americké seance, přičemž takzvaný kabel padal až k úrovni 1.2850, což jsou čerstvé denní minima.
  • Sterling posiluje díky inflaci na 10.1%
    Britská libra ve středu posílila poté, co inflace britských spotřebitelských cen v červenci vzrostla na 10,1 %, což je nejvyšší hodnota od února 1982, a to z roční sazby 9,4 % v červnu, což zvýšilo očekávání, že BoE příští měsíc zvýší úrokové sazby o dalších 50 bps. Trhy počítají s 85% pravděpodobností zvýšení sazeb o půl bodu na zářijovém zasedání centrální banky. Politici očekávají, že inflace dosáhne vrcholu na 13,3 % v říjnu a Spojené království by mohlo ve čtvrtém čtvrtletí čelit recesi. Na druhou stranu se v datech objevily náznaky, že budoucí inflační tlaky by mohly začít slábnout. Nejnovější zpráva o pracovních místech již ukázala známky toho, že se trh práce začíná ochlazovat, zatímco ceny PPI začaly mírně klesat, což může způsobit, že BoE bude zdrženlivější. Z technického hlediska se pár GBPUSD odrazil od zóny rezistence kolem 1,2160, což se shoduje s 61,8% Fibonacciho retracementem a dřívějším prolomením spodní hranice vzestupného kanálu. Nicméně pokud bude pár sedět nad klíčovým supportem na 1,20, může být spuštěn další vzestupný impuls.
  • Sterling se udržel v rostoucím trendovém kanále
    Sterling se i přes volatilní minulý týden udržel v rostoucím trendovém kanále a udělal velký krok k možnosti dosažení dalších zisků. Intradenní vývoj však...
  • Sterlingu dnes data PMI z výroby příliš nepomohla, zítra stvebnictví a ve středu služby
    Sterling, který se zmítá na dně, dnes dostal pozitivní impuls. Index nákupních manažerů za sektor výroby se posunul na 3měsíční maximum, když...
  • Sterling v zisku kvôli progresu v rokovaniach o Brexite, dáta ale zostávajú slabé
    Sterling v piatok mierne posilnil z osemdňových miním voči euru, pričom investori očakávajú prelom v rokovaniach o Brexite po tom, čo britská premiérka Theresa May získala miernu majoritu v posledných rozhovoroch o odchode Británie z Európskej únie.
  • Steve Nison – tvůrce investiční metody japonských svíček, připravil pro české zájemce sérii online seminářů
    Techniku investování v časech vysoké volatility trhů přináší českým zájemcům transakční systém Noble Markets...
  • 🔼Stiebro sa odrazilo smerom nahor❗
    Pri pohľade na graf striebra možno pozorovať zaujímavú technickú situáciu. Počas včerajšieho obchodovania sa kupujúcim podarilo ubrániť zónu podpory okolo 26 - 26,30 USD. Počas dnešného obchodovania prebrali iniciatívu predajcovia, ktorí však nedokázali posunúť cenu pod vyššie uvedenú zónu, čo viedlo k dynamickému odrazu. Ak sa kupujúcim podarí udržať dynamiku až do konca dňa, mohlo by sa objaviť vytvorenie býčieho pinbaru, čo by mohlo viesť k ďalším rastom v nasledujúcich dňoch. Na druhej strane, ak sa denná sviečka uzavrie pod úrovňou 26 dolárov, býci sa dostanú do problémov.
  • Stiglitz: Evropě hrozí příchod druhé recese, vlády příliš ,,blázní" kolem snižování zadlužení
    Laureát Nobelovy ceny za ekonomii Joseph Stiglitz varoval před pádem evropské ekonomiky do...
  • Stiglitz: Evropě hrozí příchod druhé recese, vlády příliš ,,blázní" kolem snižování zadlužení
    Laureát Nobelovy ceny za ekonomii Joseph Stiglitz varoval před pádem evropské ekonomiky do...
  • Stiglitz: Záchranný balík pro španělské banky nebude fungovat. Odchod Řecka by byl pro euro dobrou zprávou
    Zatímco Société Générale a Moody?s varují před negativními až fatálními důsledky...
  • Stihnou instituce zachránit krypto, než zmizí drobní investoři?
    S rokem 2022 se takřka ideální prostředí pro spekulativní aktiva změnilo v pravý opak. Kryptoměny čelí zásadním výzvám.
  • Stihnou státy zpracovat korespondenční volební lístky včas? 
    Korespondenční hlasování dosud využil rekordní počet Američanů a jednotlivé státy se mohou začít připravovat na ještě větší nápor v následujících dvou týdnech. Rekordní zájem uprostřed pandemie však zdvihá obavy, jestli se podaří všechny volební lístky včas spočítat a jestli náhodou nebude třeba na výsledky z některých států čekat o něco déle. Předběžné průzkumy však naznačují, že by se mělo vše stihnout a dosavadní prezident Donald Trump si může připravovat případné alibi, pokud skončí jako poražený.
  • Stimulační opatření na podporu ekonomiky budou fungovat jen dočasně
    „Dokud vědci a lékaři nevyvinou metodu, jak účinně bojovat s koronavirem, bude naše hospodářství chřadnout. Ekonomické stimuly dokážou pouze po omezenou dobu zmírňováním negativní důsledky šíření koronaviru,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.
  • Stimulační opatření zastavila propady na trzích
    „Klíčovým ekonomickým ukazatelem bude nezaměstnanost. V případě, že počty nezaměstnaných budou skokově narůstat, měly by vlády přijít s dalšími stimulačními opatřeními na podporu hospodářství,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.
  • Stimulační politika ze strany ECB a FEDu pokračuje. Rusko očekává návrat ekonomiky na předkrizovou úroveň koncem 2021
    Izraelská ekonomika poprvé od roku 2002 poklesla, když se HDP v letošním roce snížilo o 2,4 %. O rok dříve přítom izraelské hospodářství vzrostlo o 3,4 %. Tamní centrální banka však predikovala mnohem větší pokles o 3,7 %. Institut pro fiskální studie (IFS) konstatoval, že by Británie musela zvednou daně o 60 miliard liber ročně, pokud by se rozhodl současný ministr financí Rishi Sunak kompenzovat ztráty způsobené pandemii. Sunak má 3. března nastínit, jakým způsobem bude řešit dopady pandemie.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Fintokei ProTrader