Čtvrtek 28. březen 2024 19:01
reklama
Dukascopy new
reklama
Dukascopy new
reklama
CapXmaster
reklama
CapXmaster

Růst zaměstnanosti překvapivě akceleroval. Wall Street posouvá DJIA na nový rekord

06.03.2013 14:30  Autor: Patria  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

V době, kdy se odborníci na kapitálové trhy přou, zda má akciové rally pokračovat dále, přinesla očekávaná data ADP z amerického trhu práce překvapivé zlepšení obrazu vývoje největší ekonomiky světa. Zatímco analytici počítali v únoru se zpomalením tvorby pracovních míst v soukromém sektoru v USA, zaměstnavatelé jich vytvořili nejvíce za poslední rok. Lednový údaj se navíc dočkal nemalé vzestupné revize.

Soukromí zaměstnavatelé ve Spojených státech v únoru vytvořili 198 tisíc nových pracovních míst. Ekonomové oslovení agenturou Bloomberg přitom v průměru očekávali přírůstek pouze o 170 tisíc nových míst. Asociace ADP, která data sestavuje, navíc revidovala lednový nárůst z 192 tisíc až na 215 tisíc.

„Trh pracovních míst zůstává při síle i tváří v tvář fiskálním škrtům. Podniky navyšují na začátku roku 2013 stavy výrazněji ve všech sektorech. Zvýšení daní a snížení vládních výdajů zatím trhu práce příliš neovlivňují,“ okomentoval dnešní data Mark Zandi, hlavní ekonom Moody?s, která se na tvorbě statistik ADP podílí.

Zandi ovšem zároveň při vystoupení v CNBC jedním dechem dodal, že celková situace na trhu práce může ve zbytku roku doznat zhoršení spolu s dopady vládních škrtů, které se budou postupně projevovat. Míra nezaměstnanosti podle něho může ještě ze 7,9 procenta mírně vzrůst.

Bližší pohled na dnes zveřejněná makrodata ukazuje, že hlavním tahounem pozitivního trendu amerického trhu práce jsou společnosti ze sektoru služeb. Ty totiž minulý měsíc vytvořily 164 tisíc nových pracovních míst, tedy více než čtyři pětiny jejich celkového přírůstku.

Data ADP jsou ekonomy brána jako indikace pravidelné měsíční zprávy ministerstva práce nárůst tvorby nových pracovních míst mimo zemědělství z lednových 157 tisíc na 160 tisíc a setrvání míry nezaměstnanosti na 7,9 procentech.

Zklamání nepřinesla ani data o objednávkách průmyslových firem za měsíc leden, když poklesly o 2,0 procenta, ačkoliv konsensus počítal s 2,2% poklesem. Prosincový údaj však byl revidován z 1,8% růstu na pouze 1,3% tempo.

Index Dow Jones Industrial Average včera překonal své dosavadní historické maximum a dokázal uzavřít nad hladinou 14 200 bodů. Futures na Wall Street po překvapivě dobrých datech z trhu práce naznačovaly další posunutí vrcholu tohoto amerického akciového indexu, a to také přišlo. Záhy po otevření DJIA zamířil až na nové historické maximum nad 14 320 body a z vývoje profituje také dolar, který posiluje pod hladinu 1,30 USD/EUR.

Výoj index DJIA za posledních 20 let:

000 DJIA 20


Vývoj eurodolaru (online):



(Zdroj: Bloomberg, ADP, Reuters)
Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Růst v Číně má globální dopady
    „Hospodářský růst Číny se v loňském roce propadl na pouhá 3 %, což je téměř polovina z 5,5 %, které si stanovila vláda. Tento slabý výkon přiměl úřady k tomu, aby zrušily tři roky starou politiku nulového covidu a vydaly se na cestu růstu rychlým oživením druhé největší ekonomiky světa. To poskytuje globální impuls, od komodit až po evropské akcie.
  • Růst v Evropě je velmi křehký, euro se dnes drží
    Na hlavních evropských trzích se stále přetřásá hlavně otázka energií a navrhovaných státních zásahů. V úvodu to vypadalo na pozitivní reakci ve víře, že společné řešení energetickou krizi, a s ní i dopady na ekonomiku, zmírní. Ceny plynu a elektřiny v Evropě také zamířily dolů. Následně však zlepšená nálada vyprchává a úvodní zisky hlavních akciových indexů se ztenčují. Většina z nich už se obchoduje pouze lehce nad nulou. Americe, která se rozjede po včerejším svátku, futures zatím věstí asi půl procenta růstu.
  • Růst výnosů doléhá na techy, akciový optimismus odpoledne polevil
    Růst dluhopisových výnosů se protáhl i do dneška. Nestojí za ním vzestup inflačních očekávání ani větší optimismus o ekonomice. Podle nás je to hlavně o politice centrálních bank a očekávaném zmenšování QE. To je na trzích tradičně vnímáno intenzivněji v případě Fedu, ale týká se to i ECB a u sazeb i dalších bank. Americký 10Y výnos se dostal až nad 1,50 pct, načež své intradenní zisky trochu korigoval. I tak ale výnosy získávají pozornost, a to k nemilosti technologických akcií, jež jsou na jejich větší pohyby citlivé.
  • Růst výnosů neprospívá zlatu; mráz v Texasu přinesl zvýšení dlouhých pozic v ropě
    Věnujeme pozornost pozicím hedgeových fondů ve futures a změnám, k nimž došlo v oblasti komodit, forexu, dluhopisů a akciových indexů v týdnu do 16. února, tedy minulého úterý, kdy index S&P 500 navzdory počínajícímu znepokojení z rostoucích výnosů dluhopisů dosáhl nového rekordu. Skokový nárůst reálných výnosů 10letých amerických dluhopisů způsobil další výprodej zlata a poptávka po zajištění proti reflaci se raději zaměřila na cyklické komodity, které patrně vydělají na omezené nabídce a postpandemickém růstovém sprintu. Dolar poskakoval nahoru a dolů, ale týden zakončil víceméně na původních hodnotách, takže nakonec nedošlo k výraznějším změnám spekulativních pozic.
  • Růst výnosů táhne vzhůru banky, technologie zaostávají
    Na Wall Street se po otevření daří více klasickým cyklickým sektorům než růstovému stylu a technologiím. Svým dílem k tomu přispěla dohoda na infrastrukturním plánu mezi vládou a skupinou republikánských senátorů. Díky tomu DJIA roste o 0,6 pct, zatímco Nasdaq je u nuly. V Evropě už mezi hlavními indexy také převládá růst. Dobře se vede FTSE 100 nebo některým menším trhům. Naproti tomu CAC 40 je stále lehce v záporu.
  • Růst výrobních cen se v listopadu dále zrychlil
    České ceny průmyslových výrobců v listopadu pokračovaly ve svižném růstu, když meziměsíčně stouply o 1,2 %. Růst výrobních cen zrychlil i v meziročním vyjádření, a to z 11,6 % na 13,5 %. Nejvýrazněji se na něm v meziměsíčním srovnání stále podílely ceny v odvětví elektřiny, plynu a páry (1,9 % m/m), rostly ale i ceny v odvětví koksu a rafinovaných ropných produktů.
  • Růst výrobních cen se v říjnu pohyboval výrazně nad odhady
    Tuzemské ceny průmyslových výrobců vzrostly v říjnu meziměsíčně o výrazných 1,9 %, což byl oproti očekávanému růstu více než dvojnásobek. Naše prognóza počítala s meziměsíčním zdražením o 0,7 % a tržní konsensus byl jen o desetinu vyšší. V meziročním vyjádření růst výrobních cen tedy dále zrychlil, a to z 9,9 % na 11,6 %.
  • Růst vystřídalo vyčkávání, koruna ráno jen přešlapuje na místě
    Koruna si po posilování z minulého týdne vybírá oddychový čas. Během dnešního dopoledne se její kurz ...
  • Růst Wall Street pohání AI i přes opatrné kroky Fedu
    Na začátku týdne zaznamenaly klíčové indexy Wall Street růst díky vlivu společností s velkou tržní kapitalizací, jako jsou Alphabet a Tesla, které přispěly k posílení technologického sektoru Nasdaqu. Trh také čeká na nadcházející zasedání Federálního rezervního systému USA, které přitahuje pozornost investorů.
  • Růst zaměstnanosti překvapivě akceleroval a Wall Street posouvá DJIA na nový rekord
    V době, kdy se odborníci na kapitálové trhy přou, zda má akciové rally pokračovat dále, přinesla očekávaná data ADP z ...
  • Růst zaměstnanosti v USA poslal akcie dolů
    Ostře sledovanou událostí na konci července byl summit G20. Na trhu stále panuje optimismus po setkání americké a čínské diplomacie a vytvoření částečné obchodní dohody. Od tohoto data (28.-29. červen) index S&P 500 dosáhl opět nových maxim na 3000 USD a Shanghai Composite Index narostl téměř o tři procenta na úroveň 3048 CNY. I přes tyto pozitivní zprávy ale netrvalo dlouho a akciový index Shanghai Composite Index se v pondělí propadl o více než 2,5 procenta. Menší pokles můžeme vidět i v USA, či na evropských indexech. Což není nic nezvyklého po předcházející rally směrem vzhůru.
  • Růst zlata, měsíční pokles vyvolaný sázkami na zvýšení sazeb v USA
    Zlato v pátek stouplo, jelikož znepokojivá ekonomická data z USA oživila zájem o bezpečný kov, ale zlato se nejspíše dočká prvního měsíčního poklesu od ledna kvůli sázkám na agresivní zvyšování úrokových sazeb od Federálního rezervního systému.
  • Rusům válka nebývale zdražuje boršč, Čechům zase vepřo knedlo zelo. Zejména když si ho dají v hospodě i s pivem
    Rusům válka nebývale zdražuje boršč, Čechům zase vepřo knedlo zelo. Zejména když si ho dají v hospodě i s pivem. Drahoty budou částečně ušetřeni důchodci. Ještě letos se asi dočkají třetí valorizace, právě kvůli "válečné inflaci".
  • 📉 RUS50 klesá kvůli spekulacím o invazi
    Ruským indexům se dnes nedaří. Ruský RTS (RUS50) se obchoduje se ztrátou 3 %, zatímco většina hlavních evropských indexů mírně roste. Za poklesem mohou stát nové víkendové zprávy, dle kterých Spojené státy sdílely s evropskými spojenci informace o růstu přítomnosti ruských ozbrojených sil v blízkosti ukrajinské hranice. Americká armáda vidí reálně riziko ruské invaze na Ukrajinu již na počátku příštího roku. Rusko rychle odmítlo tyto zprávy s tím, že to jsou Spojené státy, kde přiváží na Ukrajinu zahraniční vojáky, zatímco Rusko shromažďuje vojáky na svém území. Až čas potvrdí, zda byly obavy z invaze oprávněné, nebo se jednalo pouze o provokaci.
  • 📉 RUS50 klesá s rizikem války na Ukrajině
    Evropské a americké indexy přes noc posilovaly na základě zpráv, že Joe Biden je ochoten uspořádat summit s Vladimirem Putinem. Optimismus se však po zahájení evropské seance začal vytrácet, když se nadále objevovaly zprávy o střetech mezi ukrajinskou armádou a Ruskem podporovanými separatisty. Kreml navíc později znovu otočil lepšící se sentiment o 180 stupňů když zaznělo, že pro summit Biden-Putin neexistují žádné konkrétní plány. Riziková aktiva klesaly dále po zprávách, že stanoviště ruské pohraniční stráže bylo zničeno údajným ukrajinským ostřelováním. Situace zůstává napjatá a riziko války reálné. Zatímco výkonnost evropských indexů není tak špatná, ruské akcie dostávají velký zásah. RTS (RUS50) se dnes již obchoduje o více než 6,5 % níže! Tlak na ruské akcie umocňují také zprávy, že americký balíček sankcí vůči Rusku je připraven v případě invaze.
  • Rušení cel dodalo další optimismus akciím a doléhá na dluhopisy
    Téma obchodních válek se připomnělo novými informacemi. Jednak se začaly objevovat signály, že podpis předběžné dohody se zřejmě přesune až na prosinec, zatímco dosud se předpokládal listopadový termín. To není příliš dobrá zpráva, jenže následovaly lepší, které zlomily sentiment opět pozitivním směrem. Čínské ministerstvo obchodu sdělilo, že se země s USA dohodla na oboustranném rušení některých cel, které je nutné k dosažení "první fáze" dohody. Odbourávání cel je věc, ve kterou trhy v souvislosti s postupem jednání doufají, protože by znamenalo nejen konec eskalace, ale zároveň omezování škod, které uvalené tarify evidentně páchají na světové ekonomice.
  • Ruští hackeři, kteří napadli Colonial Pipeline, ukradli data Toshibě
    Ruští hackeři ze skupiny DarkSide, které je připisován útok na americkou společnost Colonial Pipeline, dnes zveřejnili prohlášení, podle nějž ukradli důvěrné dokumenty japonské skupiny Toshiba. Informovala o tom agentura Kjódó. Toshiba útok potvrdila.
  • Ruští podnikatelé chystají obdobu Instagramu, bude se jmenovat Rossgram
    Ruští podnikatelé chystají pro domácí trh aplikaci pro sdílení fotografií, která by nahradila sociální síť Instagram. Tu Moskva na začátku tohoto týdne zablokovala. Nová služba pojmenovaná Rossgram bude fungovat od 28. března, píše se na jejích webových stránkách. Na rozdíl od Instagramu bude ruská platforma pracovat i s crowdfundingem či placeným obsahem.
  • Ruští vojáci na Ukrajině za 24 hodin zásadně nepostoupili, uvádí Kyjev
    Ruské síly v noci na dnešek ostřelovaly Kyjev a jeho okolí, při útocích podle ukrajinských médií zahynuli nejméně dva lidé. Generální štáb ukrajinských ozbrojených sil dnes ráno oznámil, že ruští vojáci za posledních 24 hodin nedosáhli významnějších úspěchů, ačkoliv rozšířili útoky i na západ Ukrajiny, napsala agentura AP.
  • Rutina jakožto základ tradingového úspěchu
    Když se řekne obchodní rutina, tak si snad každý obchodník vybaví, že se jedná o soubor určitých pravidel a postupů, které při svém tradingu využívá. Mít ovšem dobře zvládnutou denní rutinu nemusí hnedka znamenat být v tomto oboru úspěšným. Rutina je zde totiž pouze jakýmsi klíčem, který sice pomyslnou bránu k úspěchu otevírá, ale výsledek je vždy jen v rukou obchodníků. Hlavní otázkou však pro tuto chvíli není, jak moc nám rutina pomáhá docílit úspěchu, ale co vše je možné denně v rámci rutiny dělat, aby se nakonec nejednalo jen o zbytečně ztracený čas.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Dukascopy new