Úterý 19. březen 2024 09:34
reklama
Purple trading AI
reklama
XTB trading konference 2024
reklama
Purple pivot points
reklama
Instaforex ebook

Evropské i americké akcie jsou na maximech. Další rally má stoupence i oponenty

06.03.2013 11:48  Autor: Patria  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Evropské i americké akciové trhy se v pokročilé rally dostávají na maxima historická či nejméně z let 2007 a 2008. Americký index DJIA pokořil dosavadní historické maximum z října 2007, S&P 500 je od počátku roku výše o 7 % a ze dna trhů v březnu roku 2009 posílil o 125 %. Evropský akciový index FTSEurofirst 300 posílil na maxima od září roku 2008.

Historický vývoj evropského indexu FTSEurofirst 300 v bodech:
ftseurofirst 300

Laszlo Birinyi, jeden z prvních investičních stratégů, který klientům v krizovém roce 2009 radil nakupovat akcie, věří v této situaci v další růst trhu překonávajícího jeden rekord za druhým. V rámci růstového trendu, který pokračuje pátým rokem, investorům radí kupovat komoditní a technologické tituly.

„Lidé si teď začínají uvědomovat, že jsme na býčím trhu,“ prohlásil Birinyi v rozhovoru pro radiovou stanici agentury Bloomberg. Investory, kteří šanci propásli a nechali si „ujet vlak“, povzbuzuje tím, že rally ještě nějakou dobu potrvá, avšak nejlepší je nastoupit hned.

DJIA na historickém maximu

Pocit promarněné příležitosti zesílil včerejší vývoj na Wall Street. Index Dow Jones Industrial Average pokořil dosavadní historické maximum z října 2007. Akcie třiceti vybraných významných koncernů a bank na nejvyšší úrovně vyhnal střemhlavý růst ziskovosti, který korporátní Amerika naposledy zažila v 90. letech.

Historický vývoj amerického akciového indexu DJIA v bodech:
001 djia

Širší index S&P 500 zůstává jen krůček pozadu. Včera zakončil těsně pod 1540 body, čímž zhodnocení od počátku letošního roku posunul na téměř 7 %. Od obratu trendu z medvědího na býčí v březnu roku 2009 (12leté dno 676,53 bodu) připsal slušných 125 %. V čele růstu letos kráčely společnosti nabízející zboží základní spotřeby a zdravotnický sektor. Podle Birinyie jsou nyní nejlepší volbou technologické tituly, suroviny a energetika. Banky prý možná mají to nejlepší za sebou.

Jako příklad výkonného cyklického titulu Birinyi jmenoval společnost Salesforce.com, která programuje software pro práci se zákaznickými daty. Za posledních 12 měsíců její cena na burze vzrostla o 30 %, zatímco S&P 500 ve stejném období posílil o 13 %. Zisky Salesforce předčily očekávání trhu.

Birinyi: S&P 500 letos překročí 1600 b.

Birinyi už dříve prohlásil, že S&P 500 má letos víc než 50% šanci na proražení hranice 1600 bodů. K překonání dosavadního maxima z října 2007 na 1565 bodech mu chybí zhruba 1,5 %.

Historický vývoj amerického akciového indexu S&P 500 v bodech:
001 sp500

Pokračování býčího trendu v pátém roce představuje v historickém srovnání delší než průměrný cyklus. Trh se podle Birinyie nachází uprostřed konečného stadia cyklu, v němž ve třech předchozích podobných případech akcie vzrostly o 20 %. „V této fázi by mohly přijít opravdu zajímavé pohyby,“ myslí si známý investor.

Jiní jsou k dalšímu růstu opatrní?

Existují však i odlišné názory na další vývoj trhů. Nedávno jsme upozornili na masové snížení krátkých pozic vůči americkým akciím. To je obvykle signál pro nastupující rally, nyní ale obchodníci a analytici varují, že masovost odlivu medvědů z akciového trhu ukazuje na ono psychologicky pověstné stěhování do roztřesených rukou, tedy samotný vrchol trendů a možný brzký obrat trhů dolů.

„Když se podíváme na short interest tak, jak vypadá nyní, znamená to, že lidé jsou velmi, velmi naladěni na růst. Když to ale v tomto rozsahu nastane, je to medvědí znamení. Když všichni změní své myšlení, nesignalizuje to růst, ale pokles,“ uvedl například Uri Landesman, prezident newyorského hedgeového fondu Platinum Partners.


Pokles short sellingu na minimální hodnoty v minulosti byl dle dat Bloomberg předzvěstí následného poklesu indexu. U dosavadních minim z března roku 2012 a roku 2011 to byly korekce S&P 500 o 3,3 %, respektive 0,4 % v průběhu druhého čtvrtletí roku.

„Short interest je nezbytný pro zdravý trh. Nyní na trhu jdou všichni jedním směrem, short interest plynule klesá a já situaci považuji za vrchol trhu,“ uvádí Jeff Sica za SICA Wealth Management.

Birinyi se nicméně domnívá, že investice do akcií nesměřují pouze z „roztřesených rukou“ drobných investorů, kteří mají pocit ujíždějícího vlaku. „Trh by v letošním roce měl překonat historické maximum,“ míní o S&P 500 Birinyi. „Myšlenka, že veřejnost se chová mylně a je třeba ji brát, jako anticyklický indikátor, není správná. Veřejnost není jediným zdrojem přílivu zdrojů do amerických akcií,“ uvedl Birinyi s tím, že očekává další růst amerických akcií.

(Zdroje: Bloomberg, YahooFinance, Reuters)

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Evropské burzy zažívají nejhorší dvoudenní pád od referenda o brexitu
    Akcie ve Spojených státech otevřely výrazně v mínusu, a navazují tak na propady na evropských a asijských burzách. Může za to eskalace obchodního sporu mezi Čínou a Spojenými státy, která poslala dolů čínský jüan nejníže za více než desetiletí a přiměla investory obrátit svůj zájem k bezpečným investicím jako japonský jen, státní dluhopisy a zlato. Asijské akcie zahájily nový týden největšími propady za několik měsíců. Evropské burzy zažívají nejhorší dvoudenní pád od referenda o brexitu. Za poslední dvě seance ztratily evropské akcie téměř 4,5 %, což představuje hodnotu zhruba půl bilionu dolarů. Jde o největší pokles za dvě po sobě jdoucí seance od výprodejů ve dnech 24. a 27. června 2016, které následovaly bezprostředně po referendu o odchodu Británie z Evropské unie.
  • Evropské burzy zůstanou otevřené
    Členské organizace FESE, tedy burzy cenných papírů z celé Evropy, nejsou imunní vůči dopadům rychlého šíření Covid-19 a jeho projevům v ekonomickém prostředí. Situace sice pro burzy představuje výzvu, ale je důležité, aby trhy zůstaly otevřené.
  • Evropské ceny uhlíku v býčím režimu
    KRÁTKODOBĚ: Cena evropských povolenek na emise oxidu uhličitého v posledních měsících klesá spolu s komoditami a nyní se poprvé dostala pod symbolických 100 eur za tunu CO2, kterých dosáhla v prvním čtvrtletí. Průmyslová výroba v Evropě je odolná, ale stále oslabuje, což snižuje poptávku po povolenkách na znečišťování, zatímco obrovský propad ceny zemního plynu o 80 % vedl k menšímu přechodu z plynu na uhlí a k menší poptávce po povolenkách. Tato cyklická slabost však skrývá průchod strukturálních reforem, které mají snížit nabídku povolenek a zvýšit poptávku. To pravděpodobně v dlouhodobém horizontu povede pouze k růstu cen.
  • Evropské dluhopisy koncem týdne padají, akcie jsou nevýrazné
    Čínské problémy s covidem a tím pádem rizika pro ekonomiku poutají více pozornosti, ale ani odpoledne nepůsobí hlavním trhům vážné problémy. Jedním důvodem je snaha čínské vlády druhou stranou ekonomiku podpořit. Mezi další patří stále ještě příznivá očekávání o Fedu a svou roli hraje i dnešní slabá aktivita. Amerika jede jen půl dne a aktivita mezi svátkem a víkendem tradičně skomírá. Příští týden však aktivitu na trzích můžou znovu rozproudit důležité makroekonomické reporty. 
  • Evropské emisní povolenky na historických maximech!
    Evropské emisní povolenky (EMISS) dnes překonaly historické maximum na 100 EUR. Hnací silou kotací jsou i nadále nízké ceny plynu TTF, které pohánějí průmyslovou aktivitu na starém kontinentu.
  • Evropské firmy v roce 2018 podle analytiků Fidelity International
    Evropské společnosti jsou po letech kontrolování nákladů a konsolidací na vzestupu. Výzkum evropských analytiků Fidelity International ukazuje, že si management firem mnohem více věří, co se obchodních vyhlídek týče. Už nyní společnosti i vlivem celosvětovému růstu vydělávají díky velmi levnému financování nákladů, rostoucí ziskovosti a slušným rozvahám.
  • Evropské fondy dominují přílivu kryptoměn na dvouměsíčním maximu
    Po delším období čistých odlivů z kryptofondu se sentiment před dvěma týdny konečně obrátil k pozitivnímu. Tato dynamika pokračovala i v minulém týdnu, kdy příliv prostředků prudce vzrostl na nejvyšší hodnotu od července 2023.
  • Evropské HDP mírně zklamalo, Evropa ale i tak pozvolna zrychluje
    Výsledky Evropského HDP za 2Q jsou u většiny zemí venku a je to zajímavý pohled hlavně pro Česko, které se díky meziro...
  • Evropské HDP slušně roste a pozornost se tak stáčí do USA
    Včerejší odpolední čísla ukázala, že eurozóna pokračuje dál ve svižném růstu. První odhad HDP za třetí kvartál ukazuje, že eurozóna podobně jako ve druhém čtvrtletí rostla tempem 0,3 % mezikvartálně a 1,6 % meziročně. I když není ještě k dispozici detailní struktura HDP, je zřejmé, že v pozadí je i nadále dobrý výkon trhu práce, respektive spotřeba domácností.
  • Evropské i americké akcie jsou na maximech. Další rally má stoupence i oponenty
    Evropské i americké akciové trhy se v pokročilé rally dostávají na maxima historická či nejméně z let 2007 a 2008. Ame...
  • Evropské i americké trhy se vezou na vlně optimismu
    Evropské i americké trhy se vezou na vlně optimismu, především díky makrodatům z Číny. Index nákupních manažerů v květ...
  • Evropské i asijské trhy po vzoru amerických ve středu rostly
    Americké akcie od počátku tohoto týdne rostou a k pozitivním výkonům inspirovaly i ty evropské a asijské. Ve středu ro...
  • Evropské indexy dnes hledají směr
    Západoevropské akciové trhy se na počátku dnešního obchodování pohybují v okolí včerejšího závěru a hledají tak směr p...
  • Evropské indexy dnes opět klesaly, tuzemské banky prohloubily ztráty
    Během dnešní seance byly zveřejněny revidované údaje o HDP za 3Q v eurozóně. Dnešní zveřejnění bylo revidováno směrem nahoru z původních 2,1 % na 2,3 % meziročně. V České republice byla doručena data o průmyslové výrobě, která v říjnu meziročně vzrostla o 3,1 %.
  • Evropské indexy dnes prodloužily ztráty, Komerční banka a Erste odepsaly přes 2 %
    Makroekonomický kalendář dnes přinesl velké množství překvapujících informací. Nové zakázky německého průmyslového sektoru v říjnu vzrostly na meziměsíční bázi o 0,8 %, zatímco se očekával 0,1% růst. Maloobchodní tržby v říjnu v České republice poklesly meziročně o 9,4 %, zatímco v září poklesly o 5,6 %.
  • Evropské indexy dnes rostly, Kofola zveřejnila výsledky
    Evropské akciové indexy uzavřely dnešní seanci pozitivně. Zatímco německý blue chip index DAX (DE30) získal stejně jako index pražské burzy PX (CZKCASH) 0,78 %, španělský IBEX 35 (SPA35) si připsal 0,68 %.
  • Evropské indexy jsou připraveny na nový růst
    Akcie se v pondělí vyvíjely smíšeně, zatímco obchodníci přemýšleli nad globálním růstem státních výnosů a událostmi v podnicích. Euro Stoxx 50 si připsal zisky, zatímco futures na americké indexy byly smíšené. Určitý nárůst ceny vykázal také dolar.
  • 🔽Evropské indexy klesají
    Na počátku nového týdne se evropské akciové indexy obchodují pod velkým tlakem. Hlavní západoevropské indexy jsou níže o 1 %. Německý index DAX (DE30) odepsal 1,7 %, italský ITA40 a francouzský FRA40 poklesly o 1,6 %, zatímco španělský SPA35 je níže o 1,2 %. Polský index W20 poklesl o 2,5 %, což je z indexů nejvíce. Mezitím britský UK100 odepsal "jen" 0,6 %. Pár EURUSD se obchoduje jen mírně nad paritou.
  • Evropské indexy klesají kvůli strachu z návratu koronaviru
    Evropské akciové trhy začaly dnešní seanci na nižších úrovních a krátce po otevření pokračovaly v poklesu. Nálada se zhoršila kvůli návratu infekce Covid-19 v některých zemích. Někteří američtí experti varovali, že otevírání ekonomiky probíhá v USA příliš rychle. Německý DAX i francouzský CAC40 klesají o 1,8 %. Britský index FTSE 100 ztrácí 1,1 %.
  • Evropské indexy klesají třetí den za sebou. Games Workshop vystřelila nahoru po dohodě s Amazonem
    Předsedkyně ECB Christine Lagardeová včera prohlásila, že úrokové sazby ještě budou muset výrazně růst, než se podaří zkrotit inflaci ke kýženému 2% cíli. V obavách z recese tak klesá širší index Stoxx Europe 600 o 0,8 %, německý DAX o 0,7 % a francouzský CAC 40 o 0,8 %. Britský FTSE 100 ztrácí 0,5 %. Zajímavostí je, že všechny tyto indexy klesají třetí den v řadě.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Purple pivot points