Čtvrtek 28. březen 2024 10:22
reklama
Purple MT4 platforma nova
reklama
Fintokei ProTrader
reklama
CapXmaster srovnani
reklama
CapXmaster

Šéf JSW: Ceny koksovatelného uhlí půjdou nahoru. Zajímá nás Debiensko

11.02.2013 15:31  Autor: Patria  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Propad cen koksovatelného uhlí se podepsal do našeho výsledku v posledním čtvrtletí loňského roku a to aktuální vnímáme jako stabilizaci. Následující kvartály přinesou růst, uvedl Jaroslaw Zagorowski, šéf největšího producenta koksovatelného uhlí v Evropské unii, polského těžaře Jastrzebska Spolka Wenglowa (JSW).

„Ještě neznáme kompletní výsledky za poslední čtvrtletí roku, pracujeme na nich s auditorem. Do čistého zisku se ale projeví klesající ceny (koksovatelného) uhlí i rezervy. Výsledek čekáme kolem nuly,“ uvedl Zagorowski ve Varšavě. To je jeho komentář k minulosti. Aktuální první čtvrtletí roku 2013 vnímá jako stabilizaci bez dalšího poklesu cen uhlí a obrat k růstu očekává ve čtvrtletích následujících. To by znamenalo pro 1Q13 ceny u koksovatelného uhlí kolem 170 USD/tunu. Průměrná cena ve 3Q činila 193 USD/tunu.

„Již nyní pozorujeme změnu v objemech, růst poptávky. Částečně ji uspokojujeme z výroby, částečně snížením objemu zásob. Dále v letošním roce od cen koksovatelného uhlí očekáváme mírný růst, půjde o jednotky procent v každém dalším čtvrtletí,“ vyslovil své očekávání CEO JSW Zagorowski. Oproti tomu horší vývoj očekává u cen elektrárenského uhlí, kde jsou podle něj nízké ceny otázkou delšího období.

Šéf evropské jedničky v produkci koksovatelného uhlí i v aktuálním rozhovoru potvrdil akviziční apetit. „Nejlevnější je pro nás rozvíjet již připravené projekty. Sledujeme, co se děje s projektem Debiensko, který patří NWR. Celkově ohledně akvizic máme svůj koncept. Patří sem i rozvoj infrastruktury již existujících dolů,“ uvedl Zagorowski. Připustil, že firma uvažuje nad získáním projektu Debiensko i rozvojem společného projektu s NWR.

Analytici JPMorgan v únoru zlepšili investiční doporučení pro JSW na "neutrální" a zdůraznili očekávání růstu cen koksovatelného uhlí a citlivosti JSW na něj. "Růst cen koksovatelného uhlí letos očekáváme kolem 5 procent proti úrovním 4Q12 (tedy i cca 1Q13). 10% růst cen koksovatelného uhlí přitom v našem modelu znamená 47% růst čistého zisku na akcii v roce 2013," uvedla JPMorgan v analytické zprávě. Výraznější oživení cen koksovatelného uhlí JPMorgan očekává v roce 2014. Jejich favoritem na polském trhu v sektoru zůstává Bogdanka.

Již v listopadu loňského roku JSW uvedla, že čeká propad ziskovosti kvůli vývoji na trhu a jednorázovým nákladům. Dosažení cíle celoročního zisku 2012 nad úrovní 1 miliardy zlotých označil finanční ředitel Robert Kozlowski za náročný úkol. V listopadu Zagorowski hovořil o tom, že se firma připravuje na „těžký rok 2013“ a nedojde-li ke zlepšení situace na trhu, je ohrožen kladný čistý výsledek v 1Q13.

V srpnu 2012 CEO Zagorowski hovořil o přehodnocování strategie firmy a převažování těžebního a produkčního mixu směrem od koksovatelného uhlí, kde nečekal brzké oživení cen, k elektrárenskému. Bude proto zajímavé i směrem k NWR sledovat celoroční výsledky JSW a komentář k nim, nakolik se tento pohled šéfa JSW změní. Na pořadu dne jsou 14. března.


(Zdroj: PAP, Bloomberg, JSW)

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Šéf Fedu Powell svými komentáři nakopnul trhy k růstu
    Americký akciový trh uzavřel včerejší obchodování se solidními zisky. Indexy Dow Jones a S&P 500 si shodně polepšily o 2,1 % a technologický Nasdaq vzrostl o 2,7 %. V rámci širšího indexu S&P 500 se dařilo téměř všem sektorům s výjimkou realitních developerů (-0,6 %). Nejlépe včerejší seanci zakončily technologické firmy se ziskem 3,3 %. Americké akciové trhy měly včera hned dva hlavní důvody silného růstu. Tím prvním bylo vystoupení šéfa Fedu, Jeroma Powella, při zahájení dvoudenní konference. Ten řekl, že Fed detailně sleduje aktuální dění ve světě a i navzdory současnému negativnímu vývoji v obchodní válce s Čínou je Fed připraven jednat tak, aby udržel expanzi ekonomiky. Druhou pozitivní událostí byla návštěva amerického prezidenta Donalda Trumpa ve Velké Británii. Ten v průběhu tiskové konference prohlásil, že případná obchodní dohoda mezi oběma zeměmi by měla „ohromný potenciál“. V podobném duchu zněla i slova britské premiérky Theresy May. Pomyslnou třešničkou na dortu pak bylo oznámení šéfa společnosti Apple Tima Cooka, že Čína nijak neomezuje produkci jeho společnosti. Stejně tak ani žádné restrikce neočekává v budoucnu vzhledem k velmi dobrým vzájemným vztahům. V reakci na to vystřelila hodnota akcií Apple o 3,7 %.
  • Šéf Fedu Powell vidí vysokou inflaci stále jako dočasnou záležitost
    Dlouho očekávané vystoupení šéfa Fedu v Jackson Hole přineslo dolarovým býkům lehké zklamaní, neboť J. Powell se držel holubičí mantry o dočasnosti současné vysoké inflace (kterou podle něj žene několik málo položek). Powell, který stále čeká na to, zda jej prezident Biden re-nominuje na post lídra americké centrální banky, přitom v holubičím duchu zopakoval, že útlum měnové expanze bude zahájen do konce roku (aneb na oznámení tohoto kroku v září to nevypadá). Týden, který bude hektický na důležitá data začne monitoringem inflačních srpnových čísel ze členských zemí eurozóny (Španělsko, Belgie, Německo). V Německu by přitom mohla inflace dále zrychlit a dostat se výrazněji nad hodnotu 3 %.
  • Šéf Fedu svou řečí nepotěšil dolar, ale akciím s dluhopisy pomohl
    Série vystoupení centrálních bankéřů na sympóziu v Jackson Hole nezůstává pro trhy úplně neutrální, ale vliv je na dru...
  • Šéf Fedu vidí snížení sazeb v březnu jako nepravděpodobné
    Posledních šest měsíců bylo v americké ekonomice tak skvělých, že se Fed cítí velmi nejistě, aby teď něco podnikl. A tak pro začátek vedení Fedu alespoň mění svoji komunikaci v tom smyslu, že s ohledem na klesající inflaci, již další restrikce nebude zapotřebí, přičemž zde panuje všeobecné přesvědčení, že příští pohyb oficiálních sazeb bude směrem dolů. Nicméně načasování zahájení cyklu snižování úrokových sazeb však zůstává těžké odhadnout.
  • Šéf Fedu vyloučil použití záporných sazeb
    Prezident Fedu J. Powell ve svém hodnocení stavu ekonomiky zmínil, že Spojené státy může čekat "delší období" slabého růstu a neměnných příjmů. Přitom přislíbil využití dalšího arzenálu centrální banky dle potřeby a vyzval k navýšení fiskálních výdajů. Powell dal nicméně najevo, že Fed nesníží úrokové sazby pod nulu, na což čím dál více sází trh.
  • Šéf Gazpromu: Evropa s nynější úrovní zásob plynu nemusí letošní zimu přežít
    Evropa nemusí se současnou úrovní zásob zemního plynu přežít letošní zimu. Například Německo má v podzemních zásobnících dostatek plynu na dva až dva a půl měsíce. Na konferenci o energetice to dnes v Moskvě řekl šéf ruské plynárenské společnosti Gazprom Alexej Miller.
  • Šéf GE Immelt: Jádro přestává být vůči konkurenci nákladově omluvitelné
    Jaderná energetika je v konkurenčním srovnání vůči jiným technologiím generování...
  • Šéf Generali CEE Holdingu Cirin byl odvolán z funkce, nahradil ho Liverani
    Luciano Cirin, generální ředitel Generali CEE Holdingu, jehož součástí je Generali Česká pojišťovna, byl odvolán ze své funkce. Dočasným ředitelem regionu Rakouska a střední a východní Evropy a generálním ředitelem Generali CEE Holdingu jmenovala skupina generálního ředitele Generali Německo Giovanniho Liveraniho. Skupina Generali to dnes sdělila ČTK v tiskové zprávě.
  • Šéf GS Blankfein: Směr trhům po Fedu dá meta 10 miliard. V čele chci Yellenovou
    Fed by dnes měl rozhodnout o omezení QE, potud bez diskuse. O tom, jak zareagují trhy, rozhodne meta 10 miliard dolar...
  • Šéf IEA: Svět zasáhla první skutečně globální energetická krize
    Svět zasáhla první skutečně globální energetická krize. Na konferenci v Singapuru to dnes prohlásil výkonný ředitel Mezinárodní agentury pro energii (IEA) Fatih Birol. Napjatá je podle něj především situace na trhu se zkapalněným zemním plynem (LNG), poukázal ale i na velké producenty ropy, kteří snižují těžbu. Svět se podle něj i přes cenové stropy neobejde bez ruské ropy.
  • Šéf maďarské Rozpočtové rady a Orbánův kritik odstupuje, prý kvůli pracovnímu vytížení
    Z funkce šéfa maďarské Rozpočtové rady dnes odstoupil Zsigmond Járai, někdejší s...
  • Šéf MMF pro Evropu: Plán další pomoci Řecku se musí změnit, východiska padla (+klíčové milníky)
    Zatímco je to ochota pomoci Evropě nákupem dluhopisů, dominantně akcentována jak...
  • Šéf Nasdaqu vidí zlom ve švédském IPO v polovině příštího roku
    Společnosti Nasdaq Inc., provozovatel největší burzy cenných papírů, uvádí, že se v polovině roku 2023 zlomí krize v oblasti primární nabídky akcií, pokud se zmírní nejistota ohledně ocenění.
  • Šéf německé Wirecard odstoupil kvůli účetnímu skandálu
    Generální ředitel německé finanční společnosti Wirecard Markus Braun dnes odstoupil. Společnost, která čelí miliardovému účetnímu skandálu a ve čtvrtek oznámila, že znovu odkládá zveřejnění výsledků hospodaření za loňský rok, to uvedla ve svém dnešním sdělení. Akcie firmy v reakci na zprávu dále hluboce klesají.
  • Šéf NY Fedu Dudley: Reálná nezaměstnanost je nepřijatelně vysoká, po Twistu musí přijít další odkupy aktiv. Dolar u minim
    Americký Fed musí jednoznačně mířit na maximalizaci zaměstnanosti a cenové stability po nejdelší možnou d...
  • Šéfové Amazonu, Applu, Googlu a Facebooku čelí dotazům Kongresu
    V právním podvýboru Sněmovny reprezentantů pro antimonopolní záležitosti začalo dlouho očekávané slyšení šéfů společností Amazon, Apple, Google a Facebook. Podle agentury Reuters akce poskytne náhled do myšlení zákonodárců, kteří gigantům chtějí utáhnout otěže, a patrně ji bude provázet "zdravá dávka politického divadla".
  • Šéf pivovaru Carlsberg označil státní převzetí aktivit firmy v Rusku za krádež
    Dánský pivovar Carlsberg přerušil veškeré vztahy se svými ruskými aktivitami a odmítá s ruskou vládou uzavřít dohodu, která by legitimizovala státní převzetí těchto aktivit. Na setkání s novináři po zveřejnění výsledků hospodaření za třetí čtvrtletí to dnes řekl nový šéf Carlsbergu Jacob Aarup-Andersen. Státní převzetí ruských aktivit Carlsbergu označil za krádež, informovala agentura Reuters.
  • Šéf Randgold čeká zlato pod tisícem dolarů: Těžba musí klesnout. Dle WGC prchli spekulanté
    Tvrdá připomínka boje zlatých těžařů s pádem cen komodity přišla dnes z Randgold, které zisk propadl o 61 %. Její šéf vzkazuje, že není jiné cesty, než pokles produkce i nákladů. Z odvětví ale také zní, že současné úrovně ceny zlata nejsou nutně zničující a lze na nich fungovat. Světová rada pro zlato WGC pak hovoří o tom, že z komodity prchli spekulanté.
  • Šéf richmondského Fedu: Se snížením sazeb nespěchám
    Jak jsme už zjistili, Federální rezervní systém nespěchá se snižováním sazeb, což může americkému dolaru po většinu roku 2024 poskytovat podporu. Loretta Mesterová upozornila, že centrální banka nemůže spoléhat na tempo dezinflace z roku 2023, a aby poptávka a hospodářský růst ještě víc zpomalily, musí trh práce výrazně ochladnout. Není tedy zaručeno, že Federální výbor pro volný trh (FOMC) začne s uvolňováním politiky v červnu.
  • Šéf ruské sněmovny: Západní firmy v Rusku při odchodu zanechaly miliardy dolarů
    Západní společnosti, které ohlásily odchod z Ruska, přišly o více než 103 miliard dolarů (asi 2,3 bilionu Kč). Uvedl to předseda dolní komory ruského parlamentu Vjačeslav Volodin. Podle agentury Interfax tak učinil v reakci na přijetí dalšího, v pořadí už dvanáctého balíku sankcí, který přijala Evropská unie ve snaze přimět Rusko, aby ukončilo agresi proti Ukrajině.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

Forex brokeři
FBS
Axiory Europe
Beam FX
reklama
Dukascopy new